kvinna med rynkor på halsen

Hur förebygger man rynkor på halsen och bröstet?

6 min läsning
Visa mer

Halsrynkor är veck eller skrynklor som dyker upp på eller runt halsen och dekolletageområdet. Rynkor är vanligt förekommande och ingår i den naturliga åldrandeprocessen, men vad innebär det när du utvecklar linjer på halsen och bröstområdet innan de dyker upp i ansiktet eller på andra delar av kroppen?
 
Denna artikel förklarar vad som orsakar rynkor på halsen och hur du behandlar en rynkig hals, samtidigt som vi utforskar olika sätt att förebygga rynkor på halsen och bröstet. Läs vår artikel Fina linjer och rynkor för att få mer generell information om rynkor.

Hudvård för rynkor på hals och bröst

När vår hud börjar åldras förändras även dess strukturella sammansättning och utseende. Huden börjar bli slapp och rynkig, därefter börjar vi förlora ansiktets kontur på mycket synliga områden såsom halsen, dekolletaget och kindbenen.

Eucerins lösning i form av Hyaluron Filler-sortimentet är särskilt utvecklad för att hantera de första tecknen på fina linjer och rynkor, samtidigt som den föryngrar huden och återställer dess fasthet och lyster.

Produkter för att motverkar nackrynkor

Kroppsvård för rynkor på bröstet

Hudvårdsprodukter för ansiktet kan appliceras även på halsen, men de är inte alltid den lämpligaste lösningen för rynkor på bröstet eftersom olika produkter riktar in sig på olika hudproblem. 

Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity Anti-Age Body Cream riktar in sig på tecken på åldrande hud på kroppen och bidrar till att strama upp och förbättra hudens elasticitet i bröstområdet. 

Denna produkt är utvecklad med hyaluronsyra som stöttar hudens återfuktning och främjar dess kollagen- och elastinproduktion. Detta är särskilt viktigt för att återställa elasticiteten i bröstområdet där huden är ömtålig och lätt kan ta skada av solexponering.

Vad orsakar en rynkig hals?

Många känner inte till att huden på halsen utgör en förlängning av huden i ansiktet, trots att den faktiskt är ännu tunnare. Detta resulterar i att en del hoppar över halsen och dekolletaget när de utför sin dagliga hudvårdsrutin för ansiktet eller applicerar anti-age-produkter.

Den främsta orsaken till rynkor på halsen är hudens åldrande, vilket bestäms av dina hormoner och genetiska förutsättningar, och detta går inte att undvika. Utöver detta kan solskada leda till fotoåldrande (förtida hudåldrande), vilket kan vara den största bidragande faktorn till att det bildas rynkor på halsen.

Såväl halsen och dekolletaget som ansiktet bör vara ett fokusområde i din hudvårdsrutin för att hjälpa dig att förebygga rynkor på halsen och bröstet.

Andra yttre faktorer såsom föroreningar, rökning, en obalanserad kost och olämplig hudvård kan resultera i oxidativ stress, vilket också kan få huden att åldras i förtid, och detta leder i sin tur också till rynkor på halsen och bröstet.

'Tech neck'

kvinna tittar ner på sin telefon
Tech neck kan orsaka rynkor samt nacksmärta

Även om rynkor främst orsakas av åldrande kan de också orsakas av repetitiva rörelser, t.ex. uttryckslinjer som kråkfötter och skrattrynkor

I takt med att spel och mobila enheter blir en allt större del av våra liv tillbringar vi mer tid med att titta ner på dem, vilket gör att huden på halsen veckas och skapar ett fenomen som kallas "tech neck". Tech neck kännetecknas främst av smärta i huvud, nacke och axlar men kan också orsaka tech neck lines, som ser ut som horisontella linjer runt nackvecken.

Detta har lett till att tekniska halslinjer har blivit ett allt vanligare problem för yngre människor.

Betydelsen av ordet dekolletage

en kvinnas dekolletage
Inom hudvård avser ordet dekolletage din hals och bröstområdet.

Vad menas med dekolletageområdet? Kanske ser eller hör du ofta detta ord användas växelvis när bröstet eller halsen omtalas. På franska är décolleté en skönhetsterm som används för att beskriva området nedanför din haka från halsen till bröstområdet, det hudområde som syns när du bär en lågt skuren topp eller klänning.

I det här området är huden extra tunn och den har även färre talg- (olje-) körtlar och melanocyter - hudceller som tillhandahåller pigment och skyddar huden mot solen - än andra områden av kroppen. Förutom att glömma bort att vårda halsen vid appliceringen av hudvårdsprodukter försummar en del även detta ömtåliga område, vilket innebär att huden här över tid löper större risk att bli uttorkad, rodnande eller utveckla fina linjer och rynkor i dekolletaget.

När börjar man få rynkor på halsen och bröstet?

Om du undrar över när du kommer att börja få rynkor, bör du tänka på att detta varierar mellan olika personer, och även om åldrande är den huvudsakliga faktor som avgör detta, kan rynkor även orsakas av en rad olika anledningar. Vissa rapporterar att de fått linjer runt hals, ansikte och dekolletageområde i 20- till 30-årsåldern. Andra får linjer på halsen längre fram i 40- och 50-årsåldern, när huden åldras på naturlig väg.

Varför har jag linjer på hals/bröst trots att jag bara är 20 år?

När du är i 20-årsåldern, vanligtvis från ungefär 25 års ålder, börjar hudens kollagennivåer minska med 1% per år. Du kan även få rynkor på halsen och dekolletageområdet på grund av slapp hud eller förlorad elasticitet när din kropp börjas åldras.

Så här förebygger du rynkor på hals och bröst

Som ovan nämnt utsätts huden på din hals och ditt dekolletage frekvent för solen, men är samtidigt ett område som ofta försummas under hudvård. Här är några tips på hur du undviker att få rynkor runt dekolletage- och halsområdet:

  • Försök att undvika att sova liggande på sidan, eftersom upprepade "sömnlinjer" som bildas i denna position med tiden kan leda till rynkor på halsen och dekolletaget.
  • Du bör regelbundet exfoliera halsen och bröstet för att bli av med döda hudceller och hjälpa huden att bättre absorbera dina hudvårdsprodukter. Undvik att skrubba intensivt eftersom detta område är känsligt.
  • Undvik rökning eftersom det minskar produktionen av kollagen, vilket i sin tur leder till ett rynkigt dekolletage eller hals och förtida åldrande.
  • Införliva riktade hudvårdsprodukter i din rutin, med t.ex. Hyaluronsyra (hudens produktion av hyaluronsyra minskar när vi åldras) och Vitamin C-boosters (en antioxidant som kan bidra till att reversera hudskador som orsakats av fria radikaler).

Skydda halsen mot solen

Utöver att utöka ansiktshudvården till hals- och dekolletageområdet, bör du även applicera solkräm på halsen. Att upprepade gånger exponera halsen för solen och under långa perioder, kan påverka kollagennivån i din hud och resultera i uttänjd-, försvagad eller hängande hud som är mer benägen att bli rynkig.

Utforska Eucerins solskyddssortiment och satsa på att införliva SPF i din dagliga rutin för att skydda din hals mot solskada och för att motverka rynkor på halsen.

När du applicerar solskydd på hals, dekolletage och ansikte, rekommenderar vi att du använder en tjock sträng av solskyddsprodukten som sträcker sig från fingertoppen på ditt långfinger och ner till handleden. Läs mer i Vilken mängd solskydd bör jag använda och hur ofta?

Förebygger återfuktning rynkor?

Återfuktning av din hals och dekolletage bör vara ett viktigt steg i din hudvårdsrutin, men kan inte eliminera rynkor på halsen helt och hållet. Du bör framför allt använda återfuktande produkter i din dagliga hudvårdsrutin, eftersom ålderstorr hud kan påskynda framkomsten av rynkor på halsen.

Även om vi rekommenderar att man behandlar linjer på halsen med hudvårdsprodukterna ovan, finns det andra vanliga behandlingar som endast bör utföras av legitimerad sjukvårdspersonal:

  • Kirurgi för att bli av med linjer på halsen involverar vanligtvis kirurgiskt avlägsnande av överskottshud och att man sträcker ut huden för att göra huden på halsen fastare
  • Hudfillers kan injiceras för att fylla ut hals-/hakområdet för att återställa en ungdomlig lyster, även om detta är en tillfällig åtgärd

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.