Nasolabialveck – orsaker och behandling

6 min läsning
Visa mer

Vad är nasolabialveck?

Ordet nasolabialveck består av de latinska orden för ”näsa” (nasus) och ”läpp” (labium). Redan av namnet förstår vi var vi hittar de här rynkorna: nasolabialveck (eller nasolabiala linjer) går ned från näsan och ut till mungipan.

Kvinna med nasolabialveck
Nasolabialveck löper från sidan av näsan ner till mungipan.

Tidigare kallades de ofta ”sura mungipor”. Det är ganska ironiskt med tanke på att det ofta är personer som skrattar mycket som får extra djupa nasolabiala veck. Det är en av flera orsaker till att det namnet nu anses förlegat och inte längre används av experterna. Den aktiva ingrediensen Hyaluron lämpar sig extra väl för att motverka att nasolabialveck utvecklas eller fördjupas. Denna ingrediens motverkar att nya nasolabialveck uppstår och behandlar samtidigt befintliga veck. I den här artikeln får du lära dig mer om vad som orsakar nasolabiala veck, hur man kan behandla dem och förhindra att de blir ännu djupare.

Hur utvecklas nasolabialveck?

Från 20-årsåldern börjar huden långsamt förlora fukt. Beroende på ärftlighet och livsstil, kan nasolabiala veck bli synliga ganska tidigt i livet, även om de till en början tenderar att vara mycket tunna linjer. Från 40-årsåldern kan man förvänta sig att nasolabialvecken synligt fördjupas. Den främsta orsaken till att nasolabialveck uppstår är att musklerna gör samma rörelser om och om igen, till exempel när man äter eller dricker eller - som redan nämnts - när man skrattar. 

Andra orsaker till att vi får ansiktsrynkor, till exempel nasolabiala veck, marionettlinjerkråksparkar, rynka på näsan, skrattrynkor eller bekymmersrynkor, kan vara:

  • Huden förlorar fukt. 
  • Det strukturella proteinet kollagen och elastiska fibrer bryts ned.
  • Hudens naturliga produktion av Hyaluronsyra minskar. 
  • Samma ansiktsuttryck som upprepas ofta. 
  • Huden utsätts för hög UV-strålning. 
  • I 40-årsåldern blir skrattgropar mycket mer framträdande på grund av lägre nivåer av Hyaluronsyra, kollagen och fukt. 
  • Snabb viktnedgång eller kraftigt viktpendlande kan också leda till rynkor på hakan, rynka på näsan och nasolabialveck. Kinderna kan bli hängiga när man går ner i vikt och man får mindre underhudsfett. Det leder till att ansiktet blir mindre fylligt. 
  • Uttorkad hud kan bidra till åldrande och torr hud.
  • Genetiska faktorer spelar också in: uppkomsten av rynkor kan påskyndas av ärftlighet, till exempel om kollagenproduktionen hämmas av ämnesomsättningssjukdomar. 
  • Om man utsätter kroppen för stress, konsumerar mycket alkohol och nikotin löper man också större risk att utveckla inte bara nasolabialveck, utan alla typer av linjer och rynkor. Rökning och alkohol leder till oxidativ stress och att fria radikaler frigörs och det påskyndar hudens åldrande avsevärt.
Kvinna i 40-årsåldern skrattar
Nasolabialveck och andra ansiktsrynkor uppstår främst på grund av att musklerna gör samma rörelser om och om igen.

Vilka typer av behandlingar finns det mot nasolabiala veck?

Det finns (invasiva) behandlingar som utlovar rynkfri hud. Sådana behandlingar kan reducera nasolabialveck och till och med tillfälligt fylla ut dem så att de försvinner, men det enda sättet att permanent bli av med rynkor är med regelbundna injektioner i vecken eller kirurgiska ingrepp. Den vanligaste behandlingsmetoden för att tillfälligt bli av nasolabialveck är injektioner med Hyaluronsyra.

Behandla nasolabialveck med fillers

En kvinna som pratar med sin läkare.
Injicering av Hyaluronsyra ska endast utföras av en hudspecialist eller utbildad kosmetolog.

Det här är ett minimalinvasivt behandlingsalternativ. En hudspecialist eller utbildad kosmetolog sprutar in Hyaluronsyra i huden på kinderna strax ovanför nasolabialvecket med hjälp av en tunn nål. Syran fungerar som en filler. Den omedelbara effekten är en synligt slätare och fylligare hud. Behandlingen är nästan helt smärtfri men måste utföras regelbundet, ungefär en gång i halvåret, för att resultatet ska bestå. Dessutom är det ganska dyrt att släta ut rynkor på det här sättet. Fillers till nasolabialveck kan även innebära risker, till exempel kan de behandlade hudområdena bli svullna och rodna.

Behandla nasolabialveck med fillers

Kvinnans ansikte förbereds för plastikkirurgi
Kirurgiska ingrepp för att bli av med nasolabialveck ska endast övervägas som en sista utväg.

Fillers nasolabialveck risker? Nasolabialveck och andra rynkor kan tas bort med kirurgi. Ansiktslyft och fettransplantationer (fett flyttas från ett ställe på kroppen och transplanteras till ett annat) är långt mer invasiva än injektioner av fillers eller kosmetiska lösningar. De innebär även stora risker för svullnad och att man behöver göra fler infektioner på grund av dålig läkning. Överväg för- och nackdelar med plastikkirurgi noga och diskutera dem i förväg med din hudspecialist. Men det finns även billigare och mer naturliga behandlingar som inte är invasiva och som reducerar nasolabialveck och förebygger att de återkommer, till exempel produkterna Hyaluron-Filler + Elasticity och Hyaluron-Filler 3x Effect från Eucerin, som är speciellt utvecklade för åldrande hud.

Bli av med nasolabialveck utan fillers

Testa de här naturliga behandlingarna med vårdande produkter som innehåller Hyaluronsyra och andra aktiva ingredienser för att reducera eller dölja nasolabialveck, pannrynkor och andra ansiktslinjer: 

1. Cremer och serum med Hyaluronsyror

Cremer och serum som innehåller den aktiva ingrediensen Hyaluron är extra effektiva och kan fylla ett nasolabialveck nästan på samma sätt som en filler. Rätt hudvårdsprodukter kan dessutom vara ett bra komplement till den minimalinvasiva behandlingen med Hyaluronsyra. Till exempel erbjuder serien Hyaluron-Filler + Volume-Lift från Eucerin en synligt lyftande och utfyllande effekt för slapp hud med minskad volym: Långkedjig Hyaluronsyra binder fukt i hudlagren där rynkorna mellan näsa och mun uppstår, och Magnolol aktiverar volymgivande hudceller. Fördjupandet av de första nasolabialvecken kan även förebyggas med regelbunden applicering av Eucerin Hyaluron-Filler Skin Refining Serum. Det förfinar porerna och reducerar linjerna med Hyaluron-, Glykol-, Mjölksyra och andra aktiva ingredienser.

2. Tona ner nasolabiala linjer med smink

Särskilt de första nasolabiala linjerna kan döljas väl med rätt smink. En återfuktande och täckande foundation utöver den dagliga ansiktscremen kan släta ut huden. Även här ska du vara uppmärksam på aktiva ingredienser med en beprövad Anti-Age-effekt. Vårt tips: Använd en concealer med Hyaluronsyra.

Complete the routine

Går det att förebygga nasolabialveck?

Som tur är finns det flera sätt att förebygga nasolabialveck. Här är tre saker som är enkla göra till en del av din dagliga rutin.

1. Använd solskydd året runt

Kvinna i solen
Skydda ansiktet mot UV-strålar genom att använda solskydd med hög SPF.

Särskilt för ljusa och känsliga hudtyper rekommenderar vi att man använder en vårdande dagprodukt med hög solskyddsfaktor – till exempel Eucerin Hyaluron-Filler Day Care SPF30 – redan när den första vårsolen kommer. På sommaren ska man använda ett solskydd med hög SPF i ansiktet, till exempel Eucerin Sun Fluid Photoaging Control SPF 50. På soliga vinterdagar passar en dagcreme med SPF, till exempel Eucerin Hyaluron-Filler Day SPF 15 with 3x Effect, för torr och åldrande hud. Läs mer om att använda solskydd varje dag.

Låt huden återhämta sig med bra sömn

Ung kvinna sover
En bra sömn främjar hudens naturliga skyddande och reparerande processer.

Huden förnyas som bäst på natten. Vi främjar hudens skyddande och reparerande processer med en bra sömn på cirka 7-8 timmar per natt. Tänk bara på att om man sover på sidan kommer det att märkas med tiden. Särskilt på den sida man helst sover på kan nasolabialveck och andra mun- och ögonrynkor uppstå. Man kan undvika det genom att använda speciella kuddar som motverkar rynkor. Den här typen av kuddar är utformade för att se till att man sover på rygg.

3. Yoga för ansiktet för att motverka rynkor

Kvinna som utövar ansiktsyoga
Du kan motverka nasolabialveck och andra ansiktsrynkor med ansiktsyoga och lätt massage.

Träna dina ansiktsmuskler! Några få minuters träning per dag räcker för att aktivt förebygga nasolabialveck och andra ansiktsrynkor med så kallad ansiktsyoga. En lätt massage av kind- och pannområdet stimulerar dessutom blodcirkulationen och stramar upp huden. 

Med våra enkla tips och en bra hudvårdsrutin kan du fördröja nasolabialveck ung. Det går även att motverka nasolabialvecken även om de redan har börjat synas eller börjar bli djupa. Ju tidigare du börjar förebygga dem, desto större är dina chanser att åtminstone fördröja dem.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.