Ansiktsbild av en kvinna med normal frisk hudtyp

Vad är blandhy?

6 min läsning
Visa mer

Kombinerad hud, eller bland hud, innebär att man har en oljig och torr hy samtidigt, med en fet T-zon. T-zonen är området som breder ut sig från pannan och ner längs mitten av ansiktet. Kinderna tenderar att vara mindre feta eller ibland torra. Detär i princip en kombination av två hudtyper där människor upplever torr hud på kinderna och alltför stor oljeproduktion över pannan och ner mot mitten av ansiktet. I denna artikel får du veta vad som orsakar kombinerad hud,, om du har bland hud och hur du kan ta hand om den.

Vad orsaks det av?

Talgkörtlar i ansiktet utsöndrar ett oljigt ämne som kallas talg. Dessa körtlar förekommer främst på hakan, näsan och pannan, vilket är anledningen till att personer med blandhy har en oljig T-zon. Kombinerad hud uppstår vid en obalans i talgproduktionen, då huden kan producera extra olja i ett försök att skydda hudens barriär.

  • Väder: Vädret kan spela en stor roll för denna hudrespons. Olika klimat, såsom kall eller fuktig luft, kan göra det enklare eller svårare för huden att hålla sig återfuktad, vilket utlöser en respons från dina oljekörtlar för att hålla huden balanserad och skyddad. 
  • Stress: Brist på sömn eller stress kan även göra blandhy mer problematisk eftersom vårt stresshormon kortisol stimulerar extra oljeproduktion.
  • Starka hudvårdsprodukter: Det är viktigt att välja rätt hudvårdsprodukter för huden. Många hudvårdsprodukter på marknaden innehåller starka ingredienser som kan ge resultat på kort sikt, men som kan bryta ner hudens fuktbarriär på lång sikt. Detta tvingar huden att jobba ännu hårdare för att behålla sin jämvikt.
Om huden förlorar sina naturliga olja under rengöringen, ökar den oljeproduktionen som en skyddsmekanism.

Personer med bland hud bör både vårda sin torra hud och sköta sin feta hud. Därför bör du hålla utkik efter skonsamma ingredienser som stärker hudbarriären.

Har jag blandhy?

 ansiktsbild av kvinna med illustrerad T-zon som indikerar feta partier för blandhy

Ett tecken på att du kan ha en kombinerad hudtyp är om du märker att du har olika hudtexturer i ansiktet. Personer med torr hud har vanligtvis inte feta hudpartier, medan personer med fet hud vanligtvis inte har torra hudpartier.

Om du är osäker på vilken hudtyp du har, är ett enkelt knep att tvätta ansiktet och vänta. Se hur din hud beter sig utan att några produkter finns med i bilden. Analysera var det eventuellt finns några feta eller torra hudpartier. Därefter kan du avgöra var du befinner dig på skalan och fastställa om du har torr hud, blandhy eller fet hud.

För att identifiera torra och feta zoner kan du hålla utkik efter ett par tydliga kännetecken:

  • Feta partier uppträder vanligtvis över T-zonen i ansiktet, men kan även uppkomma i mindre vanliga delar av ansiktet. Du kommer att lägga märke till glansighet, större porer och att du lättare får blemmor i dessa områden.
  • Torr hud framstår som grov, kan upplevas flagnande och präglas ibland av rodnad.

Så här tar du hand om blandhy

I vissa fall kan det bero på externa faktorer och i sådana fall går det att åstadkomma en ”normal” hud. Att använda lämpliga produkter för din hudtyp och undvika yttre stressfaktorer kan bidra till att minska oljigheten, samtidigt som torra partier hålls återfuktade.

Det finns dock en ärftlig aspekt, vilket innebär att man i vissa fall enbart kan sköta sin blandhy, inte åtgärda den en gång för alla.

Undvik starka ingredienser

konsistensbild av vit fuktkräm som är utsmetad på en rosa bakgrund

Starka ingredienser som torkar ut huden gör ofta att huden överkompensera genom att utsöndra extra olja. Det är därför du alltid bör välja skonsamma och skyddande ingredienser. Håll utkik efter vetenskapligt underbyggd hudvård för blandhy som inte innehåller massor av onödiga ingredienser, produkter som exempelvis Eucerin DermatoCLEAN-serien. Parfym kan få produkter att dofta gott, men är inte nödvändigtvis det bästa för din hud på lång sikt.

Satsa på icke-komedogena produkter

Komedogena ingredienser kan ge tilltäppta porer, vilket kan leda till finnar och blemmor. Detta behöver inte nödvändigtvis vara ett problem om du har torr hud, men om du har blandhy eller fet hud kan du få problem med sådana ingredienser. När du letar efter en näringsrik återfuktningsprodukt, kontrollera att den är icke-komedogen, så att oljorna kan stänga inne fukten utan att täppa igen porerna. Eucerin DermoPurifyer-serien är specifikt utvecklad för personer med fet hud.

Ta hand om de torra partierna först

Även om det kan kännas överväldigande att vårda två hudtyper samtidigt bör du fokusera på att ta hand om de torra hudpartierna först, eftersom de är mer sårbara. När du väl har kommit på vad som fungerar på de torra hudpartierna, märker du kanske en förbättring även på de fetare hudpartierna. Det kan även vara bra att endast använda dina produkter mot fet hud på din T-zon.

Återfukta

Uttorkning kan utlösa en överdriven oljeproduktion när huden försöker återställa sin balans. Därmed kan återfuktande produkter hjälpa feta hudpartier, samtidigt som de lindrar torra hudpartier. Var inte rädd för att tillföra fukt till fet hud.

Understödjer hudbarriären

Håll utkik efter ingredienser som reparerar hudens skyddsbarriär eftersom den är hudens naturliga försvarssystem mot obalans. Niacinamid är suveränt för detta och bidrar även till att minska synligheten för förstorade porer.

Kombinerad hud

Det finns olika variationer av kombinerade hudtyper. Även om de feta hudpartierna tenderar att finnas längs T-zonen, kan denna zon variera i storlek.

Utöver variationer mellan hur olika personers fetare zoner breder ut sig, förändras blandhyn även beroende på årstid. Sommarmånaderna förknippas med fetare hud och vissa personer med blandhy upptäcker att de är mer eller mindre känsliga för årstidsväxlingar.

Aknebenägen blandhy

närbild av acne på en panna

En aknebenägen kombinerad hudtyp drabbas av utbrott av acne utöver de andra egenskaperna hos blandhyn. Denna akne kan vara resultatet av igentäppta porer, vilket leder till utbrott av akne eller finnar.

Extrem blandhy

Personer med en extrem kombinerad hud upplever en större skillnad mellan de feta och torra hudpartierna. Deras problemområden är mer extrema och kräver därmed mer specifik omvårdnad.

Vad bör personer med blandhy undvika?

Det finns många alternativ för att ta hand om blandhy, men det finns även stressfaktorer som kan förvärra tillståndet. Att säkerställa att du sköter om din hud så skonsamt som möjligt bidrar till att förhindra att den torkar ut eller överproducerar olja som en skyddsrespons.

Undvik att röra vid ansiktet

Även om det kan vara frestande att pilla på problemområdena kan detta öka risken för igentäppta porer och finnar. Det bästa du kan göra mellan applicering av hudvårdsprodukter är att låta huden vara i fred.

Undvik att använda fysiska exfolieringsprodukter

Fysiska exfolieringsprodukter kan upplevas som mer effektiva, men i själva verket kan de vara alldeles för kraftfulla för alla hudtyper. Kemiska exfolieringsprodukter bryter varsamt ner smuts, skräp och döda hudceller utan att störa huden fysiskt. Läs mer om hur du exfolierar huden på ett säkert sätt.

Undvik heta duschar

Kvinna lämnar en het dusch

Heta duschar kan ta ifrån huden dess oljor och försämra hudbarriären. Det som kan kännas alltför kallt mot din kropp kan mycket väl vara den perfekta temperaturen för den ömtåliga huden i ditt ansikte, vilket gör det svårt att komma fram till rätt duschtemperatur. Duscha svalt, i synnerhet när du tvättar ansiktet, eller tvätta ansiktet separat över handfatet.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.