Allmän information om akne – Symptom, orsaker och lösningar

Visa mer

Akne vulgaris är den vanligaste hudsjukdomen i I-länderna. Den bryter ofta ut under puberteten då hormonella förändringar inträffar och den kan finnas kvar in i senare vuxenliv. Cirka 80–90 % av alla ungdomar drabbas i någon utsträckning av utslag och 20–30 % av dem söker medicinsk hjälp. Ett växande antal vuxna, framför allt kvinnor, drabbas också av akne senare i livet.

Tecken Och Symptom

Vad är akne?

Akne: det här händer i huden.

Vid akne blir huden fet och öppen och slutna komedoner (pormaskar) förekommer i ansiktet och ofta på hals, axlar, bröst och rygg. Vid medelsvår och svår akne uppstår hudrodnader och inflammerade palper och pustler utvecklas. Akne kan vara känslomässigt påfrestande, irriterande långvarigt och kan leda till postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH) och/eller långvarig ärrbildning.

Postinflammatorisk hyperpigmentering är en slät missfärgad yta på huden. Det är en följd av inflammationer som akne eller eksem, framför allt hos personer med mörkare hud. Den kan blekna med tiden men dermatologiska behandlingar och antipigmenteringsrutiner kan bidra.

Läs mer om hyperpigmentering.

Det finns tre grader av akne:

1. Mild

1. Mild akne, kallas även comedonica.

Läs mer

2. Medelsvår akne

2. Medelsvår akne, kallas även acne papulopustulosa.

Läs mer

3. Svår akne

3. Svår akne, kallas även acne conglobata.

Läs mer

Det finns fyra huvudfaktorer som bidrar till att akne bildas:

Seborré.
Hyperkeratos
Mikrobiell kolonisering.
Inflammation.

01 Seborré
Detta är överproduktionen av sebum. Talgkörtlarna avsöndrar ett oljigt ämne som kallas sebum för att smörja hår och hud.

Ett antal faktorer som hormoner, klimat, vissa läkemedel och genetiska förutsättningar kan utlösa sebumproduktionen. 

En störd sebumavsöndring kan även utlösa seborroisk dermatit, en vanlig inflammatorisk hudåkomma där flagiga, vita till gulaktiga fjäll bildas i feta partier som hårbottnen eller inuti örat.

02 Hyperkeratos

Hyperkeratos (eller hyperkeratinisering) är en förtjockning av det yttre hudlagret (stratum corneum). Oregelbunden avsöndring av döda, förhårdnade hudceller (corneocyter) täpper till talgkörtelns kanal och stör eller stoppar sebumavsöndringen.

När huden producerar ett överskott av sebum (seborré) och döda hudceller finns kvar på huden (hyperkeratos), kan dessa två byggas upp i hårsäcken och smälta samman som en mjuk propp. Proppen får hårsäckens vägg att bukta och en komedon bildas. Om proppen finns nära ytan kan den mörkna och en pormask bildas.

03 Mikrobiell kolonisering
Bakterier som normalt lever på huden utan att orsaka skador (propionibakterier) ökar i antal och kan kolonisera de tilltäppta hårsäckarna, vilket leder till palper, pustler, noduler eller cystor.

04 Inflammation
Följden är rodnad och inflammerad hud. I allvarliga fall av akne spricker hårsäckens vägg i den sena inflammationsfasen. Lipider, fettsyror, corneocyter, bakterier och cellfragment frisläpps, vilket orsakar långvariga och djupa inflammationer i den omgivande vävnaden.

Om det råder osäkerhet kring huruvida symptomen är aknerelaterade eller inte kan hudtestet ge svaret. Be även om dermatologiska råd från en läkare eller annan hudspecialist.

Läs mer om hur akne bildas

Orsaker Och Utlösande Faktorer

Huvudorsaker och utlösande faktorer för akne

Akne kan leda till känslomässig påfrestning. Därför är det viktigt att söka dermatologisk rådgivning i ett tidigt skede för den som drabbats av akne.
Normalt oskadliga aknebakterier (Propionibacterium acnes) kan föröka sig på grund av överskottsproduktion av sebum.

Hormoner anses spela en roll, vilket gör aknen vanligast hos tonåringar (men personer i alla åldrar kan få akne). Ökningen av androgener hos både pojkar och flickor under puberteten gör att talgkörtlarna producerar mer sebum än vad huden behöver. 
Utöver hormonerna som cirkulerar i kroppen bidrar även en ökad känslighet hos talgkörtlarna till bildandet av akne.

Huvuddelen av all akne försvinner spontant efter puberteten. Trots det krävs effektiv behandling för att förindra att permanenta ärr bildas

Talgkörtlarna är särskilt känsliga för hormoner och därför kan vuxenakne uppstå hos kvinnor med hormonrelaterade tillstånd som polycystiskt ovariesyndrom. Dessutom kan psykisk stress vara en utlösande faktor för vuxenakne hos kvinnor.

Bakterier. Hos personer med aknebenägen hud skapar överskottsproduktionen av sebum en idealisk miljö där de normalt oskadliga aknebakterierna (Propionibacterium acnes) kan föröka sig. Detta orsakar en inflammation och bildandet av röda eller varfyllda utslag. 

Det beror inte, som vissa myter påstår, att de som drabbas av akne är ohygieniska. Tvärtom kan alltför frekvent rengöring med aggressiva rengöringsprodukter i själva verket irritera huden.

De genetiska förutsättningarna tros också påverka en persons risk för att utveckla akne. Så om båda föräldrarna hade akne är sannolikheten större att deras barn också utvecklar akne.

På samma sätt gäller att sannolikheten är större för att barn till vuxna som lider av akne också ska utveckla vuxenakne.

Informera alltid din läkare om vilka läkemedel du tar när du ber om råd för dina hudproblem.

Läkemedel. Det är känt att vissa läkemedel, som steroider och litium, kan utlösa akne hos somliga.

Det finns många myter runt akne. Många av dem "beskyller" den drabbade – exempelvis att akne beror på smutsig hud, dålig hygien eller dålig kost, eller att akne är smittsamt. De här myterna är inte sanna och kan dessutom orsaka onödiga påfrestningar för de drabbade som ofta redan lider av dåligt självförtroende eller låg självkänsla. Dermatologer har utbildning som gör att de kan skilja fakta från fiktion.

Läs mer om medicinska behandlingar av akne
Läs mer om icke-medicinska behandlingar av akne

Bidragande Faktorer

De största bidragande faktorerna till akne

Aknesymptomen kan förvärras om du äter söta produkter som innehåller socker.

De är inte orsaken till akne, men vissa saker kan förvärra symptomen:
  • en kost som innehåller stora mängder av vissa kolhydrater (mycket socker och vitt mjöl)
  • intag av stora mängder komjölk och mejeriprodukter (med undantag för ost)
  • rökning 
  • make-up som blockerar porerna
  • hudvårdsprodukter som täpper till porerna

Det är viktigt att söka dermatologisk rådgivning i de tidiga skedena av akne och till och med när symptomen är lindriga, eftersom effektiv medicinsk behandling kan förhindra att sjukdomen förvärras och får följder som ärrbildning.

Om du har hudproblem är det nödvändigt att följa en daglig hudvårdsrutin med lämpliga produkter.

Vissa allmänna regler ska också följas:
  • Använd ljummet vatten och ett lämpligt rengöringsmedel (för varmt eller för kallt kan förvärra aknen).
  • Låt utslag läka naturligt (om du klämmer på dem kan de bli värre och du kan få ärr).
  • Använd enbart hudvårdsprodukter som inte täpper till porerna.
  • Använd make-up som inte täpper till porerna.
  • Ta bort make-up vid dagens slut.

Lösningar

Behandla symptomen hos aknebenägen hud

Trots att det inte finns någon "bot" för oren och aknebenägen hud, kan medicinska och icke-medicinska behandlingar vara mycket effektiva när det gäller att förhindra att nya utslag och ärr bildas.

Beroende på hur allvarliga problem man har med oren och aknebenägen hud, kan den drabbade följa en rengörings- och vårdrutin med exempelvis produkterna i Eucerin DERMOPURIFYER-serien, han/hon kan få receptbelagd medicinsk behandling i form av exempelvis retinoider eller oral antibiotika eller en kombination av båda dessa. Viss medicinsk behandling kan ha uttorkande bieffekter och kan därför kompletteras med extra fuktgivande vårdprodukter.

Denna dagliga rutin ska även inkludera ett lämpligt solskydd för oren och aknebenägen hud som Eucerin Sun Fluid Mattifying SPF 30/50+.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård

Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer

Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation

Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig