Tilltäppta porer och hur man rensar dem

3 min läsning
Visa mer

Vad är tilltäppta porer och hur kan man öppna porer?

Tilltäppta porer eller pormaskar kan framkallas av stress och kan leda till acne. Din hud är täckt med porer så du kan få tilltäppta porer var som helst på kroppen, men som tur är för din hud, är det enkelt att lära sig hur man blir av med tilltäppta porer.

I den här artikeln beskriver vi vad som kan orsaka tilltäppta porer, hur man kan öppna porer och vad man kan göra för att förebygga tilltäppta porer.

Vad är tilltäppta porer och vad orsakar dem?

Vi människor har många hundratusentals porer i huden. De finns överallt där det finns kroppshår. Genom porerna utsöndrar kroppen talg, som skapar en tunn film av olja på huden och därmed stärker hudens naturliga skyddsbarriär.

Talgkörtlarna är mer framträdande hos personer med blandhud eller fet hud. Det kan leda till en överproduktion av talg (seborré) och även alltför stor förhorning. Talgen blandas med smuts och sminkrester – och resultatet är tilltäppta porer på kinderna, näsan eller i pannan. 

Tänk på att tilltäppta porer inte är samma sak som förstorade porer, även om de påminner om varandra. Förstorade porer är svåra att diagnostisera, men de orsakas vanligtvis av överskottstalg (på samma sätt som pormaskar och tilltäppta porer), att hudens elasticitet försämrats på grund av åldern samt ökad talgproduktion i hårsäckarna.

Vad orsakar tilltäppta porer?

På samma sätt som med acne finns det flera orsaker till att man får pormaskar och tilltäppta porer:

 • Onyttig kost 
 • Stress 
 • Läkemedel 
 • Ärftliga faktorer 
 • Hormonrubbningar eller obalans i hormonerna 
 • Fel hudvårdsprodukter (till exempel komedogena produkter) 
 

Hur ser tilltäppta porer ut?

igentäppta och tilltäppta porer kan påminna mycket om acne, men kan är lätta att känna igen när man väl vet hur de ser ut.

Tilltäppta porer eller extremt tilltäppta porer kallas för stängda eller öppna komedoner. Man kan känna igen stängda komedoner på den vita färgen (därför kallas de för vita pormaskar).

De är vita eftersom talgkörtelns utsöndringar inte kan komma ut. Då får man ofta de typiska, väl synliga finnarna eller kvisslorna.

Öppna komedoner är mer harmlösa och syns som små mörka prickar på huden (och kallas därför svarta pormaskar).

Var får man tilltäppta porer?

I allmänhet kan få tilltäppta porer överallt där det finns porer i huden. Till exempel kan man få tilltäppta porer på ryggen. 

Tilltäppta porer i ansiktet förekommer oftast i den förhållandevis feta T-zonen. Det här området omfattar panna, näsa och haka. Det är vanligt med tilltäppta porer på näsan eftersom huden tenderar att vara fet här. Dessutom är talgkörtlarna extra många och stora här. Anledningen till det är att dessa områden är mer utsatta för vädret än andra delar av ansiktet.

Tilltäppta porer på näsan

Som vi redan nämnt är näsan extra känslig för tilltäppta porer. Det beror på att porerna på näsan faktiskt är större än porerna i resten av ansiktet.

Näsan är inte bara känslig för solljus för att den kan få solskador, utan solljuset gör också näsan till en huvudkandidat för att få tilltäppta porer. Det beror på att solen torkar ut huden, vilket gör att kroppen naturligt utsöndrar mer talg. Du kan minska risken för att få tilltäppta porer på näsan genom att använda en ansiktscreme med SPF, till exempel DermoPurifyer Protective Fluid SPF30, som är särskilt utvecklad för att motverka blemmor och glansig hud.

Så här rensar kan man öppna porer

Det finns flera sätt att öppna upp tilltäppta porer och förhindra att de återkommer. Några sätt att få bort porer är:

Daglig rengöring med rätt produkter

Viktigt för tilltäppta porer: använd lämpliga vårdande produkter och se till att ta bort smink ordentligt.

Daglig rengöring av ansiktet är grunden för att öppna upp tilltäppta porer. Om du har ganska fet hud med tilltäppta porer, ska du använda crèmer och hudvårdsprodukter som är icke-komedogena. Med icke-komedogen menas att en produkt varken utlöser eller bidrar till acne på grund av sammansättningen av ingredienser. Poröppnande och rengörande ingredienser ser till att man får en klar hud och motverkar att nya orenheter utvecklas. Produktserien DermoPurifyer erbjuder hudvårdande produkter som motverkar blemmor och finnar.

Serien motverkar de vanligaste problemen hos hud med finnar och blemmor:

 • Mikroinflammation: huvudorsaken till acne 
 • Överdriven talgproduktion (seborré) 
 • Hyperkeratos (en förtjockning av hudens yttre lager) 
 • Bakterier som leder till synlig inflammation 

DermoPurifyer Cleansing Gel är en icke-komedogen ansiktstvätt som tar bort överskottstalg och skonsamt avlägsnar smuts och sminkrester. Efter rengöringen kan en toner förbereda huden för en vårdande produkt.DermoPurifyer Toner har en formula med mjölksyra, som rensar tilltäppta porer. Efteråt ska du smörja huden med en lindrande och mattande återfuktande produkt, till exempel DermoPurifyer Mattifying Fluid som motverkar överproduktion av talg och att ansiktet blir glansigt.

Undvik att pilla på tilltäppta porer. I värsta fall kan det leda till inflammation och finnar.

Complete the routine

Andra sätt att öppna porer

Utöver att använda Eucerin DermoPurifyer-produkter för att behandla tilltäppta porer, kan en hälsosam livsstil ha en positiv effekt på huden. Det betyder att till exempel stressa så lite som möjligt (prova till exempel olika avslappningar), sova ordentligt (omkring 7–8 timmar) och att avstå från alkohol och nikotin så gott det går.

Här är andra saker du försöka ändra i livsstilen om du lider av tilltäppta porer:

 • Ångbad: Ett ångbad är också effektivt för att öppna upp tilltäppta porer så att smuts och orenheter kan komma ut och huden kan förnyas och få nytt liv. Ett ångbad fungerar extra bra om du tillsätter kamomillblommor eller några droppar anti-inflammatorisk tea tree-olja i det varma vattnet för att lugna huden. Sitt helt enkelt med ansiktet över ångbadet i 10 minuter med en handduk över huvudet, cirka 30 cm över vattnet och rengör ansiktet noga efteråt.
 • Byt kläder regelbundet för att undvika tilltäppta porer på kroppen: När det gäller tilltäppta porer på ryggen är det viktigt att använda kläder som andas (till exempel i bomull) och som inte sitter åt. Dessutom ska du byta de plagg som sitter direkt mot huden varje dag.
 • Kost: En onyttig kost (med många mättade fettsyror, mycket vitt mjöl och socker) kan påverka hudens utseende negativt. Seborré som utlösts av dålig kosthållning kan resultera i tilltäppta porer och att man får eller förvärrar blemmor och acne. Försök att äta en balanserad kost med massor av färska frukter, grönsaker och fullkorn. Försök att undvika processad mat så mycket du kan. Ta reda på mer om hur en bra kost kan hjälpa vid acne och tilltäppta porer. Se även till att dricka tillräckligt (cirka 2 liter per dag). Det bästa är att dricka vatten och osötat te.
 • Undvik att sola för mycket: Det är härligt att vara i solen, men det kan också öka risken för att få tilltäppta porer, särskilt om du redan har fet hud. Orsaken till det är att huden kommer att överkompensera genom att frigöra ett överflöd av talg när den blir torr av solljuset. En återfuktad hud är inte bara bra för hälsan, utan även för huden. Ta reda på mer om hur solen kan påverka acne och tilltäppta porer.

Mer läsning om hudvård för aknebenägen hud

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.