Vilken är den perfekta hudvårdsrutinen för aknebenägen hud – Och vilka produkter bör jag använda?

Visa mer

”Folk som inte tvättar sig får finnar.” Det har du säkert hört tidigare, men riktigt så enkelt är det inte. Akne orsakas främst av hormoner och även de mest renliga får akne. Läs mer i akne och hormoner.

Med det sagt kommer en noggrann hudvårdsrutin varje dag, där du använder rengöringsprodukter och vårdande produkter som är särskilt framtagna för att tillgodose din huds behov, att hjälpa dig att minska finnar och hålla din aknebenägna hud under kontroll. 

Den här artikeln förklarar vad som är viktig när du väljer hudvårdsprodukter och rekommenderar en rutin som är anpassad till din hud, vilket skiljer sig beroende på om du genomgår en medicinsk aknebehandling eller inte. Vi tittar även på några av de andra åtgärder du kan vidta för att ta hand om din aknebenägna hud.

Varför behöver jag en särskild hudvårdsrutin?

Om din hud lätt får blemmor och finnar kommer den att må bättre av en regelbunden hudvårdsrutin med produkter som speciellt har tagits fram för att ta hand om din huds särskilda behov.

När det gäller att välja rätt hudvårdsprodukter kan det vara bra att ha lite bakgrundskunskap om hur akne uppstår. Det finns många komplexa faktorer som hänger samman med varandra när de utvecklas (inflammation, seborré, hyperkeratos och bakterietillväxt). De lämpligaste produkterna för hud som lätt får finnar och akne riktar in sig på alla dessa faktorer för att hjälpa din hud, minska blemmorna och se till att de inte kommer tillbaka.

Hur pormaskar och akne utvecklas

Välj produkter som passar din hud

Om din hud lätt får blemmor eller akne kommer den att må bättre av rengörings- och hudvårdsprodukter som passar din huds särskilda behov. Titta efter följande egenskaper på förpackningen:

Om din hud har blemmor ska du använda produkter som bevisligen är icke-komedogena.

Tvålfri
Frisk hud har ett lätt surt pH-värde. Aknebenägen hud tenderar att vara mer alkalisk och tvål har ett alkaliskt pH-värde, vilket ytterligare stör hudens naturliga balans genom att göra den mer infektionsbenägen. 

Icke-komedogen
En icke-komedogen produkt är en produkt som inte innehåller produkter som kan täppa igen porerna (en igentäppt por kallas även komedon). Igentäppta porer leder till att pormaskar och finnar bildas. Om din hud är aknebenägen bör du använda produkter som bevisligen är icke-komedogena 


Icke-fet/lätt
Aknebenägen hud producerar redan för mycket talg, därför ska du undvika feta, tunga produkter.

Komedolytisk
En komedolytisk produkt har fettupplösande egenskaper som bryter upp komedoner (pormaskar) och öppnar upp igentäppta porer.

Keratolytisk
Keratolytiska produkter mjukar upp hårda hudproppar och bidrar till den naturliga process där huden gör sig av med döda hudceller.

Ett lätt surt pH-värde
Aknebenägen hud är mer alkalisk än normal hud, som har ett lätt surt pH-värde. Produkter för hud med finnar och blemmor mår bra av att vara lätt sur eftersom det hjälper huden att återgå till sitt optimala pH-värde.

Alla produkter i Dermopurifyer-serien har särskilt tagits fram för aknebenägen hud. Det finns även produkter i Eucerins anti-age-serier Hyaluron-Filler, Hyaluron-Filler + Elasticity och Hyaluron-Filler Volume Lift och Eucerins Solskydds-serie som är icke-komedogena och icke-feta och som passar perfekt för fet hud.

 

Ingredienser som kan bidra till att minska och förebygga blemmor och ta hand om aknebenägen hud

Peelingingredienser

Väl rengjord hud kan bättre absorbera de aktiva ingredienserna i dina hudvårdsprodukter.

De vanligaste peelingingredienserna i hudvårdsprodukter är AHA (Alpha Hydroxy Acids), som också är kända som fruktsyror. I Dermopurifyer Skin Renewal Treatment används  en kombination av glykolsyra (en AHA), salicylsyra (en betahydroxisyra eller BHA) och glukonolakton (en PHA eller polyhydroxisyra). Detta innovativa och effektiva 10-procentiga hydroxikomplex agerar som en lätt kemisk peeling som öppnar porerna, bidrar till att döda hudceller försvinner och att huden förnyas.

Tänk på att en väl rengjord hud bättre kan absorbera de aktiva ingredienserna i dina hudvårdsprodukter.

Salicylsyra

Salicylsyra är särskilt effektiv för att motverka igentäppta porer och bakterietillväxt. Det är en betahydroxisyra som fungerar keratolytiskt (vilket innebär att den avlägsnar döda hudceller och mjukar upp huden för att förebygga blockerade porer) och komedolytiskt (vilket innebär att den öppnar upp igentäppta porer). Salicylsyra minskar blemmor och förebygger uppkomsten av nya och är en huvudingrediens i flera av Dermopurifyer-produkternas sammansättningar.

Talgreglerande ingredienser

Produkter som kan reglera mängden talg (sebum) som huden producerar. Ingredienser som L-karnitin bidrar till att cellerna kan absorbera fria fettsyror där mitokondrier förvandlar dem till energi. Detta minskar mängden överskott som kan bilda talg och kontrollerar därigenom talgproduktionen. Mattgörande partiklar som ingår i sammansättningar kan också bidra till att absorbera överskottstalg på huden. L-karnitin och mattgörande partiklar är en del av den sebumreglerande teknik som används i flera av Dermopurifyer-produkterna.

Licochalcone A

Licochalcone A är en kraftfull antioxidant och ett antiinflammatoriskt ämne som utvinns från roten till den kinesiska lakritsplantan.

Den minskar rodnad, bidrar till att lindra inflammation och är en huvudingrediens i Dermopurifyer Skin Renewal Treatment, Dermopurifyer Adjunctive Soothing CreamDermopurifyer Mattifying Fluid och Dermopurifyer Protective Fluid SPF 30.

Milda ytaktiva ämnen

Rengöring är ett viktigt steg när man sköter om aknebenägen hud, men starka rengöringsprodukter kan rubba hudens naturliga balans och förvärra symtomen.

Titta efter milda, tvålfria rengöringsprodukter som amfoteriska ytaktiva ämnen och APG Complex som används i rengöringsprodukterna i Dermopurifyer-serien

SymSitive*

SymSitive* reglerar känsligheten hos hyperreaktiva hudsensoriska fibrer och erbjuder omedelbar och varaktig lättnad från stickande, kliande och brännande symtom. Ämnet både lugnar huden och ökar hudens tolerans samt bidrar med tiden till att göra huden mer motståndskraftig. Det är en huvudingrediens i Dermopurifyer Adjunctive Soothing Cream.

* registrerat varumärke som tillhör Symrise AG, Tyskland

Ceramider

Dessa viktiga lipider stärker hudens barriär och bidrar till att förebygga fuktförluster och utestänga irriterande ämnen som kan orsaka inflammation och klåda. Eucerin använder syntetiska ceramider som är bioidentiska och som stärker hudens naturliga barriär genom att stänga inne fukt och förebygga torrhet och irritation.

Mjölksyra

Mjölksyra (kallas även laktat) är en del av hudens naturliga fuktbindare (NMF, Natural Moisturising Factor) och en huvudkomponent i hudens skyddande syramantel som reglerar hudens pH-värde. Den absorberar och håller kvar fukten i de yttre hudlagren och spelar därmed en viktig roll för hudens tillstånd. Den är också komedolytisk.

Thiamdiol

Thiamidol är en ingrediens som patenterats av Eucerin. Denna mycket effektiva aktiva ingrediens har tagit tio år att utveckla och den har kliniskt och dermatologiskt bevisat att den reducerar mörka fläckar efter det aknerelaterade tillståndet postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH) samt förhindrar att de återuppstår. I Dermopurifyer-serien återfinns Thiamidol som en viktig aktiv ingrediens i produkterna Triple Effect-serum och Protective Fluid SPF30.

Den bästa hudvårdsrutinen för aknebenägen hud

Rengöring

Rengöring

Effektiv rengöring med produkter som särskilt utvecklats för hud som lätt får blemmor är ett avgörande steg i att minska och förebygga finnar. Vi rekommenderar att du rengör två gånger om dagen.På morgonen för att avlägsna överskottstalg och döda hudceller som byggts upp under natten och på kvällen för att se till att smuts som ansamlats under dagen samt spår av makeup och concealer helt avlägsnas innan du går och lägger dig. Det gör att din hud kan förnyas och repareras under natten. Vi rekommenderar att du använder ljummet vatten (vatten som är för varmt kan nämligen stressa huden) och väljer produkter som särskilt tagits fram för aknebenägen hud som exempelvis Dermopurifyer Cleansing Gel.


Forskning1 visar att hud som rengjorts med Dermopurifyer Cleansing Gel kan absorbera 9 % mer av vissa aktiva ingredienser (L-karnitin och Decanediol) och därmed ge betydande extra fördelar.

Din hud kan också må bra av att använda en skrubb en gång i veckan för att öppna upp igentäppta porer och förbättra hudens textur. Prova då Dermopurifyer Scrub. Vi rekommenderar inte att man använder en peelingprodukt samtidigt som man tar akneläkemedel, eftersom benosylperoxid och antibiotika kan göra huden mer känslig.

1 Lämplig hudrengöring ökar biotillgängligheten i epidermis hos de dermokosmetiska antiakneingredienserna Decanediol och Licochalcone A, affischpresentation, EADV 2013 

Läs mer
Toning

Toning

En toner som är särskilt anpassad för aknebenägen hud bidrar till att rena och fräscha upp huden och förbereda den för att dra maximal nytta av dina vårdande produkter. Använd en toner som det sista steget i din rengöringsrutin, exempelvis Dermopurifyer Toner. Vi rekommenderar att du inte använder en alkoholbaserad toner om du genomgår en medicinsk aknebehandling.

Läs mer
Återfuktning

Vård och återfuktning

Aknebenägen hud kräver fukt för att kunna stärka hudens naturliga skyddsbarriär men behöver även en produkt som inte är fet.  Om du har milda till medelsvåra akneproblem och inte genomgår medicinsk aknebehandling kan du välja en lugnande och mattgörande fuktkräm som exempelvis Dermopurifyer Mattifying Fluid. Och för en klarare och slätare hud över tid kan du inkludera en lätt kemisk hudpeeling som Dermopurifyer Skin Renewal Treatment i kvällsrutinen. Du applicerar då denna produkt före din fuktgivande creme. 

Om du lider av postinflammatorisk hyperpigmentering och mörka fläckar efter akne så har en hudvårdsrutin som inkluderar Dermopurifyer Triple Serum kombinerat med Dermopurifyer Protective Fluid SPF30 visat sig ha mycket god effekt på att minska fläckar och förhindra att nya fläckar uppstår. Den sistnämnda produkten passar också bra att använda som skyddande dagcreme med SPF för aknebenägen hud.

Om du genomgår en medicinsk behandling rekommenderar vi inte att du använder hudpeeling. Din hud kan få biverkningar som intensiv torrhet och behöver då speciell vård. Prova DermopurifyerAdjunctive Soothing Cream som, om du använder en topisk behandling, bör appliceras fem minuter efteråt för att behandlingen ska absorberas helt.

 

 

Läs mer

Solskydd

Solskydd är ett viktigt steg i din morgonrutin. Blemmor kan orsaka pigmenteringsproblem om de får för mycket solljus, och akneläkemedel kan göra aknebenägen hud ännu mer känslig för UV-strålar. Sun Gel-Creme Dry Touch SPF30 och Eucerin Sun Gel-Creme Dry Touch SPF50+ erbjuder de skyddsnivåer som din hud behöver och bör appliceras före täckning och makeup. Om du applicerar solskydd efter en topisk aknebehandling ska du vänta fem minuter så att behandlingen absorberas helt.

Läs mer

Täckning och makeup

Välj bara produkter som särskilt utvecklats för hud som lätt får blemmor och bevisligen är icke-komedolytiska. Rätt concealerprodukt bör även ha en behandlande och läkande effekt på blemmor. Och glöm inte att ta bort alla spår av makeup innan du går och lägger dig.

Läs mer

Vad mer kan jag göra för att hjälpa min aknebenägna hud?

En noggrann, daglig hudvårdsrutin är avgörande i kampen mot finnar och pormaskar.

Låt finnarna vara
Försök att hålla fingrarna borta från ansiktet eftersom bakterier sprids när du klämmer på finnarna, vilket gör saker och ting värre, inte bättre.

Raka försiktigt
Var försiktigt när du torr- eller våtrakar så att du inte är för tuff mot din aknebenägna hud.

Ånga
Ansiktsånga och bastu kan hjälpa till att öppna upp och rensa porer.

Håll bakterierna så få som möjligt
Rengör din mobiltelefon och tvätta örngott och handdukar regelbundet för att minska mängden bakterier. Läs mer i tips för ditt hem.

Ta hand om dig
Motionera, se till att få tillräckligt med sömn och en nyttig, balanserad kost hjälper dig att hålla dig frisk och positiv över lag, minska stress (som kan sätta igång hormoner och förvärra akne) och förbättra din huds naturliga motståndskraft. Försök också att sluta röka.

Läs mer om detta i akne och kost: 
Akne och kost: bakgrund,
Vilka förändringar kan jag göra i min kost för att hjälpa min aknebenägna hud? 
Akne och stress

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård

Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer

Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation

Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.