Om akneärr Det här kan man göra för att minska eller ta bort dem

Det kan vara svårt att leva med akne men för många fortsätter även problemen efter att paplerna och pustlerna har försvunnit. Akne kan efterlämna märken och ärr på huden och vid svåra fall av akne kan efterföljande ärr bli lika allvarliga och störande.

Hur kan jag minska eller få bort akneärr?

Hur kan jag minska eller få bort akneärr?

Dessvärre går det inte att helt avlägsna ärr, men de kan minska betydligt och märkas mycket mindre. Det kan också hända att din hud kan förbättras av sig själv med åren. 

Behandling bör först genomföras när aknen läkt ut
Hur påverkar akneärr hudens hälsa?

Hur påverkar akneärr hudens hälsa?

Ett akneärr skiljer sig från omgivande hud genom utseende och beteende. 

Talg- eller svettkörtlar kan inte återbildas i ärrvävnaden och hår kan inte växa där. Ärrvävnaden har också färre elastiska fibrer, vilket gör att huden ofta känns och ser hårdare ut. Cirkulationen och fukten blir också sämre i ärrvävnad, vilket gör det svårare för ärrad hud att bibehålla de fuktnivåer den behöver och den kan torka ut. 

Vad orsakar akneärr?

Vad orsakar akneärr?

Försök att låta bli att pilla på pormaskar och andra blemmor – både med fingrarna och andra redskap. Det är när du klämmer blemmor för hårt (särskilt dem som ännu inte är färdigutvecklade) som du kan skada de fina blodådror, körtlar och vävnader som omger dem. Det kan förvärra aknesymtomen och öka risken för ärrbildningar.

Ärr bildas när det yttersta hudlagret, epidermis, har skadats och de djupare hudlagret också påverkats. Huden kan inte återbildas exakt så som den var, så såret ersätts av granulationsvävnad som består av kollagenfibrer. Dessa fibrer fyller ut såret inifrån och ut och hjälper till att läka det skadade hudområdet. Denna ersättningsvävnad läker visserligen skadan, men kan också förbli synlig.

Olika typer av akneärr

Olika typer av akneärr

Det finns flera olika typer av ärr. Nedanstående är de som oftast hör ihop med akne:

Atrofiska ärr
Detta är gropar eller nedsjunkna ärr. De utvecklas när ett sår inte läker korrekt och det bildas för lite bindvävnad. Ärret utvecklas då under den omgivande vävnaden och små, synliga fördjupningar (gropar) utvecklas.

Akne kan orsaka atrofiska ärr.

Hyperatrofiska ärr
Man känner igen hyperatrofiska ärr genom en upphöjning i huden eller ärrvävnaden. Där det tidigare var en inflammerad blemma tillverkar huden ”underordnad” vävnad. Den får inte samma struktur som frisk vävnad och blir därför tjockare och ligger ovanpå omgivande hud. 

Keloider
När ett hyperatrofiskt ärr fortsätter att växa och sprider sig till andra områden på huden kallas det keloider. Keloider är upphöjda och rödaktigt lila i början men bleknar sedan. Den här typen av ärr orsakas bara undantagsvis av akne och hör oftare ihop med brännskador.

Som tur är finns flera alternativ tillgängliga för att ta hand om de här ärren, men den bästa behandlingen är utan tvekan förebyggande - dvs. att inte få några ärr alls. Om du lider av akut akne rekommenderar vi att du uppsöker en hudläkare så snart som möjligt. Han eller hon kan rekommendera en behandling som lindrar din akne så att ärrbildning i möjligaste mån kan undvikas. 

Ärr är utan tvekan den mest uppenbara och allvarligaste konsekvensen av akne, men akne kan även efterlämna andra märken, som märken efter finnar som orsakats av postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH). Läs mer om hur du minskar och avlägsnar dessa i akne och hyperpigmentering.

Akne kan orsaka ärr och märken

Om du behöver ärrbehandling finns det flera alternativ tillgängliga. Det alternativ som är bäst för dig beror på typ av ärr samt storlek och form på ärret. De som innebär invasiv behandling bör du diskutera med din läkare och ingen behandling bör påbörjas innan aknen helt läkt ut.

Fruktsyror

Fruktsyror används ofta för att behandla hud med märken eller ärr från akne. Lägre koncentrationer (upp till 12 %) finns för hemmabruk medan hudterapeuter har tillgång till koncentrationer upp till 40 % och hudläkare kan använda koncentrationer upp till 70 %. Din hudläkare kan ge dig rekommendation om vilken koncentration som är lämpligast för dig. Flera peelingomgångar krävs normalt innan man ser resultat.

Obs! Huden kan bli mycket känslig efter en kemisk peeling och/eller fruktsyrapeeling. Därför är det viktigt att du undviker direkt solljus (och solarier) och använder hög solskyddsfaktor som exempelvis Eucerin Sun Gel-Creme Dry Touch SPF30 eller SPF50+.

Kryoterapi

Ett alternativ till behandling av keloider är kryoterapi. Det innebär att en läkare ”fryser” huden och sedan injicerar en kortisonblandning i ärrvävnaden. En nackdel med denna behandling är att det oftast tar väldigt lång tid, ibland år, innan man ser resultat. Det beror på att varje ärr måste behandlas individuellt och keloiderna minskas steg för steg. Det kan hjälpa att lindra fula ärr, men du måste ha tålamod.

Kryoterapi kan vara effektivt på keloider

Laserterapi

Med laserterapi skadas huden på ett riktat sätt för att aktivera den naturliga läkningsprocessen. När huden sedan läkt ser hyn slätare ut. Det finns en mängd laservarianter tillgängliga och den här behandlingen bör endast utföras av en erfaren hudterapeut för att undvika skador på omgivande hud. Dessvärre krävs även här flera behandlingar för ett synbart och varaktigt resultat.

Laserterapi sätter igång hudens egen läkningsprocess

Massera med kräm

Den här metoden är helt klart värd ett försök eftersom den är jämförelsevis enkel, bekväm och prismässigt överkomlig. Du kan massera din egen hud eller anlita en professionell massör.

Krämer och massage kan hjälpa att minska akneärr.

Metoden kan visa sig vara effektiv (de fuktgivande produkterna och massagen förbättrar cirkulationen och gör ärrvävnaden mjukare) men man måste massera regelbundet och ha tålamod eftersom det kan ta tid innan man ser resultat.

När du väljer produkt ska du se till att välja en som inte täpper till porerna, så att du inte riskerar att få ny akne.

Det finns redskap för hemmabruk, men microneedling är bäst och tryggast när det utförs av en hudläkare eller hudterapeut för att undvika risk för ytterligare inflammation.

Huden i ansiktet behandlas med en dermaroller. En dermaroller är ett redskap med en mängd fina nålar som inte är längre än 0,5 mm. Dessa nålar går ner i hudens översta lager, vilket sänder en signal om att en skada har inträffat som behöver repareras. Huden reagerar genom att producera mer kollage, elastin och hyaluronsyra och inom kort kan huden se fastare, yngre och fräschare ut.

Mikrodermabrasion

Detta är en relativt mild form av dermabrasion där hudens övre lager avlägsnas mekaniskt med hjälp av små kristaller. Behandlingen har en positiv effekt på hyn och passar torr hud, stora porer samt även andra ärr.

Mikrodermabrasion kan hjälpa mot akneärrbildning på torr hud

Mikrodermabrasion är smärtfri och utförs oftast av en hudterapeut. Man behöver regelbundna behandlingar för att uppnå effektiva resultat som varar.

Kemisk peeling

Specialister (hudläkare och/eller hudterapeuter) kan behandla akneärr med peeling. Fruktsyra, salicylsyra eller triklorättiksyra (TCA) används i olika koncentrationer för att avlägsna hudens yttersta lager. När huden läker kan ärren bli mindre synliga och hyn kan bli slätare och jämnare. 

Peeling avlägsnar hudens yttersta lager

Injektioner

Akneärr kan även behandlas med injektioner. 

Hyaluronsyra kan injiceras under fördjupningen hos atrofiska ärr för att fylla upp dem. Men eftersom hyaluronsyra gradvis bryts ner av kroppen varar resultatet bara en kort tid.

Resultatet av injektioner på hypertrofiska ärr varar normalt längre. Om ärret injiceras med kortison bryts ärrvävnaden ner och upphöjningen minskar.

Kortisoninjektioner är särskilt effektiva på hypertrofiska ärr

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

  • Läs om och testa våra nya produkter
  • Delta i tävlingar
  • Få senaste nyheterna inom hudvård
  • Få professionella hudvårdstips
  • Ta del av erbjudanden och kampanjer
  • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande