Atopisk dermatit hos spädbarn och barn – Hur man bäst lugnar och tar hand om barnets hud

6 min läsning
Visa mer

Ungefär 60 procent av alla som har atopisk dermatit utvecklar sjukdomen under det första levnadsåret och 90 procent under sina första fem år. Den här artikeln förklarar hur man tar hand om ung atopisk hud. Vi går igenom hur mild och regelbunden hudvård bidrar till att hålla ung hud fuktad, förlänga perioderna mellan utbrott och minska styrkan hos dem. Vi tittar även på hur du anpassar ditt spädbarns rutiner för att passa den fas som huden befinner sig i.

För att få veta mer om symtomen, orsakerna och vad som utlöser sjukdomen kan du läsa Atopisk dermatit och barn.

Våra bästa produktval för atopisk hud

Hur ska jag ta hand om mitt spädbarns eller barns atopiska hud?

Atopisk dermatit (även känt som atopisk eksem) karaktäriseras av två faser:

 • Den akuta fasen då huden får utbrott och är som mest irriterad
 • Lugnare perioder mellan utbrotten

Ditt spädbarns eller barns hud har lite olika behov i dessa stadier och vi rekommenderar att du anpassar rutinen så att den passar den fas och det tillstånd som huden befinner sig i. Generellt innebär detta:

 • Daglig vård
  Mild rengöring och regelbunden, effektiv och generös insmörjning av fuktcreme för att hålla huden mjuk och spänstig och förlänga perioderna mellan utbrotten.
 • Akut vård
  Användning av antiinflammatoriska salvor och cremer (samt en del medicinskt utskrivna metoder) i tillägg till den normala dagliga insmörjningen för att lindra och lugna huden under ett utbrott.

Du kan läsa mer om dessa två faser i Att förstå atopisk dermatit och Att identifiera och hantera utbrott.

Finns det en daglig rutin som hjälper mot mitt barns atopiska dermatit?

Varsam rengöring

Mild rengöring är det första steget när man tar hand om spädbarnets atopiska hud.

Det finns inget känt botemedel mot atopisk dermatit, så fokus för den dagliga hudvården är att stötta hudens skyddsbarriär för att förlänga perioden mellan utbrotten. Detta gör man genom att ge huden den fukt och de lipider den behöver för att förhindra ytterligare uttorkning. 

Badstunden är viktig för anknytningen mellan spädbarnet och föräldrarna, men även rent vatten ökar fuktförlusten så försök att bara bada en kort stund, och när ditt barn är tillräckligt gammalt kan du uppmuntra det att duscha istället för att bada. Och eftersom varmt vatten ökar fuktförlusten ytterligare bör du använda ljummet vatten.

Starka tvålar kan också avlägsna viktiga lipider och skada den ömtåliga skyddsbarriären och fuktbalansen hos ung hud. Undvik skumbad, alkaliska tvålar och starka ytaktiva ämnen såsom natriumlaurylsulfat.

Välj en mild, tvålfri rengöring såsom Eucerin AtoControl Bath and Shower Oil. Den är utmärkt att hälla i badet och är bevisat mild mot ung atopisk hud.

Efter badet är det bättre att klappa huden istället för att gnugga den torr med en ren och mjuk handduk.

Regelbunden insmörjning

Det är viktigt att smörja in spädbarnets kropp omedelbart efter rengöringen för att undvika att ytterligare vatten avdunstar från huden. Men det räcker inte med en gång om dagen – effektiv hantering av atopisk hud kräver regelbunden och kontinuerlig insmörjning av fuktcreme (även känt som mjukgörande produkter).

Vi rekommenderar att du smörjer in ditt barns kropp minst två gånger om dagen (även efter ett oljebad). Ditt barns händer och ansikte behöver troligtvis smörjas oftare.

Parfymfria produkter med verksamma ingredienser

Regelbunden insmörjning kan bidra till att barnets hud inte torkar ut
Atocontrol - produkter anpassade för atopisk hud
AtoControl hjälper dig att ta hand om ditt spädbarns atopiska hud

Leta efter produkter som är parfymfria och som innehåller verksamma men milda aktiva ingredienser som:

 • Licochalcone A: ett extrakt från lakritsroten som lugnar huden
 • Ceramider: som stärker hudens naturliga skyddsbarriär
 • Naturliga oljor: som är rika på omegafettsyror för att lugna, skydda och ge näring åt ömtålig och torr hud

Ovan ingredienser är kärnan i AtoControl-serien. AtoControl Lotion  och AtoControl Face Cream är perfekta att använda varje dag för att återfukta huden hos spädbarn och barn från fyra veckor. Om ditt spädbarn är yngre bör du rådgöra med din läkare om vilka produkter du ska använda. AtoControl Lotion är en fet lotion som är lätt att applicera över hela barnets kropp och som ger den intensiva fukt som huden behöver.

Ta dig tid att massera in produkten i barnets hud med varsamma och lugnande tag. Det är aldrig bra att stressa igenom rutinen eftersom det kan stressa ditt barn och därmed eventuellt förvärra symtomen.

Hur kan jag lugna mitt spädbarns hud under ett utbrott av atopisk dermatit?

Fokus i hudvården under den akuta fasen av atopisk dermatit är att lugna huden, lindra irritationen och klådan och minska obehaget för ditt barn. Tack och lov finns det flera åtgärder som kan hjälpa:

Använda solskydd

Undvik att utsätta ditt spädbarn för sol, i synnerhet under det första året. När barnet är tre månader eller äldre är det viktigt att begränsa den tid barnet är i solen och undvika de timmar då solen är som starkast. Använd kläder för att skydda barnets ömtåliga hud och en mycket hög solskyddsfaktor, t.ex. Eucerin Kids Sun Lotion Sensitive Protect SPF 50+.

När ditt barn är tre år eller äldre kan du använda Eucerin Kids Sun Fluid Sensitive Protect SPF 50+ eller Eucerin Kids Sun Spray Sensitive Protect SPF 50+. Båda produkterna har kliniskt och dermatologiskt bevisats passa barn med atopisk hud.

Läs mer om hur du skyddar barns hud mot solen

Farmaceutiska produkter och behandlingar

Salvor och cremer såsom kortikosteroider (t.ex. en hydrokortisoncreme 1 %) erbjuder snabb och effektiv lindring men skrivs normalt bara ut för en kort period.

Om ditt barns symtom är allvarliga och kvarstår kan din läkare rekommendera alternativ som t.ex.:

 • Antihistaminer för att minska svår klåda
 • Omslagsbehandling

Omslagsbehandling

Lipidberikade bandage bidrar till att ersätta viktiga hudlipider och minska klådan genom att kyla ner barnets hud. Prata med din läkare innan du provar omslagsbehandling för att vara säker på att det är rätt behandling för ditt barn:

 1. Applicera en lugnande fuktcreme för atopisk hud
 2. Blötlägg ett bandage i ljummet vatten, vrid ur det och lägg det på det drabbade området medan det är fuktigt
 3. Täck det fuktiga bandaget med ett torrt bandage för att hålla det på plats
 4. Låt bandagen sitta i minst en timme och allra helst fyra till sex timmar
 5. Återfukta efter tre timmar

Eftersom spädbarn riskerar att bli nedkylda (hypotermi) ska bandaget varieras mellan överkropp, armar och ben.

Hudvårdsprodukter med lindrande och lugnande ingredienser

Det finns flera aktiva ingredienser som visat sig lindra och lugna huden under ett utbrott:

 • Licochalcone A: ett extrakt från lakritsroten som minskar inflammationen och lugnar irritation
 • Decanediol: en kraftfull antioxidant som motverkar bakterier för att skydda mot infektion
 • Menthoxypropandiol: ett mentolderivat som kyler huden och minskar klådan på sensorisk nivå så att ditt barn inte har behov att klia sig så mycket, vilket förhindrar ytterligare hudskador. 

Licochalcone A, Decanediol och Menthoxypropandiol ingår i  AtoControl Acute Care Cream, som passar att använda på spädbarn och barn från fyra veckor. AtoControl Acute Care Cream är inte en medicinsk produkt och inte heller tänkt att ersätta en sådan, men den kan användas parallellt med en medicinsk behandling för att förstärka effekterna av den medicinska produkten. 

Eucerin Acute Care Cream lugnar huden under ett utbrott

Smörj först in barnets medicinska produkt och låt den absorberas helt innan du smörjer in  AtoControl Acute Care Cream. Smörj sedan in med AtoControl Lotion.

Kliniska och dermatologiska studier visar att AtoControl Acute Care Cream efterföljt av AtoControl Lotion förbättrar hudens tillstånd, lindrar klåda, bidrar till en god nattsömn och förbättrar den allmänna livskvaliteten.

Du kan läsa mer i Hur atopisk dermatit påverkar sömnen och livskvaliteten.

Vad mer kan jag göra för att lindra symtomen?

Förutom skonsam och effektiv hudvård kan du försöka ta reda på vad som kan utlösa eksemet och hjälpa ditt barn att undvika dem för att förlänga perioderna mellan utbrotten och minska styrkan på utbrotten när de väl inträffar.

Du kan läsa mer om vad du kan göra i Atopisk dermatit hos spädbarn och barn.

Andra produkter som kan intressera dig

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.