Infant Eczema

Atopisk dermatit och barn

6 min läsning
Visa mer

Atopisk dermatit är den vanligaste hudsjukdomen hos barn och drabbar ungefär 15–20 procent av alla barn. Symtomen (torr, röd, kliande och irriterad hud) kan vara extremt obehagliga för barn och kan orsaka betydande vånda även för föräldrar och vårdgivare.

Den här artikeln tittar på hur atopisk dermatit påverkar barn och deras familjer. Den går igenom symtomen, orsakerna och vad som triggar igång ett utbrott samt tittar på hur hudvård kan bidra till att lindra symtom och förlänga perioderna mellan utbrott.

Hur påverkar atopisk dermatit barn?

Akuta och icke akuta fasen

Barn kan utveckla atopisk dermatit i alla stadier. Många får det när de är spädbarn och de flesta drabbade får sjukdomen innan de fyllt fem år. 

Från tvåårsåldern upp till puberteten visar sig atopisk dermatit oftast som fläckar med torr, röd och kliande hud på halsen, handlederna, knä- och armvecken (därför kallas det även böjveckseksem), mellan skinkorna och på benen. Symtomen kvarstår ofta under mer än tre månader (den medicinska definitionen på en kronisk sjukdom) och huden på de inflammerade områdena kan bli tjockare och få en läderartad struktur. 

Atopisk dermatit har två tydliga faser:

  • Den akuta fasen då barnets hud får utbrott och är som mest irriterad. 
  • Den icke-akuta fasen mellan utbrott då huden känns och ser lugnare ut. 

Den akuta fasen är den besvärligaste. Barnet kan uppleva ett stort obehag, klådan kan bli så intensiv att det inte kan sova och sjukdomen kan kraftigt påverka livskvaliteten. Sjukdomen kan också påverka föräldrarnas och vårdgivarnas livskvalitet och få dem att känna hopplöshet, skuld och nedstämdhet. 

De flesta barn har växt ifrån atopisk dermatit när de kommer upp i puberteten, men den kan kvarstå upp i vuxen ålder och forskning antyder att de som har atopisk dermatit som barn kan utveckla andra, relaterade tillstånd såsom astma och allergisk snuva.

Om ditt barn har besvär med sin hud och du på något sätt är oroad över symtomen ska du tala med en läkare.

Du kan läsa mer om spädbarnseksem i Atopisk dermatit och spädbarn
Läs mer om den akuta fasen i Att identifiera och hantera utbrott
Läs mer om den icke akuta fasen i Att förstå atopisk dermatit
Hur atopisk dermatit påverkar sömnen och livskvaliteten

Vad orsakar och utlöser atopisk dermatit hos små barn?

Genetisk disposition

Personer med atopisk dermatit i familjen drabbas lättare
Utbrott av atopisk dermatit kan orsaka sömnlösa nätter för barn

Atopisk dermatit är kopplad till en försämrad funktion hos hudbarriären och ett bristande immunförsvar. Hudläkare har hittat flera faktorer som orsakar och bidrar till atopisk dermatit:

Det finns två större riskfaktorer för att utveckla atopisk dermatit: en genetisk defekt i filaggringenen (FLG) att det finns en atopisk sjukdomshistoria i familjen. Barn kan ärva en filaggrinmutation från drabbade föräldrar. Om en förälder lider av atopisk dermatit löper barnet en 40-procentig risk att ärva den. Om båda föräldrarna är drabbade ökar risken till mellan 60 och 80 procent.

Det finns alltså en bevisad koppling mellan atopisk dermatit och allergier. Om det finns hösnuva och/eller astmasjukdomar i familjen ökar sannolikheten för att spädbarnet ska få atopisk dermatit.

De drabbade har också en oregelbunden immunfunktion (känt som atopi) som gör huden mer reaktiv mot omgivningen och mottaglig för inflammation.

Du kan läsa mer om filaggrin och hur en mutation kan påverka huden i Att förstå atopisk dermatit.

Andra utlösande faktorer som utlöser atopisk dermatit hos små barn

Klimat/föroreningar
Föds man i ett i-land, ett kallt klimat eller i en stad med föroreningar verkar risken för atopisk dermatit öka. Väderförhållanden kan också utlösa symtom.

Känslighet mot allergener
En försämrad barriärfunktion gör det lättare för potentiella allergener såsom pollen, damm och pälsdjur att irritera huden.
Den roll som matallergier spelar för atopisk dermatit är kontroversiell men vissa tycker att en del mat kan göra deras barns hud känsligare och mer benägen att få utbrott. 

Andra externa irriterande ämnen
Sträva textilier, starka rengöringsmedel och de kemikalier som används i biologiska tvättmedel kan reta ömtålig ung hud. Forskning har visat att passiv rökning är särskilt skadlig för unga lungor.

Rivande
Symtomen på atopisk dermatit kan också sätta igång och/eller förvärra ett utbrott. Eftersom huden är torr och kliar, river barnen sig. Rivandet skadar hudens skyddsbarriär och en bakterie som kallas staphylococcus aureus kan föröka sig och infektera huden. Den här infektionen orsakar inflammation och klåda, vilket förvärrar tillståndet och gör huden ännu mer irriterad och kliande: en ond cirkel som kallas den atopiska hudcykeln.

Du kan läsa mer i Att förstå atopisk dermatit.

Hur ska jag ta hand om mitt barns atopiska hud?

De goda nyheterna är att effektiv medicinsk behandling och bra hudvård kan lindra mycket av det obehag som utbrott av atopisk dermatit ger och bidrar till att förlänga perioden mellan dem. Barns hud är tunnare och har mindre pigmentering än vuxen hud.

Du kan läsa mer om strukturen hos ung hud i Spädbarns och barns hud

Huden mår bra av varsam fasanpassad vård:

Regelbunden insmörjning kan bidra till att barnets hud inte torkar ut

  • Under den icke-akuta fasen behöver den daglig insmörjning av fuktcreme för att minska torrhet och förlänga perioden mellan utbrotten
  • Under den akuta utbrottsfasen behöver den medicinska och icke-medicinska produkter för att lindra och lugna symtomen utöver den dagliga insmörjningen

Rätt fuktgivande produkter och en regelbunden och noggrann rutin spelar en avgörande roll för att skydda och lugna barnets atopiska hud.

Du kan läsa mer om vilka produkter du kan använda och en bra rutin att följa för att ta hand om ung atopisk hud.

Vad mer kan jag göra för att minska utbrotten?

Välj skonsamma, hudvänliga tyger som inte irriterar huden
Eksemhandskar kan förhindra hudskador

Försök att anteckna när ditt barns hud får utbrott och diskutera det med läkaren. Det hjälper till att identifiera eventuella orsaker och avgöra lämpligast behandling. Alla är olika, men det finns vissa saker som du kan göra för att minska effekten av eventuella utlösande orsaker:

Rök inte i närheten av ditt barn
Passiv rökning kan förvärra symtomen. 

Välj skonsamma, hudvänliga tyger
Bomull och linne är mindre sträva än syntetiska tyger. Undvik stickig ull. Tvätta nya kläder för att avlägsna eventuella kemikalier som kan ha ingått i tillverkningen.

Matallergier
Om du tror att den mat ditt barn äter utlöser symtomen eller gör den atopiska dermatiten värre ska du prata med en läkare innan du provar att ta bort några av de eventuella orsakerna. Det är viktigt att ditt barn får det kalcium, kalorier och protein som det behöver för att växa och utvecklas.

Minska den potentiella skada som rivande kan orsaka
Symtomen på atopisk dermatit kan också sätta igång och/eller förvärra ett utbrott. Om ditt barns hud är torr och kliande är det lätt att det river sig. Rivandet skadar huden ytterligare och gör den känslig för bakterier som kan orsaka ytterligare klåda.

Detta kallas den atopiska hudcykeln och du kan läsa mer om den i Att förstå atopisk dermatit.

Kliandet kan också leda till att huden blir infekterad, så håll ditt barns naglar korta. Bomullsvantar (kallas även eksemhandskar) som används på natten kan också bidra till att förhindra hudskador.

Relaterade artiklar

Produkter som kan intressera dig

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.