Lindring för atopisk hud – Finns det en hudvårdsrutin som hjälper mot min atopiska dermatit?

7 min läsning
Visa mer

Ungefär var tolfte vuxen lider av atopisk dermatit (atopiskt eksem) och den här artikeln förklarar hur man tar hand om vuxen atopisk hud. Om du vill veta hur man sköter om spädbarns eller barns hud kan du läsa artikeln Atopisk dermatit hos spädbarn och barnhud.

Här går vi går igenom hur rätt rutin varje dag hjälper till att hålla huden fuktad och förlänga perioderna mellan utbrotten. Och vi förklarar hur du anpassar din rutin för att lindra och lugna huden under ett utbrott.

För att få veta mer om symtomen, orsakerna och vad som utlöser atopiskt eksem kan du läsa i artikeln Vuxen atopisk dermatit

Hur ska jag ta hand om hud med atopisk dermatit?

Atopisk dermatit (även känt som atopisk eksem) karaktäriseras av två faser:

 • Den akuta fasen då huden blossar upp och är som mest irriterad
 • Den icke-akuta perioden mellan utbrotten då huden är lugnare

Du kan läsa mer om dessa två faser i Att förstå atopisk dermatit och Att identifiera och hantera utbrott.

AtoControl-serien: daglig vård och lindring av utbrott av atopisk eksem
AtoControl-serien: daglig vård och lindring av utbrott av atopisk eksem

Din hud har lite olika behov under dessa faser. Därför rekommenderar vi att du anpassar din rutin efter detta:

 • Daglig vård
  Mild rengöring och regelbunden, effektiv och generös insmörjning av fuktcreme för att stärka hudens skyddsbarriär och förlänga perioderna mellan utbrotten.
 • Akut vård
  Du använder antiinflammatoriska läkemedel (eller annan behandling som din läkare skrivit ut, till exempel våta omslag) och lotioner och cremer för ansiktet och kroppen som lindrar och lugnar huden under utbrottet.

Även om det inte finns något känt botemedel mot atopisk eksem har forskning visat att medicinsk behandling och regelbunden lämplig hudvård kan förbättra hudens tillstånd och ge en bättre sömn och förbättrad livskvalitet

Vilken daglig rutin hjälper min atopiska hud?

Fokus för den dagliga hudvården är att stötta hudens skyddsbarriär. Att ge huden den fukt och de lipider den behöver för att förhindra ytterligare uttorkning och förlänga perioden mellan utbrott.

Varsam rengöring

Även rent vatten kan öka fuktförlusten så duscha snabbt istället för att ta långa bad; om du gillar att bada, bör du försöka begränsa tiden till max tio minuter. Varmt vatten orsakar ytterligare fuktförlust, så vi rekommenderar att du håller vattentemperaturen under 32 °C.

Mild rengöring är det första steget när man tar hand om atopisk hud.

 • Starka tvålar och exfolierande produkter kan avlägsna viktiga lipider och skada den ömtåliga skyddsbarriären och fuktbalansen i din hud.
 • Undvik hårda tvättsvampar och massageborstar, skumbad, badsalter, skrubbcremer, alkaliska tvålar och starka ytaktiva ämnen såsom natriumlaurylsulfat.
 • Välj mild, tvålfri rengöring såsom AtoControl Bath and Shower Oil till kroppen och UltraSENSITIVE Cleansing Lotion till ansiktet.

Regelbunden insmörjning

Det är bättre att klappa huden istället för att gnugga den torr med en ren och mjuk handduk. Smörj in dig med fuktcreme direkt efter rengöringen för att undvika ytterligare fuktavdunstning och för att underlätta för huden att absorbera de aktiva ingredienserna.

Effektiv hantering av atopisk hud kräver regelbunden och kontinuerlig insmörjning av fuktcreme (kallas även mjukgörande produkter). Det är viktigt att smörja ansiktet och kroppen med fuktcreme minst två gånger om dagen, även under perioder då sjukdomen ser ut att vara under kontroll, för att undvika eller skjuta upp återfall. Vi rekommenderar att du smörjer in dig oftare med handcreme – minst varje gång du tvättat händerna.

Välj parfymfria produkter med verksamma ingredienser

Leta efter produkter som är parfymfria och som innehåller verksamma men milda aktiva ingredienser som:

 • Licochalcone A: ett extrakt från lakritsroten som lugnar huden
 • Ceramider: som stärker hudens naturliga skyddsbarriär
 • Naturliga oljor som är rika på omegafettsyror för att lugna, skydda och ge näring åt ömtålig och torr hud

Ovan ingredienser är kärnan i AtoControl-serien som består av produkter och konsistenser som passar olika delar av kroppen:

Flera artiklar om atopisk dermatit

Solskydd

Använd en solskyddsprodukt som kliniskt bevisats passa atopisk hud

Eftersom huden redan är torr torkar solen ut den ytterligare. Begränsa den tid du är i solen, undvik de timmar då solen är som starkast, använd skyddande kläder och smörj in dig med en lämplig solskyddsfaktor.

Prova  Eucerin Sensitive Protect Sun Lotion Extra Light SPF30 till kroppen. Dessa produkterna erbjuder pålitligt och säkert skydd och har kliniskt och dermatologiskt bevisats passa atopisk hud.

Läs mer om effekterna av UVA- och UVB-ljus på känslig hud.

Bara för att din hud är atopisk behöver du inte avstå från makeup, men var noga med att välja basprodukter som särskilt utvecklats för torr, irriterad hud. Och glöm inte att tvätta bort makeupen ordentligt innan du går och lägger dig.

Hur kan jag lugna min hud under ett utbrott?

Fokus i hudvården under den akuta fasen av atopisk dermatit är att lugna huden, lindra irritationen och klådan och minska obehaget. Tack och lov finns det flera åtgärder som kan hjälpa:

Farmaceutiska produkter och behandlingar

Salvor och cremer såsom kortikosteroider (t.ex. en hydrokortisoncreme 1%) erbjuder snabb och effektiv lindring under ett utbrott. Men hydrokortison är ingen långsiktig lösning.

Du kan läsa mer i Vad är kortison och hur fungerar det?

Kortisoncreme kan användas för att lugna atopisk hud under ett utbrott

Vid allvarliga symtom kan din läkare skriva ut eller rekommendera:

 • En starkare creme eller salva
 • Fototerapi (ultraviolett ljus för att minska inflammationen)
 • Våta omslag
 • Orala kortikosteroider och eventuellt antibiotika för att förhindra att huden blir infekterad
 • Antihistaminer för att minska svår klåda

Hudvårdsprodukter med lindrande och lugnande ingredienser

Eucerin Acute Care Cream lugnar huden under ett utbrott

Det finns flera aktiva ingredienser som visat sig lindra och lugna huden under ett utbrott:

 • Licochalcone A
  Ett extrakt från lakritsroten som minskar inflammationen och lugnar irritation
 • Decanediol
  En kraftfull antioxidant som motverkar bakterier för att skydda mot infektion
 • Menthoxypropandiol
  Ett mentolderivat som kyler huden och minskar klådan på sensorisk nivå. Ditt barn har då inte så stort behov av att riva sig och därför skadas inte huden ytterligare. 

Licochalcone A, Decanediol och Menthoxypropandiol ingår i AtoControl Acute Care Creme, som utvecklats för att ge huden den intensiva vård den behöver under utbrotten. Smörj först in den medicinska produkten och låt den absorberas helt innan du smörjer med Eucerin AtoControl Acute Care Cream. Smörj sedan in med AtoControl Body Lotion.

Även om Acute Care Cream inte är en medicinsk produkt och inte heller är tänkt att ersätta en sådan, har kliniska och dermatologiska tester visat att den förbättrar hudens tillstånd, lindrar klåda och bidrar till en bättre nattsömn och förbättrar den allmänna livskvaliteten.

Tips vid atopisk dermatit-utbrott

 • Förvara ansikts- och kroppscremer i kylskåpet för att öka den kylande effekten
 • Klappa huden istället för att riva den: det kan lindra en del av klådan utan att skada huden
 • Se till att det står en handcreme vid varje tvättställ hemma och/eller på jobbet för att du ska komma ihåg att smörja in dig efter varje gång du tvättat händerna

Vad mer kan jag göra för att lindra symtomen på vuxen atopisk eksem?

Kontrollera hur huden reagerar, ta reda på vad som kan utlösa eksemet och försök sedan att undvika/minska dem för att förlänga perioderna mellan utbrotten och minska styrkan på utbrotten när de väl inträffar.

Du kan läsa mer om potentiella orsaker i Vad får atopisk hud att få ett utbrott och om hur du undviker dem hos vuxen atopisk hud.

Källor

 1. WebMD
 2. Ben-Gashir MA. Relationship between quality of life and disease severity in atopic dermatitis/eczema syndrome during childhood. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2003 Oct; 3(5):369-73. 
 3. Eucerin PiU study. Italy. May 2017
 4. Handbook of Atopic Eczema. M. Kerscher & S. Williams. Springer 2006
 5. Handbook of Atopic Eczema. M. Kerscher & S. Williams. Springer 2006
 6. When used alongside Eucerin AtopiControl Lotion. Källa: Beiersdorf research, AtopiControl PiU claim support, maj 2017

Relaterade produkter

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.