Så här blir du av med torr hud på fötterna

4 min läsning
Visa mer

Torr hud på fötterna och torra hälar kan vara ett tecken på otillräcklig återfuktning och karaktäriseras av kliande, röd och inflammerad hud på fotrygg, häl och tår. Detta kan orsakas av åtskilliga faktorer som gör att våra fötter kämpar med att hålla kvar fukt eller ens kunna ta emot fukt.

Lär dig mer om vad som orsakar torra fötter och torra hälar, hur du minskar tecken på torra fötter och förhindrar att dina fötter blir torra igen.

Torra fötter: orsaker

Hygien kan spela in, men överdriven tvätt kan också orsaka torra fötter p.g.a. irritation från tvål och rengöringsprodukter och den uttorkande effekten när huden utsätts för hett vatten.

Din individuella hudtyp påverkar hur torr huden på dina fötter är. När vi åldras blir vår hud även tunnare och mindre elastisk. Även de fettkuddar som skyddar fotsulorna blir tunnare med tiden, vilket resulterar i ett ökat tryck mot huden, som i sin tur leder till en ansamling av torr, skadad hud.

Eftersom det saknas oljekörtlar på fotsulorna är det inte ovanligt att drabbas av torra fötter och torra hälar, även om man inte har torr hud någon annanstans på kroppen.
Strukturen på huden på fötterna gör den särskilt mottaglig för att bli torr.

Hygien kan spela in, men överdriven tvätt kan också orsaka torra fötter p.g.a. irritation från tvål och rengöringsprodukter och den uttorkande effekten när huden utsätts för hett vatten.

Din individuella hudtyp påverkar hur torr huden på dina fötter är. När vi åldras blir vår hud även tunnare och mindre elastisk. Även de fettkuddar som skyddar fotsulorna blir tunnare med tiden, vilket resulterar i ett ökat tryck mot huden, som i sin tur leder till en ansamling av torr, skadad hud.

Torr hud på fötterna och torra hälar kan uppstå av en rad olika orsaker, inklusive en reaktion på topiska irritanter, klimat, kost och fysisk stress.

 • Att gå barfota – när du går utan tillräcklig stötdämpning kan du utsätta dina fötter för extra mycket tryck och friktion, vilket med tiden kan orsaka förhårdnader. Bristen på skydd mellan fötterna och yttre element gör även att fukt och oljor försvinner enklare.
 • Klimat – i klimat med låg luftfuktighet kan fukt förångas från huden och göra fötterna uttorkade. På samma sätt kan varmare klimat öka risken för uttorkning, vilket kan beröva kroppen och fötterna på fukt. 
 • Kost – en kosthållning som saknar specifika näringsämnen kan leda till uttorkning av hud och fötter. Exempelvis är B-vitaminer viktiga för hudens hälsa och struktur, vilket innebär att brist på dessa vitaminer kan leda till torrhet och flagnande hud på fötterna. 
 • Felsittande skor – skor som inte passar ordentligt kan öka trycket på fötterna eller orsaka skavsår. Detta kan leda till blåsor, liktornar eller förhårdnader samt förstöra fötternas skyddsbarriär, vilket resulterar i en torr eller grov textur. 
 • Exponering för hett vatten – på samma sätt som för ansiktet kan hett vatten torka ut fötterna, vilket leder till en skadad hudbarriär och att huden inte kan hålla kvar tillräckligt mycket fukt. 
 • Överdriven användning av tvål och rengöringsprodukter – dessa produkter berövar dina fötter på fukt och kan, om de används överdrivet mycket, också skada fuktbarriären.
 • Åldrande – minskad blodcirkulation, tunnare hud och minskad oljeproduktion hör åldrandet till och kan även göra det svårare för huden att behålla fukt.
 • Rökning – rökning får blodkärlen att dra ihop sig och leder därmed till en sämre blodcirkulation. Detta kan förhindra att tillräckligt med näringsämnen och syre når fötterna för att hålla dem återfuktade och friska. 

Fotsvamp eller torra fötter

Det kan vara svårt att skilja mellan fotsvamp och torra fötter. Hälsoproblem såsom fotsvamp, eller sköldkörtelsjukdom kan vara en annan förklaring till torr hud på fötterna. Blåsbildning eller flagning kan vara ett symptom på fotsvamp och behöver i så fall specifik behandling. 
En underliggande hudåkomma kan vara orsaken till dina torra fötter, och då är det alltid rekommenderat att låta din läkare undersöka dem.

Torra fötter kan vara ett kännetecken på något av följande:

 • Fotsvamp: en svampåkomma som orsakar kliande eller svidande utslag och hudavflagning på dina fötter.
 • Näringsbrist: vissa åkommor kan få kroppen att lida brist på vissa essentiella fettsyror och vitaminer och leda till torr, flagnande hud.

Torra fötter: behandling

Det bästa sättet att bli av med torra fötter är återfuktning. Du vill förse dina fötter med massor av fukt som kan stängas in utan att förångas. Salvor eller krämer fungerar bra eftersom de har en tjockare konsistens som gör att förångningen sker långsammare och du får in mer fukt i huden.

Fotkräm för torr hud

Eucerin UreaRepair Plus 10% Foot Cream bidrar till att återfukta torra fötter samtidigt som den absorberas snabbt och är skön att använda dagligen. Den känns lätt mot huden och lämnar inte kvar några kladdiga rester. Den är utvecklad med ceramider och urea för att tillföra fukt och bidra till att bevara fukten längre.

Salva för torra hälar

Eucerin Aquaphor Soothing Skin Balm skapar en barriär mellan huden och yttre element för att tillhandahålla ett skyddande lager, samtidigt som fukten stängs inne. Denna salva är perfekt för torr, mycket torr eller sprucken hud och bidrar till att regenerera och återställa dina fötter.

Denna vattenfria salva är enkel att applicera och ska varsamt masseras in i fötterna, där den skyddar huden länge. Den är suverän att använda tillsammans med UreaRepair Foot Cream för att motverka förångning av fukt från en skadad hudbarriär.

Exfoliera torr hud på fötterna

Kvinna som applicerar fotkräm
Exfoliering kan bidra till att behandla torr hud på fötterna

Om du har utvecklat hård hud eller förhårdnader vill du kanske ta bort dem först, så att fotåterfuktningsprodukterna kan tränga in i huden. Det kan du göra genom att exfoliera fötterna, vilket du enkelt kan göra hemma med hjälp av vanliga hushållsartiklar.  

Regelbunden återfuktning av fötterna hjälper dem att återfå sin optimala hälsa, och exfoliering kan verkligen påskynda detta. Förhårdnad och sprucken hud kommer att börja fungera som en barriär och förhindra att topiska produkter absorberas effektivt.

Exfoliering av död hud skapar ett rent underlag för fotkrämen, så att den kan tränga djupare in i huden och få större effekt. 

Så här kan du effektivt exfoliera torra fötter:

 1. Börja med att sitta med fötterna i varmt tvålvatten för att mjuka upp och förbereda huden. Du kan tillsätta epsomsalt för att underlätta uppmjukningen och samtidigt få en boost av magnesium. Ha fötterna i vattnet i 10-15 minuter för att lossa så mycket som möjligt av den ansamlade döda huden.
 2. Efter att varsamt ha torkat fötterna, använd en fotskrubb som innehåller någon form av slipmedel som lämpar sig för död hud, t.ex. salt eller socker. Gör cirkulära rörelser för att varsamt avlägsna uppmjukad död hud, innan du sköljer av fötterna och varsamt torkar dem igen. Var noga med att exfoliera hela foten eftersom personer med torra fötter ofta även har torr hud på tårna.
 3. När den mjukare torkade huden är avlägsnad kan du använda en pimpsten för att ta itu med de tuffare partierna. Detta kan ta längre tid men var tålmodig och skrubba inte för hårt eftersom det kan skada den friska huden och förvärra problemet.
 4. Var noga med att följa upp med en närande fotkräm för torr hud för att ersätta eventuell förlorad fukt och motverka att problemet kommer tillbaka. Se till att fotåterfuktningsprodukten är utvecklad för torra fötter och applicera på nytt efter behov. 

Så här förebygger du torra fötter

Förebyggande är lika viktigt som  att ta hand om det när problemet uppstår,  då du inte vill att problemet ska komma tillbaka. Du bör eliminera alla faktorer som skulle kunna orsaka dina besvär.

 • Kontrollera dina skor: säkerställ att dina skor sitter rätt på dina fötter och att de inte sätter tryck på fötterna. Ibland kan det vara nödvändigt att ha olika skostorlek för vänster och höger fot eller lägga in en innersula för att ge dämpning åt fötterna och förebygga obehag. 
 • Kontrollera dina strumpor: säkerställ att du har strumpor av god kvalitet som andas och byt dem regelbundet. Att fortsätta använda strumpor som du svettats i fångar in fukt och bakterier runt dina fötter och det kan leda till infektion. 
 • Var konsekvent: om du vet med dig att du lider av torr hud på fötterna, var noga med att fortsätta behandla dem med fotkrämer även när problemet har försvunnit. Detta är det bästa sättet att undvika att problemet återkommer.
 • Drick vatten: att dricka massor att vatten eliminerar allmän uttorkning som en potentiell orsak till problemet. En luftfuktare kan bidra till att tillföra fukt i extra torra miljöer och det kan hjälpa huden att hålla sig återfuktad.
 • Låt fötterna vara i fred: även om det kan vara lockande, försök att inte klia på fötterna eftersom det kan förvärra problemet. Kliandet kan sprida bakterier till andra områden och göra problemet mer långvarigt, mer allvarligt eller öka risken för att det återkommer.

Vad händer om man inte behandlar torra fötter?

Närbild på förhårdnad häl
Torra fötter kan få förhårdnader om de inte behandlas.

Torr eller skorvig hud kan så småningom leda till förhårdnade sprickor, som är mycket svårare att behandla. Om problemet inte åtgärdas kan det ibland leda till förhårdnader eller t.o.m. blödning, vilket kan öka risken för infektioner. Även om detta förmodligen inte orsakar hälsoproblem kan det orsaka smärta och obehag över tid och bli allt allvarligare och svårare att behandla.

Glöm inte bort att torra eller skorviga fötter, utöver att vara en åkomma i sig, även kan vara ett tecken på ett mer allvarligt hälsoproblem. Därför är det viktigt att du uppsöker läkare ifall problemet håller i sig för att ta reda på om det kan indikera några underliggande hälsoproblem.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.