kvinna som smörjer in sina ben efter duschen för att slippa klåda på benen

Vad som orsakar klådan och hur du kan behandla den

4 min läsning
Visa mer

Kliande ben kan påverka flera delar av kroppen och resultera i smärtsam, irriterad hud. Torr, kliande hud på benen kan förekomma på låren och underbenen och kan bero på en rad olika orsaker, både inre och yttre. 

Läs vidare för att ta reda på vad som kan orsaka dina symptom och vad du kan göra för att fortlöpande lugna dem.

Vad orsakar kliande ben och utslag på benen?

Den utlösande faktorna för kliande på benen kan vara både intern och extern, vilket även påverkar hur enkelt det kan behandlas samt hur allvarliga symptomen är.

Interna faktorer

  • Diabetes
  • Graviditet
  • Psoriasis, torr hud och andra hudåkommor
  • Cirkulationsproblem (orsakas ofta av andra sjukdomar, såsom diabetes)
  • Vissa typer av cancer, njur- eller leversjukdomar
  • Hormonella variationer som klimakteriet
 

Externa faktorer

  • Alltför mycket fukt (dusch eller bad)
  • Känslighet mot vissa ingredienser
  • Irritation efter rakning
  • Irritation orsakad av växter eller insektsbett, t.ex. myggbett eller nässelsveda

Så kan du få dina ben att sluta klia

Beroende på orsaken varierar behandlingen för att stoppa klåda på benen från olika steg i din dagliga rutin till topiska behandlingar som kan lindra och behandla grundorsakerna. 

Nedan beskriver vi några av de viktigaste sätt på vilka du kan lindra symptomen.

Kliande ben med diabetes

Kliande hud och ben kan vara ett symptom på diabetes, då höga blodsockernivåer under en längre tid får huden att klia. 

Diabetes ligger även bakom en störd näringstillförsel till huden som gör det svårare för huden att behålla fukt, vilket kan leda till torr hud eller förvärra befintliga hudåkommor såsom eksem eller psoriasis.

Hud som påverkats av diabetes måste stöttas med en lämplig återfuktande hudvårdsprodukt. 

Kliande ben nattetid

Ett kvinnoben i en säng

Kliande ben och kliande underben på natten eller kvällen kan orsakas av såväl interna som externa faktorer.

Se till att dina sängkläder är rena och torra och att ditt sovrum är väl ventilerat och svalt för att inte förvärra symptom på befintliga åkommor.

Varma, fuktiga miljöer kan utlösa befintliga åkommor såsom torr hud eller psoriasis, men om du märker att du har fått bett på huden eller känner av en ihållande klåda i sängen, bör du kanske även kolla att du inte har fått vägglöss, eftersom deras bett orsakar kliande fläckar eller knölar på benen.

Kliande ben efter rakning eller dusch

Vissa dusch- eller badprodukter, alltför mycket fukt och rakning kan också få benen att klia. Det är viktigt att försöka ta reda på vad den utlösande faktorn är, för att sedan lindra symptomen på kliande ben. 

Att använda en bad- eller duschprodukt som lämpar sig för känslig hud, bidrar till att minska irritation och att undvika att torka ut huden ännu mer, vilket kan leda till ännu mer kliande.

Rakning kan irritera huden på benen, orsaka utslag eller få små knölar att uppstå vid hårsäckarna. Dessa kan ofta klia och vara irriterande tills de försvinner. Försök att undvika att raka mot hårets naturliga tillväxtriktning och använd alltid en ren rakhyvel för att undvika problem. Du bör även exfoliera huden inför rakning. Du kan läsa mer i Så här exfolierar du huden.

Kliande ben efter promenad eller träning

Om du upplever klåda på benen efter att ha promenerat eller joggat, kan detta bero på den påfrestning du utsatt kroppen för. När du motionerar utvidgas blodkärlen för att öka blodflödet till musklerna, men detta kan orsaka en känsla av klåda (som påminner om nålstick). Denna känsla bör sjunka undan när din kropp anpassar sig till träningen eller när du har avslutat träningen.

Åtsittande eller illasittande kläder som inte låter svett förångas kan också orsaka gnidning eller skav, vilket leder till klåda och värmeutslag på ovan- eller innerlår eller vader. 

Värmeutslag visar sig ofta som röda, kliande prickar på benen, men kan utan behandling även utvecklas till större blåsor eller knölar. Om du har fått värmeutslag, håll hudområdet svalt och bär löst sittande kläder så att huden kan andas.

Kliande ben när man är gravid eller har kommit in i klimakteriet

Din kropp förändras på många sätt när du är gravid, vilket kan resultera i förändringar av både hormoner och organ, inklusive huden. Om du får kliande ben medan du är gravid kan det vara ett tecken på att du är uttorkad eller att din hud är torrare än normalt och behöver hjälp för att kunna hålla sig återfuktad.

Om du redan lider av atopisk hud kan förändringarna i ditt immunsystem under graviditeten få detta att blossa upp och orsaka kliande ben, och det är även möjligt att utveckla atopiskt eksem under graviditet, även om du inte haft denna åkomma tidigare.

Det kan även bero på högre östrogennivåer som kan orsaka kliande ben och fötter.

Om du upplever kliande på benen under din graviditet är det viktigt med intensiv återfuktning för att motverka torrhet, medan mycket torr, grov eller sprucken hud på kroppen bör behandlas med en vårdande salva.

Ihållande och allvarlig klåda kan även vara ett tecken på en leveråkomma som kallas obstetrisk kolestas och ska undersökas av en allmänläkare eller specialistläkare om du känner dig orolig.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig