Hudproblem under klimakteriet: klåda i huden

4 min läsning
Visa mer

Klimakteriet definieras som den tidpunkt då en person inte haft en naturlig menstruationsperiod under 12 månader i följd. Detta orsakas av förändrade hormonnivåer, vilket är en del av åldrandet.

Ett av de mindre kända besvären under klimakteriet är hudproblem, som klåda i huden, som kan orsaka obehag och ömma hudpartier. Att åldras är oundvikligt, men det finns alternativ för att lugna klåda på kroppen under klimakteriet.

Vad orsakar klåda i huden under klimakteriet?

Klåda i huden under klimakteriet orsakas av fluktuerande hormonnivåer som kan torka ut huden och göra den tunnare. När kvinnor och personer som tilldelats ett kvinnligt kön vid födseln åldras, börjar deras kroppar producera mindre östrogen. Östrogen är inte bara viktigt för menstruationscykeln utan stödjer även hudens skyddsbarriär, reglerar oljeproduktionen och främjar kollagenproduktionen. Detta upprätthåller i sin tur hudens tjocklek, elasticitet och fukt.

När östrogennivåerna sjunker i en persons kropp, finns det mindre östrogen tillgängligt som kan understödja hudens funktioner.

  • Eftersom hudens funktioner blir nedsatta kan den bli mer mottaglig för irritation.
  • När huden är irriterad finns det en obalans i hudens barriär.
  • Kroppen uppmärksammar denna obalans och cellerna avger histamin.
  • Receptorer i huden skickar denna information till hjärnan.
  • Till sist säger hjärnan till att man ska klia på stället med klådan.
Det är viktigt att tänka på att överdrivet kliande kan skada huden och förvärra klådan.

Klåda på kroppen under klimakteriet

Människor kan uppleva olika typer av klåda och på olika områden av kroppen under klimakteriet, vilket kan kräva olika produkter:

Klimakteriet: klåda i huden

När huden blir torrare och förlorar sin elasticitet kan den bli känsligare för produkter såsom tvål och rengöringsmedel, som kan irritera huden och orsaka såväl inflammation som klåda.

Utöver klåda kan personer som genomgår klimakteriet även drabbas av andra hudproblem som parestesi (en pirrande känsla, ungefär som stickningar och domningar) och myrkrypningar (förnimmelsen av att insekter kryper på huden). Detta upplever man vanligen på bröstkorgen, ryggen, armarna, benen och halsen.

Eucerin AtoControl Anti-Itch Spray kan lugna klåda genom att effektivt återställa en skadad hudbarriär och skydda huden mot uttorkning. Den innehåller närande och anti-oxiderande ingredienser som kyler och lugnar kliande hud

Klimakteriet: klåda i hårbotten

På grund av den roll som östrogen spelar när det gäller att främja och reglera oljeproduktionen i huden, kan de minskade nivåerna av östrogen under klimakteriet påverka hårbotten.

När hårbottnen får mindre fukt kan den bli mer utsatt för torrhet och klåda. Dessutom innehåller många schampon ingredienser som kan torka ut hårbotten ännu mer och förvärra klådan.

Klimakteriet: klåda på natten

Klåda under klimakteriet har visat sig bli värre på natten, även om man inte riktigt vet varför. Kanske beror det på att vi är mer medvetna om hudförnimmelser på natten eller på att vi utsatts för allergener och irriterande ämnen innan vi gick till sängs. Lär dig mer här.

Hudproblem och hudvård under klimakteriet

När huden förändras med tiden, förändras även dess behov. Under klimakteriet behöver huden en hudvårdsrutin som tar hand om mer mogen, torrare hud.

Eucerin har serier som DermatoCLEAN-serien som har skapats för att tillhandahålla en såväl skonsam som effektiv rengöring för känslig hud och innehåller Hyaluronsyra för att hjälpa huden att behålla dess naturliga fuktbalans.

Och Hyaluron-Filler + Elasticity-serien, specifikt utvecklad för att vårda mogen hud genom att fylla ut djupa rynkor, förbättra elasticitet och påskynda förnyelsen av kollagen i hudcellerna.

Vi rekommenderar att man kombinerar dessa två serier i följande hudvårdsrutin för att rengöra, skydda och återställa huden under klimakteriet:

1.  Rengöring:

Rengör huden med en lämplig DermatoCLEAN-rengöringsprodukt. Det finns en rad olika alternativ tillgängliga för olika preferenser, men vi rekommenderar DermatoCLEAN Cleansing Milk för torr och känslig hud.

2. Toning:
Följ upp med DermatoCLEAN Toner för att förbereda huden på att absorbera de aktiva ingredienserna i de återstående produkterna.

3. Speciell omvårdnad:
Applicera Hyaluron-Filler + Elasticity 3D Serum innan du smörjer in dig med din dag- eller nattcreme för att motverka tecken på åldrande såsom åldersfläckar och djupa rynkor.

4.  Återfuktning:
Applicera en lämplig dag- eller nattcreme och ögoncreme. Det finns en rad olika alternativ att välja mellan med varierande nivåer av SPF-skydd.

Huskurer mot klåda i huden

Vi rekommenderar att man använder speciella hudvårdsprodukter för de specifika symptomen på huden under klimakteriet, men du kan även pröva en del huskurer som också kan lugnatorr hud som kliar:

  • Använd en kylkompress, som till exempel en våt handduk.
  • Bada i kolloidalt havre. Kolloidalt havre i pulverform som tillförs badvattnet kan mjuka upp och lugna huden.
  • Bada/duscha i varmt vatten i stället för hett vatten, eftersom hett vatten kan ta ifrån huden dess naturliga oljor och torka ut den ännu mer

Medicinska behandlingar

I vissa fall kan klådan under klimakteriet vara mer allvarlig och eventuellt kräva medicinsk behandling som ges efter samrådan med läkare:

  • Steroidcremer: Dessa cremer kan lindra klådan, men de kan skada huden vid långvarig användning.
  • Hormonersättningsbehandling: Detta är inte en lösning specifikt för klåda, utan en behandling mot allmänna klimakteriesymptom som bidrar till att fylla på de minskande östrogennivåerna. Alla som är intresserade av hormonersättningsbehandling bör tala med sin läkare.

Lär dig mer om klåda i huden och hur du kan motverka det här.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.