Torr och känslig hud på kroppen – Förstå orsakerna och hur du skyddar huden

11 min läsning
Visa mer

Huden på kroppen kan bli känslig av många olika orsaker, från miljöfaktorer som temperaturvariationer till interna utlösande faktorer som hormonella förändringar. Vissa personer drabbas lättare av känslig hud, men detta tillstånd är inte någonting som kan förutses och kan drabba någon när som helst. Det kan uppstå överallt på kroppen. Torr, känslig hud är inte någon sjukdom och det är helt normalt att ha ”känslig hud”.

Det finns inte något direkt botemedel, men om du har kunskap om bakomliggande orsaker, symptom och ”uttryck” kan du åtgärda problemen genom att undvika utlösande faktorer och därmed skydda huden och minimera känsligheten.

Tecken Och Symptom

Så här känner du igen torr och känslig hud på kroppen

Mjukheten och elasticiteten i frisk hud bibehålls av dess naturliga skyddsbarriär som skyddar mot extern påverkan och begränsar fuktförlust. En lätt syra är central för hudens funktion och hjälper till med hudflagning och försvar mot vanliga stressfaktorer som föroreningar, bakterier och allergener.

Tecken Och Symptom

Symptom

Frisk hud har en naturlig barriärsfunktion som begränsar vattenförlusten och skyddar underliggande lager mot irriterande ämnen.

 Synliga symptom:

 • Flagning
 • Rodnad
 • Svullnad
 • Strävhet

Osynliga symptom:

 • Klåda
 • Stickningar
 • Hettningar
 • En känsla av stramhet
Huden på handryggen har en svagare skyddsbarriär och är därför mer utsatta för torrhet och känslighet.
60% av kvinnor med känslig hud har problem i hårbotten.

Om dessa symptom inte behandlas kan de leda till hudsprickor över hela kroppen. Även större hudområden, på till exempel armar, ben, dekolletage, axlar, armbågar, vader och knän, kan drabbas och den känsliga huden kan orsakas av heta duschar, starka kroppsprodukter, solexponering, svettning under träning eller luftkonditionering.

Vissa områden är mer utsatta för torrhet och känslighet än andra.

Ett sådant område är handryggen, där en brist på den sekretion som krävs för att bibehålla hudens skyddsfunktion gör att den har ett försämrat skydd mot extern påverkan. Frekvent tvätt med alkalisk tvål leder också till en betydande påverkan på den naturliga pH-nivån. När skyddsbarriären inte fungerar som den ska kan detta leda till reaktioner som kan orsaka kontaktdermatit, en inflammation som yttrar sig i blåsor, torrhet och sprickor.

Hårbotten drabbas ofta av torrhet och känslighet och cirka 60% av kvinnorna och 40% av männen drabbas av symptom som rodnad, stramhet och klåda. Det kommer allt fler belägg för att mikroinflammationer gör hårbotten känslig.

Huden på kroppens intima delar skiljer sig från andra delar av kroppen och har flera olika skyddsbarriärer. Om dessa rubbas, till exempel av överdriven rengöring, kan huden lättare drabbas av klåda, obehag och infektioner.

Förändringar på grund av uttänjd hud – vid graviditet, viktökning eller faser med snabb tillväxt – kan ge bristningar som kan vara mycket känsliga med lättirriterad hud. Bristningar uppstår oftast på brösten, magen och övre delen av låren.

Läs mer om huden på olika kroppsdelar.

Andra hudtillstånd ger liknande symptom

Solallergi uppstår ofta på bröstet och yttrar sig i form av rodnad och klåda.
In vitro-tester har visat att den aktiva ingrediensen gluco-glycerol kan stimulera aquaporinproduktionen.

Solallergi kan göra huden röd och ge klåda. Dessa symptom uppstår ofta i kombination med blåsor och utslag. De områden som oftast drabbas är armens undersida, handflator och dekolletaget. Solallergi, som inkluderar PLE (Polymorphous Light Eruptions) är relativt vanligt och orsakas av UV-strålning. Vissa kan även få allergiska reaktioner på ingredienserna i vissa solskyddsprodukter. Läs mer om PLE och andra typer av solallergi.

Uttorkad hud är egentligen frisk hud som har fuktbrist på grund av brist på aquaporiner eller proteinbaserade kanaler som styr transporten av vatten till och från cellerna. In vitro-studier har visat att nya aquaporiner kan skapas med hjälp av den aktiva ingrediensen gluko-glycerol.

Torr hud kan ge en rad olika symptom, från strävhet till flagning och rodnad, och uppstår ofta i kombination med kraftig klåda. Precis som med torr och känslig hud kan torr hud uppstå över hela kroppen, men är särskilt vanlig på händer, fötter, knän och armbågar. Den orsakas av brist på fuktbindande ämnen, s.k. naturliga fuktgivare (NMF), i synnerhet urea.

Uttorkad och torr hud kan också bli känslig och drabbas av andra hudtillstånd och sjukdomar.

Om du är osäker på vilken typ av hudtillstånd du har drabbats av - rådfråga en läkare eller hudläkare som kan ställa en korrekt diagnos.

Orsaker Och Utlösande Faktorer

Interna orsaker till känslig hud på kroppen

Hormonella förändringar kan påverka hudens motståndskraft mot irriterande ämnen.
Överdriven dusch- eller badfrekvens kan skada den sårbara skyddsfunktionen hos torr och känslig hud ytterligare.

 • Torr och känslig hud kan drabba människor i alla åldrar, men är särskilt vanligt bland spädbarn och äldre människor. I de här faserna av livet är huden tunnare och skyddsfunktionen mindre effektiv, vilket kan leda till ett obalanserat pH-värde och större fuktförlust. Spädbarn drabbas i synnerhet av känslig hud i hudveck och under blöjan. Läs mer om huden i olika åldrar.
 • Hormonella förändringar på grund av mens, graviditet, pubertet och klimakteriet kan göra att hudens motståndskraft mot irriterande ämnen försämras. Under graviditeten är det till exempel vanligt med bristningar som blir röda och ömma.
 • Olika hudtillstånd kan orsaka känslighet mot irriterande ämnen, inklusive atopiskt dermatit (eksem) och torr hud.
 • Personer med allergier av typ I har en ökad risk för att drabbas av känslig hud på grund av att pollen penetrerar huden.

Vad orsakar torr och känslig hud på kroppen?

Naturliga skyddsfunktioner

Huden har en rad naturliga funktioner som skyddar den och håller den frisk. På hudytan finns en hydrolipidfilm som består av vatten, fettsyror och lipider. Dess pH-värde är cirka 5, dvs. något surt, och skyddar huden från angrepp av mikroorganismer och alkaliska stressfaktorer som tvål. Hydrolipidfilmen neutraliserar alkaliska ämnen och återställer och stabiliserar hudens naturliga syrabalans. 

Hydrolipidfilmen ligger ovanpå det allra yttersta lagret av epidermis, som kallas hornlagret eller stratum corneum. Det består av lipider och celler som tillsammans bildar en genomtränglig barriär. Det har ett genomsnittligt pH-värde på 5, som främjar:

 • Normal hudflagning (s.k. deskvamation)
 • Hudens fuktnivå
 • Hudens skyddsfunktion
Hornlagret (stratum corneum) är det allra yttersta lagret av epidermis och skyddar kroppen mot miljöpåverkan.
Huden i intimområdet har ett annat pH-värde än övriga kroppen.

När hudens naturliga pH-balans förändras försvagas också hudens försvar. Huden drabbas av för stor fuktförlust och irriterande ämnen kan tränga ner.

Detta gäller i synnerhet de områden av kroppen där huden är tunnare, till exempel handryggen. Färre svettkörtlar leder till mindre svettproduktion och färre lipider till hydrolipidfilmen. Exponering för olika typer av stimuli innebär att händerna snabbt kan bli torra och överkänsliga.

Huden på kroppens intima delar skiljer sig också från andra delar av kroppen. Det skyddande syralagret är surare, med ett pH-värde mellan 3,5 och 5 (före klimakteriet). Detta pH-värde bibehålls av goda bakterier som lactobacillus, som motverkar tillväxt av patogena bakterier genom att producera mjölksyra. En förändring av pH-värdet kan orsaka irritation, klåda, en brännande känsla och infektioner.

Externa orsaker till känslig hud på kroppen

Kallt väder kan skada hudens hydrolipidfilm och därmed orsaka känslighet.
Vissa mediciner kan göra huden känsligare, även om detta oftast är en tillfällig reaktion.

 •  Exponering för låg luftfuktighet och kall luft skickar signaler till kroppen att spara värme genom att dra samman blodkärlen i huden, vilket leder till fuktförlust. Huden kan lätt bli torr och flagig.
 • Hög temperatur och luftfuktighet gör att kroppen svettas mer, när svetten sedan avdunstar torkar huden ut.
 • Fria radikaler som skapas av UV-strålning, ozon och miljöföroreningar har visat sig försvaga hudens naturliga försvar och leda till uttorkning och irritation. Läs mer om faktorer som påverkar huden.
 • Medicinska behandlingar som strålbehandling och antibiotika kan göra torr hud känslig, något som skadar goda bakterier som lactobacillus.
 • Vanliga tvålar och surfaktanter tar inte bara bort smuts, utan tvättar även bort viktiga hudskyddande lipider. Detta leder till en obalans i pH-värdet och irriterad hud.

Bidragande Faktorer

Stimuli som ökar hudens känslighet

Förutom de utlösande faktorer som kan göra huden känslig finns det även många stimuli som förvärrar detta tillstånd. Det kan vara svårt att isolera en enskild avgörande faktor bakom ett utbrott.

Vissa material, till exempel ull, kan göra att huden svettas mer, vilket i sin tur leder till stor fuktförlust.
Överexponering för vissa kemiska ämnen kan förvärra symptomen på känslig hud.

Åtsittande syntetmaterial kan göra att huden svettas mer, vilket kan leda till stor fuktförlust, i synnerhet i intimområdet.

I synnerhet händer kan komma i kontakt med en rad olika kemiska ämnen, både på arbetsplatsen och hemma. Till exempel frisörer, byggarbetare och industripersonal kan komma i kontakt med syror, alkaliska ämnen och lösningsmedel i sitt dagliga arbete.

Regelbunden användning av fukt- och rengöringsprodukter med ett högt pH-värde överbelastar hudens neutraliseringsförmåga och gör den mer utsatt för irriterande ämnen och infektioner. Vissa ytaktiva ämnen (surfaktanter) som natriumdodecylsulfat kan orsaka skador på cellstrukturerna i hornlagret och skada den genomsläppliga barriären. Det kan göra att huden torkar ut och blir känslig.

Långvarig kontakt med vatten gör att genomsläppligheten även i frisk hud blir upp till tio gånger större på grund av förlust av hudens naturliga fuktgivare samt fettlagret på ytan.

I vissa fall kan friktion öka känsligheten genom att fettlagret på hudytan försvinner. Detta kan uppstå genom att du gnuggar huden torr med en handduk eller använder skrubbcreme eller en torrborstningshandske.

Lösningar

Förhindra återfall

Lindra torr och känslig hud på kroppen och förebygga ytterligare irritation

Torr och känslig hud är svår att förutse, vilket innebär att en behandling i många fall snarare handlar om att förebygga än om att bota. 

Använd alltid solskydd anpassad för torr och känslig hud.
Välj skonsamma, men effektiva, rengöringsprodukter som är särskilt anpassade för torr och känslig hud.

Att skydda huden från solen kan hjälpa till att reducera känsligheten. Det är bäst att undvika solen helt mellan kl. 11.00 och 15.00 och att använda skyddande kläder. Detta gäller i synnerhet barn under tre år. Välj ett solskydd som är fritt från irriterande ämnen, som parfym, och applicera i riklig mängd 30 minuter innan du går ut. Smörj sedan in dig igen varannan timme.

Anpassa dina dagliga tvättvanor genom att minimera dusch- och badtid och använda varmt snarare än hett vatten. Undvik skrubbprodukter på kroppen och klappa huden torr med handduken istället för att gnugga.

Välj kläder i naturmaterial, snarare än syntet. Detta gäller i synnerhet för personer som har problem med bakterieinfektioner i intimområdet.

Händerna kan behöva skyddas från skadliga substanser, så överväg att använda handskar vid användning av surfaktanter, rengöringsmedel och andra starka produkter.

Forskning visar att en varierad kost, rik på antioxidanta livsmedel, kan hålla huden frisk. Detta kan vara till exempel gula och orange frukter och grönsaker, gröna bladgrönsaker och fisk (i synnerhet lax) och nötter.

Läs mer om faktorer som påverkar huden.

Hjälpa huden att skydda sig själv

Klinisk och dermatologisk forskning har visat att ett antal naturliga ingredienser kan hjälpa till att göra torr och känslig hud mer motståndskraftig och mindre känslig.

 • Citratbuffert, ett derivat av citronsyra, är en aktiv ingrediens i Eucerins unika pH Balance System. Det hjälper till att återställa och stabilisera hudens naturliga pH-värde och gör den mer motståndskraftig mot miljöfaktorer. 
 • Dexpanthenol, som kommer från pantotensyra (kallas även vitamin B5), är en oerhört effektiv fuktgivare som förbättrar återfuktningen av hudens yttersta lager. Det hjälper till att reducera transepidermal vattenförlust och gör huden mjuk och elastisk. Dexpantenol förstärker hudens återbildning och reparation och främjar sårläkning. Det har visat sig kunna lindra symptom på hudirritation avsevärt, till exempel torrhet, strävhet, flagning och rodnad, vid regelbunden användning.
 • Naturliga, rena vegetabiliska oljor, till exempel mandel och jojoba innehåller linolsyra som är en omättad fettsyra som stärker hudens naturliga skyddsbarriär. Om de masseras in regelbundet kan de hjälpa till att stimulera blodcirkulationen och förbättra hudens elasticitet.

Välja hudvårdsprodukter

Rengöra torr och känslig hud på kroppen

Välj produkter som innehåller dexpantenol, en intensiv fuktgivare som är känd för sina återbildande egenskaper.
Eucerin pH5 Soft Body Cream ger långvarig återfuktning och gör torr och känslig hud mer tålig, mindre känslig och sammetslen.

Många rengöringsprodukter är så effektiva att de inte bara tar bort smuts på huden, utan även den hydrolipidfilm som ska skydda den. Välj produkter som innehåller milda surfaktanter och ingredienser som hjälper till att återställa ett optimalt pH-värde för huden. Det är också en bra idé att undvika produkter som innehåller irriterande ämnen som färgämnen.

Alla rengöringsprodukter i Eucerin pH5-serien innehåller vårt unika pH Balance System med citratbuffert och extra milda surfaktanter som hjälper till att återställa ett optimalt pH-värde för huden. Kliniska och dermatologiska tester har visat att formulan är lämplig för daglig användning på torr och känslig hud. Den skyddar huden mot uttorkning (även vid frekvent tvätt), främjar långvarig återfuktning och gör att huden ser ut och känns mjuk och len.

För hela kroppen: Välj mellan Eucerin pH5 Washlotion, Eucerin pH5 Soft Shower, Eucerin pH5 Shower Oil och Eucerin pH5 Soap-Free Bar.

För händerna: Prova Eucerin UreaRepair Hand Creme 5% Urea.

För intimområdet: Prova Eucerin Intim-Protect. Den har en formula bestående av hudens egen mjölksyra, ett pH-värde på 4,5 (samma som kvinnors intimområde) och innehåller dessutom bisabolol som är känt för sina antiinflammatoriska egenskaper.

För torr och känslig hud i hårbotten: Prova Eucerin DermoCapillaire pH5 Mild Shampoo.

 

 

Återfukta torr och känslig hud på kroppen

När du väljer en fuktgivande produkt för torr och känslig hud räcker det inte med att den är fri från irriterande ämnen. Produkten måste ha en aktiv effekt under ytan på huden och stimulera dess naturliga återbildande processer och försvar. 

Välj produkter som innehåller dexpantenol, en aktiv ingrediens som är känd för sina återbildande egenskaper och citratbuffert, som återställer och främjar hudens naturliga pH-värde.

Alla produkter i Eucerin pH5-serien har en formula som är särskilt utvald för att ge bästa tänkbara omvårdnad av torr och känslig hud. Formulan innehåller vårt unika Eucerin pH Balance System med citratbuffert och dexpantenol som återställer hudens naturliga försvar och reducerar hudens känslighet. Det ger huden nödvändig återfuktning och gör att huden ser ut och känns mjuk och len. 

För hela kroppen: Serien med cremer och lotion inkluderar följande: Eucerin pH5 Soft Body Cream och Eucerin pH5 Lotion

För händerna: Prova Eucerin UreaRepair Hand Creme 5% Urea.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig