Känslig ansiktshud – Förstå orsakerna och hur skyddar den

10 min läsning
Visa mer

Känslig hud kan förekomma var som helst på kroppen, men är tydligast i ansiktet. Det händer när kroppens naturliga barriärsfunktion skadas, vilket orsakar vattenförlust och gör att irriterande ämnen kan tränga in. Symptomen förvärras av de faktorer som ansiktshuden exponeras mest för, från solen till vissa ingredienser i kosmetika och rengöringsprodukter.

En större förståelse för vad som orsakar känslig hud i ansiktet och de faktorer som kan förvärra tillståndet kan bidra till att lindra effekten och minska antalet utbrott.

Tecken Och Symptom

Så här känner du igen känslig ansiktshud

Frisk hud utför en fin balansakt: den skyddar mot extern påverkan samtidigt som fukthalterna regleras. En stor del av detta sker i hudens hornlager, eller stratum corneum, som består av celler och lipider. Dessa lipider kan liknas vid "murbruket" för cellernas "tegelstenar" och ger stabilitet och genomsläpplighet samtidigt som de reglerar vätska och bibehåller elasticitet och fasthet.

Symptom på känslig ansiktshud kan vara:

Hornlagret (stratum corneum) bildar det översta epidermislagret och skyddar kroppen mot externa faktorer.
Hos frisk hud bevarar barriärsfunktionen fukt och förhindrar torrhet och känslighet.

Hur effektiva de är beror dock på enzymaktiviteten, som ofta är svagare i känslig hud. Därför skadas hudens barriärsfunktion, vilket leder till extrem transpeidermal vattenförlust och gör det möjligt för irriterande ämnen att tränga in. Detta kan märkas ännu tydligare på ansiktshuden, som inte bara exponeras mest för faktorer som UV-strålar, föroreningar och kemikalier, utan där epidermis kan vara så tunt som 0,02 mm, jämfört med en genomsnittlig tjocklek på 0,1 mm för övrigt.

Symptom på känslig ansiktshud kan vara:

 • Fjällning
 • Rodnad
 • Svullnad
 • Grovhet

Symptomen kan åtföljas av känslor av klåda, sveda, stramhet och stickningar. De här symptomen kan visa sig var som helst i ansiktet. De påminner om symptomen vid andra hudåkommor, framför alltid symptom på fuktbrist.

Läs mer om hudens struktur.

Uttorkad hud i ansiktet

Uttorkad hud i ansiktet visar sig på ytan som fina linjer som orsakas av den torra huden och ser ofta glåmig ut. Den ger även en obehaglig och stram känsla. Detta kan bero på att hudens egna distributionskanaler som transporterar vatten mellan cellerna i de undre hudlagren, de s.k. aquaporinerna, har blivit färre. Det leder till att hudens naturliga fuktbalans påverkas och dess skyddsbarriär påverkas negativt. Därmed försämras hudens motståndskraft mot extern påverkan (till exempel värme och kyla eller externa irriterande ämnen) och den kan bli mer känslig. Ingredienser som gluko-glycerol hjälper till att återaktivera aquaporinerna, ger en intensiv och långtidsverkande återfuktning och främjar hudens naturliga skyddsfunktioner. 

Torrhet i ansiktet kan ge ömtålig, flagande och rodnande hud och orsakas av en degradering i det naturliga skyddande fettlagret på hudens yta och andra naturliga fuktgivare som urea och laktater som hindrar fuktförlust. När den här balansen har rubbats påverkas hudens fukthalt.

Båda dessa tillstånd kan leda till att huden blir känslig för irriterande ämnen.

Hyperkänslig ansiktshud vanligt hos kvinnor

Ju fler ingredienser som finns i kosmetikaprodukter, desto större är risken för en hudreaktion.
Åldrande hud har en försämrad barriärsfunktion och därför blir den lätt känslig.

Hyperkänslig, reaktiv ansiktshud är vanligare hos kvinnor än män och kan ha en koppling till användning av kosmetika och till åldern. Den åtföljs av ökad transepidermal vattenförlust. Symptomen uppstår när du har applicerat produkter på huden och kan upplevas direkt eller timmar eller dagar senare. De omfattar stickningar och sveda och kan åtföljas av rodnad (erythema), fjällning och pustler. Det är väldigt viktigt att använda produkter med få, mycket skonsamma ingredienser för att minska effekterna av detta tillstånd.

Äldre hud drabbas också lätt av känslighet, eftersom epidermis blir tunnare och en reducerad lipidsyntes kan leda till att barriärsfunktionen påverkas. Minskande nivåer av ämnen som hyaluronsyra, som återfuktar hudlagren och coenzym Q10, som tillför energi till cellerna för att förbättra deras förnyelseprocess, förvärrar sedan situationen. Resultatet är en kombination av fina linjer och rynkor med torr, röd hud och klåda.

Ansiktshuden kan drabbas av solallergier. De delar vissa symptom med känslig hud, inklusive rodnad och klåda men yttrar sig även som upphöjda knölar, blåsor och pustler. De flesta solallergier, inklusive polymorfa ljusutslag (PLE), orsakas av UV-strålning, men en annan orsak kan vara ingredienser i kosmetika.

Läs mer om polymorfa ljusutslag (PLE) och hur solen påverkar huden.

Känslig hud kan vara ett symptom på många olika sjukdomar, så om du oroar dig för ditt tillstånd ska du kontakta läkare eller dermatolog för en diagnos och rekommendation.

Orsaker Och Utlösande Faktorer

Interna orsaker till känslig ansiktshud

Spädbarnets hud är tunnare och dess barriärsfunktion begränsad.
Hormonella förändringar och stress kan påverka hudens motståndskraft.

Känslig ansiktshud kan uppstå i alla åldrar, men förekommer särskilt ofta hos spädbarn och äldre. Spädbarnets hud är ungefär en femtedel så tjock som vuxen hud och har en begränsad barriärsfunktion, vilket gör den mycket känslig för kemisk, fysisk och mikrobiell påverkan samt för UV-strålning. Å andra sidan försvagas barriärsfunktionen hos vuxen hos allt mer med stigande ålder samtidigt som de metaboliska processerna blir långsammare. Äldre hud får med tiden brist på lipider, vilket gör att den lättare irriteras av basiska ämnen som tvål. Läs mer om huden i olika åldrar.

Hormonella förändringar på grund av pubertet, menscykeln, graviditet och klimakterium kan påverka hudens motståndskraft mot irriterande ämnen.

Långvariga perioder av stress och sömnbrist är båda kända utlösande faktorer för känslig hud. De åtföljs ofta av dålig näring och låga vätskenivåer som båda kan förvärra redan torr och irriterad hud.

Personer som lider av typ I-allergier drabbas lättare av känslig hud eftersom allergener som pollen tränger in i huden.

Befintliga problem med ansiktshuden, som sträcker sig från uttorkad och torr hud till aknebenägen hud kan leda till att huden blir känslig för irriterande ämnen som färgämnen, parfymer och alkohol.

Varför blir ansiktshuden känslig?

Hudens skyddsfunktioner

I huden finns många system som bidrar till att den håller sig frisk. En hydrolipidfilm bestående av vatten, fettsyror och lipider skyddar ytan. Den har ett pH-värde på cirka 5, vilket är något surt, och skyddar huden mot bakteriell inträngning och basiska ytterligheter, exempelvis tvål. Den neutraliserar det basiska genom buffertämnen som säkerställer att balansen återställs och stabiliseras.

Den fysiska barriären är hornlagret, eller stratum corneum, där lipider fungerar som cement och fyller utrymmena mellan cellerna. Deras genomsläpplighet innebär att de reglerar vätskeförlusten och upptaget och därför spelar en viktig roll för att tillhandahålla den fukt som gör att huden känns mjuk och smidig. Detta uppnås också genom att huden förnyas, detta kallas deskvamation, vilket stimuleras och regleras av hudens naturliga förnyelseprocess.

Alla dessa processer är beroende av enzymaktiviteten. Vid känslig hud kan denna aktivitet påverkas, vilket försämrar den naturliga barriärsfunktionen och reducerar lipidsyntesen. Följden blir att vattenförlusten ökar och irriterande ämnen kan tränga in i huden.

Ett stabilt hornlager och en intakt hydrolipidfilm samverkar för att begränsa inträngningen av skadliga ämnen och extrem vattenförlust.

Externa orsaker till känslig ansiktshud

Ansiktshuden exponeras för alla typer av väder och nästan varje årstid för med sig faktorer som kan utlösa känslighet.

Kallt väder kan skada hudens hydrolipidfilm och på så sätt utlösa känslighet.
Föroreningar skapar fria radikaler som försvagar hudens naturliga försvar.

Om huden utsätts för kraftig kyla reduceras den sekretion som bevarar hudens hydrolipidfilm, medan kraftig värme leder till att huden svettas mer. När svetten sedan avdunstar blir huden torr och mer lättirriterad. Låg luftfuktighet, något som är vanligt på flygplan eller till följd av uppvärmning i byggnader torkar ut huden och kan göra den känsligare.

UV-strålning, ozon och miljöföroreningar har alla visat sig påverka huden negativt genom bildandet av fria radikaler som försämrar det naturliga försvarssystemet. I synnerhet långvarig solexponering kan göra att huden torkar ut och blir irriterad.

Ingredienser som tillsätt i hudvårds- eller makeup-produkter kan göra huden känslig. Vissa av dessa, till exempel traditionella tensider som tar bort smuts, kan även ta bort fettlagret på huden. Andra ingredienser, till exempel dofter, vissa färgämnen eller alkohol, kan ibland verka irriterande på hud som lätt blir känslig och kan i vissa fall orsaka en allergisk reaktion.

Läs mer om faktorer som påverkar huden.

Bidragande Faktorer

Faktorer som kan öka känsligheten hos ansiktshuden

När huden väl har blivit känslig kan viss hantering förvärra och göra att problemet tar lång tid att åtgärda.

Felaktig hudvård: Att för ofta tvätta sig i vatten som är för varmt kan skada hudens skyddande fettlager och göra den mer känslig. Vissa rengöringsprodukter innehåller dessutom starka ingredienser som skadar den naturliga skyddsbarriären och gör huden känsligare för irritation. Om personen sedan använder en fuktcreme eller makeup som innehåller irriterande ämnen kan känslig hud kännas stram eller till och med bli röd och svida.

Peeling och exfoliering ska användas med försiktighet – de kan orsaka betydande irritation hos redan känslig hud.
Den exfoliering som rakningen innebär, plus ingredienserna i vissa rakprodukter, kan orsaka irritation och skador på hudbarriären.

Kemisk peeling och exfoliering med korn avlägsnar inte bara hydrolipidfilmen från epidermis, utan kan även avlägsna en del av hornlagret. Detta kan bidra till att avlägsna döda hudceller och reducera linjer och rynkor, men det kan orsaka betydande irritation på redan känslig hud.

Rakning kan leda till hudirritation både på grund av exfolieringen hos själva rakningen och från irriterande ämnen i skum, cremer och aftershave.

Forskningen har visat att rökning är förknippat med många hudtillstånd och åkommor, däribland akne, långsam sårläkning och hudcancer. Liksom med föroreningar verkar kemikalierna i cigaretter som fria radikaler och attackerar hudens cellstruktur och minskar immunaktiviteten.

Lösningar

Lindra och hjälpa känslig ansiktshud

Hjälpa känslig hud genom rätt livsstil

Att följa en kost med höga halter antioxidanter som vitamin A, C och E, och naturliga växtoljor eller fet fisk kan bidra till att huden återgår till ett friskt tillstånd.

Antioxidanter och naturliga oljor kan bidra till att återställa huden till ett friskt tillstånd.

Huden kan utsättas för UV-stålar även när det är molnigt. Regelbunden applicering av solskydd rekommenderas nu för att undvika de skadliga effekterna. Dessutom ska du undvika direkt exponering mellan kl. 11 och 15.

När du väljer solskydd är det viktigt att undvika produkter som innehåller irriterande ämnen som vissa parfymer.

Läs mer om solskydd.

Innan du väljer och använder kosmetika på känslig hud är det en god idé att testa produkten först, det kan du t.ex. göra i armvecket. Kontrollera om du har fått någon reaktion efter 24 timmar.

Aktiva ingredienser

Forskningen har visat att många aktiva ingredienser, som till stor del är naturligt härledda, kan minska hudkänsligheten. De finns i hudvårdsprodukter, vilket gör det möjligt att följa en regelbunden rengörings- och återfuktningsrutin samtidigt som huden skyddas.

Klappa försiktigt huden torr med en handduk efter duschen istället för att gnugga. Då skyddar du hudbarriären.
Vissa produkter kan bidra till att minska symptomen på känslig hud.

 • Dexpanthenol är ett derivat av vitamin B5 och hjälper till att reducera transepidermal vattenförlust genom att främja hudens egna processer för läkning och återbildning. Det stimulerar bildandet av ny hud och stärker hudens naturliga skyddsfunktioner så att den håller sig frisk och blir motståndskraftig.

 • På liknande sätt hjälper glycerin till att bibehålla fuktnivån i huden genom att agera som humektant, dvs. dra till sig och hålla kvar vatten.

 • pH5-citratbuffert återställer hudens naturliga pH-nivåer så att hudens enzymaktivitet kan återgå till det normala och återfukta huden och öka dess motståndskraft mot irriterande ämnen. 

 • Naturidentisk gluco-glycerol aktiverar hudens egna kanaler för fuktdistribution – aquaporinerna. Det återfuktar huden och förstärker dess skyddsbarriär.
 • Koenzym Q10 är en substans som finns naturligt i huden och hjälper till att aktivera cellerna, stärka dem och optimera deras funktion. Det är även en kraftfull antioxidant som arbetar för att neutralisera fria radikaler som skadar cellstrukturen och hudens skyddsmekanismer.

 • Biotin (kallas även vitamin B7) är ett vattenlösligt vitamin som stärker hud, naglar och hår. Biotin aktiverar hudens egen produktion av lipider (fett) och hjälper till att återställa huden och ge den ett friskt utseende. Fungerar även som skyddsbarriär mot extern påverkan.
 • Ceramid-3 är biologiskt identiskt med de ceramider som produceras av välbalanserad hud. Ceramider är centrala för hudens naturliga skyddsbarriär som förhindrar fuktavdunstning och blockerar irriterande ämnen som kan orsaka inflammation och klåda. När hudens ceramidnivå sjunker kan torrhet och irritation uppstå. 
 • Dexpantenol, glycerin och pH5-citratbuffert finns i Eucerin pH5 Sensitive Skin-sortimentet. Dessa produkter har i kliniska studier bevisats stärka hudens naturliga skyddsbarriär och ha en bra effekt och hög hudtolerans, även på hud som redan är skadad. Eucerin pH5 Skin-Protection Cream lämpar sig för känslig hud.
 • Gluco-glycerol är den viktigaste ingrediensen i Eucerin AQUAporin ACTIVE-sortimentet med fuktcremer. Formulan har en intensiv, långtidsverkande återfuktningseffekt som gör huden mjuk och len. Alla produkter har testats på och bevisats vara lämpliga för känslig hud.

Minskad rodnad och andra symptom

Ögonprodukter ska vara testade av ögonläkare och bekräftats vara skonsamma för den känsliga huden runt ögonen.

Vissa produkter kan hjälpa till att reducera symptom och även dölja dem. Detta kan vara bra när huden i ansiktet är extra känslig och har drabbats av rodnad (erytem).

Eucerin AntiREDNESS Soothing Care är en fuktcreme som kan användas varje dag, med gröna pigment som neutraliserar rodnad. Dessa pigment kombineras med Licochalcone A, en aktiv ingrediens med lugnande effekt på huden.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig