Ansiktshud med benägenhet för rodnad – Symptom, orsaker, utlösande faktorer och behandlingar

4 min läsning
Visa mer

Även om många av symptom på hyperkänslig ansiktshud inte är synbara upplever en del av de drabbade också rodnad, framför allt på kinderna, i T-zonen, pannan och på hakan.

Tänk på att Eucerin® enbart syftar till att informera om kända hudtillstånd. Kosmetiska produkter klassas inte som läkemedel och ska därför inte heller tolkas som att de kan läka eller behandla ett specifikt sjukdomstillstånd. Vid misstanke om sjukdom bör du alltid uppsöka läkare för ett professionellt utlåtande och vidare rekommendationer.

Tecken och symptom på ansiktshud med benägenhet för rodnad

Hyperkänslig hud

Illustration av försvagad hudbarriär.
På grund av den försvagade hudbarriären är hyperkänslig hud sårbar för stressfaktorer.

Eucerin beskriver de tre egenskaperna hos hyperkänslig hud som "triangeln för hypersensitiv hud". De är:

 • En försvagad hudbarriär
 • Överreaktiva sensoriska fibrer i epidermis
 • Rodnad, som ofta beror på inflammation

Huden är sårbar för stimulerande faktorer som skulle tolereras väl av normal hud och dessa stressfaktorer kan utlösa erytem (eller hudrodnad).

I sin mest extrema form kan hyperkänslig ansiktshud rodna, bli röd och inflammerad av en kronisk sjukdom som kallas rosacea. Symptomen kan komma och gå beroende på om man exponeras för utlösande faktorer. 

Hud med benägenhet för synliga blodkärl har också den svidande, brännande känsla och andra förnimmelser som personer med hyperkänslig hud beskriver, men huden blir också röd med brustna kapillärer som syns på ytan. Ansiktshuden känns ofta stram och irriterad.

Andra tecken och symtom på rodnad hud

Kvinna med solbrända kinder.
Rodnad på kinderna kan bero på solbränna.
Foto av rodnad på en mans hals.
Allergiska reaktioner kan ofta uppträda både på halsen och i ansiktet.

Det finns många skäl till varför människor blir röda i ansiktet, varav flera (men inte alla) är förknippade med hyperkänslig ansiktshud. 

 • Kraftig rodnad – ett psykologiskt tillstånd där ansiktet, och andra delar av kroppen, blir markant röda – kan orsakas av bland annat läkemedel, feber, stress, alkohol eller kryddor. 
 • Lätt rodnad – en mildare form av rodnad som snabbt uppstår när blodkärlen i ansiktet utvidgas. Detta kan inträffa när huden är överhettad och behöver kylas ned (på grund av motion, hög omgivningstemperatur eller värmesvallningar i klimakteriet) eller kan bero på att man är generad eller stressad.
 • Solbränna – rodnad och ibland inflammation som beror på skadliga UV-strålar. 
 • Allergiska reaktioner – ojämna fläckar som beror på kontakt med allergener.
 • Skador, infektioner eller inflammationer.

Läs mer om hyperkänslig ansiktshud

Läs mer om rosacea och hud med benägenhet för synliga blodkärl

Andra faktorer som påverkar rodnad i ansiktet

Kvinna som skyddar ansiktet från solen.
Solbränna i barndomen kan leda till rodnad som beror på solen i vuxen ålder.
Foto av bilar och avgaser.
Föroreningar och utsläpp från bilar kan utlösa erytem hos hyperkänslig hud.

Andra faktorer som kan påverka rodnad i ansiktet är:

 • Väder och temperatur: Så som värme, kyla, vind, etc. 
 • Psykologiska faktorer: Ilska, stress, starka känslor, etc.
 • Externa faktorer: Kemikalier, tvättmedel, parfymer, etc.
 • Hormonella faktorer: Menscykeln
 • Mekaniska faktorer: Belastning/tryck på huden påverkar huden och kan irritera de underliggande sensoriska fibrerna och orsaka rodnad.
 • Ålder & Genetik
 • Torr hud
 • Pigmentering
 • Underliggande sjukdomar
 • Livsstil

I exempelvis en rapport i International Journal of Dermatology1 hade en stor majoritet av deltagarna med ”känslig” eller ”mycket känslig” hud blivit solbrända under barndomen och blev nu lätt röda efter exponering för solen. Detta kan bero på hudens fototyp, eftersom det främst är ljushyade som drabbas av känslig hud.

Ökade föroreningar, framför allt i stadsmiljöer, har lett till att förekomsten av hyperkänslig ansiktshud har ökat. Den försvagade hudbarriären blir mer sårbar på grund av att de angripande faktorerna hela tiden finns i luften och att de underliggande sensoriska fibrerna kontinuerligt aktiveras.

"Allt fler individer drabbas av allergiska reaktioner och de bidrar till hyperkänslig rodnad."

1 International Journal of Dermatology 2011, 50, 961–967.

Lösningar vid rodnad i ansiktet

Eucerins produkter som erbjuder hjälp när du upplever dig röd i ansiktet

Kvinna som tvättar ansiktet med vatten.
En särskild, aktiv hudvårdsrutin kan lugna hyperkänslig hud.

Det är alltid bättre att förebygga än att bota och därför är det bästa att undvika alla kända utlösande faktorer. Det är dock inte alltid praktiskt möjligt och därför är det näst viktigaste att göra att använda hudvårdsprodukter för att återställa och skydda den försvagade hudbarriären.

För att minimera risken för intolerans eller allergiska reaktioner bör du använda rena eller 0-procentiga formler som endast innehåller ett begränsat antal ingredienser och är fria från potentiella irriterande ämnen som parfym eller alkohol samt leta efter produkter som använder förpackningar som motverkar kontaminering.

Eucerins sortiment för hyperkänslig hud innehåller en unik aktiv ingediens som kallas SymSitive*, som effektivt verkar som en känslighetsreglerare direkt vid källan till överreaktionen och lindrar på så sätt känsligheten direkt. Om Eucerins produkter för hyperkänslighet används regelbundet blir huden mer motståndskraftig mot inre och yttre stress och ger långvarig hudkomfort.

Eucerin AntiRedness Concealing Day Care SPF25 är anpassad för hyperkänslig hud och hud med benägenhet till rosacea eller att få synliga blodkärl. Den lugnar huden och ökar dess tolerans medans den dämpar rodnad och lugnar irritation “Produkten innehåller SPF25 med UVA- & UVB-skydd & är fri från parfym, konserveringsmedel, paraffiner & alkohol”

Eucerin AntiREDNESS Soothing Care är anpassad för hyperkänslig hud och hud med benägenhet till rosacea eller att få synliga blodkärl. Den lugnar rodnad och minskar irritation. AntiRedness Soothing Care ökar också hudens tolerans och är fri från parfym, konserveringsmedel, paraffiner och alcohol.

* =reg. varumärke som tillhör Symrise AG, Tyskland

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig