Ansiktshud med benägenhet för rodnad Symptom, orsaker, utlösande faktorer och behandlingar

Även om många av symptom på hyperkänslig ansiktshud inte är synbara upplever en del av de drabbade också rodnad, framför allt på kinderna, i T-zonen, pannan och på hakan.

Ett urval av våra bästa produktval för ansiktshud med benägenhet till rodnad

Tecken och symptom

Tecken och symptom på ansiktshud med benägenhet för rodnad

Eucerin beskriver de tre egenskaperna hos hyperkänslig hud som "triangeln för hypersensitiv hud". De är:

 • En försvagad hudbarriär
 • Överreaktiva sensoriska fibrer i epidermis
 • Rodnad, som ofta beror på inflammation

Huden är sårbar för stimulerande faktorer som skulle tolereras väl av normal hud och dessa stressfaktorer kan utlösa erytem (eller hudrodnad).

I sin mest extrema form kan hyperkänslig ansiktshud rodna, bli röd och inflammerad av en kronisk sjukdom som kallas rosacea. Symptomen kan komma och gå beroende på om man exponeras för utlösande faktorer. 

Hud med benägenhet för synliga blodkärl har också den svidande, brännande känsla och andra förnimmelser som personer med hyperkänslig hud beskriver, men huden blir också röd med brustna kapillärer som syns på ytan. Ansiktshuden känns ofta stram och irriterad.

Illustration av försvagad hudbarriär.
På grund av den försvagade hudbarriären är hyperkänslig hud sårbar för stressfaktorer.

Det finns många skäl till varför människor blir röda i ansiktet, varav flera (men inte alla) är förknippade med hyperkänslig ansiktshud. 

 • Kraftig rodnad – ett psykologiskt tillstånd där ansiktet, och andra delar av kroppen, blir markant röda – kan orsakas av bland annat läkemedel, feber, stress, alkohol eller kryddor. 
 • Lätt rodnad – en mildare form av rodnad som snabbt uppstår när blodkärlen i ansiktet utvidgas. Detta kan inträffa när huden är överhettad och behöver kylas ned (på grund av motion, hög omgivningstemperatur eller värmesvallningar i klimakteriet) eller kan bero på att man är generad eller stressad.
 • Solbränna – rodnad och ibland inflammation som beror på skadliga UV-strålar. 
 • Allergiska reaktioner – ojämna fläckar som beror på kontakt med allergener.
 • Skador, infektioner eller inflammationer.

Läs mer om hyperkänslig ansiktshud

Läs mer om rosacea och hud med benägenhet för synliga blodkärl

Kvinna med solbrända kinder.
Rodnad på kinderna kan bero på solbränna.
Foto av rodnad på en mans hals.
Allergiska reaktioner kan ofta uppträda både på halsen och i ansiktet.
Orsaker och utlösande faktorer

Orsaker och utlösande faktorer för ansiktshud med benägenhet för rodnad

Erytem kan uppstå när hyperkänslig hud reagerar på stimulerande faktorer som allergener, temperaturförändringar eller kemikalier. Dessa utlösande faktorer skulle inte alltid skapa en reaktion hos normal hud, men på grund av den försvagade hudbarriären och överreaktiva sensoriska fibrer är den hyperkänsliga ansiktshuden känsligare för irritation. Medan rodnad hos normal hud kan återgå till det normala tillståndet efter några minuter stannar hudrodnad som beror på hyperkänslighet kvar betydligt längre (timmar, dagar eller till och med månader).

Hyperkänslig hud behöver inte visa några synbara symptom alls, trots att de drabbade klagar över obehagliga förnimmelser som de bland annat beskriver som en svidande eller brännande känsla. Dock kan miljöfaktorer (värme, kyla, vind etc.), psykologiska faktorer (ilska, stress, intensiva känslor etc.), yttre faktorer (exponering för vissa kemikalier, tvättmedel, parfymer etc.), hormonella faktorer (menscykeln) och mekaniska faktorer (tryck mot huden) påverka huden och förvärra de underliggande sensoriska fibrerna och ge upphov till rodnad.

Kvinna som reagerar på kallt väder.
Erytem kan orsakas av extrema temperaturförändringar.
Stressad kvinna med hand på pannan.
Psykologiska faktorer, som stress, kan utlösa hyperkänsliga reaktioner.
Bidragande faktorer

Fler bidragande faktorer

Andra faktorer som kan påverka rodnad i ansiktet är:

 • Ålder
 • Genetik
 • Hormonella faktorer
 • Torr hud
 • Hudpigmentering
 • Bakomliggande sjukdomar
 • Livsstil

I exempelvis en rapport i International Journal of Dermatology1 hade en stor majoritet av deltagarna med ”känslig” eller ”mycket känslig” hud blivit solbrända under barndomen och blev nu lätt röda efter exponering för solen. Detta kan bero på hudens fototyp, eftersom det främst är ljushyade som drabbas av känslig hud.

Ökade föroreningar, framför allt i stadsmiljöer, har lett till att förekomsten av hyperkänslig ansiktshud har ökat. Den försvagade hudbarriären blir mer sårbar på grund av att de angripande faktorerna hela tiden finns i luften och att de underliggande sensoriska fibrerna kontinuerligt aktiveras.

Allt fler individer drabbas av allergiska reaktioner och de bidrar till hyperkänslig rodnad.

1 International Journal of Dermatology 2011, 50, 961–967.

Kvinna som skyddar ansiktet från solen.
Solbränna i barndomen kan leda till rodnad som beror på solen i vuxen ålder.
Foto av bilar och avgaser.
Föroreningar och utsläpp från bilar kan utlösa erytem hos hyperkänslig hud.
Lösningar

Lösningar tillgängliga för hud med benägenhet för rodnad

Det är alltid bättre att förebygga än att bota och därför är det bästa att undvika alla kända utlösande faktorer. Det är dock inte alltid praktiskt möjligt och därför är det näst viktigaste att göra att använda hudvårdsprodukter för att återställa och skydda den försvagade hudbarriären.

För att minimera risken för intolerans eller allergiska reaktioner bör du använda rena eller 0-procentiga formler som endast innehåller ett begränsat antal ingredienser och är fria från potentiella irriterande ämnen som parfym eller alkohol samt leta efter produkter som använder förpackningar som motverkar kontaminering.

Eucerins sortiment för hyperkänslig hud innehåller en unik aktiv ingediens som kallas SymSitive*, som effektivt verkar som en känslighetsreglerare direkt vid källan till överreaktionen och lindrar på så sätt känsligheten direkt. Om Eucerins produkter för hyperkänslighet används regelbundet blir huden mer motståndskraftig mot inre och yttre stress och ger långvarig hudkomfort.

* =reg. varumärke som tillhör Symrise AG, Tyskland

Kvinna som tvättar ansiktet med vatten.
En särskild, aktiv hudvårdsrutin kan lugna hyperkänslig hud.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna om Eucerin
Prenumerera