Ansiktshud med benägenhet för rodnad – Symptom, orsaker, utlösande faktorer och behandlingar

4 min läsning
Visa mer

Även om många av symptom på hyperkänslig ansiktshud inte är synbara upplever en del av de drabbade också rodnad, framför allt på kinderna, i T-zonen, pannan och på hakan.

Tecken och symptom

Tecken och symptom på ansiktshud med benägenhet för rodnad

Illustration av försvagad hudbarriär.
På grund av den försvagade hudbarriären är hyperkänslig hud sårbar för stressfaktorer.

Eucerin beskriver de tre egenskaperna hos hyperkänslig hud som "triangeln för hypersensitiv hud". De är:

 • En försvagad hudbarriär
 • Överreaktiva sensoriska fibrer i epidermis
 • Rodnad, som ofta beror på inflammation

Huden är sårbar för stimulerande faktorer som skulle tolereras väl av normal hud och dessa stressfaktorer kan utlösa erytem (eller hudrodnad).

I sin mest extrema form kan hyperkänslig ansiktshud rodna, bli röd och inflammerad av en kronisk sjukdom som kallas rosacea. Symptomen kan komma och gå beroende på om man exponeras för utlösande faktorer. 

Hud med benägenhet för synliga blodkärl har också den svidande, brännande känsla och andra förnimmelser som personer med hyperkänslig hud beskriver, men huden blir också röd med brustna kapillärer som syns på ytan. Ansiktshuden känns ofta stram och irriterad.

Kvinna med solbrända kinder.
Rodnad på kinderna kan bero på solbränna.
Foto av rodnad på en mans hals.
Allergiska reaktioner kan ofta uppträda både på halsen och i ansiktet.

Det finns många skäl till varför människor blir röda i ansiktet, varav flera (men inte alla) är förknippade med hyperkänslig ansiktshud. 

 • Kraftig rodnad – ett psykologiskt tillstånd där ansiktet, och andra delar av kroppen, blir markant röda – kan orsakas av bland annat läkemedel, feber, stress, alkohol eller kryddor. 
 • Lätt rodnad – en mildare form av rodnad som snabbt uppstår när blodkärlen i ansiktet utvidgas. Detta kan inträffa när huden är överhettad och behöver kylas ned (på grund av motion, hög omgivningstemperatur eller värmesvallningar i klimakteriet) eller kan bero på att man är generad eller stressad.
 • Solbränna – rodnad och ibland inflammation som beror på skadliga UV-strålar. 
 • Allergiska reaktioner – ojämna fläckar som beror på kontakt med allergener.
 • Skador, infektioner eller inflammationer.

Läs mer om hyperkänslig ansiktshud

Läs mer om rosacea och hud med benägenhet för synliga blodkärl

Orsaker och utlösande faktorer

Orsaker och utlösande faktorer för ansiktshud med benägenhet för rodnad

Kvinna som reagerar på kallt väder.
Erytem kan orsakas av extrema temperaturförändringar.
Stressad kvinna med hand på pannan.
Psykologiska faktorer, som stress, kan utlösa hyperkänsliga reaktioner.

Erytem kan uppstå när hyperkänslig hud reagerar på stimulerande faktorer som allergener, temperaturförändringar eller kemikalier. Dessa utlösande faktorer skulle inte alltid skapa en reaktion hos normal hud, men på grund av den försvagade hudbarriären och överreaktiva sensoriska fibrer är den hyperkänsliga ansiktshuden känsligare för irritation. Medan rodnad hos normal hud kan återgå till det normala tillståndet efter några minuter stannar hudrodnad som beror på hyperkänslighet kvar betydligt längre (timmar, dagar eller till och med månader).

Hyperkänslig hud behöver inte visa några synbara symptom alls, trots att de drabbade klagar över obehagliga förnimmelser som de bland annat beskriver som en svidande eller brännande känsla. Dock kan miljöfaktorer (värme, kyla, vind etc.), psykologiska faktorer (ilska, stress, intensiva känslor etc.), yttre faktorer (exponering för vissa kemikalier, tvättmedel, parfymer etc.), hormonella faktorer (menscykeln) och mekaniska faktorer (tryck mot huden) påverka huden och förvärra de underliggande sensoriska fibrerna och ge upphov till rodnad.

Bidragande faktorer

Fler bidragande faktorer

Kvinna som skyddar ansiktet från solen.
Solbränna i barndomen kan leda till rodnad som beror på solen i vuxen ålder.
Foto av bilar och avgaser.
Föroreningar och utsläpp från bilar kan utlösa erytem hos hyperkänslig hud.

Andra faktorer som kan påverka rodnad i ansiktet är:

 • Ålder
 • Genetik
 • Hormonella faktorer
 • Torr hud
 • Hudpigmentering
 • Bakomliggande sjukdomar
 • Livsstil

I exempelvis en rapport i International Journal of Dermatology1 hade en stor majoritet av deltagarna med ”känslig” eller ”mycket känslig” hud blivit solbrända under barndomen och blev nu lätt röda efter exponering för solen. Detta kan bero på hudens fototyp, eftersom det främst är ljushyade som drabbas av känslig hud.

Ökade föroreningar, framför allt i stadsmiljöer, har lett till att förekomsten av hyperkänslig ansiktshud har ökat. Den försvagade hudbarriären blir mer sårbar på grund av att de angripande faktorerna hela tiden finns i luften och att de underliggande sensoriska fibrerna kontinuerligt aktiveras.

"Allt fler individer drabbas av allergiska reaktioner och de bidrar till hyperkänslig rodnad."

1 International Journal of Dermatology 2011, 50, 961–967.

Lösningar

Lösningar tillgängliga för hud med benägenhet för rodnad

Kvinna som tvättar ansiktet med vatten.
En särskild, aktiv hudvårdsrutin kan lugna hyperkänslig hud.

Det är alltid bättre att förebygga än att bota och därför är det bästa att undvika alla kända utlösande faktorer. Det är dock inte alltid praktiskt möjligt och därför är det näst viktigaste att göra att använda hudvårdsprodukter för att återställa och skydda den försvagade hudbarriären.

För att minimera risken för intolerans eller allergiska reaktioner bör du använda rena eller 0-procentiga formler som endast innehåller ett begränsat antal ingredienser och är fria från potentiella irriterande ämnen som parfym eller alkohol samt leta efter produkter som använder förpackningar som motverkar kontaminering.

Eucerins sortiment för hyperkänslig hud innehåller en unik aktiv ingediens som kallas SymSitive*, som effektivt verkar som en känslighetsreglerare direkt vid källan till överreaktionen och lindrar på så sätt känsligheten direkt. Om Eucerins produkter för hyperkänslighet används regelbundet blir huden mer motståndskraftig mot inre och yttre stress och ger långvarig hudkomfort.

* =reg. varumärke som tillhör Symrise AG, Tyskland

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig