Vad utlöser och hur tar man bäst hand om extra känslig hud?

5 min läsning
Visa mer

Hyperkänslig hud – eller mycket känslig hud – är ett mycket vanligt, obehaglig tillstånd där huden kan uppvisa synliga symptom (torr hud, irritation, eksem, finnar, rodnad, fjällning) eller osynliga – och därmed mer subjektiva symptom (som bland annat beskrivs som en brännande känsla, klåda eller sveda).

När de här förnimmelserna åtföljs av rodnad kan huden få en benägenhet för synliga blodkärl och rosacea kan utvecklas. 

Tecken Och Symptom

På grund av den försvagade hudbarriären är hyperkänslig hud sårbar för stressfaktorer.

 • En försvagad hudbarriär
 • Mycket reaktiva sensoriska fibrer i epidermis
 • Rodnad, som ofta beror på inflammation

Tillsammans kan de kallas för den hyperkänsliga hudtriangeln. Den försämrade hudbarriären leder till ökad vattenförlust genom epidermis, vilket gör huden mer utsatt för irritationer.  

De överaktiva eller överstimulerade sensoriska fibrerna i epidermis reagerar snabbare och mycket starkare än fibrerna hos normal hud. Dessa sensoriska fibrer utlöser obehagliga förnimmelser i huden som bland annat har beskrivits som sveda, en brännande känsla eller stramhet i ansiktshuden eller hårbotten, trots att det inte finns några synbara symptom.

I allvarligare fall kan dessa osynliga symptom följas av torrhet och finnar eller rodnad.

Det går visserligen att ha torr hud eller akne på grund av att huden är hyperkänslig, men om det inte åtföljs av obehagliga förnimmelser anses inte huden vara hyperkänslig. På motsvarande sätt kan rodnad leda till att huden får en benägenhet för synliga blodkärl och så småningom kan få rosacea när detta förekommer tillsammans med förnimmelserna, men rodnad förekommer inte bara vid hyperkänslig hud. 

Läs Hyperkänslig ansiktshud - förstå tecknen, symptomen och orsakerna plus den hudvård som är tillgänglig

Läs Torr hud - varför är huden torr och hur kan man behandla och motverka detta

Läs Allmän information om akne - symptom, orsaker och lösningar

De som har rosacea har typisk utbredd rodnad på kinderna.

Rosacea är en kronisk inflammationssjukdom som drabbar upp till 10 procent av den vuxna befolkningen. Bland symptomen finns utbredd rodnad på kinder, näsa och panna och detta kan åtföljas av synliga blodkärl , finnar, pustlar och, om området runt ögonen är påverkat, vaglar och konjunktivit.

I värsta fall kan de drabbade få rinofym – förtjockad hud och överskottsvävnad som kan uppstå på näsan och som får den att se stor och lökformad ut. 

Läs mer om hyperkänslig ansiktshud

 

 

Vad är hyperkänslig hud?

Hyperkänslig hud definieras som hud som överreagerar på olika faktorer med varierande styrka och som tolereras väl av normal hud. Hyperkänslig hud är en mer extrem och vanligt förekommande variant av känslig hud och kännetecknas av obehagliga förnimmelser och synbara reaktioner när de drabbade kommer i kontakt med normalt ofarliga inre och yttre stressfaktorer som extrem temperatur, kemikalier eller UV-strålning. De här förnimmelserna, och deras intensitet, varierar från individ till individ och det kan göra att det är svårt att ställa diagnos.

Attention

Om du misstänker att du har rosacea ska du söka råd hos läkare eller hudläkare, då tidig behandling kan minska riskerna för att tillståndet försämras.

Orsaker Och Utlösande Faktorer

Orsaker och utlösande faktorer för hyperkänslighet

Reaktioner hos hyperkänslig hud kan utlösas av miljöfaktorer, psykologiska, yttre och/eller mekaniska faktorer. 

Miljöfaktorerna omfattar:

 • Kraftiga temperaturförändringar, alternativt enbart värme eller kyla.
 • Vind
 • Sol
 • Luftföroreningar 

De psykologiska faktorerna innefattar: 

 • Ilska
 • Starka känslor
 • Stress
Erytem kan orsakas av extrema temperaturförändringar.
Vissa tvättmedel innehåller ingredienser som kan reagera negativt med hyperkänslig hud.

De yttre faktorerna innefattar exponering för:

 • Vissa rengöringsprodukter
 • Kryddstark mat
 • Alkohol
 • Parfymer
 • Tvättmedel 
 • Klor i simbassänger 
 • Kraftigt kalkhaltigt vatten
 • Långa bad och duschar

Mekaniska faktorer innebär tryck mot huden. 

Läs mer om hyperkänslig ansiktshud

Läs mer om ansiktshud med benägenhet för rodnad

 

Bidragande Faktorer

Fler bidragande faktorer

Föroreningar och utsläpp från bilar kan utlösa reaktioner hos hyperkänslig hud.
Vissa tyger, färger och kemikalier som används i kläder bör undvikas.

Ökade globala föroreningar, framför allt i stadsmiljöer, och det faktum att allt fler personer drabbas av allergiska reaktioner, har lett till att fler får hyperkänslig hud.

Andra utlösande faktorer som lyfts fram är starka kemikalier (t.ex. tensider som SLS, SLES), vissa konserveringsmedel och alkohol samt plåster, papperstejp och örter. En del rapporterar också hormonella faktorer som menscykeln.

Vissa material, färger och kemikalier som är impregnerade i tyger kan också ha en negativ effekt på hyperkänslig hud. I synnerhet syntetiska och strykfria material innehåller flera olika kemikalier som formaldehyd, vilket kan utlösa hudirritation och allergier.

Hudvårdsprodukter för hyperkänslig hud bör endast innehålla ett begränsat antal ingredienser.

När du väljer hudvårdsprodukter och provar en ny produkt använd den på ett provområde på underarmen för att se om eventuella reaktioner uppstår. Använd även produkter med ett begränsat antal ingredienser och förpackningar som motverkar kontaminering.

Genom att undvika kända utlösande faktorer där så är möjligt är det mindre sannolikt att huden rodnar.

Lösningar

Lösningar tillgängliga för hyperkänslig hud

Hyperkänslig hud måste inte vara ett problem. Med rätt hudvårdsrutin kan huden återfå balansen, känsligheten regleras och rodnaden lindras. 

SymSitive hjälper till att ge långvarig komfort för huden.

Eucerin använder exempelvis en aktiv ingrediens som kallas SymSitive* i sina sortiment för hyperkänslig hud.

SymSitive fungerar effektivt som en känslighetsreglerare direkt vid källan till överreaktiviteten och lindrar omedelbart de obehagliga förnimmelserna. Den hjälper också till att öka hudens tolerans och ger omedelbar, långvarig komfort för huden. 

Formuleringar som är ”hypoallergena”, ”rena” eller ”0-procentiga” innehåller endast ett begränsat antal ingredienser och är fria från konserveringsmedel (inklusive parabener), paraffiner, parfymer, alkohol, mjukgörare och färgämnen.

Förpackning som motverkar kontaminering

Dispensers utan luft, med en självstängande mekanism.

För att skydda formlerna från orenheter och oxidering använder Eucerins sortiment för hyperkänslig hud förpackningar som motverkar kontaminering med dubbla ventiler.

Alternativa lösningar

Eftersom hyperkänslig hud är ett individuellt tillstånd handlar det till viss del om att prova sig fram för att hitta rätt hudvårdsprodukter. Som ett led i detta sökande har vissa drabbade hittat lindring i att applicera nattljusolja, trollhasselolja, tea tree-olja eller fiskoljor på huden eller äta linfrön, fänkålsfrön eller gurkmeja. En del menar också att grönt te och kamomillte hjälper. Det finns dock inga medicinska bevis som stödjer dessa alternativa lösningar.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig