Bristningar förekommer i många former och storlekar och kan uppkomma av en rad olika orsaker, inte bara under graviditet. Denna artikel beskriver vad som orsakar bristningar, hur de uppkommer och skingrar vissa myter om hur man kan få bort bristningar permanent.
Vad är bristningar?
Bristningar är en form av ärrbildning som uppstår på huden i form av strimmor av varierande storlek. De dyker ofta upp på mage, armar, lår eller skinkor.
Ibland kallas bristningar för striae, striae distensae (SD), striae atrophicans eller striae gravidarum, som alla anspelar på samma hudförändringar som leder till bristningar.
Många förknippar bristningar enbart med graviditet, men de kan faktiskt orsakas av en rad olika faktorer och drabba såväl män som kvinnor.
Bristningar är ofarliga och utgör en del av vardagen för många, även om vissa kan må dåligt på grund av sina bristningar.
Varför får man bristningar?
Den utlösande faktorn bakom bristningar kan variera, men grundorsaken är att huden tänjs ut, vilket stör hudens naturliga kollagen och elastin.
Det finns många faktorer som kan orsaka bristningar, och deras utseende och storlek varierar beroende på grundorsaken.
Några av de främsta utlösningsfaktorerna för bristningar inkluderar:
- Graviditet - Förekommer oftast på magen i takt med att huden tänjs ut när barnet växer. Hormonförändringar kan också påverka huden under graviditet på andra sätt.
- Snabb tillväxt under pubertet - Hormonförändringar och att hudens snabbt tänjs ut genom tillväxt kan göra att bristningar bildas på korsryggen och benen.
- Snabb viktökning eller -minskning - Viktökning eller -minskning kan orsaka bristningar på kroppen, inklusive magen, ben, armar och skinkor.
- Ärftliga bristningar - Vissa tycks vara mer mottagliga för bristningar på grund av ärftlighet och förekomst av bristningar i släkten.
- Användning av steroider eller kortikosteroider - Vissa behandlingar kan minska mängden kollagen i huden, vilket kan leda till att det uppstår bristningar.
- Cushings eller Marfans syndrom - Förhöjda nivåer av kortisol kan öka hudens elasticitet och öka risken för bristningar om du har någon av dessa åkommor.
Olika typer av bristningar
Alla bristningar uppstår genom samma process, men bristningars typ eller utseende kan skilja sig åt på grund av flera faktorer, såsom ålder (både din egen ålder och bristningarnas ålder) och deras grundorsak.
Bristningar framkommer oftast upp på huden på följande sätt:
- Kliande hud som känns öm innan bristningarna bildas
- Upphöjda röda linjer som löper vertikalt ner längs kroppen
- En skrynklig och knölig textur som så småningom plattas ut
Det är vanligt att bristningar ser större och rödare ut när de bildas, men med tiden bleknar de till en mer silvrig färg, och de bildar ofta en fördjupning i huden i takt med att de mognar.
Hur får man bort bristningar?
Ta bort bristningar: Eftersom bristningar är ärrbildningar går det inte att bli av med dem helt. Men med tiden bleknar bristningar av sig själva och det finns åtgärder du kan vidta för att säkerställa att huden runt bristningarna förblir frisk och elastisk, vilket även minskar risken för att nya bristningar framkommer.
- Topiska behandlingar - Du kan även använda en produkt såsom Aquaphor Ointment Body Spray som innehåller bland annat Glycerin och Panthenol som lugnar, smörjer och stödjer hudens återbildning, men det finns inte några produkter som avlägsnar bristningar helt och hållet.
- Ljusterapi - Ljus- och laserterapier kan bidra till att stimulera produktionen av kollagen i hudlagret, vilket kan bidra till att göra nyare bristningar mindre framträdande.
- Microneedling - Pyttesmå nålar som förs in i huden kan också bidra till att öka kollagenproduktionen på samma sätt som laserterapi, men är oftast mindre invasivt.
- Mikrodermabrasion - En form av hudterapi med pyttesmå kristaller som bidrar till att avlägsna det översta hudlagret. En smärtfri behandling som dock kräver regelbundna sessioner för långvariga effekter.
- Brun utan sol - Att använda produkter för att bli brun utan sol kan jämna ut hudens ton jämfört med bristningarna och få dem att bli mindre framträdande, men den långsiktiga effekten är begränsad.
Innan du påbörjar någon behandling mot bristningar är det klokast att prata med en läkare eller en dermatolog, som kan bedöma dina bristningar och hjälpa dig att fatta rätt beslut gällande huruvida du bör gå vidare med behandlingen eller inte.