Torr och känslig hud – Hur du ska ta hand om torr och irriterad hud

9 min läsning
Visa mer

Huden kan bli känslig av många olika orsaker och när som helst, från spädbarnsåldern till pensionärstiden. Känsligheten uppstår när hudens skyddsbarriär försämras så att huden blir mottaglig för externa irriterande ämnen, till exempel bakterier, kemiska ämnen, allergener och annat. Man kan då få problem med huden i ansiktet, på kroppen eller i hårbotten och orsaka rodnad, flagning eller svullnad. Detta kan leda till kliande och irritation i vardagen och stora fysiska obehag. Vissa personer drabbas oftare, medan andra drabbas mer slumpmässigt. Torr, känslig hud reagerar ofta på ett oförutsägbart sätt och kan uppstå över hela kroppen. 

Att förstå den roll som hudens naturliga försvar spelar och de faktorer som påverkar det kan hjälpa till att förstå orsaken till känsligheten. Eftersom hos torr och känslig hud är så oförutsägbar är det viktigt att arbeta förebyggande med sin ud. Syftet är därmed att kontrollera och minimera orsaker och stimulus som får din hud att reagera.

Kännetecken på torr och känslig hud

Vad är torr och känslig hud och hur känner man igen den?

Hornlagret (stratum corneum) är det översta skiktet i epidermis som skyddar kroppen mot ämnen i omgivningen.
Frisk hud har en skyddsbarriär som håller kvar fukten i huden och skyddar underliggande lager mot irriterande ämnen.

Huden har en naturlig skyddsbarriär som förhindrar att bakterier och skadliga ämnen tränger in i kroppen samtidigt som den begränsar fuktförlust och motverkar uttorkning. Den här processen håller huden frisk och återfuktad och bevarar dess elasticitet och fasthet. 

Externa faktorer som väder och interna faktorer som stress kan rubba den här processen så att hudens naturliga försvar försvagas och den blir sträv och torr. Externa stimuli kan sedan förvärra tillståndet och leda till hudinflammationer. 

Torr och känslig hud kännetecknas av bland annat följande kännetecken:

 • Synliga tecken som rodnad eller utslag, flagning, svullnad eller strävhet
 • Sensoriska tecken som stramhet eller en brännande, kliande eller stickande känsla

Torr och känslig hud kan uppstå i ansiktet, på läpparna, händerna, kroppen och i hårbotten. Det kan även uppstå genom fysiska förändringar: antingen tillfälliga som graviditet eller kontinuerliga som åldrande. Den delar vissa likheter med torr hud, men är inte alltid relaterad till detta tillstånd. Inte heller motverkas bekymmer nödvändigtvis med produkter för torr hud.

Orsaker Och Utlösande Faktorer

Orsaker till torr och känslig hud – hur hudens naturliga försvar försvagas

Hur huden skyddar sig själv

Det övre lagret av epidermis är hornlagret (stratum corneum), som utgör hudens skyddsbarriär mot extern påverkan. Den förhindrar angrepp av mikroorganismer och ämnen som kemikalier och allergener. Den minimerar även transepidermal vattenförlust och skyddar kroppen från uttorkning. 

Inre orsaker till känslig hud

Spädbarns hud är tunnare och därmed mer känslig än vuxnas hud.
Stress kan orsaka hormonell obalans och kan leda till att hudens skyddsbarriär fungerar mindre effektivt.

 • Spädbarns hud är tunnare och har en mer begränsad skyddsfunktion än vuxnas, vilket gör att deras hud är oerhört mycket mer känslig för kemisk, fysisk och mikrobiell påverkan. 
 • I takt med att huden åldras reduceras de ämnen som påverkar hudens struktur, dess hydrolipidfilm och skyddande syralager, vilket leder till en obalans i pH-värdet och ökad fuktförlust. Antalet aquaporiner i huden minskar även när man blir äldre. Aquaporinerna är hudens egna kanaler för fuktdistribution som transporterar det vatten och den glycerol som krävs för den naturliga skyddsbarriären. När antalet aquaporiner minskar kan hudens skyddsfunktion påverkas och fukthalten i huden sjunka. Det kan göra att åldrande hud lättare kan bli torr och känslig.
 • Hormonell obalans till följd av stress eller specifika livshändelser som graviditet, mens, pubertet eller klimakterium. Detta kan försämra hudens naturliga skyddsfunktion.
 • Personer med torr eller skadad hud eller andra hudproblem kan ha lättare att få torr och känslig hud och kan reagera på irriterande ämnen som parfym och färgämnen. 
 • Odiagnosticerade eller obehandlade allergier mot olika typer av livsmedel (gluten, mjölkprodukter, tillsatser och ägg etc.) kan leda till hudirritationer och utslag.
 • Uttorkning, till följd av extrem svettning eller vattenbrist, kan också torka ut huden och påverka den negativt.

Läs mer om huden i olika åldrar.

Hudens hornlager

Ett stabilt hornlager och en intakt hydrolipidfilm verkar tillsammans för att begränsa penetrationen av skadliga ämnen och vattenförlust.

Hornlagret påminner om en vägg byggd av tegelstenar (hudceller) som ger stabilitet som murbruk (hudlipider) – som begränsar vad som släpps igenom och samtidigt stärker hudens kohesion.

På hudytan finns ett skyddande syralager, hydrolipidfilmen, som är en emulsion av vatten (hydro) och fett (lipo) som är något surt (pH 5) och har följande funktioner: 

 • Främjar en frisk hudflora och hudflagning, som är en nödvändig del av hudförnyelsen.
 • Neutraliserar alkaliska ämnen som tvål och vanliga surfaktanter.

Irriterande ämnen som tvål kan störa hudtillståndet genom sin alkaliska effekt, så att huden blir mer mottaglig för inflammation. När hudens naturliga pH-balans rubbas försämras dess skyddsfunktion. Hudens försvar försämras, vilket inte bara leder till ökad transepidermal vattenförlust och ytterligare torrhet, utan även till känslighet och till att irriterande ämnen kan tränga in.

Externa orsaker till torr och känslig hud

Vissa mediciner kan göra huden känsligare, även om detta oftast är en tillfällig reaktion.
Vissa tvålar och hudvårdsprodukter skadar hudens yta och orsakar obalans i pH-värdet.

 • Förändringar i årstid och klimat samt temperaturvariationer kan alla leda till känsligare hud. När det är kallt producerar talgkörtlarna mindre av det sekret som krävs för att underhålla hudens skyddande syralager, vilket gör att huden torkar ut. Uppvärmning och luftkonditionering kan ha en liknande effekt. När det är varmt producerar svettkörtlarna mer svett som avdunstar från huden som blir torrare.
 • Tvål och rengöringsmedel med traditionella surfaktanter kan orsaka betydande skador på hudytan, ta bort skyddande lipider och orsaka obalans i hudens naturliga pH-värde.
 • Medicinska behandlingar som strålbehandling och vissa läkemedel kan ge tillfälligt känslig hud. Det bör försvinna efter avslutad behandling.

Läs mer om faktorer som påverkar huden.

Bidragande Faktorer

Hur felaktig hudvård kan förvärra tillståndet

Överdriven tvätt kan torka ut huden och göra den mer känslig.

En trend med mer fokus på personlig hygien innebär att det är vanligare att duscha eller bada ofta i hett vatten och sedan gnugga kroppen torr med en handduk.

Det kan leda till att de naturliga fuktgivarna och hudens fettlager försvinner. Rengöringsprodukter med traditionella surfaktanter gör huden ren, men torkar även ut den.

Lösningar

Vad kan du göra åt känslig hud?

Ändra dina vanor

Små förändringar i bad-/duschvanor kan hjälpa till att återställa hudens skyddsbarriär. Du kan sänka vattentemperaturen, inte bada eller duscha lika länge (i synnerhet i områden med hårt vatten), använda skonsamma rengöringsprodukter och klappa huden torr.

Ny forskning inom kostområdet har visat att livsmedel rika på antioxidanter och C-vitamin, med lite kolhydrater och mättat fett kan hjälpa stressad hud att återhämta sig och bli välmående igen. Det kan även vara en god idé att kontrollera eventuella matallergier eller -intoleranser. Konsultera en dietist eller läkare om du misstänker att du har den här typen av problem. Det är också viktigt att dricka tillräckligt med vatten, särskilt för äldre människor.

Stresshantering kan också hjälpa till att motverka känslig hud. Prova några beprövade metoder, som regelbunden motion eller avslappning.

Det kan vara frestande att vänta med åtgärder tills den känsliga huden faktiskt uppstår. Men om du inför en regelbunden vana att återfukta huden – och hålla den återfuktad – kan du reducera hur ofta dina problem uppstår eller till och med eliminera dem helt. Den här vanan kan variera beroende på om du har problem med torr och känslig hud i ansiktet eller på kroppen.

Klappa försiktigt huden torr när du har duschat för att förhindra ytterligare skador på hudbarriären.
Leta efter aktiva ingredienser som dexpantenol och glycerin som båda verkar på djupet.

Välja hudvårdsprodukter
Torr och känslig hud kan lätt bli irriterad av extern miljöpåverkan och bli ännu känsligare. Den kräver mer skonsam rengöring och återfuktning för att bli mindre känslig. 

Rengöra torr och känslig hud
Många rengöringsprodukter är så effektiva att de inte bara tar bort smuts på huden, utan även den hydrolipidfilm som ska skydda den. Välj produkter som innehåller milda surfaktanter som skonar hudens naturliga försvar och förhindrar uttorkning. Torr och känslig hud mår även bra av ingredienser som hjälper till att återställa hudens optimala pH-värde.

Alla rengöringsprodukter i Eucerin pH5-serien innehåller vårt pH Balance System med citratbuffert och extra milda surfaktanter som hjälper till att återställa ett optimalt pH-värde och förhindrar att huden torkar ut. Kliniska och dermatologiska tester har visat att formulan är lämplig för daglig användning på torr och känslig hud. 

För kroppen och händerna
Använd de skonsamma produkterna Eucerin pH5 Washlotion eller Eucerin pH5 Shower Oil som återfuktar och hjälper kroppen att bygga upp hudens eget försvar.

För ansiktet
Torr och känslig hud i ansiktet mår också bra av en specialanpassad mild rengöringsprodukt. Vi rekommenderar Eucerin DermatoCLEAN Mild Cleansing Milk.

Gluco-glycerol är en annan central ingrediens för återfuktning av huden. Den stimulerar hudens egna kanaler för fuktdistribution − aquaporinerna. Det har bevisats kliniskt att den förbättrar fukthalten och stärker hudens naturliga skyddsbarriär avsevärt. Gluco-glycerol är den viktigaste ingrediensen i Eucerin AQUAporin ACTIVE--serien med fuktcremer för ansiktet.

Händerna blir lätt torra eftersom de ofta kommer i kontakt med vatten och tvättas.

Återfukta torr och känslig hud
När du väljer en fuktgivande produkt för torr och känslig hud räcker det inte med att den är fri från irriterande ämnen. Produkten måste ha en aktiv effekt under ytan på huden och stimulera dess naturliga återbildande processer och försvar. 

Välj produkter som innehåller dexpantenol, en aktiv ingrediens som är känd för sina återbildande egenskaper och citratbuffert, som återställer och främjar hudens naturliga pH-värde.

Alla hudvårdsprodukter i Eucerin pH5-serien har en formula som är särskilt utvald för att ge bästa tänkbara omvårdnad av torr och känslig hud. Formulan innehåller vårt unika Eucerin pH Balance System med citratbuffert och dexpantenol som återställer hudens naturliga försvar och reducerar hudens känslighet. Formulan ger huden nödvändig återfuktning och gör att den känns och ser mjuk och len ut. 

För kroppen
Eucerin pH5 Soft Body Cream är en återfuktande kroppskräm som hjälper till att återställa hudens naturliga försvar och gör huden mer mindre känslig mot yttre irriterande faktorer.

För händerna
Eucerin UreaRepair Hand Creme 5% Urea är en reparerande och återställande kräm för torra och extremt torra händer.

För ansiktet
Eucerin pH5 Cream är en skonsam, effektiv creme för ansikte och kropp som gör huden mer motståndskraftig och mindre känslig.

För läpparna
Torra, spruckna och känsliga läppar lugnas och skyddas av Eucerin Lip Active.

Från graviditet till nyfödd baby

Hormonförändringar under graviditeten kan plötsligt göra huden känslig. Skonsamma naturliga oljor hjälper till att lugnar kliande känsla och uppkomst av bristningar. Hudvårdsprodukter med E-vitamin och vegetabiliska oljor med hög halt av linolsyra stärker hudens naturliga skyddsfunktion och ger bättre elasticitet.

När babyn kommer kanske du märker att dess hud lätt blir irriterad eller till och med inflammerad. Extra milda rengöringsmedel fria från alkalier som Eucerin pH5 Washlotion förhindrar uttorkning av babyns hud och har visat sig vara extra skonsamma för spädbarns hud. Läs mer om huden i olika åldrar.

Tips: Mjukgör stram och irriterad hud

I vissa fall kan känslig hud bli besvärande, göra ont och kännas torr, stram och klia. När det händer kan badolja ge intensiv återfuktning av den stressade huden och lugna så att den känns mjukare och skönare.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig