Förebygga och skydda emot solallergi

Hur kan jag förebygga soleksem och skydda solkänslig hud?

5 min läsning
Visa mer

Soleksem är en hudreaktion orsakad av överkänslighet mot solens UV-strålning.  Soleksem är extra vanligt bland unga kvinnor och personer med ljus hud. Den vanligaste typen av soleksem är polymorf ljusdermatos (ofta förkortad till PLE, Polymorphous Light Eruption).


I den här artikeln går vi igenom orsakerna, symptomen och behandlingsalternativen till PLE samt hur du kan vidta förebyggande och skyddande åtgärder för eksembenägen hud att drabbas av detta tillstånd och njuta av solen på ett säkert sätt.

 

Vad är soleksem (PLE)?

Soleksem, som även kallas fotodermatit, är en reaktion i immunförsvaret mot solljus, vilket oftast visar sig genom att kliande och röda utslag uppstår. Den vanligaste formen av soleksem är polymorf ljusdermatos (PLE). 

Vilka är symptomen på soleksem (PLE)?

PLE orsakar utslag och hudrodnad
PLE drabbar oftast unga kvinnor och personer med ljus hud

Symtomen på polymorf ljusdermatos (PLE) kan vara allt från ett milt, knottrigt utslag till hudrodnader, pustler och blåsor. Oavsett de visuella symtomen så kliar huden nästan alltid.

Symtomen utvecklas ofta en eller två dagar efter att man varit i solen och sitter normalt på undersidan av armen, på bröstet och på axlarna. Huden i ansiktet kan också drabbas men det är mindre vanligt.

PLE drabbar ofta unga kvinnor och personer med ljus hud. Vanligtvis kommer det tillbaka varje år när huden är ovan vid starkt solljus men orsakerna är inte bara begränsade till direkt exponering: ljus som kommer genom fönster kan också utlösa en reaktion.

Utslagen försvinner oftast inom en vecka om du håller dig borta från solen, men om exponeringen fortsätter kan symtomen bli värre.

Vad orsakar PLE?

Orsakerna till PLE är inte helt kända men forskning visar att det kan vara ärftligt. När man har det underliggande tillståndet identifierar och reagerar immunförsvaret mot områden som utsatts för solen och bildar utslag:

UVA-strålar utlöser 80 % av PLE-fallen

UV-strålar kan orsaka fria radikaler

UV-strålar, i synnerhet UVA-strålar med lång våglängd (som utlöser PLE hos 80 % av de drabbade), tränger djupt ner i huden där de kan skada cellerna. UV-orsakade fria radikaler bildar mycket reaktiva kemiska sammansättningar som orsakar oxidativ stress, vilket leder till cellskador.

Personer med PLE har ett nedsatt cellulärt försvar, vilket minskar hudens förmåga att hantera dessa fria radikaler. När huden exponeras för solen svarar huden med att överaktivera sitt immunförsvar, vilket leder till röd och inflammerad hud.

Läs mer om hur solen påverkar huden i Hur UVA-, UVB- och HEV-strålar påverkar huden.

Så här tar du bäst hand om soleksem

Om du lider av PLE är det viktigt att undvika solen och minimera solexponering. Mer kontakt med solen kan få soleksem att blossa upp ännu mer. Bär kläder som täcker kroppen och kroppsdelar som drabbas av soleksem.

Återfuktning efter solning är viktigt för att huden skall återhämta sig.

Hur kan jag förebygga PLE?

Du kan förebygga uppkomsten av soleksem eller minska symptomen genom noggrant solskydd: 

  • Begränsa tiden du är i solen.
  • Undvik att vara ute mitt på dagen då solen är som starkast.
  • Bär skyddande kläder.
  • Använd en solskyddsprodukt som erbjuder högt eller medelhögt skydd och som är särskilt anpassat för din hudtyp och ditt hudtillstånd.

Du kan läsa mer om hur du minimerar riskerna med att vara i solen, hur du väljer rätt solskyddsprodukter för din hud och hur du bäst använder dem i Hur ska jag skydda kroppen mot solen?

Kvinna i solhatt på en strand
Solhatt och kläder bidrar till att skydda din eksembenägna hud mot solen
Kvinna som smörjer in sig med solskyddsfaktor
Använd ett solskydd anpassat för din hud

Välj rätt solskydd

 Välj gärne ett solskydd som är anpassa för solkänslig, som t.ex. PLE.

Det är även viktigt med pålitliga bredspektrums- och fotostabila UVA-/UVB-filter som också uppfyller de höga standarderna för UVA- och UVB-skydd enligt Cosmetics Europe, nivåerna på UVA-skyddet är högre än EU:s rekommendationer. 

För personer med svår PLE kan en hudläkare rekommendera en topikal steroidkräm eller en behandling med profylaktisk ljusterapi. Den här behandlingen utsätter huden gradvis för UV-strålar för att bygga upp en tolerans för solljus. Personer med en mildare form av PLE upplever ofta att tillståndet förbättras med tiden och det kan även försvinna helt.

Soleksem hos barn

Soleksem och barn
Barns hud är extrakänsliga för solens strålar

Solskyddstips för barn

Barn kan lätt bränna sig i solen då deras hud är mycket känsligare än hos vuxna. De behöver skydd från solen genom att använda solskydd och kläder.

Nedan är några tips för solskydd och små barn:

  • Klä barnet i tunna kläder som täcker kroppen och sätt på en solhatt
  • Håll dem i skuggan när solen är som starkast
  • Barn skall inte vara i direkt solljus
  • Använd ett solskydd med högt SPF på kroppsdelar som inte täcks av kläder.

 

Du kan läsa mer om barns hud i artikeln Så skyddar du barns och spädbarns hud från solen.

 

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.