Facial Eczema : good skincare helps reduce symptoms

Atopisk dermatit i ansiktet Orsakerna, symptomen och hur man bäst lugnar och tar hand om huden

Atopisk dermatit (även känt som atopisk eksem) dyker ofta upp i ansiktet. Den här artikeln går igenom hur man känner igen symtomen, tittar på möjliga orsaker och utlösare samt ger rekommendationer om hur man tar hand om atopisk hud i vardagen och lindrar och lugnar den under utbrott.

Våra bästa produktval för hud med atopisk dermatit

Vilka symptom har atopisk dermatit i ansiktet?

Symptomen på atopisk dermatit i ansiktet liknar dem på atopisk dermatit på andra ställen på kroppen: huden är torr, röd, kliande och irriterad. Vissa personer har även en stickande och/eller brännande känsla. River man på grund av klådan blir symtomen värre och huden kan skadas, bli infekterad och förtjockad. 

Atopisk dermatit i ansiktet, precis som all annan atopisk dermatit, är särskilt vanlig hos spädbarn och barn och uppträder normalt när de är mellan två och sex månader gamla. Kinderna och pannan drabbas oftast först men atopisk dermatit kan spridas till andra delar av kroppen när de blir äldre.

Läs mer om i Atopisk dermatit och spädbarn samt Atopisk dermatit och barn.

De flesta barn växer ifrån tillståndet men det kan kvarstå upp i vuxen ålder och vissa vuxna får atopisk dermatit i ansiktet utan att ha haft det som barn. Vuxen atopisk dermatit i ansiktet kan uppträda i hårbotten, pannan och kinderna, bakom öronen och på det känsliga området runt ögonen. 

Symtomen skiljer sig från person till person, från årstid till årstid, till och med från dag till dag, och sjukdomen har två tydliga faser - den akuta fasen och den lugna fasen:

 • Den akuta eller utbrottsfasen då huden kliar och är som mest irriterad
 • De lugnare perioderna mellan utbrotten

Du kan läsa mer om dessa två faser samt hur du anpassar hudvården så att den passar varje fas i Att förstå atopisk dermatit och Att identifiera och hantera utbrott.

För att få veta mer om huden på andra delar av kroppen kan du läsa Atopisk dermatit på olika delar av kroppenAtopisk dermatit i hårbottenAtopisk dermatit på ögonlocken

bebis
Spädbarn utvecklar ofta atopisk dermatit i ansiktet
kvinna
Atopisk dermatit i ansiktet påverkar även vuxna

Andra varianter av atopisk dermatis

Atopisk dermatit i ansiktet är särskilt jobbigt eftersom det syns så väl. Trots att det inte smittar kan det orsaka sociala problem för både barn och vuxna samt ge en låg självkänsla. Man vet att atopisk dermatit har en betydande påverkan på livskvaliteten för både de drabbade och deras familjer. Atopisk dermatit är inte den enda sortens dermatit som kan drabba dig eller ditt barn i ansiktet.

Andra varianter är:

 • Seborroiskt eksem (mjälleksem)
  Symptomen är liknande men huden kliar sällan.
 • Kontakteksem
  En allergisk reaktion mot något som ditt ansikte kommit i kontakt med som exempelvis makeup (makeup kan även utlösa symtom på atopisk dermatit i ansiktet).
 • Fotodermatit (fotoallergisk dermatit)
  Är huden i ansiktet reagerar på solen. Solljuset kan också utlösa atopisk dermatit, även om andra drabbade upplever att solen kan lindra symtomen. 

Läs mer i Hur atopisk dermatit påverkar sömnen och livskvaliteten och Att förstå atopisk dermatit.

Vad orsakar och/eller utlöser atopisk dermatit i ansiktet?

Atopisk dermatit är en genetisk sjukdom som är kopplad till en försämrad funktion hos hudbarriären och ett bristande immunförsvar. 

Orsakerna kan variera från person till person men kan bland annat vara klimat och föroreningar, stress, känslighet mot allergener och andra externa irriterande ämnen såsom stark ansiktsrengöring eller olämpliga makeupprodukter. 

Symtomen på atopisk dermatit är också dess utlösande orsaker. När ansiktet kliar är det lätt att riva sig, vilket får bakterier som kallas Staphylococcus Aureus att föröka sig och infektera huden. Den här infektionen orsakar inflammation och klåda, vilket förvärrar tillståndet: en ond cirkel som kallas den atopiska hudcykeln. 

Du kan läsa mer i Att förstå atopisk dermatitAtopisk dermatit hos vuxnaAtopisk dermatit och barn samt Atopisk dermatit och spädbarn.

Vilket är det bästa sättet att lugna och ta hand om atopisk dermatit i ansiktet?

Det finns inget känt botemedel mot atopisk dermatit, men det finns saker du kan göra för att minska utbrotten (både till antal och styrka), förlänga perioderna mellan dem och lugna och lindra huden under ett utbrott.

Effektiv behandling kräver en korrekt diagnos av symptomen för att kontrollera om du eller ditt barn verkligen har atopisk dermatit och inte någon av de andra varianterna på ansiktseksem. Prata med din läkare som kan ge dig råd och rekommendera behandling som är lämpligast för din hud. 

Om du har atopisk dermatit hjälper följande steg

Minska eller undvik utlösande orsaker

Att identifiera alla eventuella orsaker och vidta åtgärder för att undvika eller begränsa dem är avgörande för att minska antalet utbrott. 

Regelbunden insmörjning
Det främsta målet när man tar hand om atopisk hud i ansiktet i vardagen är att förlänga den icke-akuta fasen och regelbunden insmörjning med fuktcreme är avgörande. Leta efter fuktcremer (kallas även mjukgörande produkter) som innehåller bevisat aktiva ingredienser som:

Detta är huvudingredienserna i Eucerin AtoControl Face Creme som har bevisat att den ger atopisk ansiktshud den dagliga vård den behöver. 

Särskild vård under utbrott
Eucerin AtoControl Face Creme kan även användas under ett utbrott men du kan märka att ditt ansikte även behöver ytterligare produkter för att lindra klådan och lugna rodnad och irritation. Eucerin AtoControl Acute Care Creme (med antibakteriell Decanediol och kylande Menthoxypropandiol) har särskilt utvecklats för att ge huden den vård och omsorg den behöver under utbrott. 

Båda produkterna kan användas tillsammans med medicinska behandlingar, vilket ofta kan lindra allvarliga symtom. Du kan läsa mer om dem i Att identifiera och hantera utbrott.

Du kan läsa hur du gör i Att förstå atopisk dermatit.

bebis
Ge din atopiska hud den fukt den behöver för att minska utbrott
kvinna
Eucerin AtoControl Face Cream håller atopisk hud fuktad
pojke
Solskydd är ett viktigt steg när man tar hand om atopisk hud

Mild rengöring
Starka rengöringsmedel kan irritera huden i ansiktet, så välj en mild ansiktsrengöring. Om du vill skölja av rengöringen med vatten bör du se till att vattnet inte är för varmt eftersom varmt vatten kan torka ut huden ytterligare. 

Solskydd
En del tycker att lite sol hjälper mot symtomen, andra tycker att de blir värre. Oavsett måste du se till att ge huden det skydd den behöver med produkter som bevisligen passar atopisk ansiktshud. 

Makeup
Välj produkter som är parfymfria och helst även sådana som bevisligen är lämpliga för känslig hud. Var noga med att ta bort all makeup innan du går och lägger dig.

Du kan läsa mer om hudvård för atopisk hud i hur man sköter om ung atopisk hud och hur man sköter om vuxen atopisk hud. Du kan läsa mer om vikten av solskydd i huden och solen.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande