Atopisk dermatit i ansiktet

Visa mer

Atopisk dermatit (även känt som atopisk eksem) dyker ofta upp i ansiktet. Den här artikeln går igenom hur man känner igen symtomen, tittar på möjliga orsaker och utlösare samt ger rekommendationer om hur man tar hand om atopisk hud i vardagen och lindrar och lugnar den under utbrott.

Vilka symptom har atopisk dermatit i ansiktet?

Symptomen på atopisk dermatit i ansiktet liknar dem på atopisk dermatit på andra ställen på kroppen: huden är torr, röd, kliande och irriterad. Vissa personer har även en stickande och/eller brännande känsla. River man på grund av klådan blir symtomen värre och huden kan skadas, bli infekterad och förtjockad. 

Atopisk dermatit i ansiktet, precis som all annan atopisk dermatit, är särskilt vanlig hos spädbarn och barn och uppträder normalt när de är mellan två och sex månader gamla. Kinderna och pannan drabbas oftast först men atopisk dermatit kan spridas till andra delar av kroppen när de blir äldre.

Läs mer om i Atopisk dermatit och spädbarn samt Atopisk dermatit och barn.

Spädbarn utvecklar ofta atopisk dermatit i ansiktet
Atopisk dermatit i ansiktet påverkar även vuxna

De flesta barn växer ifrån tillståndet men det kan kvarstå upp i vuxen ålder och vissa vuxna får atopisk dermatit i ansiktet utan att ha haft det som barn. Vuxen atopisk dermatit i ansiktet kan uppträda i hårbotten, pannan och kinderna, bakom öronen och på det känsliga området runt ögonen. 

Symtomen skiljer sig från person till person, från årstid till årstid, till och med från dag till dag, och sjukdomen har två tydliga faser - den akuta fasen och den lugna fasen:

 • Den akuta eller utbrottsfasen då huden kliar och är som mest irriterad
 • De lugnare perioderna mellan utbrotten

Du kan läsa mer om dessa två faser samt hur du anpassar hudvården så att den passar varje fas i Att förstå atopisk dermatit och Att identifiera och hantera utbrott.

För att få veta mer om huden på andra delar av kroppen kan du läsa Atopisk dermatit på olika delar av kroppenAtopisk dermatit i hårbottenAtopisk dermatit på ögonlocken

Andra varianter av atopisk dermatis

Atopisk dermatit i ansiktet är särskilt jobbigt eftersom det syns så väl. Trots att det inte smittar kan det orsaka sociala problem för både barn och vuxna samt ge en låg självkänsla. Man vet att atopisk dermatit har en betydande påverkan på livskvaliteten för både de drabbade och deras familjer. Atopisk dermatit är inte den enda sortens dermatit som kan drabba dig eller ditt barn i ansiktet.

Andra varianter är:

 • Seborroiskt eksem (mjälleksem)
  Symptomen är liknande men huden kliar sällan.
 • Kontakteksem
  En allergisk reaktion mot något som ditt ansikte kommit i kontakt med som exempelvis makeup (makeup kan även utlösa symtom på atopisk dermatit i ansiktet).
 • Fotodermatit (fotoallergisk dermatit)
  Är huden i ansiktet reagerar på solen. Solljuset kan också utlösa atopisk dermatit, även om andra drabbade upplever att solen kan lindra symtomen. 

Läs mer i Hur atopisk dermatit påverkar sömnen och livskvaliteten och Att förstå atopisk dermatit.

Vad orsakar och/eller utlöser atopisk dermatit i ansiktet?

Atopisk dermatit är en genetisk sjukdom som är kopplad till en försämrad funktion hos hudbarriären och ett bristande immunförsvar. 

Orsakerna kan variera från person till person men kan bland annat vara klimat och föroreningar, stress, känslighet mot allergener och andra externa irriterande ämnen såsom stark ansiktsrengöring eller olämpliga makeupprodukter. 

Symtomen på atopisk dermatit är också dess utlösande orsaker. När ansiktet kliar är det lätt att riva sig, vilket får bakterier som kallas Staphylococcus Aureus att föröka sig och infektera huden. Den här infektionen orsakar inflammation och klåda, vilket förvärrar tillståndet: en ond cirkel som kallas den atopiska hudcykeln. 

Du kan läsa mer i Att förstå atopisk dermatitAtopisk dermatit hos vuxnaAtopisk dermatit och barn samt Atopisk dermatit och spädbarn.

Vilket är det bästa sättet att lugna och ta hand om atopisk dermatit i ansiktet?

Det finns inget känt botemedel mot atopisk dermatit, men det finns saker du kan göra för att minska utbrotten (både till antal och styrka), förlänga perioderna mellan dem och lugna och lindra huden under ett utbrott.

Effektiv behandling kräver en korrekt diagnos av symptomen för att kontrollera om du eller ditt barn verkligen har atopisk dermatit och inte någon av de andra varianterna på ansiktseksem. Prata med din läkare som kan ge dig råd och rekommendera behandling som är lämpligast för din hud. 

Om du har atopisk dermatit hjälper följande steg

Minska eller undvik utlösande orsaker

Ge din atopiska hud den fukt den behöver för att minska utbrott
Eucerin AtoControl Face Cream håller atopisk hud fuktad
Solskydd är ett viktigt steg när man tar hand om atopisk hud

Att identifiera alla eventuella orsaker och vidta åtgärder för att undvika eller begränsa dem är avgörande för att minska antalet utbrott. 

Regelbunden insmörjning
Det främsta målet när man tar hand om atopisk hud i ansiktet i vardagen är att förlänga den icke-akuta fasen och regelbunden insmörjning med fuktcreme är avgörande. Leta efter fuktcremer (kallas även mjukgörande produkter) som innehåller bevisat aktiva ingredienser som:

Detta är huvudingredienserna i Eucerin AtoControl Face Creme som har bevisat att den ger atopisk ansiktshud den dagliga vård den behöver. 

Särskild vård under utbrott
Eucerin AtoControl Face Creme kan även användas under ett utbrott men du kan märka att ditt ansikte även behöver ytterligare produkter för att lindra klådan och lugna rodnad och irritation. Eucerin AtoControl Acute Care Creme (med antibakteriell Decanediol och kylande Menthoxypropandiol) har särskilt utvecklats för att ge huden den vård och omsorg den behöver under utbrott. 

Båda produkterna kan användas tillsammans med medicinska behandlingar, vilket ofta kan lindra allvarliga symtom. Du kan läsa mer om dem i Att identifiera och hantera utbrott.

Du kan läsa hur du gör i Att förstå atopisk dermatit.

Mild rengöring
Starka rengöringsmedel kan irritera huden i ansiktet, så välj en mild ansiktsrengöring. Om du vill skölja av rengöringen med vatten bör du se till att vattnet inte är för varmt eftersom varmt vatten kan torka ut huden ytterligare. 

Solskydd
En del tycker att lite sol hjälper mot symtomen, andra tycker att de blir värre. Oavsett måste du se till att ge huden det skydd den behöver med produkter som bevisligen passar atopisk ansiktshud. 

Makeup
Välj produkter som är parfymfria och helst även sådana som bevisligen är lämpliga för känslig hud. Var noga med att ta bort all makeup innan du går och lägger dig.

Du kan läsa mer om hudvård för atopisk hud i hur man sköter om ung atopisk hud och hur man sköter om vuxen atopisk hud. Du kan läsa mer om vikten av solskydd i huden och solen.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård

Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer

Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation

Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig