Atopisk dermatit i ansiktet - Tecken, symtom och orsaker till ansiktseksem

5 min läsning
Visa mer

Atopisk dermatit (även känt som atopisk eksem) dyker ofta upp i ansiktet. Den här artikeln går igenom hur man känner igen symtomen, tittar på möjliga orsaker och utlösare samt ger rekommendationer om hur man tar hand om atopisk hud i vardagen och lindrar och lugnar den under utbrott.

Vilka symptom har atopisk dermatit i ansiktet?

Symptomen på atopisk dermatit i ansiktet liknar dem på atopisk dermatit på andra ställen på kroppen: huden är torr, röd, kliande och irriterad. Vissa personer har även en stickande och/eller brännande känsla. River man på grund av klådan blir symtomen värre och huden kan skadas, bli infekterad och förtjockad.

Atopisk dermatit i ansiktet, precis som all annan atopisk dermatit, är särskilt vanlig hos spädbarn och barn och uppträder normalt när de är mellan två och sex månader gamla. Kinderna och pannan drabbas oftast först men atopisk dermatit kan spridas till andra delar av kroppen när de blir äldre.

Läs mer om i Atopisk dermatit och spädbarn samt Atopisk dermatit och barn.

Spädbarn utvecklar ofta atopisk dermatit i ansiktet
Atopisk dermatit i ansiktet påverkar även vuxna
De flesta barn växer ifrån tillståndet men det kan kvarstå upp i vuxen ålder och vissa vuxna får atopisk dermatit i ansiktet utan att ha haft det som barn. Vuxen atopisk dermatit i ansiktet kan uppträda i hårbotten, pannan och kinderna, bakom öronen och på det känsliga området runt ögonen.

Symtomen skiljer sig från person till person, från årstid till årstid, till och med från dag till dag, och sjukdomen har två tydliga faser - den akuta fasen och den lugna fasen:

  • Den akuta eller utbrottsfasen då huden kliar och är som mest irriterad
  • De lugnare perioderna mellan utbrotten

Du kan läsa mer om dessa två faser samt hur du anpassar hudvården så att den passar varje fas i Att förstå atopisk dermatit och Att identifiera och hantera utbrott.

För att få veta mer om huden på andra delar av kroppen kan du läsa Atopisk dermatit på olika delar av kroppenAtopisk dermatit i hårbottenAtopisk dermatit på ögonlocken

Läs mer i Hur atopisk dermatit påverkar sömnen och livskvaliteten och Att förstå atopisk dermatit.

Olika varianter av atopisk dermatit

Atopisk dermatit i ansiktet är oftast extra besvärligt då det vanligtvis är väldigt synligt. Trots att det inte smittar kan det orsaka sociala problem för både barn och vuxna samt ge en låg självkänsla. Man vet att atopisk dermatit har en betydande påverkan på livskvaliteten för både de drabbade och deras familjer. Atopisk dermatit är inte den enda sortens dermatit som kan drabba dig eller ditt barn i ansiktet.

Seborriskt eksem (mjälleksem)

Symptomen är liknande men huden kliar sällan. Seborriskt eksem tenderar att påverka hårbotten och är känt för att vara kopplat till irritation från en svamp som kallas malassezia. Malassezia trivs på områden på huden som är extra oljiga och orsakar mikroinflammationer vilket leder till kliande hud i ansiktet och hårbotten.

Kontakteksem

En allergisk reaktion mot något som ditt ansikte kommit i kontakt med som exempelvis makeup (makeup kan även utlösa symtom på atopisk dermatit i ansiktet).

Fotodermatit (Fotoallergisk dermatit)

Fotodermatit är en reaktion i immunsystemet som uppstår på grund av solljus. Det uppstår oftast som plötsliga utslag i ansiktet. Solexponering utan tillräckligt skydd är skadligt för huden och resulterar oftast i solskador men i allvarliga fall kan det leda till fotoallergiska eksem. Överdriven exponering i solen kan även leda till mycket hetta i ansiktet vilket kan resultera i symtom som atopiska eksem, rodnad i ansiktet eller rosacea.

Köldeksem

Köldeksem uppstår oftast under de kallare perioderna då luften är torrare och det ofta drar in kyliga vindar som stressar huden. Huden blir torrare och känsligare under vintern. Det ökar risken för inflammation på grund av skador i hudbarriären. Köldeksem drabbar ofta områden som är oskyddade. Köldeksem uppstår oftast i ansiktet då det är det mest exponerade området. Oförsiktig behandling av köldeksem kan också resultera i blåsor som vätskar sig och andra komplikationer.

Vad orsakar och/eller utlöser atopisk dermatit i ansiktet?

Atopiska eksem är en genetisk sjukdom som är kopplad till en försämrad funktion hos hudbarriären och ett bristande immunförsvar._Eksem utlöses ofta på torr och hud som sedan tidigare är skadad. Detta är främst på grund av en brist på goda bakterier. Det kan även orsakas av obalans i organ i kroppen så som liver, njurar eller lungor vilket gör att huden måste kompensera för detta. Det leder ofta till att eksem uppstår, speciellt på befintliga torra fläckar på huden där hudens immunförsvar redan är försvagat.

Orsakerna kan variera från person till person men kan:

  • Klimat och föroreningar som leder till att det hettar i ansiktet
  • Stress
  • Känslighet mot allergener så som damm eller kost
  • Stark ansiktsrengöring 
  • Olämpliga make-up produkter

Symtomen på atopisk dermatit är också dess utlösande orsaker. När ansiktet kliar är det lätt att riva sig, vilket får bakterier som kallas Staphylococcus Aureus att föröka sig och infektera huden. Den här infektionen orsakar inflammation och klåda, vilket förvärrar tillståndet: en ond cirkel som kallas den atopiska hudcykeln.

Du kan läsa mer i Att förstå atopisk dermatitAtopisk dermatit hos vuxnaAtopisk dermatit och barn samt Atopisk dermatit och spädbarn.

Hur blir man av med atopisk eksem?

Det finns inget känt botemedel mot atopisk dermatit, men det finns saker du kan göra för att minska utbrotten (både till antal och styrka), förlänga perioderna mellan dem och lugna och lindra huden under ett utbrott.

Effektiv behandling kräver en korrekt diagnos av symptomen för att kontrollera om du eller ditt barn verkligen har atopisk dermatit och inte någon av de andra varianterna på ansiktseksem. Prata med din läkare som kan ge dig råd och rekommendera behandling som är lämpligast för din hud.

Hur kan man förebygga eksem?

Att identifiera alla eventuella orsaker och vidta åtgärder för att undvika eller begränsa dem är avgörande för att minska antalet utbrot.

Undvik utlösande orsaker till atopisk dermatit

Ge din atopiska hud den fukt den behöver för att minska utbrott
Eucerin AtoControl Face Cream håller atopisk hud fuktad
Solskydd är ett viktigt steg när man tar hand om atopisk hud
Regelbunden insmörjning
Det främsta målet när man tar hand om atopisk hud i ansiktet i vardagen är att förlänga den icke-akuta fasen och regelbunden insmörjning med fuktcreme är avgörande. Leta efter fuktcremer (kallas även mjukgörande produkter) som innehåller bevisat aktiva ingredienser som:

Detta är huvudingredienserna i Eucerin AtoControl Face Creme som har bevisat att den ger atopisk ansiktshud den dagliga vård den behöver.

Särskild vård under utbrott
Eucerin AtoControl Face Creme kan även användas under ett utbrott men du kan märka att ditt ansikte även behöver ytterligare produkter för att lindra klådan och lugna rodnad och irritation. Eucerin AtoControl Acute Care Creme (med antibakteriell Decanediol och kylande Menthoxypropandiol) har särskilt utvecklats för att ge huden den vård och omsorg den behöver under utbrott.

Båda produkterna kan användas tillsammans med medicinska behandlingar, vilket ofta kan lindra allvarliga symtom. Du kan läsa mer om dem i Att identifiera och hantera utbrott.

Du kan läsa hur du gör i Att förstå atopisk dermatit.

Mild rengöring
Starka rengöringsmedel kan irritera huden i ansiktet, så välj en mild ansiktsrengöring. Om du vill skölja av rengöringen med vatten bör du se till att vattnet inte är för varmt eftersom varmt vatten kan torka ut huden ytterligare.

Solskydd
En del tycker att lite sol hjälper mot symtomen, andra tycker att de blir värre. Oavsett måste du se till att ge huden det skydd den behöver med produkter som bevisligen passar atopisk ansiktshud.

Makeup
Välj produkter som är parfymfria och helst även sådana som bevisligen är lämpliga för känslig hud. Var noga med att ta bort all makeup innan du går och lägger dig.

Du kan läsa mer om hudvård för atopisk hud i hur man sköter om ung atopisk hud och hur man sköter om vuxen atopisk hud. Du kan läsa mer om vikten av solskydd i huden och solen.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig