Infant Eczema

Atopisk dermatit och barn Orsakerna, symtomen och hur man bäst lugnar och tar hand om barns hud

Atopisk dermatit är den vanligaste hudsjukdomen hos barn och drabbar ungefär 15–20 procent av alla barn. Symtomen (torr, röd, kliande och irriterad hud) kan vara extremt obehagliga för barn och kan orsaka betydande vånda även för föräldrar och vårdgivare.

Den här artikeln tittar på hur atopisk dermatit påverkar barn och deras familjer. Den går igenom symtomen, orsakerna och vad som triggar igång ett utbrott samt tittar på hur hudvård kan bidra till att lindra symtom och förlänga perioderna mellan utbrott.

Här är våra bästa produktval för barn med atopisk dermatit:

Hur påverkar atopisk dermatit barn?

Barn kan utveckla atopisk dermatit i alla stadier. Många får det när de är spädbarn och de flesta drabbade får sjukdomen innan de fyllt fem år. Du kan läsa mer om spädbarnseksem i Atopisk dermatit och spädbarn

Från tvåårsåldern upp till puberteten visar sig atopisk dermatit oftast som fläckar med torr, röd och kliande hud på halsen, handlederna, knä- och armvecken (därför kallas det även böjveckseksem), mellan skinkorna och på benen. Symtomen kvarstår ofta under mer än tre månader (den medicinska definitionen på en kronisk sjukdom) och huden på de inflammerade områdena kan bli tjockare och få en läderartad struktur. 

Atopisk dermatit har två tydliga faser:

Den akuta fasen är den besvärligaste. Barnet kan uppleva ett stort obehag, klådan kan bli så intensiv att det inte kan sova och sjukdomen kan kraftigt påverka livskvaliteten. Sjukdomen kan också påverka föräldrarnas och vårdgivarnas livskvalitet och få dem att känna hopplöshet, skuld och nedstämdhet. Du kan läsa mer i Hur atopisk dermatit påverkar sömnen och livskvaliteten

De flesta barn har växt ifrån atopisk dermatit när de kommer upp i puberteten, men den kan kvarstå upp i vuxen ålder och forskning antyder att de som har atopisk dermatit som barn kan utveckla andra, relaterade tillstånd såsom astma och allergisk snuva.

Om ditt barn har besvär med sin hud och du på något sätt är oroad över symtomen ska du tala med en läkare.

Vad orsakar och utlöser atopisk dermatit hos små barn?

Atopisk dermatit är kopplad till en försämrad funktion hos hudbarriären och ett bristande immunförsvar. Hudläkare har hittat flera faktorer som orsakar och bidrar till atopisk dermatit:

Genetisk disposition

Det finns två större riskfaktorer för att utveckla atopisk dermatit: en genetisk defekt i filaggringenen (FLG) att det finns en atopisk sjukdomshistoria i familjen. Du kan läsa mer om filaggrin och hur en mutation kan påverka huden i Att förstå atopisk dermatit.

Barn kan ärva en filaggrinmutation från drabbade föräldrar Om en förälder lider av atopisk dermatit löper barnet en 40-procentig risk att ärva den. Om båda föräldrarna är drabbade ökar risken till mellan 60 och 80 procent.

Det finns alltså en bevisad koppling mellan atopisk dermatit och allergier. Om det finns hösnuva och/eller astmasjukdomar i familjen ökar sannolikheten för att spädbarnet ska få atopisk dermatit.

De drabbade har också en oregelbunden immunfunktion (känt som atopi) som gör huden mer reaktiv mot omgivningen och mottaglig för inflammation.

Infant eczema is caused by genetics
Personer med atopisk dermatit i familjen drabbas lättare
Childhood Eczema can cause sleepless nights
Utbrott av atopisk dermatit kan orsaka sömnlösa nätter för barn

Klimat/föroreningar
Föds man i ett i-land, ett kallt klimat eller i en stad med föroreningar verkar risken för atopisk dermatit öka. Väderförhållanden kan också utlösa symtom.

Känslighet mot allergener
En försämrad barriärfunktion gör det lättare för potentiella allergener såsom pollen, damm och pälsdjur att irritera huden.
Den roll som matallergier spelar för atopisk dermatit är kontroversiell men vissa tycker att en del mat kan göra deras barns hud känsligare och mer benägen att få utbrott. 

Andra externa irriterande ämnen
Sträva textilier, starka rengöringsmedel och de kemikalier som används i biologiska tvättmedel kan reta ömtålig ung hud. Forskning har visat att passiv rökning är särskilt skadlig för unga lungor.

Rivande
Symtomen på atopisk dermatit kan också sätta igång och/eller förvärra ett utbrott. Eftersom huden är torr och kliar, river barnen sig. Rivandet skadar hudens skyddsbarriär och en bakterie som kallas staphylococcus aureus kan föröka sig och infektera huden. Den här infektionen orsakar inflammation och klåda, vilket förvärrar tillståndet och gör huden ännu mer irriterad och kliande: en ond cirkel som kallas den atopiska hudcykeln. Du kan läsa mer i Att förstå atopisk dermatit.

Hur ska jag ta hand om mitt barns atopiska hud?

De goda nyheterna är att effektiv medicinsk behandling och bra hudvård kan lindra mycket av det obehag som utbrott av atopisk dermatit ger och bidrar till att förlänga perioden mellan dem. Barns hud är tunnare och har mindre pigmentering än vuxen hud. Du kan läsa mer om strukturen hos ung hud i Spädbarns och barns hud.  Den mår bra av varsam fasanpassad vård: 

  • Under den icke-akuta fasen behöver den daglig insmörjning av fuktcreme för att minska torrhet och förlänga perioden mellan utbrotten
  • Under den akuta utbrottsfasen behöver den medicinska och icke-medicinska produkter för att lindra och lugna symtomen utöver den dagliga insmörjningen

Rätt fuktgivande produkter och en regelbunden och noggrann rutin spelar en avgörande roll för att skydda och lugna barnets atopiska hud. Du kan läsa mer om vilka produkter du kan använda och en bra rutin att följa för att ta hand om ung atopisk hud.

Childhood eczema and regular moisturisation
Regelbunden insmörjning kan bidra till att barnets hud inte torkar ut

Vad mer kan jag göra för att minska utbrotten?

Försök att anteckna när ditt barns hud får utbrott och diskutera det med läkaren. Det hjälper till att identifiera eventuella orsaker och avgöra lämpligast behandling. Alla är olika, men det finns vissa saker som du kan göra för att minska effekten av eventuella utlösande orsaker:

Rök inte i närheten av ditt barn
Passiv rökning kan förvärra symtomen. 

Välj skonsamma, hudvänliga tyger
Bomull och linne är mindre sträva än syntetiska tyger. Undvik stickig ull. Tvätta nya kläder för att avlägsna eventuella kemikalier som kan ha ingått i tillverkningen.

Matallergier
Om du tror att den mat ditt barn äter utlöser symtomen eller gör den atopiska dermatiten värre ska du prata med en läkare innan du provar att ta bort några av de eventuella orsakerna. Det är viktigt att ditt barn får det kalcium, kalorier och protein som det behöver för att växa och utvecklas.

Childhood eczema can be exacerbated by irritating fabrics
Välj skonsamma, hudvänliga tyger som inte irriterar huden
Infant eczema: scratch mitts can help
Eksemhandskar kan förhindra hudskador

Minska den potentiella skada som rivande kan orsaka
Symtomen på atopisk dermatit kan också sätta igång och/eller förvärra ett utbrott. Om ditt barns hud är torr och kliande är det lätt att det river sig. Rivandet skadar huden ytterligare och gör den känslig för bakterier som kan orsaka ytterligare klåda.

Detta kallas den atopiska hudcykeln och du kan läsa mer om den i Att förstå atopisk dermatit.

Kliandet kan också leda till att huden blir infekterad, så håll ditt barns naglar korta. Bomullsvantar (kallas även eksemhandskar) som används på natten kan också bidra till att förhindra hudskador.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

  • Läs om och testa våra nya produkter
  • Delta i tävlingar
  • Få senaste nyheterna inom hudvård
  • Få professionella hudvårdstips
  • Ta del av erbjudanden och kampanjer
  • Och mycket mer!