Atopisk dermatit i ansiktet – Känna igen och hantera symptomen när eksemet blossat upp

5 min läsning
Visa mer

Atopisk dermatit är en mycket vanlig hudsjukdom som drabbar ansiktet och kroppen och gör att huden konstant är torr och lättirriterad. Drabbade personer upplever två faser. En inaktiv fas (intervallet mellan två skov) när ansiktshuden är torr och lättirriterad, men symptomen är under kontroll, och en aktiv fas, själva uppblossningsfasen, när huden blir inflammerad och kliar. När eksemet blossat upp kan en mer aktiv hudvårdsrutin krävas med kosmetiska hudvårdsprodukter och/eller medicinska cremer.

Tecken Och Symptom

Vad är atopisk dermatit?

Atopisk dermatit (även kallat atopiskt eksem) är en kronisk hudsjukdom som drabbar spädbarn, barn och vuxna, såväl på kroppen som i ansiktet. Den kännetecknas av torr, lättirriterad hud som kliar, förtjockas, spricker och ibland börjar blöda. Det finns ingen känd enskild orsak till sjukdomen, men personer som är drabbade har fuktbrist i huden och en störd omsättning av fettsyror, vilket leder till att hudens barriärfunktion bryts ned. 

Inaktiv (normal) fas och en aktiv fas

1. Om hudens barriärfunktion är skadad tränger mikroorganismer lättare in. 2. Aktivering av immunceller, inflammation 3. Klåda
Huden kan se torr, lätt flagande och rosa till röd ut under den inaktiva fasen av atopisk dermatit.

Omkring 10 % av världens befolkning lider av sjukdomen (10–20 % av alla barn och 2–5 % av alla vuxna), och antalet fall ökar. Under de senaste 30 år har patientantalet faktiskt ökat med 200–300 %.

Atopisk dermatit är vanligast hos spädbarn och barn. Hos 90 % av alla patienter uppträdde symptom före fem års ålder och hos 80 % före två års ålder. Det finns bevis som talar för att fler kvinnor än män drabbas, och sjukdomen är vanligare i västvärlden.

Atopisk hud går igenom två faser: en inaktiv (normal) fas och en aktiv fas när eksemet är uppblossat.

Under den inaktiva fasen kan ansiktshuden vara torr till mycket torr, fjälla lätt, vara rosa till röd, och de drabbade hudområdena, vanligtvis kinderna, hårbotten, pannan och huden runt ögonen och bakom öronen, kan ha små läkta sprickor.

Den mest smärtsamma fasen, både fysiskt och psykiskt, är den aktiva fasen med uppblossat eksem, när den drabbade upplever lätt till intensiv klåda, och ansiktshuden är röd till djupröd, ojämn till svullen, öm, fjällig och kan lätt börja blöda. 

Om du är osäker på dina symptom ska du rådfråga en läkare eller hudläkare.

Orsaker Och Utlösande Faktorer

Möjliga orsaker och utlösande faktorer till atopisk dermatit

Än så länge har ingen enskild orsak kunnat identifieras till sjukdomen, men det finns en rad faktorer som tros bidra till atopisk dermatit.

Om föräldrarna lider av hösnuva eller astma kan deras barn utveckla atopisk dermatit.
Hemorten och den geografiska placeringen i allmänhet kan spela stor roll för om man utvecklar atopisk dermatit.

Exempelvis:

 • Det finns kända kopplingar mellan atopisk dermatit, hösnuva och astma och bevis för att om den ena eller båda föräldrarna lider av något av tillstånden är det större sannolikhet att barnet utvecklar atopisk dermatit. Om båda föräldrarna har atopisk hud är det faktiskt 60–80 % chans att även barnet får det. Filaggrinbrist är ärftligt och innebär att huden har brist på naturliga fuktgivare.
 • Geografisk placering kan ha en avgörande betydelse för om man utvecklar sjukdomen. Sjukdomen är betydligt vanligare i västvärlden och förekommer i högre grad i städer än på landsbygden. Ett kallt klimat verkar också öka risken. Jamaicanska barn löper exempelvis dubbelt så stor risk att utveckla atopisk dermatit om de växer upp i London (där föroreningshalterna är höga och temperaturen relativt låg) än om de bor i Jamaica.
 • Det finns vissa bevis för att moderns ålder när hon får barn har betydelse för om barnet får atopisk hud. Ju äldre modern är, desto större är sannolikheten att barnet utvecklar sjukdomen.

Dessa bakomliggande sjukdomsfaktorer orsakar torr hud med en störd barriärfunktion.

När de drabbade kliar sig skadar de hudens barriärfunktion och utsätter de underliggande hudskikten för bakterier och annan yttre påverkan, t.ex. irriterande ämnen, allergener och föroreningar.

Bidragande Faktorer

ANDRA BIDRAGANDE FAKTORER

Alkoholdrycker kan utlösa symptomen för atopisk dermatit.
Stress kan utlösa atopisk dermatit.

Det finns en mängd andra material och kemikalier som kan bidra till eller försämra de befintliga symptomen, exempelvis:

 • kläder och textilier, särskilt ull och nylon
 • vissa livsmedel, t.ex. mejeriprodukter, nötter och skaldjur
 • alkoholdrycker
 • allergier mot huskvalster, damm eller pollen
 • tvättmedel
 • formaldehyd
 • cigarettrök

Dessutom finns det kroppsliga faktorer som kan utlösa symptomen, bland annat följande:

 • stress
 • sömnbrist
 • svett
Läs mer om faktorer som påverkar huden.

Behandling

Hantera symptomen för atopisk dermatit under skov

Även om det inte finns något botemedel mot atopisk dermatit kan symptomen under den inaktiva och aktiva fasen lindras med kosmetiska hudvårdsprodukter och medicinska cremer.

Mjukgörande produkter

Under den inaktiva fasen måste mjukgörande produkter (fuktcremer) användas regelbundet och konsekvent varje dag. Dessa cremer, lotioner och oljor innehåller en hög halt av olja som gör att huden hålls smidig, återfuktad och skyddad mot irriterande ämnen. Eftersom huden hålls återfuktad kliar den mindre, och det är mindre risk att hudens skyddsbarriär skadas för att du kliar.

Vanliga ingredienser i mjukgörande produkter:

 • Omega-6-fettsyror från nattljusolja och druvkärneolja. De lindrar och tillför näring till den drabbade huden samtidigt som hudens naturliga skyddsbarriär stärks.
 • Licochalcone A (ett extrakt av lakritsrot). Det här är en naturlig antiinflammatorisk antioxidant som minskar hudrodnad och dämpar inflammationen.

Aktiv vård

Under den aktiva fasen med uppblossat eksem krävs aktiv vård av huden för att minska inflammation och klåda.

Dermatologisk rådgivning rekommenderas när eksemet blossar upp.

De hudvårdande egenskaperna hos Eucerins AtoControl Acute Care Cream gör att huden förbättras avsevärt under skov av sjukdomen.  AtoControl Acute Care Cream är inte ett läkemedel och är inte avsedd att ersätta läkemedel.

Daglig personlig vård av atopisk dermatit i ansiktet

Personer med sjukdomen kan även göra vissa livsstilsförändringar för att lindra besvären.

Lär dig att hantera sjukdomen genom att skriva ned hur länge symptomen pågår och under vilka omständigheter som de uppstår.
Duscha hellre än bada, men inte varmare än 32 °C.

Exempelvis:

 • Hålla rumstemperaturen nere, särskilt på natten. Svettning orsakar hudirritation och klåda.
 • Förvara cremer och salvor i kylskåpet eftersom kalla mjukgörande produkter ger ytterligare lindring av klådan.
 • Föra dagbok över rådande miljöförhållanden och det du äter för att kunna identifiera vad som utlöser symptomen.
 • Tillbringa semestern i områden med ett gynnsamt klimat, t.ex. vid Nordsjön, Atlanten, Döda havet, Medelhavet eller i höga bergsområden.
 • Yoga eller meditation kan bidra till att minska stressen.
 • Klappa huden i stället för att klia. Båda metoderna lugnar huden, men att klappa huden skadar inte hudens skyddsbarriär.
 • Hålla barnens naglar korta och släta för att minska skadorna när de kliar sig.
 • Använda bomullshandskar på natten för att förebygga att du river dig i ansiktet i sömnen.
 • Duscha i stället för att bada, hålla temperaturen under 32 °C och inte duscha för ofta.
 • Klappa huden torr och direkt efter applicera creme eller lotion.
 • Undvika mekanisk irritation, t.ex. av hårda rengöringssvampar.

Om du är osäker på hur du ska hantera problemen ska du rådfråga en läkare eller hudläkare.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.