Intolerans mot deodorant – Allergiska reaktioner kan dock uppstå av deodoranter och antiperspiranter på känslig hud

Visa mer

Deodoranter och antiperspiranter anses generellt vara säkra produkter. Allergiska reaktioner kan dock uppstå av deodoranter och antiperspiranter hos personer med mycket känslig hud.

Tecken Och Symptom

Så vet du om du har intolerans mot deodorant

Lär dig känna igen symptomen för intolerans mot deodorant.

Det vanligaste symptomet för intolerans mot deodorant är ett rött, fjälligt och flagande eksem i det område där produkten appliceras. Om det svider och kliar i armhålan kan även det tyda på att du inte tål deodoranten.

I mycket svåra fall kan vätskande röda knottror och blåsor uppstå. En sådan reaktion mot en deodorant eller antiperspirant kan uppstå när produkten appliceras första gången men även efter en månads användning.

Orsaker Och Utlösande Faktorer

Orsaker till den allergiska reaktionen

Det finns en rad kemikalier som kan ligga bakom kontakteksem av deodoranter och antiperspiranter. De vanligaste allergenerna som utlöser en sådan reaktion är doftämnen och parfymerade ingredienser, t.ex. eteriska oljor eller biologiska tillsatser. Med tillsatser som alkohol, som främjar penetrationen, ökar denna effekt väsentligt. Vissa av reaktionerna leder till eksem, s.k. kontaktdermatit, i armhålan.

Om din hud visar tecken på känslighet är det viktigt att du talar med en hudläkare.

Bidragande Faktorer

Intolerans på grund av annan hudkänslighet

Rakning kan orsaka ytterligare hudirritation.

Personer med eksem eller atopisk dermatit kan vara mer benägna att reagera på deodoranter, särskilt om produkterna innehåller parfym eller alkohol.

Genom att använda oparfymerad deodorant eller antiperspirant som inte innehåller någon alkohol kan risken för att få en allergisk reaktion minimeras.

Behandling

Förebyggande vård och råd

Testa alltid en ny deodorant på underarmen innan du börjar använda den regelbundet.

Om du vet sedan tidigare att du har mycket känslig hud eller lider av atopisk dermatit, ska du se till att använda en deodorant som är fri från de vanligaste allergenerna som kan framkalla kontaktdermatit, t.ex. doftämnen och alkohol. Innan du använder en ny deodorant för första gången kan det även vara bra att testa den på underarmen först för att se om din hud reagerar på den nya produkten.

Eucerins deodorant för känslig hud, som finns som roll-on och pumpspray, är fri från irriterande ämnen som alkohol, parfym, färgämnen och konserveringsmedel och därmed skonsam mot huden.

Eucerins deodorant för känslig hud är fri från irriterande ämnen som alkohol, parfym, färgämnen och konserveringsmedel.

Om du har fått kontaktdermatit av en deodorant eller antiperspirant ska du genast sluta använda den för att undvika ytterligare exponering för irriterande ämnen eller allergener. Undvik även att raka armhålorna och bär löst sittande kläder tills irritationen har lagt sig.

Om ditt hudtillstånd inte har förbättrats efter några dagar bör du kontakta en hudläkare.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård

Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer

Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation

Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig