Eucerin-modell som visar armhåla

Intolerans mot deodorant Allergiska reaktioner kan dock uppstå av deodoranter och antiperspiranter på känslig hud

Deodoranter och antiperspiranter anses generellt vara säkra produkter. Allergiska reaktioner kan dock uppstå av deodoranter och antiperspiranter hos personer med mycket känslig hud.

Ett urval av våra bästa produktval för mycket känslig hud

TECKEN OCH SYMPTOM

Så vet du om du har intolerans mot deodorant

Det vanligaste symptomet för intolerans mot deodorant är ett rött, fjälligt och flagande eksem i det område där produkten appliceras. Om det svider och kliar i armhålan kan även det tyda på att du inte tål deodoranten.

I mycket svåra fall kan vätskande röda knottror och blåsor uppstå. En sådan reaktion mot en deodorant eller antiperspirant kan uppstå när produkten appliceras första gången men även efter en månads användning.

Kvinna som känner igen symtomen för intolerans mot deodorant
Lär dig känna igen symptomen för intolerans mot deodorant.
ORSAKER OCH UTLÖSANDE FAKTORER

Orsaker till den allergiska reaktionen

Det finns en rad kemikalier som kan ligga bakom kontakteksem av deodoranter och antiperspiranter. De vanligaste allergenerna som utlöser en sådan reaktion är doftämnen och parfymerade ingredienser, t.ex. eteriska oljor eller biologiska tillsatser. Med tillsatser som alkohol, som främjar penetrationen, ökar denna effekt väsentligt. Vissa av reaktionerna leder till eksem, s.k. kontaktdermatit, i armhålan.

Om din hud visar tecken på känslighet är det viktigt att du talar med en hudläkare.

BIDRAGANDE FAKTORER

Intolerans på grund av annan hudkänslighet

Personer med eksem eller atopisk dermatit kan vara mer benägna att reagera på deodoranter, särskilt om produkterna innehåller parfym eller alkohol.

Genom att använda oparfymerad deodorant eller antiperspirant som inte innehåller någon alkohol kan risken för att få en allergisk reaktion minimeras.

Kvinna som rakar armhålan med en rakhyvel
Rakning kan orsaka ytterligare hudirritation.
BEHANDLING

Förebyggande vård och råd

Om du vet sedan tidigare att du har mycket känslig hud eller lider av atopisk dermatit, ska du se till att använda en deodorant som är fri från de vanligaste allergenerna som kan framkalla kontaktdermatit, t.ex. doftämnen och alkohol. Innan du använder en ny deodorant för första gången kan det även vara bra att testa den på underarmen först för att se om din hud reagerar på den nya produkten.

Eucerins deodorant för känslig hud, som finns som roll-on och pumpspray, är fri från irriterande ämnen som alkohol, parfym, färgämnen och konserveringsmedel och därmed skonsam mot huden.

Kvinna som testar en deodorant på underarmen.
Testa alltid en ny deodorant på underarmen innan du börjar använda den regelbundet.

Om du har fått kontaktdermatit av en deodorant eller antiperspirant ska du genast sluta använda den för att undvika ytterligare exponering för irriterande ämnen eller allergener. Undvik även att raka armhålorna och bär löst sittande kläder tills irritationen har lagt sig.

Kvinna som använder Eucerins deodorant för känslig hud
Eucerins deodorant för känslig hud är fri från irriterande ämnen som alkohol, parfym, färgämnen och konserveringsmedel.

Om ditt hudtillstånd inte har förbättrats efter några dagar bör du kontakta en hudläkare.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

  • Läs om och testa våra nya produkter
  • Delta i tävlingar
  • Få senaste nyheterna inom hudvård
  • Få professionella hudvårdstips
  • Ta del av erbjudanden och kampanjer
  • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande