Svettning – uppkomst och – Hur det påverkar människor

Visa mer

Svettning, som även kallas perspiration eller transpiration, är en helt naturlig process. Det är ett viktigt fysiologiskt svar på varma temperaturer eller fysisk aktivitet. Hos människor är värmeförlust genom förångning av merokrin svett avgörande för värmeregleringen under motion och/eller exponering för heta miljöer, framför allt när den omgivande temperaturen är högre än hudtemperaturen. Svettning kan också utlösas av emotionell stress.

Här är några av våra bästa produktval:

Tecken Och Symptom

Vad är svettning?

När svett produceras betyder det oftast att kroppen gör sitt jobb och håller dig sval. I de flesta fall svettas en person som ett svar på varma temperaturer, motion eller vissa emotionella situationer. När svetten förångas från huden absorberar den värmeenergi från kroppen och vi blir därigenom svalare.

Svett är ett naturligt sätt att reglera kroppsvärmen.

Fukten eller vätan uppträder oftast i armhålorna, på händerna eller i ansiktet. Det kan vara obehagligt när tecken på svettning uppträder. Framför allt i armhålorna kan svettningen orsaka våta fläckar på kläder och bakterier som bryter ned svetten kan orsaka obehaglig lukt.

Hur mycket svett en kropp producerar varierar starkt från en person till en annan. I genomsnitt brukar det vara mellan 0,1 l och 1 l per dag.
Vid mycket kraftig svettning (stark perspiration utan tydlig orsak) kallas detta tillstånd hyperhidros.

Orsaker Och Utlösande Faktorer

HUVUDORSAKER OCH UTLÖSANDE FAKTORER FÖR SVETTNING

Huden innehåller olika typer av körtlar och det är vissa av dem som producerar svett. När dessa svettkörtlar tar emot signaler från hjärnan avger de perspiration genom porerna.

De merokrina körtlarna producerar en stor mängd "våt svett".
Välj mycket ljusa eller mycket mörka kläder som döljer tecknen på svettning.

Så snart hjärnan känner av att kroppstemperaturen har stigit över 37 °C, skickar den signaler till svettkörtlarna att producera och avge en vätska: Denna vätska – svett – kyler hudytan genom förångning. När vi är varma, aktiva, nervösa eller stressade stimuleras svettkörtlarna att producera mer svett.

"Varje person har mellan 25 000 och 50 000 svettkörtlar bara i sina armhålor. "

Det är i själva verket bara en liten del av det totala antalet svettkörtlar (cirka 1,6–4 miljoner svettkörtlar totalt över hela kroppen). De sitter tätast under armarna, på handflatorna och under fotsulorna. Eftersom det är större sannolikhet att svetten "fångas" under armarna – även på grund av våra kläder – där den inte kan slippa ut, är det här den brukar bli tydligast.

Färsk svett luktar inte. Den kan orsaka våta fläckar som syns för andra. Det är först när bakterier börjar livnära sig på proteinerna och lipiderna (som finns i svetten) som obehaglig och oönskad kroppslukt uppstår.

Två typer av svett

Det finns två typer av svettkörtlar på kroppen – merokrina och apokrina.

Svettkörtlar avger perspiration genom porerna.

Merokrina körtlar finns över hela kroppen och reglerar temperaturen. Merokrin svett är vanligen lukt- och färglös. Den innehåller 99 % vatten samt olika salter och aminosyror.

Apokrina körtlar finns enbart i vissa områden, exempelvis armhålor, skrev och hårbotten (områden med hårsäckar) och kan aktiveras av stress.

Apokrina körtlar, som aktiveras under puberteten, producerar svett som har en hög halt av proteiner och lipider. Mängden apokrin svett är mycket lägre än mängden merokrin svett. Dess sammansättning attraherar dock bakterier som leder till att obehaglig kroppslukt uppstår. Apokrin svett bidrar också till att gula fläckar uppstår.

Två olika typer av svett:

 • Vid svettning på grund av värme som uppstår till följd av förhöjd temperatur eller fysisk aktivitet är enbart merokrina svettkörtlar aktiva.
 • Vid situationer som orsakar emotionell stress är både merokrina och apokrina körtlar aktiva.
  De merokrina körtlarna producerar en stor mängd "våt svett". De apokrina körtlarna producerar även en liten mängd svett som innehåller en hög halt av lipider och proteiner och därmed ligger bakom bildandet av obehaglig kroppslukt när den bryts ned av bakterier.

 

 

Bidragande Faktorer

Svettning – inte bara en predisposition

Genetiska faktorer och predispositioner styr till största del hur mycket vi svettas. De avgör, exempelvis, mängden svettkörtlar i våra kroppar och var de finns.

Stress eller nervositet kan starta svettproduktionen.

Det finns dock några andra faktorer som kan bidra till svettproduktionen.

 • Fysisk aktivitet
 • Klimat
 • Stress eller nervositet
 • Hormonella förändringar som pubertet, graviditet eller klimakterium
 • Vissa ämnesomsättningssjukdomar (diabetes mellitus, nedsatt sköldkörtelfunktion)

Andra faktorer, som droger, alkohol, nikotin och kaffe, samt mycket stark eller varm man kan också påverka svettmängden.

 

Lösningar

HANTERA SVETTNING

Trots att det inte finns någon "bot" mot svettningar, som är en helt naturlig kroppsfunktion, kan svett i armhålan och otrevliga effekter som kroppslukt reduceras.

Eucerin Anti-Transpirant Roll-on med 48 timmars skydd bidrar till att förhindra kroppslukt.

Kosmetiskt sett finns det två sätt att hantera svett under armarna:

 1. Deodoranter
 2. Anti-perspiranter (kallas även anti-transpiranter)

Så här fungerar deodoranter

Deodoranter kan effektivt förhindra kroppslukt. Det sker med hjälp av olika åtgärdsprinciper och kombinationer av ingredienser:

Om du har känslig hud ska du använda en deodorant som passar din hudtyp.

Deodoranter innehåller ämnen som antingen absorberar de luktproducerande bakterierna (kallas bakteriostas) eller gör att de reproducerar sig långsammare: Antiseptiska medel minskar mängden bakterier och bildandet av ett surt pH-värde på hudytan gör att bakterietillväxten går långsammare. Med hjälp av dessa effektiva ämnen minskar deodoranter bildandet av kroppslukt.

Deodoranter har dock ingen betydande effekt på mängden svett som produceras. Många deodoranter innehåller dessutom doftämnen som maskerar den obehagliga lukten. Utöver andra irriterande ämnen som alkohol, konserveringsmedel eller färgämnen är doftämnena en av orsakerna till varför vissa personer kan vara allergiska mot deodoranter.

"Alla deodoranter från Eucerin har bevisats vara särskilt hudvänliga i kliniska studier, även vid intolerans mot deodorant, eksem eller atopisk dermatit, och ger 24 timmars skydd mot lukt."

"Alla deodoranter från Eucerin har bevisats vara särskilt hudvänliga i kliniska studier, även vid intolerans mot deodorant, eksem eller atopisk dermatit, och ger 24 timmars skydd mot lukt."

Så här fungerar anti-perspiranter (anti-transpiranter)

Deodoranter innehåller ämnen som antingen absorberar de luktproducerande bakterierna (kallas bakteriostas) eller gör att de reproducerar sig långsammare.
Rakning kan orsaka hudirritationer.

Alla anti-perspiranter (kallas även anti-transpiranter) innehåller aluminiumsalter som aluminiumklorhydrat (ACH) eller aluminiumklorid (AC). De verkar på de merokrina och apokrina svettkörtlarna genom att delvis och omväxlande täppa till svettkörtelgången och minskar därigenom svettmängden som produceras. På grund av den reducerade svettbildningen minskar mängden fukt och lukten är markant svagare. Aluminiumklorid är effektivast eftersom AC-komplexen är mindre och har lägre pH-värde än ACH-komplexen kan de tränga djupare in i svettkörtelgångarna och hålla dem stängda längre.

Om inte ens mycket effektiva anti-perspiranter skyddar dig tillräckligt mot svettning kan du lida av hyperhidros.

Om du har känslig hud eller hud som tidigare skadats, allergier eller eksem – eller om du lider av extrem eller kraftig svettning – är det extra viktigt att du använder en deodorant eller anti-perspirant som passar din hudtyp.

Det är viktigt att du hittar en deodorant eller anti-perspirant som motsvarar dina behov och din hudtyp.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård

Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer

Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation

Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig