Förstå huden – Spädbarns och barns hud

7 min läsning
Visa mer

Barnens hud ser inte ut som vuxen hud och fungerar inte på samma sätt. De egna skyddsmekanismer som finns i frisk vuxen hud är mindre utvecklade och därför behöver spädbarn och barn särskild vård för att hålla sin hud frisk.

Här är våra bästa produktval för spädbarns och barns hud:

Förstå spädbarns hud

Spädbarns hud är tunnare och känsligare än vuxnas hud. Den reagerar starkare på externa faktorer och behöver extra vård och skydd.

Spädbarnets hud behöver särskild vård eftersom den bara är en femtedel så tjock som vuxen hud.
Spädbarnets hud är mindre tålig, blir lätt torr och är känsligare för UV-strålning.

Spädbarnens hud har lika många lager som vuxen hud men varje lager är mycket tunnare. Hos ett litet barn är huden bara en femtedel så tjock som hos en vuxen.

Det yttersta lagret av epidermis (hornlagret) är särskilt tunt, och cellerna är inte lika tätt packade som hos en vuxen människa. Svett- och talgkörtlarna är också mindre aktiva än hos vuxna. Det innebär att hydrolipidfilmen (en emulsion av vatten och fetter som täcker och skyddar hudytan) och det skyddande syralagret (vattnet i hydrolipidfilmen som är något surt) är fortfarande relativt svag.

Det medför att barriärsfunktionen är begränsad: 

  • Spädbarnets hud är mindre tålig än vuxen hud och den är särskilt känslig för kemisk, fysisk och mikrobiell påverkan: Ämnen som kommer i kontakt med spädbarnets hud absorberas lättare och tränger in i djupare hudlager.
  • Spädbarnens hud kan lätt bli torr.
  • Spädbarnens hud är känsligare för UV-strålning än vuxen hud.

Känsligheten för UV-strålning förstärks ytterligare av den låga pigmenteringen i spädbarnens hud. Melanocyter (de celler som står för melaninproduktionen) finns, men är mindre aktiva.

Barn behöver speciell vård och UV-skydd när de är utomhus.

Det kan vara svårt för spädbarn att reglera kroppstemperaturen eftersom:

  • Kroppens yta är förhållandevis stor i förhållande till deras volym och därför blir de lätt kalla.
  • De har reducerad aktivitet i svettkörtlarna jämfört med vuxna och kan därför inte kompensera för höga temperaturer.
  • Hudens cirkulationsbanor har inte bildats fullt ut och anpassar sig långsamt till temperaturändringar med sammandragning eller utvidgning av kärlen.

Det gör dem särskilt känsliga för extrema temperaturer och temperaturändringar.

Hur förändras huden under barndomen?

Upp till sex års ålder är barnets hud tunnare och svagare än vuxen hud.
Mäns och kvinnors hud har identiska egenskaper fram till puberteten.

Huden mognar tillsammans med barnen från födseln till cirka sex års ålder. Huden är tunnare och har mindre pigment än vuxen hud. Svett- och talgkörtlar är dock mindre aktiva så hydrolipidfilmen och det skyddande syralagret är relativt svaga.

Vid cirka sex års ålder har hudens struktur och funktioner mognat fullt ut och motsvarar en vuxens.

Aktiviteten i talgkörtlarna ökar inte förrän de hormonella förändringarna inträder i puberteten vid cirka 12 års ålder. Dessa hormonella förändringar orsakar också skillnader mellan struktur och egenskaper hos pojkars och flickors hud, som tidigare varit identisk.

Hudsjukdomar i barndomen

Atopiskt eksem (dermatit)

Atopiskt eksem (dermatit) är en av de vanligaste hudsjukdomarna hos barn och den drabbar cirka 10–20 % av alla barn i världen. I en tredjedel av fallen klingar sjukdomen av under barndomen, men för andra kan den finnas kvar upp i vuxen ålder.

Atopiskt eksem (dermatit) är inte smittsamt, men kan vara påfrestande och ibland smärtsamt. Den drabbade går vanligen igenom två faser. En inaktiv fas då huden är mycket torr, irriterad och fjällig och kräver daglig återfuktning samt en aktiv fas (då sjukdomen "blommar ut") då huden måste behandlas med topikala läkemedel för att lindra inflammationer och klåda.

Vilka är orsakerna och de utlösande faktorerna?
Atopiskt eksem (dermatit) tros vara genetisk. Det finns en känd koppling mellan atopiskt eksem (dermatit), hösnuva och astma. Det finns även bevis på att om en eller båda föräldrarna lider av någon av dessa sjukdomar så är risken större att barnen drabbas av atopiskt eksem (dermatit). Forskningen har även visat att sannolikheten är högre att barn från I-länder som bor i urbana områden där föroreningsgraden är högre, samt de som bor i kalla klimat, utvecklar sjukdomen.

Det finns ett antal skäl till att symptomen förvärras eller till utbrott för den som har drabbats. De drabbade har underskott på viktiga lipider och naturliga fuktgivare (som urea och aminosyror). Därför försvagas hudens barriärsfunktion, fuktförlusten ökar och de får lättare torr hud. En försämrad barriärsfunktion innebär att skadliga substanser som allergener och irriterande ämnen kan tränga in och huden blir lättare infekterad. De drabbade har oregelbunden immunfunktion (kallas atopi), vilket gör att deras hud reagerar mer på den omgivande miljön och drabbas lättare av inflammationer.

Problem uppstår ofta när barnet kliar sig och stör den redan känsliga hudbarriären. Det gör att bakterier som heter Staphylococcus Aureus kan föröka sig och infektera huden. Infektionen orsakar en inflammation, som i sin tur ger upphov till klåda som försämrar tillståndet ytterligare. Detta är en skadlig process som kallas för den atopiska hudcykeln. Läs mer i artikeln om atopiskt eksem (dermatit)


 

Spädbarn kan få eksem i ansiktet, hårbotten, på knän och armbågar.
Symptomen börjar ofta med ett eksem med fjälliga områden som kliar.

Vilka är symptomen hos spädbarn?
Atopiskt eksem (dermatit) är ovanligt hos spädbarn under tre månader. Symptomen utvecklas vanligen när amningen har upphört: ett eksem uppstår plötsligt och gör att huden blir inflammerad och kliar. Vid utbrott kan vätska tränga ut ur den infekterade huden. Spädbarn får vanligen atopiskt eksem (dermatit) i ansiktet – framför allt på kinderna, i hårbotten, på knän och armbågar. Det är mycket ovanligt att spädbarn får atopisk hud i blöjområdet. Blöjeksem kan se likadant ut, men i det här området är det för fuktigt för att atopiskt eksem ska kunna utvecklas.

Läs mer i atopiskt eksem (dermatit) i ansiktet hos barn och barn med atopiskt eksem (dermatit) på kroppen.

Vilka är symptomen hos barn?
Barn som utvecklar sjukdomen senare i livet (mellan 2 års ålder och puberteten) får vanligen först ett eksem på kroppen som är torrt med fjälliga områden som kliar. Huden blir ofta knölig, förtjockad och läderartad. Vanliga områden som drabbas är vecken på armbågar och knän, hals, handleder, fotleder och/eller vecken mellan skinkorna och benen.

Eftersom symptomen ofta kvarstår i mer än tre månader (den medicinska definitionen av en kronisk sjukdom) kan huden i de inflammerade områdena förtjockas. Detta kallas likenifikation.

Läs mer i atopiskt eksem (dermatit) i ansiktet hos barn och barn med atopiskt eksem (dermatit) på kroppen. 

Ta hand om spädbarnens och barnens hud

Den unga huden behöver särskild vård:

Använd milda rengöringsmedel: Alkaliska tvålar är aggressiva mot huden, avlägsnar lipider och torkar ut den.
Begränsa badtiden: Hett vatten och långa bad avlägsnar lipider från huden. Förkorta tiden och använd varmt snarare än hett vatten.
Vårda: Regelbunden återfuktning med produkter som har testats på och bevisats vara kompatibla med känslig hud hjälper dig att hålla huden återfuktad och sund. Använd även vårdprodukter för att behandla särskilda problem och tillstånd. Behandlingar som Eucerin AtoControl kan användas mot atopiskt eksem (dermatit).
Skydda: Ung hud behöver särskilt skydd mot skadliga UV-strålar.

Så här behandlar du atopiskt eksem (dermatit)

Eucerin AtopiControl passar även personer med atopiskt eksem (dermatit)

Rätt hudvård kan lindra besvären och minska risken för utbrott.

En orsak till torr hud och störd barriärsfunktion är brist på lipider i hudbarriären, däribland ceramider, som är rika på Omega 6-fettsyror, framför allt linolensyra. Ceramider är särskilda lipidtyper som binder ihop cellerna i hudens yttersta lager och på så sätt förhindrar omfattande vattenförlust och att irriterande ämnen, allergener och mikrober tränger in. Därför är det viktigt att rätt hudvårdsrutin följs.

I Eucerins AtoControl-serie används nattljusolja och druvkärneolja, som båda är rika på Omega 6-fettsyror, för att fylla på hudens barriärslipider och återställa dess skyddsfunktion. En antibakteriell ingrediens, Dekandiol, motverkar Staphylococcus Aureus medan ett extrakt av kinesisk laktritsrot, som är rik på Licochalcone A, minskar hudrodnader och menthoxypropanediol bidrar till att lindra klåda.

Spädbarn, barn och solen

Effektivt solskydd är nödvändigt för spädbarn och små barn. Den unga huden är tunn och barriärsfunktionen reducerad, vilket gör den extra känslig för skadliga UV-strålar. Denna känslighet förstärks ytterligare av den låga pigmenteringen i spädbarnens hud. På grund av det låga naturliga skyddet kan barnens hud drabbas av solsveda på så kort tid som fem minuter i den starka solen mitt på dagen.

Barn ska undvika solen mellan kl. 10:00 och 16:00, bära skyddande kläder och använda hög solskyddsfaktor.
UV-exponering kan orsaka långsiktiga skador på barnens hud.

Omfattande UV-exponering och solsveda under barndomen kan orsaka långsiktiga hälsoproblem, däribland melanom och andra hudcancerformer. Skadorna kan till stor del undvikas genom klokt beteende, som att begränsa exponeringen och genom effektiv användning av solskyddsprodukter:

Förebygg
Spädbarn ska inte exponeras för solen eftersom deras naturliga skyddsmekanismer inte har bildats ännu.

Begränsa exponering
Barn ska undvika solen mellan kl. 10 och 16 när strålningen är som starkast.

Effektivt solskydd

Barn som är i solen ska ha på sig skyddande kläder och lämpligt solskydd med hög solskyddsfaktor (SPF). Läs mer i solens effekt på barnens hud.

 

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig