Besvär av akne – Så här kan behandla akne utan att använda läkemedel

6 min läsning
Visa mer

Runt 70– 80 % av alla människor lider av olika typer av oren och aknebenägen hud. Vid vissa former av mild till medelsvår akne söker de inte efter några läkemedel för att hantera sina symtom. Men det kan vara klokt att rådgöra med en hudläkare även vid tidiga eller milda symtom, eftersom ett medicinskt ingripande kan bidra till att förebygga att aknen försämras och att den får konsekvenser som t.ex. ärr. 

Ickemedicinska behandlingar såsom: rengöring, ansiktsvatten, skrubbcremer, fuktcremer och concealers säljs receptfritt på apotek. De rengör, förbereder och vårdar oren och aknebenägen hud. Det finns också ett antal livsstilsförändringar man kan göra för att kontrollera utbrott och minimera symtom.

Tecken Och Symptom

Symptom på akne

Det är också viktigt att skilja mellan oren, aknebenägen hud och hyperkänsliga hudreaktioner såsom finnar och rosacea. De papler och pustler som uppträder vid hyperkänsliga tillstånd som till exempel rosacea har ungefär samma utseende som akne men där finns inga tilltäppta porer, huden blir snarare torr än fet och rosacea-blemmor efterlämnar inga ärr.

Läs mer om rosacea- och couperosabenägen hud.

Innan man bestämmer sig för vilken ickemedicinsk behandling man ska använda är det viktigt att identifiera de symtom som orsakar besvären. Behandlingar för oren och aknebenägen hud och mild till medelsvår akne riktar ofta in sig på en eller fler av de problem som hör samman med besvären.

De fungerar genom att :

Akne: vad händer i huden?

 • minska talgproduktionen och därmed kontrollera seborré (överproduktionen av talg)
 • snabba på fjällningen av döda hudceller och därmed hantera hyperkeratos
 • bekämpa bakterieinfektioner som orsakas av att mikrobiell kolonisering
 • och kan till och med minska inflammation och därmed lindra blemmor, papler och pustler.

Orsaker och utlösare

Oren och aknebenägen hud ett vanligt hudtillstånd

Seborré
Mikrobiell kolonisering

Oren och aknebenägen hud är ett mycket vanligt hudtillstånd som oftast börjar runt puberteten när hormonförändringar sker hos både killar och tjejer. Hormonsubstanser som kallas androgener stimulerar talgkörtlarna att producera mer talg än nödvändigt (seborré). Själva seborrén kan också störa den normala fjällningen.

När huden producerar för mycket talg och inte fjällar av de döda hudcellerna i tillräcklig omfattning kan detta samlas i hårsäckarna och bilda en mjuk propp. Den här proppen kan få hårsäcken att svälla och bilda en vit pormask eller, om proppen är öppen på ytan och blir mörk, bilda en svart pormask.

Finnar (även kallade papler och pustler) är förhöjda röda områden på huden med en vit mittpunkt som utvecklas när tilltäppta hårsäckar blir inflammerade eller infekterade. Blockeringar eller inflammationer som utvecklas djupt nere i talgkörtlarna bildar knölar under hudens yta som kallas cystor.

Oren hud förekommer oftast i ansiktet, på axlarna, bröstet och ryggen eftersom det är dessa områden som bildar mest talg.

Hormoner och bakterier

I synnerhet tonåringar bör fokusera på en daglig hudvårdsrutin eftersom de har lättare för att få akne.

Även om det är vanligast hos tonåringar ökar antalet vuxna med oren och aknebenägen hud, i synnerhet kvinnor som upplever hormonella förändringar under graviditet, menstruation eller som ett resultat av hormonrelaterade tillstånd såsom polycystiskt ovarialsyndrom.

Aknebenägen hud tenderar att vara ganska fet som ett resultat av en kraftig talgproduktion. Det gör den mer benägen att få en stark tillväxt av bakterier som normalt är ofarliga och lever på huden. De orsakar irritation och inflammation hos de förstorade talgkörtlarna.

Ärftlighet

Den normalt harmlösa aknebakterien (propionibacterium acnes) kan mångfaldigas på grund av den kraftiga talgproduktionen.

Det finns vissa belägg för att ärftlighet spelar en stor roll vid utvecklingen av akne. Om båda föräldrarna lidit av akne under puberteten så är det troligt att deras barn också kommer att utveckla akne. På samma sätt är det troligare att barn till personer med vuxenakne också utvecklar vuxenakne.

Myter om aknebenägen hud

Tvättar man sig ofta kan det förvärra aknesymtomen.
Om du äter sötsaker som innehåller socker kan dina aknesymtom förvärras.

Precis som det finns fakta, finns det falska uppgifter om vad det är som orsakar aknebenägen hud. Dessa ogrundade myter beskyller ofta den drabbade att själv orsaka problemen. Personer med aknebenägen hud får till exempel ofta höra att de är ohygieniska eller att de inte tvättar sig tillräckligt ofta. Faktum är att det är mer skadligt för aknebenägen hud tvätta sig för ofta än att tvätta sig för lite, eftersom huden kan blir mer irriterad av det. De som är drabbade anklagas också ofta för att äta en dålig kost.

En sund kost är förvisso alltid att föredra, men det finns få bevis som visar att fet mat eller choklad skulle förvärra symtomen.

Läs mer om medicinska behandlingar av akne

Bidragande faktorer

Även om huvudorsakerna till aknebenägen hud tenderar att vara hormonella eller ärftliga, så finns det ett par andra faktorer som man har sett kan förvärra symtomen. 

Exempel som kan förvärra akne

En hög konsumtion av mjölk kan förvärra aknesymtomen.

 • en kost som är rik på vissa kolhydrater
 • hög konsumtion av mjölk och andra mejeriprodukter 
 • cigarettrökning
 • feta eller komedogena hudvårdsprodukter och smink som är kända för att täppa igen porerna

Det är alltid bra att rådgöra med en hudläkare, även för milda och tidiga symtom (för att förhindra att tillståndet blir värre), men det finns visa regler som är bra att följa.

Förhindra att aknetillståndet blir värre

Låt bli finnarna – rör du vid dem eller klämmer dem blir de bara värre.

 • Använd ljummet vatten istället för hett eller iskallt.
 • Använd icke-komedogen makeup.
 • Använd bara icke-komedogen hudvård.
 • Använd solskydd som är utformad för fet och aknebenägen hud.
 • Låt bli finnarna – rör du vid dem eller klämmer dem blir de bara värre.

Läs mer om medicinska behandlingar av akne.

Lösningar

Behandling av symptomen hos oren och aknebenägen hud utan läkemedel

Skonsamheten och effektiviteten hos produkterna i serien Eucerin DermoPURIFYER är kliniskt bevisad hos patienter med aknebenägen hud.
Regelbunden rengöring rekommenderas för aknebenägen hud.

Vid medelsvår till allvarlig akne kan du behöva hjälp av en läkare eller dermatolog, men mild komedonal akne kan ofta behandlas utan läkemedel.

Farmaceuter kan erbjuda många dermokosmetiska vårdprodukter. De kan omfatta:


Dessa kan användas på alla drabbade områden, både ansikte, axlar, bröst och rygg. De kan också användas som en tilläggsbehandling till vanlig medicinsk behandling för att motverka bieffekter som torr hud eller solkänslighet.

Eucerin DermoPURIFYER Cover Stick hjälper till att täcka finnar.
En sund kost och livsstil bidrar till sund hud.

Utöver de cremer och geler gels som används för att behandla symptomen hos aknebenägen hud, finns det även produkter som kan bidra till att dölja de fysiska effekterna. Exempelvis kan make-up som inte täpper till porerna användas för att täcka över hudutslag, men det är väldigt viktigt att avlägsna den med en mild rengöringsprodukt vid dagens slut. Män kan också använda täckande make-up för att tona ned rodnader och ge huden en jämn ton. Concealer kan användas topiskt på små, drabbade områden.

Tvärt emot vad alla myter påstår hjälper varken tandkräm eller aspirinmasker för att torka ut utslag. Det finns inga medicinska bevis som pekar på att de hjälper på något sätt. Faktum är att tandkräm innehåller ämnen som kan irritera och skada huden.

Dessutom är det en god idé att äta en sund kost, undvika platser där huden exponeras för rök eller smuts och, med tanke på de psykologiska effekterna av oren hud, ägna sig åt sådant som bidrar till att öka självkänslan och självförtroendet.

Det kan ta flera veckor innan en daglig rengörings- och vårdrutin visar någon effekt, så ha tålamod och ge inte upp.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig