Kvinna som rör vid högra kinden med handen

Vad kan man göra åt oren och aknebenägen hud?

Cirka 70–80 % av alla människor lider av olika former av oren och aknebenägen hud. I vissa former av mild till medelsvår akne söker den drabbade inte efter läkemedel för behandling av symptomen. Du bör dock kontakta en dermatolog, även vid tidiga eller milda symptom, eftersom medicinsk behandling kan bidra till att förhindra att symptomen förvärras och får följer som ärrbildning.

Icke-medicinska behandlingar som: rengöringsprodukter, ansiktsvatten, skrubbcremer, fuktcremer och concealer säljs receptfritt på apotek. De rengör och vårdar oren och aknebenägen hud. Det finns också ett antal livsstilsförändringar som den drabbade kan göra för att förhindra utbrott och minimera symptomen.

Här är våra bästa produktval för aknebenägen hud:

TECKEN OCH SYMPTOM

Tecken och symptom på oren och aknebenägen hud

Innan du väljer en icke-medicinsk behandling är det viktigt att fastställa symptomen som skapar problem. Behandling av oren och aknebenägen hud och mild till medelsvår akne brukar rikta in sig på en eller flera av de fyra orsaker som ligger bakom besvären.

De fungerar genom att:

 • minska sebumproduktionen och därigenom kontrollera seborré.
 • skynda på cellförnyelsen och på så sätt hantera hyperkeratos.
 • bekämpa bakteriella infektioner på grund av mikrobiell kolonisering.
 • reducera inflammationer och, därigenom lindra utslag, palper och pustler.
Grafisk illustration av akne
Akne: vad händer i huden.
ORSAKER OCH UTLÖSANDE FAKTORER

Huvudorsaker och utlösande faktorer för aknebenägen hud

Oren och aknebenägen hud är ett mycket vanligt hudtillstånd om ofta börjar under puberteten när både pojkar och flickor genomgår stora hormonförändringar. Hormonämnen, som kallas androgener, stimulerar talgkörtlarna att producera mer sebum än nödvändigt (seborré). Denna seborré kan i sig störa den normala hudförnyelsen.

När huden producerar ett överskott av sebum och inte gör sig av med döda hudceller tillräckligt effektivt, kan dessa två byggas upp i hårsäcken och smälta samman som en mjuk propp. Proppen får hårsäckens vägg att bukta och en komedon bildas. Om proppen är öppen mot ytan kan den mörkna och en pormask bildas.

Finnar (som även kallas palper eller pustler) är upphöjda röda hudområden med ett vitt område i mitten som utvecklas när blockerade hårsäckar blir inflammerade eller infekterade. Blockeringar och inflammationer som utvecklas djupt nere i talgkörtlarna bildar knölar under hudytan som kallas cystor.

Oren hud förekommer oftast i ansiktet, på axlar, bröst och rygg eftersom det är i dessa områden som mest sebum produceras.

Grafisk illustration av seborré
Seborré
Grafisk illustration av mikrobiell kolonisering
Mikrobiell kolonisering

Hormoner. Oren hud är vanligast hos tonåringar men allt fler vuxna lider också av oren eller aknebenägen hud, framför allt kvinnor som drabbas av hormonella förändringar under graviditet, menstruation eller till följd av ett hormonrelaterat tillstånd som polycystiskt ovariesyndrom.

Bakterier. Aknebenägen hud är ofta fet på grund av sebumöverskottet. Det gör den mer utsatt för överskott av de vanligen oskadliga bakterier som lever på huden. De orsakar irritation och inflammation av de förstorade talgkörtlarna.
Ung kvinna som torkar ansiktet med en handduk
Framför allt tonåringar bör tillämpa en daglig hudvårdsrutin eftersom de är mer benägna att drabbas av akne.

Genetik. Det finns vissa bevis för att de genetiska förutsättningarna har stor betydelse för utvecklandet av akne. Om båda föräldrarna hade akne under tonåren är sannolikheten större att deras barn också utvecklar akne. På samma sätt gäller att sannolikheten är större för att barn till vuxna som lider av akne också ska utveckla vuxenakne.

Aknebakterier
Normalt oskadliga aknebakterier (Propionibacterium acnes) kan föröka sig på grund av överskottsproduktion av sebum.

Myter kring aknebenägen hud

Utöver fakta finns det många myter kring orsakerna till aknebenägen hud. Dessa ogrundade myter beskyller den drabbade för tillståndet. Exempelvis får personer med aknebenägen hud ofta höra att de är ohygieniska eller inte tvättar huden tillräckligt ofta. Sanningen är att det faktiskt är skadligare för aknebenägen hud att tvätta sig för mycket än för lite, eftersom huden kan bli mer irriterad av för mycket gnuggande. De drabbade beskylls också för att äta osunt.

En sund kost är alltid bättre, men det finns få bevis för att fet mat eller choklad förvärrar symptomen.

Läs mer om medicinska behandlingar av akne

Kvinna som tvättar ansiktet
Överdriven tvättning kan förvärra aknesymptomen.
Kvinna som äter choklad
Aknesymptomen kan förvärras om du äter söta produkter som innehåller socker.
BIDRAGANDE FAKTORER

De största bidragande faktorerna till aknebenägen hud

De huvudsakliga orsakerna till aknebenägen hud brukar vara hormonella eller genetiska, men det finns några andra faktorer som har visat sig förvärra symptomen. Exempelvis:

 • en kost som innehåller stora mängder av vissa kolhydrater
 • intag av stora mängder mjölk och andra mejeriprodukter
 • rökning
 • hudvårdsprodukter och make-up som är kända för att blockera porerna

Kvinna som dricker ett glas mjölk
Aknesymptomen kan förvärras om du dricker stora mängder mjölk.

Det är alltid en god idé att be en dermatolog om råd, även vid milda och tidiga symptom (för att förhindra att tillståndet förvärras), men det finns vissa regler som är lämpliga att följa:

 • Använd ljummet vatten istället för väldigt varmt eller kallt vatten.
 • Använd make-up som inte täpper till porerna.
 • Använd enbart hudvårdsprodukter som inte täpper till porerna.
 • Låt finnarna vara – det blir bara värre om du petar eller klämmer på dem.


Läs mer om medicinska behandlingar av akne.

Kvinna som rör vid ansiktet
Det blir värre om du petar på finnarna. Kontakta en professionell hudvårdsterapeut.
LÖSNINGAR

Behandling av symptomen hos oren och aknebenägen hud utan läkemedel

Vid medelsvår till allvarlig akne kan du behöva hjälp av en läkare eller dermatolog, men mild komedonal akne kan ofta behandlas utan läkemedel.

Farmaceuter kan erbjuda många dermokosmetiska vårdprodukter. De kan omfatta:


Dessa kan användas på alla drabbade områden, både ansikte, axlar, bröst och rygg. De kan också användas som en tilläggsbehandling till vanlig medicinsk behandling för att motverka bieffekter som torr hud eller solkänslighet.

Man som applicerar kräm i ansikte
Skonsamheten och effektiviteten hos produkterna i serien Eucerin DermoPURIFYER är kliniskt bevisad hos patienter med aknebenägen hud.
Kvinna som rengör ansiktet med en bomullsrondell.
Regelbunden rengöring rekommenderas för aknebenägen hud.

Utöver de cremer och geler gels som används för att behandla symptomen hos aknebenägen hud, finns det även produkter som kan bidra till att dölja de fysiska effekterna. Exempelvis kan make-up som inte täpper till porerna användas för att täcka över hudutslag, men det är väldigt viktigt att avlägsna den med en mild rengöringsprodukt vid dagens slut. Män kan också använda täckande make-up för att tona ned rodnader och ge huden en jämn ton. Concealer kan användas topiskt på små, drabbade områden.

Tvärt emot vad alla myter påstår hjälper varken tandkräm eller aspirinmasker för att torka ut utslag. Det finns inga medicinska bevis som pekar på att de hjälper på något sätt. Faktum är att tandkräm innehåller ämnen som kan irritera och skada huden.

Dessutom är det en god idé att äta en sund kost, undvika platser där huden exponeras för rök eller smuts och, med tanke på de psykologiska effekterna av oren hud, ägna sig åt sådant som bidrar till att öka självkänslan och självförtroendet.

Det kan ta flera veckor innan en daglig rengörings- och vårdrutin visar någon effekt, så ha tålamod och ge inte upp.

Kvinna som använder Eucerin DermoPURIFYER Cover Stick
Eucerin DermoPURIFYER Cover Stick hjälper till att täcka finnar.
Kvinna som ler och håller i ett grönt äpple
En sund kost och livsstil bidrar till sund hud.

Allt du någonsin velat veta om akne

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!