Finnar och pormaskar – Hur utvecklas finnar och pormaskar och varför utvecklas dessa till en akneinflammation?

4 min läsning
Visa mer

Det finns många myter kring vad som orsakar akne och många av dem stämmer inte. Men alla läkare håller med om att akne är en hormonsjukdom, och du kan läsa mer om relationen mellan hormoner och akne i vår artikel Om hormoner och acne - Hur påverkar hormonerna utbrotten?

Vi vet också att en del av oss är mer genetiskt benägna att få finnar än andra och att vissa mediciner, rökning, stress och olämplig hudvård kan utlösa akne. Det finns också bevis för ett samband mellan kost och akne. Du kan läsa mer om alla dessa potentiella orsaker och utlösare i orsaker och utlösare av akne.

Den här artikeln fokuserar på de fysiologiska orsakerna till akne - den tar en titt på vad som egentligen händer i huden. Vi undersöker de många och komplexa faktorer som är involverade i utvecklingen av pormaskar och finnar och hur de utvecklas till akne. Du kan läsa mer om olika typer av akne här.

Allt börjar med osynliga mikropormaskar i huden

Mycket små inflammationer runt hårsäckarna är en av huvudorsakerna till akne.

En pormask är en igentäppt hårsäck. En mikropormask är en mikroskopiskt liten, subklinisk (ännu osynlig) pormask. Mikropormaskar utvecklas när antalet keratinbildande celler i huden blir fler. Den här processen sker naturligt utan problem i frisk hud när mikropormaskarna löses upp. Men för personer med akne innebär upplösningsprocessen även inflammatoriska reaktioner som kallas mikroinflammationer.

Mikroinflammation – roten till aknecykeln

Akne är främst en inflammatorisk sjukdom. Enligt den senaste forskningen är mikroinflammation en av huvudorsakerna till akne. Man tror att det är resultatet av att kroppens immunförsvar reagerar på bakterier, lipider och/eller androgener (manligt könshormon).

Vi vet att det finns en inflammation närvarande i varje steg i utvecklingen av akne, inte bara när finnarna syns på hudens yta.

Dr med. Markus Reinholz, hudläkare

Utvecklingsprocessen

acne
Inflammation förekommer under hela utvecklingsprocessen av akne.

Därefter kommer seborré och hyperkeratos

Interna faktorer som hormonförändringar (t.ex. under puberteten eller menscykeln) och medicinering samt externa faktorer som miljöpåverkan kan leda till en ökad produktion av både sebum (även kallad seborré) och korneocyter (även kallas hyperkeratos), vilket orsakar pormaskar och finnar. Båda dessa faktorer spelar också en roll vid tillväxten av bakterier, som till slut leder till papler och pustler som hör ihop med akne. 

Läs mer i vår artikel Olika typer av acne och deras orsaker och symptom om de termer som används för att beskriva akne, som exempelvis papler och pustler, och vad de betyder för hud som lätt får finnar i allmänhet.

Överskottsproduktion av sebum kallas seborré. Hyperkeratos kan täppa igen talgkörtlarna och leda till att sebum ansamlas.

Seborré 
Talgkörtlarna avger en oljig substans som kallas sebum eller talg som håller huden och håret mjuka och smidiga. Personer med hud som lätt får finnar och akne tenderar att ha höga halter av androgener (manliga hormoner) i blodet. Deras talgkörtlar kan alltså vara mer känsliga för androgener. Dessa androgener bidrar till att talgkörteln växer och till en ökad talgproduktion. Överskottsproduktionen av sebum kallas seborré. 

Överskottssebumet på hudens yta kommer i kontakt med den naturliga process där huden fjällar döda hudceller (deskvamation). Sammansättningen av talglipider som byggs upp i talgkörtlarna utlöser också inflammation.

Hyperkeratos
Hyperkeratos är en onormal förtjockning av hudens yttre lager. Den orsakas av överskottsproduktion av hudceller (även känd som korneocyter) i talgkörtelmynningen och genom otillräcklig deskvamation (fjällning) av döda celler när överflödig talg binder dem i hudens yta. Dessa celler bildar proppar som blockerar talgkörtlarna. 

Propionibacterium acnes (eller P.acnes), en bakterie som normalt är ofarlig och lever på hudens yta, spelar också en roll i hyperkeratos. Den bildar en biofilm (ett tunt lager) på hudens yta som stör den normala deskvamationsprocessen och bidrar till att proppar utvecklas.

Pormaskar och finnar utvecklas

Talg ansamlas i de blockerade talgkörtlarna och talgkörtelväggen buktar ut och orsakar komedoner (pormaskar) och finnar:

Finne
En inflammerad (upphöjd och färgad) finne som är fylld av var och oftast gör ont. Finne är den samlingsterm som ofta används för att beskriva alla typer av finnar: komedoner, papler och pustler.

Öppna komedoner (svarta pormaskar) 
En liten, mörk, platt prick i huden. Den mörka färgen orsakas av talg som reagerat med syre och har inget att göra med smuts.

Slutna komedoner (vita pormaskar)
En upphöjd, rund finne med en mjölkvit yta.

Bakterietillväxt förvärrar den synliga inflammationen, vilket leder till akne

P.acnesbakterier bryter ner talg och bildar ämnen som orsakar ytterligare inflammation

Ansamlingen av sebum som utsöndrats av talgkörtlarna utgör en perfekt grogrund för bakterier, särskilt P.acnes. Den börjar kolonisera mynningen till den igentäppta talgkörteln och gör att sebumet bryts ner. Nedbrytningen ger upphov till ämnen som orsakar ytterligare inflammation och leder till de papler och pustler som hör ihop med akne.

I allvarliga fall brister talgkörtelväggen i de senare stadierna av inflammationen. Lipider, fettsyror, korneocyter (celler), bakterier och cellfragment släpps ut och kan orsaka ytterligare inflammation i den omgivande huden.

Du kan läsa mer om de olika former som akne kan ta sig i olika typer av akne och du kan läsa om några av de sätt som det kan påverka din hud i akne och hyperpigmentering och akneärr.

Källa: Recent Advances in Acne Pathogenesis: Implications for Therapy, Shinjita Das, Rachel V. Reynolds, Am J Clin Dermatol (2014) 15:479 – 488 DOI 10.1007/s40257-014-0099-z

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.