Kvinnor som ler tillsammans

Hudvårdsrutiner för fina linjer och mogen hy

7 min läsning
Visa mer

När man försöker förebygga eller minska förtida hudåldrande kan det vara svårt att veta vilka produkter och ingredienser som verkligen gör skillnad. Olika åldersgrupper gynnas av olika aktiva ingredienser, och därmed gäller definitivt inte någon ”one size fits all”-metod för åldrande hud. 
 
Eucerins dermatologiskt utvecklade Hyaluron-Filler-produkter är specifikt designade för att rikta in sig på orsakerna till att huden åldras. Här kommer vi att förklara hur hudvårdsrutiner bör anpassas efter olika åldersgrupper.

Varför behöver jag en hudvårdsrutin?

En dedikerad hudvårdsrutin bidrar till att hålla din hud frisk och skyddar den mot skadliga yttre faktorer såsom solen, luftföroreningar och extrema klimat. 
 
Medan personer i 30-årsåldern kanske oroar sig över fina linjer och matt hy kan personer i 40-årsåldern i stället bekymra sig över djupare rynkor och åldersfläckar. Och när man kommer upp i 50-årsåldern vill man kanske rikta in sig på förlust av volym i ansiktet och reducerad hudelasticitet. 
 
Alla åldersgrupper har olika behov, men det är viktigt att satsa på produkter som specifikt inriktar sig på dina hudproblem, vare sig det handlar om fina linjer, rynkor i pannan, förlust av elasticitet eller slapp hud.

Hudvårdsrutin som rekommenderas av dermatologer för personer i 30-årsåldern

När vi kommer upp i 30-årsåldern kan vi börja lägga märke till de första tecknen på åldrande hud. Fina linjer kan börja dyka upp i de områden där vår hud är tunnare, som exempelvis pannan eller mer rörliga områden p.g.a. våra ansiktsuttryck, som till exempel runt ögonen (kråkfötter) eller kring munnen (marionettlinjer). Vi kan även drabbas av viss hyperpigmentering och huden kan bli matt p.g.a. solexponering.

Rengöring (morgon/kväll)

En skonsam ansiktstvätt bidrar till att skydda huden mot onödig stress och att den berövas på sina oljor vid den dagliga rengöringen. Eucerin DermatoClean Cleansing Gel avlägsnar effektivt smuts och orenheter med en fyllig, krämig textur som passar alla hudtyper, även känslig hud.

 

2. Serum (morgon)

Följ upp rengöringen med vårt 10% Vitamin C Serum. Vitamin C bidrar till att ljusa upp och släta ut hudens textur, medan hyaluronsyran fyller ut fina linjer så att de synligt blir mindre framträdande och tillför en återfuktad lyster till din hudton. Detta serum absorberas snabbt och tillför omedelbart lyster och styrka till huden.

Återfuktning (morgon/kväll)

Följ upp med Eucerin Hyaluron-Filler Day Cream SPF 30som ger huden nytt liv. Denna anti-ageing-dagkräm innehåller tre huvudingredienser för en 3x anti-ageing-effekt: 

 • Mixad molekylär hyaluronsyra: fyller ut rynkor 
 • Saponin: har en antioxiderande effekt som neutraliserar fria radikaler och stimulerar vår naturliga produktion av hyaluronsyra med upp till 256 % 
 • Enoxolon: minskar nedbrytningen av hyaluronsyra med 50 % 
   
  Denna ansiktskräm mot rynkor erbjuder även solskyddsfaktor 30 för att skydda mot solskada och fotoåldrande.

Till din kvällsrutin kan du välja Hyaluron-Filler Night Cream. Den erbjuder samma fördelar som vår dagkräm och innehåller dessutom den intensivt återfuktande ingrediensen dexpantenol, som stöttar hudens förnyelseprocess under natten.

Hudvårdsrutin som rekommenderas av dermatologer för personer i 40-årsåldern

När vi kommer upp i 40-årsåldern kan de tidiga tecknen på åldrande ha utvecklats till djupare rynkor och en ojämn hudton, vilket gör det ännu viktigare att bli av med döda hudceller och främja cellförnyelsen.

1. Rengöring (morgon/kväll)

Börja alltid din hudvårdsrutin med en rengöringsprodukt för att skapa ett rent underlag för de aktiva ingredienserna, så att deras effekt maximeras. Eucerin DermatoClean Cleansing Gel erbjuder en såväl skonsam som grundlig rengöring som avlägsnar allt smink och alla orenheter som kan finnas på din hud. Samtidigt tillför den en boost av fukt med hyaluronsyra som får huden att kännas återfuktad utan att strama.

2. Serum (kväll)

Detta serum är inspirerat av dermatologernas injektioner av hyaluronsyra och hudexfolieringar, och det exfolierar skonsamt huden för att främja cellförnyelsen samt förfina och släta ut hudens textur. Serumet är perfekt för djupare rynkor och erbjuder även samma multi-molekylära boost av hyaluronsyra som gör huden fylligare och rynkor mindre framträdande.

3. Återfuktning

Återfukta din hud morgon och kväll med samma Hyaluron-Filler Day och Night Cream för en trippelverkande effekt som fyller ut, stimulerar och skyddar hyaluronsyran i huden, vilket bidrar till en fräschare och mer återfuktad hud.

Hudvårdsrutin som rekommenderas av dermatologer för personer i 50-årsåldern

I 50-årsåldern tenderar vi att lägga märke till slapp hud och förlust av volym i ansiktet, vilket innebär att vi vill skräddarsy vår hudvårdsrutin för att motverka detta. Att främja och fylla på hyaluronsyra är precis lika viktigt som förut, men vi vill även främja kollagenproduktionen och eventuellt reducera åldersfläckar. 
 
Vi rekommenderar Hyaluron-Filler + Elasticity-sortimentet för huden hos personer över 50 år. Detta bidrar inte bara till att fylla ut huden och göra rynkor mindre framträdande, utan motverkar även förlust av elasticitet för att göra slapp hud spänstigare.

1. Rengöring

Börja med en rengöringsprodukt som förbereder din hud inför appliceringen av serum. DermatoClean Cleansing Gel kan användas av personer i denna åldersgrupp för att ge en återfuktande boost tillsammans med en såväl grundlig som skonsam rengöring.

2. Serum

För att mtoverka djupare rynkor, följ upp med Hyaluron-Filler + Elasticity 3D Serum. Denna icke-komedogena formula innehåller den aktiva ingrediensen arctiin som accelererar kollagenförnyelsen i hudcellerna. Samtidigt tillhandahåller den samma utfyllande fördelar med hög- och lågmolekylär hyaluronsyra, och den riktar även in sig på åldersfläckar med hjälp av Eucerins patenterade ingrediens Thiamidol, som går till roten av hyperpigmentering för att reducera och förebygga åldersfläckar.

Återfuktning

Beroende på om det gäller morgonen eller kvällen kan du avsluta din hudsvårdsrutin med Hyaluron-Filler + Elasticity Day eller Night Cream. Dessa krämer ger intensiv näring åt huden med en rad olika effektiva aktiva ingredienser. 
 
Hyaluronsyra, arctiin och thiamidol bidrar till att fylla ut rynkor, stimulera kollagenproduktionen och förbättra en ojämn hudton. Kreatin främjar också kollagen, medan solskyddsfaktorn i dagkrämen skyddar dig mot hudskada orsakad av solexponering.

Vid vilken ålder bör man börja med mogen hudvård?

När det gäller mogen hudvård är det lättare att förebygga än att försöka reversera. Det är därför dermatologer ofta rekommenderar att man ska börja redan i mitten av 20-årsåldern, när de allra första tecknen på åldrande börjar visa sig.

Eucerins Hyaluron-Filler-sortiment rekommenderas för alla över 18 år som upplever ett behov av att fylla ut och reducera fina linjer och djupare rynkor.

Detta sortiment tillhandahåller en återfuktningsboost till huden, samtidigt som det stöttar de nivåer av hyaluronsyra som du själv producerar och som bidrar till att hålla din hud fräsch och livfull.  
 
Eucerins Hyaluron-Filler + Elasticity-sortimentet rekommenderas för alla som upptäcker dessa tecken på åldrande samt andra kännetecken såsom slapp eller lös hud, förlust av volym och åldersfläckar. Utöver att hyaluronsyran stöttar de aktiva ingredienserna, innehåller denna serie även ingredienser som stöttar dina kollagennivåer för att motverka en ojämn hudton för att i stället skapa en klar och jämn hudton.

Nyckelingredienser för mogen hudvård

Aktiva ingredienser är själva kärnan i alla hudvårdsrutiner och därför är det viktigt att du fokuserar på dessa när du letar efter hudprodukter. Olika hudproblem kräver olika nyckelingredienser och därmed behöver du veta vilka fördelar de olika ingredienserna har. 

 • Arctiin: Accelererar kollagenförnyelsen i cellerna. 
 • Thiamidol (patenterat av Eucerin): En ingrediens som är patenterad av Eucerin och som är kliniskt bevisad att reducera åldersfläckar. 
 • Hyaluronsyra: Förekommer naturligt i huden och minskar naturligt med åldern. Att tillföra denna ingrediens bidrar till att dra till sig och låsa in fukt i huden. 
 • Kreatin: Ökar hudens elasticitet. 
 • Saponin: Aktiverar hudens naturliga produktion av hyaluronsyra. 
 • Enoxolon: Motverkar nedbrytningen av hyaluronsyra.

Livsstilsfaktorer

Att ha rätt hudvårdsrutin kan spela en stor roll för att sakta ner tecknen på åldrande, men det är viktigt att säkerställa att dina livsstilsvanor också understöder detta. Det finns en rad olika faktorer som kan leda till att du får rynkor och slapp hud i ansiktet tidigare, inklusive:

Får smink huden att åldras?

Smink i sig verkar inte direkt få huden att åldras, men dåliga sminkvanor kan definitivt påverka. Att inte ta bort sitt smink ordentligt innan man går till sängs eller att använda komedogena sminkprodukter kan leda till igentäppta porer , vilket också är förknippat med hudens åldrande. 
 
Var lika noga med dina sminkprodukter som du är med din hudvård för att undvika att använda starka eller skadliga ingredienser på din hud.

Får alkohol huden att åldras?

Att dricka alkohol berövar kroppen dess vitaminer och det kan påverka dina kollagennivåer. Om din kropp har sämre förmåga att producera kollagen kommer detta att göra din hud mindre elastisk. Alkohol har även en nedbrytande inverkan dig och din hud, vilket kan huden att se mindre återfuktad och rynkigare ut.

Får fusksolbränna huden att åldras?

Även om man nu vet att solexponering är direkt kopplad till hudens åldrande visar nyare forskning att även fusksolbränna kan leda till att huden åldras. Det beror reaktionsprocessen när brun utan sol-produkter binds vid huden och avger fria radikaler genom oxidering.

 

Denna effekt är förmodligen liten, men den kan motverkas genom att man applicerar antioxidantprodukter i efterhand.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.