Förstå huden – Hudens pH-värde en av kroppens främsta skyddsmekanismer

4 min läsning
Visa mer

Huden är en oerhört effektiv mångsysslare och har många funktioner som är centrala för vårt generella välbefinnande.

Dess viktigaste roll är att agera skyddsmur mellan den mänskliga kroppen och världen utanför, och hudens pH-värde är en av dess främsta skyddsmekanismer. Hudens pH-värde utmanas konstant av externa faktorer som föroreningar, temperaturförändringar och starka kemikalier. Effektiva hudvårdsprodukter hjälper till att bevara hudens optimala pH-värde och stärka och återställa dess naturliga försvar. Det gör huden mer motståndskraftig, mindre känslig och ger den bättre förutsättningar att klara av sin viktiga försvarsuppgift.

Vad är hudens pH-värde och varför är det viktigt?

Huden har ett något surt skyddande lager

Vad är hudens pH-värde?

Det optimala pH-värdet för huden på den största delen av ansiktet och kroppen ligger mellan 4,7 och 5,75. Ett pH-värde på 7 (rent vatten) betraktas som neutralt. Allt under är surt och allt över är alkaliskt, vilket innebär att hudens naturliga pH-värde är något surt. Denna svaga surhet skapas av hudens syralager, vattendelen av hydrolipidfilmen som skyddar hudens yttre lager. Läs mer i avsnittet om hudstruktur.

Hudens pH-värde varierar något beroende på kön och var på kroppen huden sitter. Dessutom varierar det i olika livsfaser.

Varför är hudens pH-värde viktigt?

När hudens pH-värde rubbas blir den mer känslig för infektioner.
Syralagret hjälper till att hålla huden frisk.

Hudens pH-värde spelar en viktig roll för hudens tillstånd. Syralagret är centralt för hudens skyddsbarriär. Det neutraliserar påverkan av alkaliska ämnen (som starka surfaktanter), hämmar bakterietillväxt och återställer och bibehåller en miljö med optimal surhet där hudens naturliga flora trivs.

Om pH-värdet stiger över 7 rubbas hudens naturliga balans. Essentiella lipider i epidermis kan inte syntetiseras, huden förlorar vatten och blir torr. I detta tillstånd kan hudens yttre lager (eller epidermis) inte fungera som en skyddande barriär.

När hudens skyddsfunktion rubbas blir huden mindre motståndskraftig och mer känslig för extern påverkan. Den kan bli torrkänslig eller överkänslig, och mer mottaglig för infektioner, sjukdomar som atopisk dermatit och tillstånd som rosacea och får en försämrad funktion att skydda kroppen.

Vad kan påverka hudens pH-värde?

Det finns många externa och interna faktorer som kan påverka hudens pH-värde. Hudens placering på kroppen kan också inverka på dess pH-värde och vissa hudtillstånd, som atopisk dermatit, påverkar hudens pH-värde.

Externa faktorer

Starka kemikalier påverkar hudens naturliga pH-värde.
Frekvent tvätt i för varmt vatten kan stressa huden.

Bland de externa faktorer som kan påverka huden finns bland annat:

  • Förändringar i temperatur och luftfuktighet
  • Smuts och föroreningar
  • Alltför flitigt tvättande
  • Alkaliska kosmetiska produkter
  • Kemikalier

Kemikalier med ett högt pH-värde har extra stor påverkan på hudens pH-värde. De överbelastar hudens naturliga neutraliseringsfunktion, skadar cellstrukturen och försämrar hudens skyddsbarriär. Vissa läkemedel (t.ex. cellgifter, vätskedrivande medel och antibiotika) och medicinska behandlingar (t.ex. strålbehandling och dialys) kan också påverka hudens naturliga försvar, rubba dess pH-värde och skada dess skyddsbarriär.

Läs mer i avsnittet Faktorer som påverkar huden.

Interna faktorer

Produkter som främjar hudens naturliga pH-värde håller huden i gott skick.
Det tar tid innan det skyddande syralagret bildas, därför har nyfödda spädbarn extra känslig hud.

Våra gener, biologiska ålder och hormoner kan också påverka hudens pH-värde.

  • pH-värdet skiljer sig något mellan mäns och kvinnors hud. Det genomsnittliga pH-värdet hos mäns hud är lägre på grund av deras större talgproduktion. Läs mer om skillnaderna mellan Mäns och kvinnors hud.
  • Under de första livsveckorna har ett spädbarn högre pH-värde, mellan 6,5 och 5,5, eftersom det skyddande syralagret inte har utvecklats färdigt ännu. Läs mer i avsnittet Spädbarns och barns hud.
  • När hormonerna förändras senare i livet, till exempel under puberteten, graviditet och klimakteriet, kan hudens pH-värde också ändras. Läs mer om huden i olika åldrar.

Vi kan hjälpa till att understödja hudens optimala pH-värde med en sund livsstil, en regelbunden hudvårdsrutin och genom att använda produkter som respekterar hudens naturliga pH-värde och bibehåller dess skyddande barriär. Det är bra att behandla olika delar av kroppen (som händer, armhålor och intimområdet) med produkter som har en sammansättning som respekterar deras naturliga pH-värde. Läs mer i avsnittet om Huden på olika delar av kroppen.

Eucerin pH5-serien – som består av body lotions, cremer och rengöringsprodukter – har en specifik formula som återställer hudens naturliga försvar och gör den mer motståndskraftig och mindre känslig. Det unika pH Balance System med citratbuffert hjälper till att återställa hudens optimala pH-värde. I rengöringsprodukterna kombineras det med extra milda surfaktanter som motverkar uttorkning. I de omvårdande produkterna kombineras det med dexpantenol, som är känt för sina återbildande egenskaper, för att återställa hudens naturliga pH-värde, göra den mer motståndskraftig och mindre känslig samt främja långvarig återfuktning.

Alla produkterna i serien har testats kliniskt och dermatologiskt och visat sig vara mycket lämpliga för daglig användning på torr, känslig och allergibenägen hud.

Hur varierar pH-värdet mellan kroppens olika delar?

Hudstrukturen och dess pH-värde skiljer sig något beroende var på kroppen huden sitter. Den största delen av huden på ansikte och kropp har ett pH-värde mellan 4,7 och 5,75, men det finns några viktiga skillnader:

Händerna behöver särskild omsorg eftersom deras skyddande syralager ständigt belastas.
Huden vid intimområden har ett lägre pH än resten av kroppen.

Händerna
Händerna får jobba hårt och exponeras konstant för olika externa faktorer. Det leder till en belastning på pH-värdet. Det skyddande syralagret kan försvagas och huden drabbas lättare av uttorkning och irritation.

Armhålor
Huden i armhålorna stängs ofta in utan luft och ljus och är en optimal miljö för bakterietillväxt. Huden i armhålorna utsätts också regelbundet för starka kemikalier i vissa antiperspiranter och/eller hårborttagningsprodukter. Det gör att pH-värdet ligger närmare 6,5 här. Denna betydande reducering av surhetsgrad gör huden ännu mer känslig för bakterier. Nedbrytningen av dessa bakterier kan leda till en otrevlig kroppslukt. Läs mer i avsnittet om svettning.

Intimområdet
Precis som huden i armhålorna har huden i intimområdet ett pH-värde på 6,5. Denna lägre surhetsgrad gör att bakteriella infektioner ofta uppstår här.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig