Att förstå huden – Hur förändras huden genom åren?

6 min läsning
Visa mer

Huden är ett levande organ och den genomgår betydande förändringar under en persons livstid: från den ömtåliga huden hos ett nyfött barn till tonåren då vissa lätt får akne och till rynkorna senare i livet. Varje stadie har egna behov och hudvården ska reflektera dessa föränderliga behov. Genom att välja lämpliga produkter för rengöring, skydd, näring och reparation av huden vid alla dessa stadier blir det lättare att hålla huden frisk och se till att den känns och ser så bra ut som det bara går, oavsett din ålder.

Här är några av våra rekommenderade produktval:

Hur skiljer sig huden åt mellan olika åldrar och stadier?

Spädbarnshud

Spädbarnets hud är 20–30 % tunnare än vuxen hud. Den har samma antal lager men varje lager är betydligt tunnare, vilket gör huden särskilt ömtålig och känslig.

Spädbarns hud är 20–30 % tunnare än vuxen hud.
Spädbarn har lägre hudpigmentering och svårare att reglera sin kroppstemperatur.

Yttersta lagret är särskilt tunt och cellerna är inte lika hårt packade som hos vuxen hud. Svett- och talgkörtlarna är också mindre aktiva, vilket gör att hudens hydrolipidfilm är relativt svag. Det innebär att barriärfunktionen är nedsatt och spädbarns hud är:

  • mindre motståndskraftig
  • särskilt känslig för fysisk påverkan och från kemikalier och mikrober
  • lätt för att torka ut
  • känsligare för UV-ljus

Känsligheten mot UV-ljus förstärks ytterligare genom det faktum att spädbarn även har låg pigmentering i huden. Melanocyter (de celler som ansvarar för produktionen av melanin) finns där men är mindre aktiva och därför ska barn inte vara i solen.

Spädbarn har också svårare att reglera kroppstemperaturen än vuxna. Det beror på att:

  • deras kroppsyta är relativt stor
  • deras svettkörtlar är mindre aktiva
  • hudcirkulationen anpassar sig ganska långsamt 

 

Det är viktigt att vuxna tänker på detta och övervakar och kontrollerar temperaturen i omgivningen åt dem.

Läs mer om spädbarns hud, de tillstånd som de lätt får och hur man tar hand om spädbarns och barns hud.

Källa: Pediatric Dermatology 27:125-31, October 2009. 

Barns hud

Vid fyra års ålder har huden mognat något men är fortfarande mycket känslig.

Vid fyra års ålder har huden och dess bihang (såsom hår, naglar och körtlar) mognat lite mer. Men barns hud är fortfarande tunnare och har mindre pigmentering än vuxen hud. På grund av att dessa självskyddande mekanismer är mindre utvecklade är ung hud särskilt känslig mot UV-strålning. Läs mer om spädbarns och barns hud och om hur solen påverkar den i hur påverkar solen spädbarns och barns hud.
Vid 12-årsåldern är strukturen och funktionen hos barnets hud densamma som hos en vuxen.

Tonåren

Hormonförändringar kan orsaka tillfälliga hudproblem.

Hormonförändringarna under puberteten kan få dramatiska effekter på huden – i synnerhet i ansiktet, på axlarna, bröstet och ryggen. Ökad talgproduktion och en rubbad hudcellsfjällning kan leda till att huden blir fet och aknebenägen. Detta brukar försvinna när tonåringen mognar, men för vissa, i synnerhet kvinnor, kan aknen finnas kvar upp i medelåldern eller längre. 

Övre 20-årsåldern

De första ålderstecknen synas i 30-årsåldern.

Arv, livsstil och miljö när överhuden och läderhuden börjar bli tunnare, men från 25-årsåldern kan de första ålderstecknen uppträda, oftast i form av ffina linjer.

När huden börjar bli tunnare minskar även dess barriärfunktion och dess naturliga skydd mot UV-strålar gradvis.

Kollagenmängden och smidigheten börjar också avta med en hastighet av ungefär 1 % per år.

När du är runt 30

När huden mognar minskar fukt och elasticitet och rynkor bildas.

  • Hudens barriärfunktion blir svagare
  • Ämnesomsättningsprocesserna i cellerna börjar sakta ner
  • Hudens fuktförluster ökar när huden tillverkar mindre hyaluronsyra och den befintliga hyaluronsyran börjar brytas ner.
  • Kollagen fortsätter att brytas ner med 1 % om året och fler fina linjer och rynkor bildas

40- till övre 50-årsåldern

Rynkorna blir djupare när vi blir äldre.
Minskad utveckling av blodkärl kan göra att huden förlorar lyster.

Under de kommande årtiondena förändras hudens struktur gradvis:

Överhuden (epidermis):

Den strukturerade ordningen i de olika lagren av överhuden är borta. Färre celler bildas, befintliga celler krymper och hudens övre lager blir tunnare. Det kan leda till:

Läderhuden (dermis):

Bindväven i hudens mellersta lager förlorar sin fintrådiga struktur och den börjar förlora sin vattenbindande förmåga. Det leder till:


60- & 70-årsåldern

Mogen hud blir ofta känsligare mot UV-ljus
Hudinfektioner kan öka med ålder på grund av minskat immunförsvar.

När du är i 60- och 70-årsåldern:

  • Hudens naturliga förmåga att tillverka lipider minskar, vilket tillsammans med en ständig minskning av produktionen av hyaluronsyra och kollagen resulterar i torrhet, minskad fukt och djupa rynkor.
  • Hudförnyelsen blir långsammare och huden blir allt tunnare, vilket leder till minskad elasticitet. Sårläkningen försämras också.
  • UV-ljuskänsligheten ökar och huden får lätt hyperpigmentering (t.ex. åldersfläckar).

Från den senare delen av 70-årsåldern har hudens immunförsvar minskat, vilket gör den mer mottaglig för infektioner. 

Läs mer om huden i hudstruktur och funktion och om hur den åldras i Hur åldras hud och hur ska jag sköta om den? Mäns och kvinnors hud åldras olika.

Vad får huden att åldras?

Huden åldras på grund av en kombination av faktorer, både inre och yttre.  Genom att förstå hur inre och yttre faktorer påverkar hudens struktur och funktion kan vi fatta informerade hudvårdsbeslut och förebygga hudens förtidiga åldrande.

Inre faktorer

Ung hud har en tjock överhud och ett starkt nätverk av kollagenfibrer. (Schematisk illustration)
Mogen hud har en tunnare överhud och ett försvagat nätverk av kollagenfibrer. (Schematisk illustration)

Vår biologiska ålder bestämmer strukturella förändringar i huden där vissa är ofrånkomliga och oundvikliga:

  • Sämre blodtillförsel innebär att mindre syre och mindre mängd näring transporteras till hudens yta, vilket resulterar i en mattare hudton.
  • Minskad aktivitet i talg- och svettkörtlarna samt hudens minskade förmåga att producera hyaluronsyra innebär att hydrolipidfilmen blir svagare, vilket kan leda till åldersrelaterad torrhet och fler rynkor.
  • Minskad östrogenproduktion efter klimakteriet påverkar tillsammans med en försvagad cellförnyelse strukturen i kvinnans ansiktshud genom att orsaka minskad volym och, när huden mognar ännu mer, minskad elasticitet.

 Ärftlighet spelar också en avgörande roll för hur hudens åldras. Etnicitet, kön och hudtyp som vi fötts med påverkar hud snabbt ålderstecken syns på hudens yta.

Yttre faktorer

80 % av de faktorer som påverkar hudens förtidiga åldrande är yttre och kan kontrolleras.
Daglig rengöring och minskad exponering mot solen kan skjuta upp förtidigt åldrande.

Den goda nyheten är emellertid att över 80 % av hudens åldrande orsakas av yttre faktorer som kan påverkas:

  • Miljöfaktorer: Exponering för UV-strålar och luftföroreningar.
  • Livsstilsfaktorer: rökning, alkohol, kost, stress olämplig hudvård. 

Läs mer om de faktorer som påverkar hudens åldrande i hudens allmänna åldrande. Och ta reda på hur du förhindrar att huden åldras i förtid i hudens förtidiga åldrande.

Sol

Forskning har visat att de hudområden som inte exponeras för solen bibehåller sin ton, elasticitet och förmågan att återbildas upp i hög ålder. Det är exponeringen för UV-strålar som orsakar fotoåldrande (förtidigt åldrande orsakat av solen). Det innebär att minskad exponering för solen och användning beprövade och effektiva solskydd är ett viktigt steg för att skjuta upp tecken på åldrande. Läs mer i Hur påverkar UVA- och UVB-strålar samt HEVIS-ljus huden?

Hudvårdsrutin

Daglig rengöring och hudvård med produkter som utvecklats för att matcha just de behov som din hud har i fråga om hudtyp, tillstånd och ålder bidrar till att hålla huden frisk och skjuta upp tecken på åldrande. Läs mer om i en daglig hudvårdsrutin för ansiktet. 

Källa: ‘Effect of the sun on visible clinical signs of aging in Caucasian skin’ by Frederic Flament, Roland Bazin, Sabine Laquieze, Virginie Rubert, Elisa Simonpietri, and Bertrand Piot, Clin Cosmet Investig Dermatol. 2013; 6: 221–232. 
Publicerad online 2013-09-27. doi:  10.2147/CCID.S44686 PMCID: PMC3790843"

Produkter som kan intressera dig