Kunskap om huden – På olika kroppsdelar

8 min läsning
Visa mer

Huden är kroppens största organ, men all hud ser inte likadan ut. Hudens uppbyggnad och funktion ser lite olika ut beroende på var på kroppen den sitter. All hud behandlas inte heller på samma sätt. Vissa delar av kroppen, t.ex. händer och ansikte, är mer utsatta för yttre påfrestningar som solstrålning och rengöringsprodukter än andra kroppsdelar. En smart och medveten hudvård ska anpassas efter hudens skiftande behov på kroppen.

Så skiljer sig huden åt på olika kroppsdelar

Huden i ansiktet och armhålorna samt på huvudet, händerna och fötterna skiljer sig något åt från huden på resten av kroppen.

Ansiktet

Ansiktet är den mest synliga delen av kroppen. Hudens tillstånd i ansiktet och dess utseende är en viktig indikator på vår generella hälsa, och den spelar även en betydande roll för vår självkänsla. Hudproblem och ålderstecken blir extra synliga i ansiktet och kan vara mycket besvärande och påverka den drabbades självkänsla. Som konsumenter vill vi att huden i ansiktet ska vara i bästa möjliga skick. Det är därför som ansiktet står i fokus för så mycket forskning om hudvård och för så många hudvårdsprodukter.

Huden i ansiktet är särskilt tunn och den mest synliga delen av kroppen.
Det finns fyra huvudsakliga hudtyper: normal hud, oljig hud, torr hud och blandhud.

Liksom all annan hud fyller huden i ansiktet en viktig funktion som skyddsbarriär mot den yttre miljön. Till skillnad från övriga delar av kroppen har dock ansiktet nästan alltid direktkontakt med yttre faktorer som solljus och UV-strålning. Huden i ansiktet är särskilt tunn och känslig och åldras därför lättare. Läs mer om hudens generella åldrande.

Huden runt ögonen är ännu tunnare och känsligare och behöver därför ägnas särskild omsorg. Epidermis (överhuden) är normalt omkring 0,1 mm tjock; runt ögonen 0–0,5 mm tjock.

Huden i ansiktet och dess tillstånd skiljer sig från person till person, men det finns fyra huvudsakliga hudtyper: normal hud, torr hud, oljig hud och blandhud. Läs mer om hudtyper och hudtillstånd och gör vårt hudtest för att fastställa vilken hudtyp du har.

Armhålorna

Huden under armarna är extra känslig eftersom hud gnuggas mot hud i detta område. Huden kan under perioder vara instängd utan ljus och luft. Armhålorna utsätts dessutom ofta för ovarsam rakning eller kemikalier i hårborttagningsmedel samt vissa deodoranter och antiperspiranter.

Huden under armarna förknippas dock oftast med svettning. Människan har omkring 1,6–4 miljoner svettkörtlar över hela kroppen, med tätast placering under armarna, i handflatorna och på fotsulorna. Det finns två typer av svettkörtlar:

  • Merokrina körtlar: som finns överallt på kroppen. 
  • Apokrina körtlar: som är koncentrerade till armhålorna, genitalområdet och brösten.

De apokrina körtlarna, som aktiveras under puberteten, producerar ett proteinrikt svett som drar till sig bakterier.

Armhålan är det ställe av kroppen som är mest utsatt för bakterietillväxt.

Armhålan är en mörk och fuktig miljö där bakterier lätt förökas. Hudens pH-värde på de flesta ställen på kroppen är omkring 5,5. Det bildar ett naturligt surt lager, den s.k. syramanteln, som hjälper till att skydda huden mot bakterier. Huden i armhålorna har ett pH-värde på 6,5. Denna avsevärt lägre surhetsgrad gör huden till en gynnsam plats för bakterier. När bakterierna metaboliseras (bryts ned) bildas ämnen med stark lukt. Eftersom armhålorna hindrar ämnena från att avdunsta kan de leda till obehaglig kroppslukt. Läs mer om svettning.

Händerna

Händerna är människans verktyg, och huden på händerna skiljer sig markant från den på andra delar av kroppen. Huden i handflatorna är dessutom helt annorlunda mot huden på handryggen.

Huden i handflatorna och på knogarna är tjock och robust.
Handryggen har knappt någon fettvävnad och är särskilt tunn.

Huden i handflatorna och på knogarna:

  • har ett tjockt och robust hornlager
  • är fett- och bindvävsrik
  • är välpolstrad med vävnad som står emot tryck
  • har inga hår eller talgkörtlar
  • har ett stort antal svettkörtlar
  • har brist på naturliga fuktgivare.

Huden på handryggen:

  • har knappt någon fettvävnad
  • är särskilt tunn
  • har endast några få fina hårstrån.

Lite eller inget hår tyder på att antalet talgkörtlar är betydligt mindre än på andra delar av kroppen.

På hårsäckarna, varifrån hårstrået växer ut, sitter även talgkörtlarna som styr produktionen av talg, det ämne som tillför huden lipider och vissa fuktbindande komponenter. Huden på händerna innehåller därför färre lipider och binder fukt sämre än på andra delar av kroppen.

Huden på händerna är dessutom sämre på att hålla kvar de få lipider och fuktbindande komponenter som den har. Händernas pH-värde är mindre surt än på många andra delar av kroppen. Därmed äventyras den skyddande syramanteln – den naturliga surhet som skyddar huden.

Eftersom huden i handflatan ser annorlunda ut mot huden på handryggen försvagas hydrolipidfilmen generellt (den emulsion av fett och vatten som täcker hudens yta). Därför torkar huden på händerna lätt ut, och den torkar ut snabbt när händerna överbelastas.

Händerna arbetar hårt, utsätts för olika yttre faktorer och torkar lätt ut.

Och händerna arbetar hårt. Under en arbetsdag i hemmet, på kontoret eller i trädgården är händerna särskilt utsatta för yttre, lipidkrävande faktorer. Förutom att händerna ofta kommer i kontakt med vatten som torkar ut huden, utsätts de även regelbundet för ytaktiva ämnen, lösningsmedel, temperaturförändringar och mekaniska påfrestningar. Hudens naturliga skydds- och reparationssystem är överbelastat och detta kan leda till skador på hudens barriärfunktion.

Fötterna

Huden på fotsulorna innehåller fler fettceller i det innersta hudlagret (hypodermis) än i de flesta andra kroppsdelar. Det beror på att fötterna behöver extra polstring och stötdämpning. Belastningen på fötterna i varje steg en människa tar är dennes kroppsvikt gånger tre. Fötterna utsätts dessutom ofta för mekanisk påfrestning som skav av trånga eller illasittande skor, eller från mycket gång eller löpning.

Överdriven nötning kan skada huden och leda till torr hud och till och med förhårdnader och liktornar.
När huden utsätts för långvarigt tryck och friktion ökar produktionen av hornämne.

Trots den extra polstringen kan överdriven nötning skada hudens barriärfunktion och leda till torr hud och i sista hand förhårdnader och liktornar. Förhårdnader och liktornar är områden med förtjockad hud som vanligtvis uppstår på fotsulorna och hälarna och är grovt rundade. De trycker på de undre hudlagren och kan göra ont. 

Epidermis (det yttersta hudlagret) är tjockare på fotsulorna än på andra delar av kroppen. Normalt är tjockleken upp till 0,1 mm; på fotsulorna är den 1–5 mm. När huden på fötterna utsätts för långvarigt tryck och friktion bildas fler förhårdnader och epidermis blir tjock och hård. Tillståndet kallas hyperkeratos.

Så här vårdar du huden på olika delar av kroppen

Eftersom hudens uppbyggnad och funktion ser olika ut på olika delar av kroppen bör hudvården anpassas efter de olika hudområdena.

Ansiktet

Det finns tre grundsteg till bra hudvård: rengöring, smörjning och skydd.

Rengöring

Det är viktigt att du rengör huden skonsamt men grundligt morgon och kväll. När huden förnyas under natten producerar den talg. Genom att rengöra huden varje morgon avlägsnar du talgen och förbereder huden för efterföljande hudvård och skydd. När du rengör huden på kvällen avlägsnar du smuts, svett, talg, makeup och solskyddscreme och förbereder huden så att den kan absorbera de aktiva ingredienserna i din nattcreme.

Läs mer

Smörjning

Hudvårdsprodukter har två funktioner: De behandlar specifika hudproblem och tillstånd och de återfuktar och tillför huden ny näring.

Läs mer

Skydd

Solskyddscreme är en viktig del av din hudvårdsrutin på morgonen. Även om en liten dos solljus är bra för huden och stimulerar D-vitaminproduktionen skadas huden om den överexponeras för UV-strålning. Det är en av de huvudsakliga orsakerna till förtida åldrande av huden och kan leda till allvarligare tillstånd som hudcancer. Ett smart solskydd är en viktig del av att hålla huden frisk.

Läs mer
Ta gärna hjälp av en hudläkare för att fastställa din hudtyp och andra faktorer.

Det är viktigt att du använder produkter som är särskilt utformade för din hudtyp och ditt hudtillstånd och som inte rubbar hudens naturliga pH-värde. Sök efter medicinska hudvårdsprodukter som har testats på och bevisats vara skonsamma mot känslig hud. Eucerin erbjuder ett brett urval av hudvårdsprodukter för ansiktet som passar alla hudtyper och hudtillstånd. Samtliga produkter har testats på och är bevisat skonsamma mot känslig hud.

Om du vill ha mer information om hur du vårdar huden i ansiktet och den ömtåliga huden runt ögonen ska du läsa om den dagliga hudvårdsrutinen för ansiktet. Klicka här om du vill veta mer om olika hudtyper och hudtillstånd eller gör hudtestet.

Om du är osäker på din hudtyp, din huds tillstånd eller vilken produkt som passar dig bäst ska du rådfråga en hudläkare.

Armhålor

Det mesta av vården av armhålorna går ut på att begränsa de negativa effekterna av svettning. Svettning, som även kallas perspiration eller transpiration, är en helt naturlig och mycket viktig process för att reglera kroppstemperaturen. När hjärnan känner av att kroppstemperaturen stigit över 37 °C skickar den signaler till svettkörtlarna om att utsöndra vätska. Denna vätska, svetten, kyler ned hudytan.

Svett och den kroppslukt som den resulterar i kan dock uppfattas som något äckligt och besvärande. Det finns två huvudsakliga behandlingsmetoder:

  • deodoranter
  • antiperspiranter.
Deodoranter kan hämma produktionen av eller absorbera illaluktande ämnen.
Antiperspiranter minskar mängden svett som produceras, vilket innebär mindre fukt och lukt.

Deodoranter
Deodoranter påverkar inte mängden svett som produceras men innehåller ämnen som hämmar tillväxten av illaluktande bakterier (bakteriostas). De kan även innehålla ingredienser som absorberar illaluktande ämnen och minskar oönskad kroppslukt. Vissa deodoranter innehåller även dofter och parfymer för att dölja obehagliga kroppslukter.

Antiperspiranter
Antiperspiranter innehåller verksamma ämnen som minskar mängden svett som produceras, vilket leder till mindre fukt och lukt.

Vid mycket kraftig svettning, hyperhidros, kan en medicinsk deodorant användas som är en kombination av antiseptiskt medel och antiperspirant. Den har ett surt pH som hämmar bakterietillväxten och är effektiv samtidigt som den är skonsam mot huden. Eucerin har ett omfattande utbud av antiperspiranter och deodoranter i sprayform och som roll-on. De är bevisat effektiva och har testats på och visat sig vara skonsamma mot känslig hud. Läs mer om Eucerins deodoranter och antiperspiranter och några intressanta fakta om bakgrunden till produktserien.

Händerna

Huden på våra händer har ett större behov av återfuktning än den på andra delar av kroppen. Det är viktigt att händerna hålls återfuktade eftersom skadad, sprucken, torr och känslig hud på händerna innebär en ökad risk att utveckla hudtillstånd som irriterande kontaktdermatit.

Genom att hålla händerna återfuktade minskar du risken för att utveckla oönskade hudtillstånd.

Starka rengöringsprodukter ska undvikas liksom alltför flitig handtvätt. Använd inte för varmt vatten när du tvättar händerna eftersom det i högre grad torkar ut huden.

Huden på dina händer mår bra av rengörings- och hudvårdsprodukter med följande egenskaper:

  • De är milda men effektiva produkter som är testade och bevisat skonsamma mot känslig hud.
  • De fyller på hudens lipidreserver.
  • De bibehåller hudens naturliga pH-värde.
  • De främjar hudens förnyelseprocess.
  • De skyddar mot överexponering för skadlig UV-strålning som kan orsaka förtida åldrande av huden.

Fötterna

Olämpliga skor är den vanligaste orsaken till fotproblem.

70 % av alla fotproblem, däribland liktornar och förhårdnader, orsakas av olämpliga skor. Tryckavlastande ringar, mjukgörande hudcreme och fotriktiga skor avhjälper besvären, liksom regelbunden rengöring med en mild men effektiv rengöringsprodukt och smörjning av fötterna med en medicinsk hudvårdsprodukt.

Fötterna ska undersökas regelbundet. Sprickor, klåda och fukt mellan tårna eller fjällning på fotsulorna kan vara ett första tecken på svampinfektion. Om dessa symptom uppträder ska du kontakta en hudläkare.

Produkter som kan intressera dig