Kvinna som applicerar ögonkräm

Mörka ringar under ögonen

0 min läsning
Visa mer

Mörka ringar under ögonen är ett vanligt hudproblem som kan orsakas av en rad olika faktorer, allt från livsstil till gener. Färgen på de mörka ringarna kan variera från lila till mörkbrunt, beroende på din hudton.

Trots att mörka ringar under ögonen är ofarliga, kan de vara besvärande för personen som har dem. Lär dig mer om vad som orsakar mörka ringar under ögonen och hur du kan minska deras synlighet.

Varför får man mörka ringar under ögonen?

Alla faktorer som framhäver eller ökar blodflödet till området runt ögonen, eller förändrar hudens utseende, kan resultera i mörka ringar under ögonen. Några av de vanligaste faktorerna är:
 

Hyperpigmentering

Hyperpigmentering kan vara en av de många orsaker som ligger bakom mörka ringar under ögonen.

Hyperpigmentering är ett vanligt hudproblem som gör att vissa hudpartier är mörkare än andra. Detta kan bero på många olika faktorer som t.ex. gener och hormonella förändringar. Den vanligaste orsaken till hyperpigmentering är dock solexponering.

Våra kroppar reagerar på solljus genom att producera melanin, som kan ansamlas runt ögonen och skapa en mörkare ton.

Hudåkommor och irritation

Hudåkommor såsom psoriasis och eksem kan utvecklas runt ögonen. Detta kan se ut som mörka ringar på de berörda områdena, särskilt hos personer med mörkare hudtoner. Dessa åkommor kan vara mycket besvärande och få den drabbade att vilja klia eller gnugga sig i ögonområdet. Det är avgörande att man låter huden läka om man lider av en hudåkomma, eftersom kliandet kan leda till ärrbildning.

Även om huden kanske redan är missfärgad på grund av den primära hudåkomman, kan en hud som skadats av personen själv genom kliande dessutom leda till post-inflammatorisk hyperpigmentering.

 

Åldrande

Mörka ringar under ögonen är vanliga hos personer med mogen hud.

När vi blir äldre, blir även vår hud äldre. Huden blir tunnare och förlorar volym med tiden. För området runt ögonen resulterar detta i att de omgivande blodkärlen blir mer synliga genom huden, vilket kan skapa en lila ton hos personer med ljusare hud och generellt göra området mörkare för personer med en djupare hudton.

Förlusten av volym innebär även att huden i ansiktet tenderar att sätta sig runt ögonhålorna. Denna kontur kan skapa en skugga och öka synligheten för mörka ringar under ögonen.

 

Sömnbrist

Dålig sömn är den vanligaste orsaken till mörka ringar under ögonen.

När vi inte sover ordentligt utvidgas våra blodkärl och blodflödet till ögonområdet ökar.

Eftersom huden runt ögonen är tunnare än i resten av ansiktet, blir den mörka ton som orsakas av det ökade blodflödet mer synlig och skapar mörka ringar.

Vitaminbrist

Mörka ringar under ögonen kan ibland orsakas av brist på vitaminer och mineraler i en persons kosthållning. Utan de nödvändiga näringsämnena kan huden bli blekare, och på samma sätt som när vi inte får tillräckligt med sömn, blir blodkärlen runt ögonen mer synliga. De vanligaste vitaminbristerna som man vet kan orsaka mörka ringar under ögonen inkluderar vitamin E, D, K, vitamin A och B12.

Så här får du bort mörka ringar under ögonen

Även om det är svårt att helt bli av med mörka ringar under ögonen, finns det åtskilliga sätt att göra dem mindre framträdande.

Kräm mot mörka ringar under ögonen

En bra under-ögonen-kräm för mörka ringar kan drastiskt minska deras synlighet samt förbättra huden och ge den lyster, samtidigt som den stärker huden och reducerar rynkor runt ögonen, det som även kallas kråksparkar.

Vi rekommenderar Anti-Pigment Dark Circle Illuminating Eye Care, eftersom den innehåller Thiamidol och Hyaluronsyra som samverkar för att korrigera mörka ringar som orsakats av alla möjliga faktorer. Denna creme är även effektiv när det gäller att minska påsighet och släta ut fina linjer på grund av den kylande effekten hos dess metallapplikator.

Denna creme innehåller reflekterande pigment som omedelbart gör området under ögonen ljusare, samtidigt som den behandlar grundorsaken till mörka ringar under ögonen. Den är dessutom framtagen med oligopeptider som stimulerar hudens kollagen och ger huden ett fastare, slätare utseende.

Thiamidol

Eucerins patenterade ingrediens Thiamidol motverkar hyperpigmentering genom att ta itu med problemet vid roten. Den är en nyckelkomponent i vår Eucerin Anti-Pigment-produktserie och den verkar genom att blockera melaninproduktionen, vilket gör den mycket effektiv när det gäller att skapa en jämnare hudton.

Denna ingrediens har kliniskt och dermatologiskt bevisats minska förekomsten av mörka ringar och motverka att de återkommer. De första resultaten kan ses efter två veckor och de förbättras fortlöpande vid regelbunden användning.

 

Livsstilsförändringar

En god sömn är avgörande för att förbättra hudens utseende såväl som för att stärka vår hälsa rent allmänt. När vi sover gör kroppen sig av med gifter, reparerar celler och återställer energinivåer. Det rekommenderas att man ska sova åtta timmar varje natt.

En balanserad kosthållning med massor av vitaminer och mineraler kan även bidra till att förbättra utseendet på mörka ringar under ögonen samt den allmänna hälsan. Om du misstänker att du har någon form av vitaminbrist, kontakta din läkare.

Huskurer

Det finns även en del huskurer som kan bidra till att minska förekomsten av mörka ringar under ögonen. Några vanliga metoder är:

  • Lägga gurkskivor på ögonlocken
  • Lägga fuktiga och avsvalnade tepåsar med svart te på ögonlocken
  • Lägga en kylkompress på ögonlocken

Dessa metoder kan tillhandahålla en kortsiktig lösning för mörka ringar, men det rekommenderas att man använder en lämplig hudvårdsprodukt för att få långsiktiga resultat.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.