Rynkor i pannan

Så här får du bort rynkor i pannan

0 min läsning
Visa mer

Rynkor i pannan är ett helt naturligt inslag när vi åldras. De utvecklas över tid och förstärks om vi ofta använder ansiktsuttryck såsom att rynka pannan, kisa med ögonen eller höja på ögonbrynen.

När vi blir äldre blir de emellertid mer framträdande pga. hudens naturliga åldrande, även om vi inte använder dessa ansiktsuttryck. Här kommer vi att diskutera vad som orsakar mer framträdande rynkor i pannan och hur man kan minska deras synlighet.

Vad orsakar rynkor i pannan?

Det finns en rad olika faktorer som kan bidra till att det utvecklas djupare och mer framträdande rynkor i pannan. Tyvärr kan vi inte kontrollera alla dessa faktorer. En del orsaker kan dock undvikas och andra kan behandlas för att göra rynkorna mindre framträdande.

 • Ålder: När vi blir äldre förlorar vår hud sin elasticitet i en process som kallas elastos, som orsakas av degenerering av det övre lagret av hudvävnad. Dessutom minskar produktionen av kollagen när vi åldras. Detta är ett protein som bidrar till att ge huden styrka och struktur och håller huden stram, så att den inte börjar hänga och bli rynkig.
 • Solskada: Solbränna är alltid dåligt för huden och leder till röd hud som känns het och smärtar vid beröring. Solskada under många år kan dock leda till att huden utvecklar åldersfläckar och blir rynkig så att du åldras i förtid, vilket även kallas för fotoåldrande.
 • Rökning: Att röka cigaretter får blodkärlen att dra ihop sig, vilket minskar blodflödet till huden. Detta får huden att bli stressad, torka ut och saktar ner produktionen av kollagen och elastin.
 • Överdriven alkoholkonsumtion: Frekvent konsumtion av stora alkoholmängder skadar huden på ungefär samma sätt som rökning. Alkoholintag ökar produktionen av kortisol, det hormon som är relaterat till ökad stress, och torkar ut din hud, två faktorer som båda två minskar produktionen av kollagen.

Det finns ett antal faktorer som kan leda till rynkor. Du kan lära dig mer om de inre och yttre orsakerna här.

Bekymmersrynkan

Närbild på linjer i en kvinnas panna
Rynkor i pannan kan bli djupare med tiden.

Bekymmersrynkan blir mer framträdande när vi åldras, och på samma sätt som med orsaken till att vi får rynkor i pannan, finns det åtskilliga faktorer som bidrar till att den bildas:

 • Överaktiva, upprepade ansiktsuttryck: Att ofta använda ansiktsuttryck såsom att rynka pannan, kisa eller dra ihop ögonbrynen ökar sannolikheten för att man utvecklar rynkor i pannan, i synnerhet när huden förlorar sin elasticitet när vi åldras.
 • Stress: Att ständigt känna sig stressad är inte bara dåligt för din mentala hälsa, utan även för ditt fysiska utseende. Stress kan orsaka spänningar i ansiktet och leda till upprepade ansiktsuttryck såsom att rynka ögonbrynen, pannan, vilket kan orsaka bekymmersrynkor när du åldras.

Kan man få rynkor i pannan när man är ung?

Ja, det är helt normalt att ha rynkor i pannan från ungefär 30 års ålder och framåt. Det är i ungefär den här åldern som din hud kan börja förlora sin elasticitet.

Hur avlägsnar man rynkor i pannan?

Tyvärr finns det inget sätt att helt få bort rynkor i pannan på naturlig väg, men det finns många hudvårdsbehandlingar och metoder som avsevärt kan minska deras synlighet.

Skydda dig mot solen

Överexponering för UV-strålar över tid kan göra huden torrare och slappare. Att applicera solskydd varje dag, oavsett väder, kommer att hjälpa dig att bibehålla din huds ungdomliga, rynkfria utseende. Det bidrar också till att säkerställa att kollagenproduktionen inte påverkas negativt och motverkar även utvecklingen av hudcancer.

Använd produkter med hyaluronsyra

Hyaluron är en komplex kolhydratsmolekyl som, vid sidan om kollagen och elastin, är en bindväv som omger hudcellerna för att tillhandahålla fukt till huden. Detta är ännu en molekyl som degenereras när vi blir äldre och kan leda till synliga tecken på hudåldrande, som exempelvis rynkor och förlorad elasticitet.

Att använda produkter med hyaluronsyra bidrar till att hålla huden frisk, återfuktad och kan fördröja de synliga tecknen på åldrande.

Du kan läsa mer om fördelarna med hyaluronsyra och hur du använder den på rätt sätt här.

Använda retinol

Retinol är en variant av vitamin A, men en mer kraftfull sådan. När den appliceras tränger den in i epidermis (hudens ytterlager) och fortsätter in i nästa hudlager (dermis). Väl där avlägsnar den fria radikaler (instabila atomer som skadar hudcellerna) och främjar en boost av produktionen av kollagen och elastin, vilket bidrar till att "fylla ut" huden och avlägsna synliga fina linjer och rynkor. Retinol fungerar bäst när den används efter en rengöringsprodukt och före en återfuktningsprodukt.

Andra effektiva ingredienser för rynkor i pannan

Det finns massor av ingredienser i Eucerins produkter som kan bidra till att stimulera celltillväxt, återfukta, rengöra med mera för att bidra till att minska synliga rynkor.

 • Arctiin: Arctiin är en aktiv naturlig ingrediens som utvinns från frukten av burdockväxten. Den stimulerar reparationen av försvagad bindväv i cellväggarna.
 • Arganolja: Arganolja utvinns av kärnor från arganträdet. Den innehåller höga halter av fettsyror som kroppen använder för att producera och reparera cellmembran och stärker huden.

Du kan lära dig mer om ingredienser som bidrar till att motverka rynkor och övergripande hudhälsa här.

Livsstilsval för att ta bort rynkor i pannan på ett naturligt sätt

Dina livsstilsval kan också ha en betydande påverkan på din hälsa och din huds utseende. Det finns åtgärder som du kan vidta som hjälper dig att hålla din hud frisk och som bromsar den tidiga framkomsten av rynkor i pannan. Att kombinera dessa med en bra hudvårdsrutin hjälper dig att hålla din hud pigg och fri från rynkor.

 • Ät en balanserad kost: Att äta livsmedel som innehåller massor av antioxidanter såsom frukt och grönsaker samt vitamin A, C och E, kan bidra till att förebygga att det bildas rynkor i pannan. Det beror på att de bidrar till att avlägsna fria radikaler, vilket hjälper huden att reparera sig själv.
 • Mindre stress: Ständig stress leder till att du rynkar pannan, vilket så småningom leder till rynkor i pannan. Att frigöra sig från stress är lättare sagt än gjort, men att säkerställa att du får tillräckligt med sömn, meditation, yoga, att prata med en terapeut och motionera dagligen är beprövade sätt att lindra stress.
 • Drick massor av vatten: Om du bara ser till att dricka tillräckligt mycket vatten, håller du dig återfuktad inifrån och ut. Det motverkar att huden torkar ut och kan bidra till att minska förekomsten av rynkor i pannan.
 • Prova ansiktsyoga: Ansiktsyoga har visat sig bidra till att hålla huden piggare och mer tonad genom att korrigera slapphet. Men, eftersom ansiktsyoga i grunden går ut på att återställa ansiktsmuskler som förlorats med tiden, måste man avsätta tid åt den. Dagliga träningspass för ansiktet bidrar till att minska framkomsten och synligheten för fina linjer och rynkor samt främjar andningsövningar.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.