Laserbehandling – Hur ska jag ta hand om min hud efter behandlingen?

Visa mer

Hudläkare rekommenderar ofta laserterapi för att motverka ålderstecken eller för att behandla hudåkommor såsom hyperpigmentering och akneärr. Den här artikeln förklarar hur laserterapi fungerar och skildrar i stora drag de olika typerna av laserbehandling. Vi går igenom vilka möjliga alternativ det kan finnas och hur man bäst tar hand om huden och stöttar hudförnyelsen efter en laserbehandling.

Här är våra bästa produktval för sprucken och irriterad hud:

Vad är laserterapi?

Ordet LASER är en förkortning för Light Amplification of Stimulated Emission of Radiation. Detta beskriver hur laser fungerar: ljusstrålar skapas på konstgjord väg, kontrolleras och används för att penetrera mänsklig vävnad för att korrigera en antal medicinska och kosmetiska problem.

Enkelt förklarat ”laddas” problemområdet i huden med högenergiljus. Ljuset förvandlas till värme och verkar på området. De mildaste behandlingarna verkar bara i hudens yttersta lager (epidermis) medan mer intensiva behandlingar kan nå ända ner till hudens djupaste lager.

Laserterapi erbjuder en mer exakt behandling än en kemisk peeling och den används för att minska eller avlägsna:

Vilka är de olika typerna av laserbehandling?

Det finns många olika typer av lasrar som används kosmetiskt men de ingår i två huvudkategorier: ablativa lasrar och icke-ablativa lasrar:

Ablativa lasrar

Ablation är en medicinsk term som används för att beskriva att man avlägsnar material från ytan på en struktur i en slipprocess. Ablativ laserbehandling definieras av det faktum att den tar bort hudens översta lager och därmed kan det ta ett par veckor för huden att läka efter behandlingen.

Ablativa lasrar används ofta för att minska ärr. De används också för att behandla rynkor eftersom de kan stimulera kollagenproduktionen. Det finns två olika typer av ablativ laser: Koldioxidlaser och Erbiumlaser.

Icke-ablativa lasrar

Laserterapi är ett effektivt sätt att behandla problem med hyperpigmentering såsom åldersfläckar

Icke-ablativa lasrar håller hudens yta intakt, så även om huden kan vara lite röd efter behandlingen återhämtar sig huden oftast fort. Eftersom de verkar under hudens yta är de särskilt effektiva för att ta bort åderbristningar, minska pigmenteringsproblem, behandla fina linjer och små rynkor samt avlägsna oönskat hår och tatueringar. Det finns flera typer av icke-ablativa lasrar men de vanligaste är pulsad färgämneslaser (DPL), Nd: Yag-laser och Alexandrite-laser.

Hudläkare använder även andra ickelaser- eller ljusbaserade behandlingar såsom IPL-behandling (ljuspulsbehandling).

När ska jag överväga att laserbehandla huden?

En hudläkare undersöker huden för att kunna ge rekommendation om behandling

Om du är särskilt oroad över hyperpigmentering, rosacea, akneärr eller någon annan hudåkomma bör du diskutera de olika behandlingsalternativen med en hudläkare. Han eller hon kan rekommendera den behandling som passar din hud bäst. 

Det finns en del effektiva dermokosmetiska hudvårdsprodukter som du kanske vill prova innan du genomgår en laserbehandling för antingen rosacea eller hyperpigmentering:

  • Eucerin AntiREDNESS-serien erbjuder omedelbar och långvarig lättnad och minskad rodnad för hud som lätt får couperosa och rosacea. 
  • För problem med hyperpigmentering som till exempel åldersfläckar, solfläckar och märken efter akne kan du prova Eucerin Anti-Pigment-serien. Den har kliniskt och dermatologiskt bevisat att den reducerar mörka fläckar och förhindrar att de återuppstår. De första resultaten märks efter två veckor och resultatet förbättras kontinuerligt vid regelbunden användning.

Om du bestämmer dig för att använda laserterapi ska du komma ihåg att den fungerar bäst på ljus hud. Laserterapi kan även få biverkningar och orsaka postinflammatorisk hyperpigmentering.

Hur ska jag ta hand om min hud efter laserterapin?

Ge huden den SOS-vård den behöver
Eucerin

Laserterapi ska alltid utföras av en kvalificerad och erfaren läkare och du ska vara noga med att följa instruktionerna gällande före och efter behandlingen. 

När hudvävnaden har återbildats (en process som kallas återepitelisation) är det lättare för huden att förnyas om man håller den fuktad. Eucerin Aquaphor Soothing Skin Balm ger huden den SOS-vård den behöver. Den bildar en halvocklusiv skyddsbarriär över huden som stödjer den naturliga överföringen av vattenånga och syre till och från huden. Sammansättningen innehåller glycerin – en effektiv fuktgivande ingrediens som drar till sig vatten och bidrar till att hålla kvar det i huden.

Glycerin verkar tillsammans med pantenol, som hjälper till att öka förnyelsen och reparationen samtidigt som det ger fukt till huden. Eucerin Aquaphor Repairing Ointment har kliniskt och dermatologiskt bevisat att den reparerar mycket torr, sprucken eller irriterad hud. Den ska inte användas på öppna, vätskande eller blödande sår.

Hud som behandlats med laserterapi blir också mycket känslig mot solljus, därför är det viktigt att använda hög solskyddsfaktor efter behandlingen, även molniga dagar. Eucerin Sun-serien består av solskydd för ansiktet med hög eller mycket hög SPF (30, 50 och 50+) för att ge huden det skydd den behöver efter laserterapi.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård

Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer

Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation

Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig