Make-up och akne – Lämpliga sätt att använda smink på aknebenägen hud

8 min läsning
Visa mer

Lyssna inte på dem som säger att du inte kan sminka dig om du har akne eller aknebenägen hud. 

Rätt makeup som lagts väl kan hjälpa dig att täcka finnar och ge dig det självförtroende du behöver för att kunna tänka på annat i livet. Dessutom upptäcker en del personer att när de väl lagt makupen pillar de mindre i ansiktet eftersom de inte vill förstöra sminket. Detta kan vara bra nyheter för personer med akne, eftersom det inte finns något värre för huden än att man petar i finnarna.

Det finns också produkter som kan ge en positiv effekt på din hud: Eucerin DermoPurifyer Oil Control Cover Stick bidrar till att minska finnar samtidigt som det döljer dem, så du får både vård och täckning i ett.

Den här artikeln ger råd om vad du ska titta efter och vad du ska undvika när du väljer makeup. Vi delar också med oss av tips på hur du lägger makeup på aknebenägen hud så att finnarna täcks och du känner dig nöjd med ditt utseende. 

Rätt produkter

Vilka makeupprodukter kan jag använda?

Foundation, ögonskugga, eyeliner, mascara, läppstift ... Listan är hur lång som helst. Det faktum att du har akne eller aknebenägen hud ska inte hindra dig från att använda några av dessa produkter. Men det finns saker som du ska se upp med och saker som du bör undvika om du har lätt att få finnar:

1: Kvaliteten är viktig
Använd produkter av hög kvalitet. Priset speglar inte alltid kvaliteten, men ”less is more” brukar vara ett bra kvalitetstest när det gäller makeup för aknebenägen hud. Leta efter produkter som testats och prövats och som inte innehåller alltför många tillsatser.

2: Icke-komedogena
En icke-komedogen produkt är en produkt som särskilt har tagits fram för att inte blockera porerna (eftersom blockerade porer kan leda till finnar och akne). Se till att du väljer produkter som tydligt säger att de är ”icke-komedogena” (eller något som innebär samma sak) på förpackningen. Det är de som passar din hud bäst och är säkra att använda även om du behandlas med akneläkemedel. Läs mer om hur finnar utvecklas i artikeln Orsaker och utlösare av akne - De bakomliggande faktorerna som påverkar och i artikeln Hur finnar och pormaskar uppstår - hur utvecklas dessa till en akneinflammation?

3: Bevisade aktiva ingredienser
Allra helst bör de produkter du väljer även innehålla aktiva ingredienser som bevisligen förbättrar aknebenägen hud. Bevisen du letar efter är klinisk och/eller dermatologisk forskning, och de aktiva ämnen som kan ha en positiv påverkan på finnar är bland annat salicylsyra, som bryter ner finnar och har en antibakteriell effekt.

Attention

Visste du att många dermatologer kan ge råd även om makeup? 
De undersöker din individuella hudtyp och genomför vid behov ett allergitest. Sedan kan de rekommendera de bästa makeupprodukterna för din hud och ge råd om ingredienser som du bör undvika.

Hur ska jag förbereda min aknebenägna hud för makeup?

Rengör huden noga innan du lägger makeup

Rengöring
Rengöringen är det första viktiga steget när man tar hand om aknebenägen hud. Smuts, bakterier och döda hudceller kan blockera porerna och bidra till nya finnar, och att då lägga på makeup på detta gör saker och ting bara värre.

Rengör ditt ansikte noga men försiktigt med produkter som är särskilt framtagna för aknebenägen hud, som exempelvis Eucerin DermoPurifyer Oil Control Cleansing Gel.

Applicera en mattgörande fuktkräm som särskilt utvecklats för aknebenägen hud

Fukt
Välj en fuktkräm som lindrar aknebenägen hud samtidigt som den är en bra bas för foundation. Eftersom din hud är fet vill du ha en produkt med en mattande effekt – vilket är en produkt som förhindrar att en synlig fet glans bildas på huden. Du kan då prova Eucerin DermoPurifyer Oil Control Mattifying Fluid som är en perfekt bas för foundation.

Om du vill kan du lägga en primer efter fuktkrämen (använd inte primer istället för fuktkräm) men se till att välja en som är icke-komedogen.

Låt fuktkrämen och primern absorberas i ett par minuter innan du lägger på foundation.

Om du genomgår topikal läkemedelsbehandling mot akne ska du applicera den krämen eller salvan innan fuktkrämen och ge huden tid att absorbera den. Eucerin Dermopurifyer Oil Control Adjunctive Soothing Cream har särskilt utvecklats som en fuktkräm för användning under läkemedelsbehandling mot akne, så du kan även använda den som makeupbas istället för DermoPurifyer Oil Control Mattifying Treatment tills din medicinska behandling är över.

Din makeuprutin

Steg för steg mot en klarare hud

Steg 1: Concealer

Välj en concealer som både täcker och minskar finnar

Vissa personer föredrar att börja sin makeuprutin med ett tunt lager foundation, andra tycker det är bättre att först använda concealer. Du kan prova båda sätten och se vad som fungerar bäst för dig.
Generellt tycker vi det är bäst att börja med den viktigaste produkten först. Så om du har en concealer som bevisligen både minskar och täcker finnar är det en bra idé att applicera den direkt på rengjord och fuktad hud, utan ett lager foundation mellan. En sådan concealer är Eucerin DermoPurifyer Oil Control Cover Stick. Det är en punktbehandling med två funktioner, med salicylsyra, som bevisligen jämnar ut hudtonen och både täcker och bidrar till att minska finnar.
En särskild concealer kan användas för att täcka stora områden lika väl som enskilda finnar. För en naturell look ska du försöka applicera concealern i ett X över varje blemma. Det säkerställer att den är täckt från alla sidor. Dutta sedan försiktigt (hellre än att gnugga) för att få produkten att smälta in och se till att blemman är ordentligt täckt. 

Du kan även prova att använda en ögonskuggspensel för att applicera concealern, eftersom en del tycker att det gör det lättare att få en naturlig, fläckfri täckning. Fläckig täckning kan få finnarna att synas ännu mer, vilket ju inte är det du är ute efter!

Steg 2: Foundation

Rengör dina makeupredskap regelbundet för att minska bakterierna
Rena fingertoppar är det mest hygieniska sättet att applicera foundation

När det gäller att välja foundation:

  • Konsistens: välj en lätt produkt
  • Yta: satsa på en matt snarare än en skimrande yta. En skimrande foundation kan få dina porer att se större ut
  • Färg: försök att matcha din hudton. Det är bättre att gå en nyans ljusare än en nyans mörkare för en naturlig täckning

När det gäller att applicera foundation:

  • Det bästa är att använda fingrarna. Tvätta dem precis innan så att du inte för över bakterier till din känsliga hud. 
  • Bakterier har en benägenhet att samlas på makeupredskap. Om du föredrar penslar och svampar ska du vara noga med att tvätta dem noga minst en gång i veckan med ett milt rengöringsmedel eller din Eucerin DermoPurifying Oil Control Cleansing Gel
  • Lägg inte på för mycket: det är frestande att fortsätta tills allt är täckt, men då lär det inte se särskilt naturligt ut när du kommer ut från badrummet. Ta det lugnt med din foundation och använd concealern om du behöver bättra på någonstans.

När du applicerat foundation kan du ljusa upp mörka områden under ögonen med en särskild concealer för detta.

Steg 3: Puder och rouge

Puder absorberar fett så att makeupen ser bra ut längre

Applicera rouge och sedan ett löst ansiktspuder. Puder absorberar överskottsfett, förhindrar att feta områden uppstår på huden och bidrar till att makeupen sitter längre. Använd mjuka borstar för att applicera båda och se till att tvätta dem minst en gång i veckan.

Precis som med foundation bör du undvika puder med skimrande effekt. Det kan förstärka istället för att dölja finnarna och partiklarna kan även fastna i porerna och orsaka ytterligare irritation.

Om du behöver fräscha upp hyn under dagen använder du pudret och/eller blotting papers och din concealer. Om du använder puder när du är på språng kan du applicera det med en bomullsrondell som du sedan slänger, så slipper du bära runt på en borste (som samlar på sig bakterier i din väska).

Attention

Genast matt när du är på språng
Blotting papers bidrar till att ta bort överflödigt fett i ansiktet. Sug upp, lägg på nytt puder och concealer, så kan du återgå till sånt som är viktigare.

Steg 4: Ögon och läppar

Vackra läppar kan avleda uppmärksamhet från små hudskavanker

Dra uppmärksamheten till ögonen eller läpparna istället för till finnar på huden.

Makeupborttagning för aknebenägen hud

Glöm inte att ta bort din makeup innan du går och lägger dig

Det är lätt att ramla i säng efter en sen kväll ute, men om din hud har lätt att få akne är det viktigt att du tar dig tid att ta bort makeupen.

Huden återbildas under natten och det gör den bäst när den är ren och kan andas fritt. Mild men ordentlig rengöring innan du går till sängs avlägsnar makeup och annan smuts så att din hud kan påbörja sin läkningsprocess. Att sova med smink, även den som är icke-komedogen, kan förvärra finnar och bidra till att nya uppstår.

Om du oroar dig för hur din partner ska reagera när han eller hon ser din hud på nära håll och utan täckning, kan det vara bra att prata om hur du känner. Det är inte otroligt att han eller hon också har haft finnar vid något tillfälle. Rätt partner kommer att förstå hur du känner och stötta dig, med eller utan makeup.

Attention

”Pigmentet i makeup kan blockera porerna och förhindra sebumflödet, så daglig rengöring är det första viktiga steget när man tar hand om hud med finnar och akne.”
Dr med. Markus Reinholz, hudläkare

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Complete the routine