Orsaker och utlösare av akne – De bakomliggande faktorerna som påverkar

7 min läsning
Visa mer

Det finns flera sätt du kan behandla och förebygga blemmor och sköta om hud som lätt får akne. Aknemedicinering är så klart ett alternativ men det finns andra, läkemedelsfria sätt samt saker du kan undvika som kan hjälpa dig att hålla din akne under kontroll. Den här artikeln tittar på de externa faktorer som kan orsaka, utlösa och förvärra akne och ger förslag på vad du kan göra för att hjälpa till att minska deras potentiella påverkan och ge din hud den vård den behöver.

Om du vill veta mer om de interna processer som orsakar pormaskar och finnar och hur de utvecklas till akne kan du läsa utveckling av akne och akne och hormoner.

Die gute Nachricht: Es gibt nicht nur eine, sondern mehrere Möglichkeiten, um der Entstehung von Nasolabialfalten vorzubeugen. Und diese lassen sich außerdem noch sehr gut in Ihren Alltag integrieren und sind leicht anzuwenden.

Besonders für helle und empfindliche Hauttypen wird bereits an sonnigen Frühlingstagen eine Tagespflege mit hohem Lichtschutzfaktor – wie z.B. die Eucerin HYALURON-FILLER Tagespflege mit LSF30 – empfohlen. An Sommertagen sollte es eine Sonnencreme fürs Gesicht sein.

Und das gilt natürlich auch für das Gesicht! Ein ideales Training ist hierbei das sogenannte Gesichtsyoga. Was erst einmal lustig klingt und durchaus komisch aussehen kann, ist eine der effektivsten Methoden um Nasolabial- und allen weiteren Gesichtsfalten vorzubeugen. Hier finden Sie 6 einfache Übungen, die zur Straffung Ihrer Gesichtshaut beitragen können.

Orsaker och utlösare

Vad orsakar/utlöser akne och gör den värre?

Tyvärr finns det ingen ”kur” mot akne, men genom att förstå vad som både kan utlösa och förvärra finnar kan du eventuellt lindra symtom och förbättra din huds tillstånd. Detta är några av de vanligaste:

Rekommendationer

Vad kan jag göra för att förebygga akne?

Huden är lika individuell som vi, så det som fungerar för en person kanske inte hjälper en annan, men det finns vissa saker du kan göra som kan hjälpa din hud:

Kosten
Näringslära och sunt förnuft säger oss att en hälsosam och balanserad kost är nyckeln till en sund kropp och en frisk hud, så försök att äta en varierad kost och skriv upp (vissa hudläkare kallar det ”huddagbok”) allt du äter som du tror kan orsaka blemmor och akne i huden. 

Om det inte hjälper kan du prova en ”elimineringskost”. Det bästa sättet att göra det är att ta bort eventuella syndare (som t.ex. mat med högt GI, sockerstinn mat och mejeriprodukter). Du kan läsa mer om detta i vilka förändringar kan jag göra i min kost för att hjälpa min aknebenägna hud?

Rökning
Sluta röka. Kan du inte det kan du åtminstone försöka minska din nikotinförbrukning.

Läkemedel
Om du tror att de läkemedel du tar förvärrar din akne bör du tala med din läkare. Han eller hon kan säkert rekommendera ett alternativ.

Hudvård
Rengör huden morgon och kväll och se till att ta bort all makeup innan du går och lägger dig.

Välj rengöring, fuktkräm och behandlingsprodukter som särskilt utvecklats för hud som lätt får blemmor och akne. Använd bara produkter som bevisat icke tilltäppande av porer, om du genomgår medicinsk aknebehandling, ska du se till att använda produkter som fungerar ihop med din behandling.

Eucerin Dermopurifier Oil Control-serien minskar bevisligen blemmor, lugnar irriterad hud och förebygger att nya blemmor uppstår samt innehåller produkter som fungerar tillsammans med medicinsk aknebehandling. Läs mer om de perfekta hudvårdsprodukterna och hudvårdsrutinen för aknebenägen hud.

Stress
Försök att hitta sätt att gå ner i varv. Motion hjälper dig att hålla kroppen i form (och att du känner att du har bättre koll på läget). Du hittar fler tips på hur du kan minska stress här.

Friktion
Det bästa du kan göra för att undvika friktionsakne är a) att duscha så snart du kan efter träning och b) att bära bomull så ofta det går hellre än kläder med Lycra. Försök också att inte ha fingrarna i ansiktet och att rengöra din mobiltelefon och tvätta örngott och handdukar regelbundet för att hålla bakterierna så få som möjligt.

Solljus
Njut av solen i lagom doser. Undvik de mest intensiva timmarna och skydda huden med lämpliga produkter som Eucerin Sun Gel Creme Dry Touch SPF30 eller SPF50+.

Det är bara genom att kontinuerligt prova dig fram över flera veckor som du kan hitta de orsaker som är särskilt relevanta för dig och som kan förbättra din huds tillstånd. Men om symtomen kvarstår och besvärar dig ska du komma ihåg att det finns en mängd medicinska alternativ tillgängliga. Prata med din läkare för att få råd om hur du bäst behandlar din hud.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.