Orsaker och utlösare av akne De bakomliggande faktorerna som påverkar

Det finns flera sätt du kan behandla och förebygga blemmor och sköta om hud som lätt får akne. Aknemedicinering är så klart ett alternativ men det finns andra, läkemedelsfria sätt samt saker du kan undvika som kan hjälpa dig att hålla din akne under kontroll. Den här artikeln tittar på de externa faktorer som kan orsaka, utlösa och förvärra akne och ger förslag på vad du kan göra för att hjälpa till att minska deras potentiella påverkan och ge din hud den vård den behöver.

Om du vill veta mer om de interna processer som orsakar pormaskar och finnar och hur de utvecklas till akne kan du läsa utveckling av akne och akne och hormoner.

Orsaker och utlösare

Vad orsakar/utlöser akne och gör den värre?

Tyvärr finns det ingen ”kur” mot akne, men genom att förstå vad som både kan utlösa och förvärra finnar kan du eventuellt lindra symtom och förbättra din huds tillstånd. Detta är några av de vanligaste:

Kosten

Forskningen om hur kosten påverkar akne är både otillräcklig och kontroversiell, men de flesta forskare är överens om att ett högt glykemiskt index (GI) och mejeriprodukter kan öka risken för hud som lätt får finnar. Det finns även en kontroversiell debatt kring hur andra livsmedel eventuellt kan påverka.

Du kan läsa mer om debatten kring livsmedel och varför vissa livsmedel tros förvärra akne i akne och kost.

Do sugar and dairy worsen acne?
Mejeriprodukter och sockerhaltig mat kan förvärra akne

Rökning

Forskning tyder på att rökning förvärrar akne genom att orsaka oxidativ stress i huden och förändra talgsammansättningen. 

En studie som utfördes på 1 000 kvinnor visade också att andelen personer med akne var betydligt högre bland rökare (ca 40 %) än bland icke-rökare (ca 10 %).

Källa: Capitanio et al from British Journal of Dermatology 2007 157, pp1040–1085

Acne and smoking
Rökning skadar både dina lungor och din hud

Läkemedel

Läkemedel som antidepressiva och antiepileptiska läkemedel samt steroider är kända för att kunna ge akne. Långvarig användning av antibiotika kan också skada tarmfloran och påverka hudens hälsotillstånd. 

Överdriven användning av androgener kan också bidra till att akne utvecklas - acne fulminans är ett ovanligt tillstånd och en biverkan av användning och missbruk av anabola steroider hos vissa bodybuilders.

Can medication cause pimples on the face?
Vissa läkemedel kan orsaka pormaskar och finnar

Olämplig hudvård

Regelbunden och noggrann rengöring är ett viktigt steg när man sköter om aknebenägen hud, men starka, tvålbaserade rengöringsmedel och vatten som är för varmt kan rubba hudens naturliga balans och förvärra symtomen. 

Vissa hudvårdsprodukter och makeup är också feta och komedogena (vilket innebär att de täpper igen porer och orsakar akne).

Acne and make-up
Se till att använda icke-komedogen makeup som inte orsakar akne

Vissa forskare tror att stress kan göra så att kroppen tillverkar mer insulin (insulin är ett hormon som produceras i bukspottskörteln och gör att cellerna kan använda och lagra socker från kolhydrater). Insulin stimulerar androgener (manliga hormoner) som i sin tur stimulerar till ett överskott av talgproduktion (seborré) och hyperkeratinisering (överproduktionen av celler som leder till igentäppta talgkörtlar), vilket är avgörande steg i utvecklingen av blemmor. Läs mer om akne och hormoner och om akne och stress.

Läkningsprocessen för ett sår blir också mycket längre när en person befinner sig i stress.

Särskilt långvarig oro är inte bra för huden och kan få aknen att ”blomma upp”. Det kan också vara svårt att leva med akne och det kan påverka självkänslan, vilket i sin tur ökar stressen och därmed förvärrar hudens tillstånd. Du kan läsa mer i psykologiska påverkan av akne och i akne och stress.
Blemishes worsened by stress
Att leva med akne kan vara stressande och stress bidrar inte till att förbättra hudens tillstånd.

Friktion

Långvarigt tryck och friktion på huden kan förvärra akne. Friktionsakne (känt som acne mechanica) uppstår när tätt sittande kläder eller band (t.ex. bh:ar, våtdräkter eller hakremmar på hjälmar) kvarhåller svett på huden. Den irritation som orsakas av svetten ökar talgproduktionen och leder till att finnar uppstår. Du kan läsa mer om acne mechanica här. Hudirritationer kan också orsaka klåda och om du kliar mycket eller hela tiden är på området, bidrar du till att sprida bakterier och förvärra aknen.

Solljus

Åsikterna går isär vad gäller solljus och akne, men (trots att personer med akne ibland tycker att huden mår bättre av solen) de flesta specialisterna är överens om att UV-strålning förvärrar akne. Du kan läsa mer om varför i akne och solskydd.

Hudpeelingprodukter och många akneläkemedel gör också huden mer känslig mot ljus och för mycket solljus kan öka risken för pigmentproblem och ärr. Läs mer om hur i akne och hyperpigmentering och akne och ärr.

Källa: Marucha PT, Kiecolt- Glaser JK, Favagehi M. Mucosal wound healing is impaired by examination stress. Psychosom. Med. 1998;60:362-5

Sunshine and acne
UV-strålning kan förvärra akne och orsaka pigmentproblem
Rekommendationer

Vad kan jag göra för att förebygga akne?

Huden är lika individuell som vi, så det som fungerar för en person kanske inte hjälper en annan, men det finns vissa saker du kan göra som kan hjälpa din hud:

Kosten
Näringslära och sunt förnuft säger oss att en hälsosam och balanserad kost är nyckeln till en sund kropp och en frisk hud, så försök att äta en varierad kost och skriv upp (vissa hudläkare kallar det ”huddagbok”) allt du äter som du tror kan orsaka blemmor och akne i huden. 

Om det inte hjälper kan du prova en ”elimineringskost”. Det bästa sättet att göra det är att ta bort eventuella syndare (som t.ex. mat med högt GI, sockerstinn mat och mejeriprodukter). Du kan läsa mer om detta i vilka förändringar kan jag göra i min kost för att hjälpa min aknebenägna hud?

Rökning
Sluta röka. Kan du inte det kan du åtminstone försöka minska din nikotinförbrukning.

Läkemedel
Om du tror att de läkemedel du tar förvärrar din akne bör du tala med din läkare. Han eller hon kan säkert rekommendera ett alternativ.

Hudvård
Rengör huden morgon och kväll och se till att ta bort all makeup innan du går och lägger dig.

Välj rengöring, fuktkräm och behandlingsprodukter som särskilt utvecklats för hud som lätt får blemmor och akne. Använd bara produkter som bevisat icke tilltäppande av porer, om du genomgår medicinsk aknebehandling, ska du se till att använda produkter som fungerar ihop med din behandling.

Eucerin Dermopurifier Oil Control-serien minskar bevisligen blemmor, lugnar irriterad hud och förebygger att nya blemmor uppstår samt innehåller produkter som fungerar tillsammans med medicinsk aknebehandling. Läs mer om de perfekta hudvårdsprodukterna och hudvårdsrutinen för aknebenägen hud.

Stress
Försök att hitta sätt att gå ner i varv. Motion hjälper dig att hålla kroppen i form (och att du känner att du har bättre koll på läget). Du hittar fler tips på hur du kan minska stress här.

Friktion
Det bästa du kan göra för att undvika friktionsakne är a) att duscha så snart du kan efter träning och b) att bära bomull så ofta det går hellre än kläder med Lycra. Försök också att inte ha fingrarna i ansiktet och att rengöra din mobiltelefon och tvätta örngott och handdukar regelbundet för att hålla bakterierna så få som möjligt.

Solljus
Njut av solen i lagom doser. Undvik de mest intensiva timmarna och skydda huden med lämpliga produkter som Eucerin Sun Gel Creme Dry Touch SPF30 eller SPF50+.

Det är bara genom att kontinuerligt prova dig fram över flera veckor som du kan hitta de orsaker som är särskilt relevanta för dig och som kan förbättra din huds tillstånd. Men om symtomen kvarstår och besvärar dig ska du komma ihåg att det finns en mängd medicinska alternativ tillgängliga. Prata med din läkare för att få råd om hur du bäst behandlar din hud.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

  • Läs om och testa våra nya produkter
  • Delta i tävlingar
  • Få senaste nyheterna inom hudvård
  • Få professionella hudvårdstips
  • Ta del av erbjudanden och kampanjer
  • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande