Hudvård – En hudvårdsrutin för kroppen

5 min läsning
Visa mer

Kroppshygien och kroppsvård är avgörande för allmänhälsan och vårt generella välbefinnande. Hudvårdsprodukter av hög kvalitet hjälper dig att rengöra och smörja huden på kroppen och skyddar den mot yttre påverkan som solstrålning samt kalla och varma temperaturer. De kan även användas till att lindra irriterad hud och behandla eventuella hudsjukdomar. En välfungerande hudvårdsrutin bidrar till att återställa hudens naturliga balans och gör att din hud både känns och ser frisk ut.

Hudvård för kroppen

Tre grundsteg

Det finns tre grundsteg för hur du sköter om huden på kroppen: rengöring, smörjning och skydd.

Steg 1: Rengöring

Noggrann rengöring är det första steget till effektiv hudvård. När du rengör huden avlägsnas smuts, talg, svett och andra rester så att huden känns ren och frisk.

Läs mer

Steg 2: Vårda

Hudvårdsprodukter återfuktar och ger ny näring åt huden. Använd en creme mot torrhet. Hudvårdsprodukter kan även användas på specifika områden på kroppen som händerna och fötterna, armhålorna samt hjässan.

Läs mer

Steg 3: Skydd

Det är viktigt att du använder ett solskydd de dagar som din hud kommer att exponeras för skadlig UV-strålning – huvudorsaken till förtida åldrande av huden. Huden på kroppen exponeras inte för UV-strålning lika ofta som huden i ansiktet. Därför är detta inget grundläggande dagligt steg, med det bör vid behov läggas in i hudvårdsrutinerna.

Läs mer

Läs mer om hudvård för ansiktet i Daglig hudvårdsrutin för ansiktet.

Allt om rengöring av kroppen

Varför är rengöring viktigt?

Huvudsyftet med att rengöra kroppen är att avlägsna smuts och svett så att huden hålls ren och frisk och inte luktar illa. Dusch och bad spelar även en viktig roll för vårt generella välbefinnande eftersom vi känner oss uppfriskade och avslappnade.

Så här rengör du huden

Klappa i stället för att gnugga huden torr så att den behåller lite fukt (oljebaserade produkter är som allra effektivast när de appliceras på fuktig hud).

Stor medvetenhet om hygienen i kombination med dagens aktiva livsstil har lett till att vi tvättar oss alltmer.  Överexponering för vatten, liksom starka rengöringsprodukter, kan torka ut huden och försämra hudens barriärfunktion. Följande rengöringsråd hjälper dig att hålla huden frisk:

 • Minska badtiden och sänk vattentemperaturen: Mycket varmt vatten och långa duschar eller bad avlägsnar hudens naturliga oljor.
 • Välj en rengöringsgel som är skonsam mot huden.
 • Klappa i stället för att gnugga huden torr så att den behåller lite fukt (oljebaserade produkter är som allra effektivast när de appliceras på fuktig hud).
 • Återfukta huden ordentligt efter rengöring.

Så här väljer du en passande rengöringsgel

Välj en kroppstvätt eller rengöringsgel med följande egenskaper:

 • Den är skonsam och torkar inte ut huden.
 • Den har ett pH-värde som motsvarar det hos frisk hud.
 • Den fyller på hudens lipidlager. Det innebär att produkten inte bara kompenserar för eventuell lipidbrist, den ser även till att färre lipider tvättas bort vid rengöring.
 • Produkten har utformats för just din hudtyp och dina specifika behov.
 • Produkten är noggrant testad och är, under idealiska förhållanden, skonsam mot känslig hud.
Välj en rengöringsprodukt som passar din hudtyp och dina specifika behov.

När hudens barriärfunktion är nedsatt blir huden känsligare och drabbas lättare av torrhet, infektioner och allergiska reaktioner.

Eucerin erbjuder ett stort urval av skonsamma men grundligt rengörande produkter för kroppen som passar alla hudtyper. Se vår pH5-serie 

Allt om hudvård för kroppen

Varför är hudvård viktigt?

Hudvårdsprodukter ska återfukta och fylla på hudens reserver så att den inte torkar ut. Genom att återfukta huden ökar du inte bara vatteninnehållet utan skyddar även huden och stimulerar deskvamationsprocessen (den process där huden gör sig av med döda celler) så att huden känns slät, mjuk och bekväm.

Hudvårdsprodukter kan även användas för riktad behandling av specifika hudtillstånd. Mycket torr hud orsakas t.ex. av att hudens barriärfunktion är nedsatt. Hudvårdsprodukter kan ha en positiv inverkan på behandlingen av tillståndet eftersom de fyller på hudens lipidreserver och därigenom stimulerar läkningsprocessen. Kolla in våra kroppsvårdsprodukter för frisk och glödande hud.

Så här vårdar du din hud

Hudvårdsprodukter ska appliceras efter rengöring eftersom de verksamma ämnena lättare absorberas av ren hud. Genom att regelbundet smörja huden efter bad håller du den återfuktad och frisk.

Vilka hudvårdsprodukter passar för min kropp?

Smörj huden efter att du har rengjort den så att huden hålls återfuktad och frisk.
Behandla särskilt torra hudområden med en fuktgivande creme med hög halt av lipider.

Tänk på följande när du väljer fuktcreme för kroppen:

 • Den ska passa för din hudtyp.
 • Den ska vara avsedd för dina specifika behov, om du t.ex. har  atopisk dermatit
 • Produkten är noggrant testad och är, under idealiska förhållanden, bevisat skonsam mot känslig hud.

Eucerin erbjuder ett stort urval av fuktcremer för kroppen som passar för alla hudtyper. Samtliga cremer har testats och är bevisat skonsamma mot känslig hud. Se våra produkter i pH5-serien.

Hudens uppbyggnad skiljer sig en aning beroende på var på kroppen huden sitter. Olika delar av kroppen behandlas också på olika sätt och utsätts för yttre påverkan i varierande grad. Därför bör vissa områden på kroppen, exempelvis våra händer, fötter, armhålor och hjässa, ägnas särskild omsorg och skötas om med produkter som är särskilt avsedda för dessa områden. Läs mer i Huden på olika delar av kroppen.

Efter solexponering kan det vara särskilt viktigt att ta hand om huden. Då kan t.ex. en  svalka huden och stimulera förnyelseprocessen efter att den utsatts för solen.

Allt skydd av kroppen mot UV-strålning

Varför är det viktigt att skydda sig?

Även små mängder solljus kan ha en positiv inverkan på vårt humör.
Applicera helst solskyddscremen en stund innan du vistas i solen. Det tar ett tag innan produkten har fördelats jämnt över huden. Stryk regelbundet på ett nytt lager, särskilt efter att du har badat och torkat dig.

Solljus har många positiva effekter på kroppen:
Det gör oss piggare, ökar vårt välmående, stimulerar blodcirkulationen och metabola processer samt aktiverar produktionen av D-vitamin. Det räcker dock med en liten dos.

Kroppen kan på egen hand skapa skyddsmekanismer som verkar effektivt mot de negativa effekterna av UV-strålning: pigmentbildning, tjockare överhud samt bildning av antioxidanter och UV-filtrerande ämnen som urokansyra. För att huden ska kunna skydda sig måste den dock ha tid på sig och får bara utsättas för låga doser av UV-strålning. Därför kan ytterligare skydd behövas. Läs mer i Så påverkas huden av solljus.

Överexponering för UV-strålning är en av huvudorsakerna till förtida åldrande av huden och kan leda till sjukliga hudförändringar, i värsta fall till hudcancer. En hudcreme eller lotion med solskyddsfaktor (SPF) bör användas för att skydda kroppen när den utsätts för UV-strålning.

Så här skyddar du dig

Solskyddscreme ska appliceras efter eller i stället för din normala fuktcreme. Applicera cremen i god tid före solexponeringen så att huden hinner absorbera de verksamma ämnena. Stryk regelbundet på ett nytt lager av produkten eller enligt anvisningarna på förpackningen. Läs mer i Användning av solskyddscreme på rätt sätt.

Vilka solskyddsprodukter passar för min kropp?

Stryk regelbundet på ett nytt lager solskyddscreme för att bibehålla samma skydd och inte bli bränd.

Vilken solskyddsfaktor som du ska välja beror på hur mycket pigment din hud har och hur känslig den är samt din hudtyp. Även årstiden spelar in liksom hur mycket och hur länge kroppen kommer att exponeras för solen. Läs mer i Solskydd.

Eucerin erbjuder ett brett urval av solskyddsprodukter med olika solskyddsfaktor och konsistens som passar för alla hudtyper. Om du är osäker på vilka produkter som passar bäst för dig ska du rådfråga en hudläkare.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig