kvinna som använder solskydd som en del i sin dagliga rutin

Bör jag använda solskydd varje dag?

5 min läsning
Visa mer

De flesta av oss vet att vi måste skydda oss mot solen, men kanske inte att vi bör använda solskydd året runt? Solskydd är inte bara till för solsemestern - man kan bränna sig i Sverige även när det är molnigt eller svalt.

Ta reda på varför du bör använda solskydd varje dag, vilken viktig roll solskyddet bör spela i din hudvårdsrutin och om du bör applicera solskydd före eller efter din fuktcreme.

Därför är solskydd viktigt

Det är viktigt att du får tillräckligt med D-vitamin från solljuset, men du bör alltid skydda dig mot solens UVA- och UVB-strålar. UV-framkallad DNA-skada är huvudorsaken till aktinisk keratos och dess vidare förlopp till icke-melanom hudcancer.

Här är några viktiga fakta om UV (som står för ultraviolett strålning):

Även när det är mulet absorberar huden upp till 80 % av solens strålar
UV-ljus har kortare våglängd än synligt ljus och trots att du inte kan se UV-ljus, kan din hud känna det
UVA har längre våglängd och är associerat med hudens åldrande
UVB har kortare våglängd och är associerat med solbränna

80%

av vårt synliga åldrande orsakas av UV

grafik som visar fakta om UV-exponering
Faktorer som påverkar UV-exponering

Vad är UVA- och UVB-strålar?

UVA-strålning försvagar hudens immunsystem och immunförsvar, vilket bidrar till utveckling av hudcancer. Då UVA-skada inte syns på huden innebär det att vi kanske inte blir medvetna om dess fulla påverkan förrän åratal senare.

UVB orsakar direkt skada på hudceller, vilket visar sig som solsveda, och ger upphov till DNA-skada. Så småningom kan dessa celler bli carcinogena. UVB-strålar är alltså extra skadliga för huden.

UVA-ljus förekommer året runt. Det skadar huden även när det är molnigt ute och det tränger även igenom glas. UVB-strålar förekommer i större utsträckning under sommarmånaderna. Läs mer i Hur påverkar solens strålar huden?

Bör jag använda solskydd varje dag?

Ett par minuter i solen ger en hälsosam dos vitamin D, men vår hud utsätts ofta för åtskilliga timmar av UV-strålar. Solskydd bidrar till att skydda mot fotoåldrande, cellulär DNA-skada och hyperpigmentering. Därför bör du använda solskydd dagligen som en del av din hudvårdsrutin.

För att undvika solsveda, minska risken för hudcancer och minska sannolikheten för att huden ska åldras i förtid, rekommenderar vi att du använder solskydd dagligen.

År av solskada kan resultera i att du ser mycket äldre ut än du faktiskt är, men om du använder solskydd varje dag kan du förebygga de tecken på synlig skada som uppträder senare i livet.

Tatuerad hud behöver också skyddas mot solen. Läs mer här.

Personer med ljusare hud har mindre melanin, som är ett skyddande pigment. De löper därför större risk när de utsätts för UV-strålning under året. Upptäck solskydd som är skräddarsydda för alla olika hudtyper i Eucerin's solsortiment.

Här kan du läsa mer om hur mycket solskydd vuxna och barn bör använda och när det är dags att applicera solskyddet på nytt.

Ska man applicera solskydd före eller efter en fuktcreme?

Att applicera solskydd bör vara en lika självklar del av din dagliga rutin som rengöring, återfuktning och toning. Du kanske undrar ifall du bör applicera solskydd före eller efter din fuktcreme? SPF ska appliceras som det sista steget i din rutin, innan du sminkar dig.

Fysiska solskydd innehåller skyddande ingredienser som skapar en barriär mellan din hud och solen- Att applicera solskydd efter återfuktning bidrar alltså till att blockera skadliga UV-strålar.

Många Eucerin-dagcremer innehåller solskyddsfaktor. Kanske behöver din hud en högre SPF, som kan användas som ett tillägg till eller i stället för din vanliga SPF-dagcreme.

När bör jag applicera solskydd?

Trots att risken för solexponering vanligtvis är låg när man vistas inomhus, bör du använda solskydd inomhus om du ofta sitter nära fönster när du arbetar hemifrån. Det är bara UVB-strålar som stoppas av glas. UVA-strålar kan fortfarande skada huden genom ett fönster.

Du bör även överväga att använda SPF om du tillbringar mycket tid i bilen, eftersom merparten av UV-åldrande på händer uppstår medan man kör bil. Hyaluron-Filler + Elasticity Age Spot Correcting Hand Cream minskar förekomsten av åldersfläckar och förhindrar vid regelbunden användning att de återkommer. SPF 30 ger ett effektivt skydd mot solen.

Solskydd som är skräddarsytt efter din hud

kvinna som använder Eucerin Actinic Control
Hitta Eucerin-solcreme som är skräddarsydd efter din hudtyp.

Du bör som nämnts använda solskydd varje dag, även om ditt smink innehåller SPF. Eucerin's solprodukter erbjuder ett omfattande skydd mot solframkallad hudskada.

Vårt enastående sortiment är utvecklat med avancerad spektral teknik och skräddarsytt efter individuella hudtyper. Sortimentet har färgkodade etiketter för att hjälpa dig att hitta rätt SPF för din huds behov.

Produkter som kan intressera dig

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.