Familj i solen på stranden

Blir man brun efter att man bränt sig?

0 min läsning
Visa mer

Att bränna sig i solen är aldrig skönt, men vissa av oss kan tro att en klarröd hudton kommer att förvandlas till en läckert brun solbränna. Visst kan man bli brun efter att ha bränt sig i solen, men det beror på en rad olika faktorer och kan innebära många olika hälsoproblem. Det är alltid klokast att undvika att bränna sig i solen genom att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda sig mot skadliga UV-strålar.

Den roll din hudtyp spelar för om din brända hy kommer att bli brun eller inte

Din hudtyp är den mest avgörande faktorn när det gäller huruvida du blir brun när du har bränt dig i solen eller inte. Personer med ljusare hudton löper störst risk att bränna sig.

Personer med en ljusare hudton har mindre melanin i huden som skyddar dem mot solens strålar, vilket gör att det är svårare för dem att bli bruna.

Personer med mörkare hudton har mycket större chans att bli bruna och mindre risk att bränna sig. Detta innebär dock inte att personer med mörkare hudton är immuna mot att bränna sig i solen. Det är fortfarande klokast att se till att man är väl skyddad mot att bränna sig och att man applicerar solkräm på rätt sätt, särskilt eftersom man fortfarande kan bli brun även om man använder solkräm.

 

Symptom på att du bränt dig i solen

Kvinna som bränt sig i solen
Om du blir brun eller inte när du har bränt dig beror på hur allvarligt du har bränt dig.

När du bränner dig i solen har din hud överexponerats för UV-strålar och det uppstår cellskador. Detta får kroppen att öka blodflödet till dessa områden, vilket resulterar i en röd lyster som känns varm vid beröring.

Allvarsgraden hos brännskadan kan variera och påverka om man blir brun efteråt. Om man bara bränt sig lite känns huden varm, den svider, kliar och stramar. Om man bränt sig allvarligare kan huden få blåsor och börja fjälla, vilket inte bara är mycket smärtsamt utan förmodligen också kommer att innebära att man inte blir brun efteråt.

Lär dig mer om allvarsgraderna för en solskada och behandlingar här.

Så här blir du brun av en solskada

När huden skadats i solen producerar kroppen extra melanin, som ansvarar för färgen på våra ögon, hår och hud, för att försöka undvika ytterligare skada. 6 till 48 timmar efter solbrännan kommer detta förmodligen att göra huden brunare.

När huden skadas av solen kan solbrännan göra dig brun, men varje gång du bränner dig ökar risken för att utveckla icke-melanom hudcancer. Solbränna kan även leda till hyperpigmentering (mörkare partier på huden) och fotoåldrande (när huden åldras i förtid).

 

Så här behandlar du din solskada och hjälper den att göra dig brun

Som vi förklarade tidigare i den här artikeln är det alltid bäst att undvika att bränna sig i solen, men ibland kan olyckan ändå vara framme.

Det finns inga garantier för att solskadan kommer att göra dig brun, men det är mycket viktigt att ta hand om den påverkade huden på bästa möjliga sätt.

För att minska riskerna för att huden ska börja fjälla och minimera andra biverkningar, finns det ett antal steg du bör vidta för att lindra bränd hud:

  1. Ta en kall dusch eller ett kallt bad eller använd en kylkompress
  2. Applicera en after-sun-produkt såsom After Sun Sensitive Relief Gel-Cream
  3. Drick massor av vatten
  4. Överväg att ta ibuprofen eller paracetamol
  5. Pilla inte på eventuella blåsor eller fjällande hud

Läs våra omfattande tips på hur du tar hand om solskador här.

Advanced Spectral Technology

Våra ansikten är oftast en av de första delarna av vår kropp som uppvisar tecken på solframkallad hudskada. Alla ansiktsprodukter i Eucerins solskyddssortiment innehåller vår innovativa Advanced Spectral Technology som skyddar dig mot UV-strålar och bidrar till att förebygga skador på huden som orsakats av solen.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.