Familj som använder solkräm på stranden

Förhindrar solkrämen att man blir brun?

3 min läsning
Visa mer

Det finns gott om missuppfattningar när det gäller solskydd och hur den påverkar om man blir brun eller inte. De flesta känner till att solskydd är det bästa sättet att undvika att bränna sig i solen, men många hoppar över solkrämen för att bli så bruna som möjligt, eftersom de tror att SPF förhindrar att de blir bruna.

Denna artikel förklarar hur du fortfarande kan bli härligt sommarbrun medan du använder solkräm, och hur viktigt det är att använda SPF när du vistas i solen.

Förhindrar solskydd att man blir brun?

Vår hud exponeras ofta för solen i timtal. För att inte skada hudcellerna permanent är det viktigt att du alltid använder solkräm när du ska vara utomhus. En del människor tror dock att solskydd minskar deras chanser att bli bruna.

Solskydd förhindrar inte att du blir brun eftersom det inte ger fullständigt skydd mot UVA-strålning.

Att applicera SPF 30+ skyddar dig mot 97 % av UV-strålarna, medan SPF 50+ skyddar mot 98 %. Detta innebär att vissa strålar ändå når fram till din hud, även om du använder solkräm, och därmed hindrar solkräm inte dig helt och hållet från att bli brun. Du kommer fortfarande att kunna få färg, men på ett långsammare, mer hanterbart sätt, samtidigt som du minskar riskerna för att skada din hud.

Vilket dock inte innebär att du inte kan bränna dig i solen. Med SPF 30 tar det ungefär 30 gånger längre tid att bränna sig än om du hade hoppat över solskyddet, under förutsättning att den är rätt applicerad. Så var noga med att återapplicera SPF för att begränsa skadorna på din hud.

När du ska välja solskydd finns det två typer som bidrar till att skydda huden mot UV-skada.:

●  Kemiska filter absorberar UV-strålar och förändrar dem innan de tränger in i huden och orsakar skada.

●  Fysikaliska filterreflekterar bort strålarna från din hud. Som förklaras ovan finns det ingen solskyddsom ger fullständigt skydd för din hud, så du kan bli brun med SPF.

 

Vilka är riskerna med att bli brun utan solskydd?

UVA- och UVB-strålar är mycket skadliga för din hud. En solskada kan få många negativa följder, både på kort och lång -sikt, som avsevärt kan påverka ditt utseende och din hälsa i stort.

På kort sikt blir huden röd och svullen, du kan få blåsor och huden kan kännas mycket smärtsam vid beröring. Att bli brun utan solkräm (eller med felaktigt applicerad SPF) ökar avsevärt risken för att utveckla hyperpigmentering (när det uppkommer mörkare partier på huden), fotoåldrande (din hud åldras i förtid) och riskerna för att utveckla hudcancer längre fram i livet ökar också.

Säkert solskydd

SPF bör användas dagligen eftersom vår hud inte bara påverkas av solen under semestern. UV-strålar och högenergiljus förekommer under hela dagen, alla dagar. Så oavsett vädret, även när det regnar eller är mulet, är det mycket viktigt för din hälsa att du använder solskydd när du ska vistas utomhus under längre perioder.

Det är värt att tänka på att all form av solbränna från UV-strålar betraktas som en solskada. Eftersom inte ens det mest kraftfulla solskyddet förhindrar att man blir brun, är det alltid bäst att använda SPF 30+ eller 50+. Detta hjälper din hud att hålla sig frisk och förebygga förtida åldrande av huden.

 

När ska jag använda SPF för att få det bästa skyddet?

Det rekommenderas att du applicerar solskydd 30 minuter innan du går utomhus, för att se till att den verkligen har satt sig på huden så att du får det bästa skyddet. Återapplicera sedan varannan timme när du vistas i solen eller oftare om du simmar, svettas eller torkar av dig med en handduk. Du kan lära dig mer om hur du applicerar solskydd på rätt sätt här.

 

Solprodukter som är skräddarsydda för din hud

Allas hud är olika och därför är det viktigt att välja rätt produkt. Eucerins överlägsna solsortiment innehåller aktiva ingredienser för specifika hudåkommor, så att alla produkter är skräddarsydda efter individuella hudbehov. Ta reda på vilket solskydd som passar just dig bäst.

 

Produkter som kan intressera dig

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.