Kvinna med hatt i solsken

Vilken solskyddsfaktor ska man ha?

2 min läsning
Visa mer

SPF står för solskyddsfaktor. SPF fungerar genom att reducera den mängd UV-ljus som kan nå fram till din hud. Att veta vilken SPF du ska ha beror på en rad olika omständigheter. Du bör fundera på vilken SPF-produkt som fungerar bäst för just din hudtyp, hur mycket skydd du behöver och vilken form din SPF-produkt ska ha. 
  
Alla produkter från Eucerin är tillverkade med vetenskapligt beprövade formuleringar och godkända av dermatologer, och var och en av dem erbjuder olika fördelar som är skräddarsydda för olika hudtyper och problem.

Det bästa solskyddet för alla hudtyper

Eucerin Sun Face Hydro Protect SPF50+ lämpar sig för alla hudtyper, vilket gör denna produkt perfekt för personer med blandhy blandhy som vill skydda både torra och oljiga hudområden. Denna produkt erbjuder en kladdfri textur och absorberas snabbt för att enkelt kunna appliceras på nytt under dagen.

 

Det bästa solskyddet mot hyperpigmentering

För alla som upplever hyperpigmentering skyddar Pigment Control SPF50+ mot solstrålar och fria radikaler, samtidigt som denna produkt även reducerar mörka fläckar och bidrar till att förebygga att de återuppstår.

Eucerin erbjuder även en tonad version som innehåller färgpigment som får hudtonen att se jämnare ut.

Det bästa solskyddet för hud som lätt drabbas av solallergi

Om du lider av solallergi erbjuder solskydd för ansikte och kropp ett bredspektrumsskydd samt skydd mot HEVIS-ljus. Solskyddet är utvecklat med alfa-glykosylrutin, som är känt för att förebygga solallergi.

 

Det bästa solskyddet för mogen hud

Eucerin Sun Photoageing Control är utvecklad med hyaluronsyra och minskar synligt tecken på åldrande, samtidigt som den förebygger fotoåldrande tack vare dess skyddande bredspektrumsegenskaper. De omsorgsfullt utvalda ingredienserna bidrar till att bekämpa fria radikaler och stöttar hudens egen återhämtning.

Det bästa solskyddet för oljig hud

Eucerins Oil Control Sun Gel Creme SPF 50+ erbjuder såväl bredspektrumsskydd för alla hudtyper som skydd mot HEVIS-ljus. Den ultralätta icke-komedogena formulan absorberas snabbt av huden utan att lämna kvar några rester och ger en matt finish. Perfekt för personer med oljig hud som inte vill ha ett kladdigt solskydd Vi har även en Gel-creme för kroppen, Dry Touch Gel-creme som finns i både SPF30 och SPF50+, samt för barn.

Vilken SPF ska jag ha?

Det råder en hel del förvirring om vad olika SPF-tal betyder och vilket man bör välja. Siffran är relaterad till den andel UV-strålar som solskyddet stänger ute. Till exempel innebär SPF 30 att solskyddet minskar mängden UV-strålar som når fram till din hud med 1/30, vilket motsvarar en minskning på ungefär 97%.

Är SPF 30 eller SPF 50 bättre för ansiktet?

Det viktigaste du bör tänka på för att skydda din hud är vilken mängd du använder och hur ofta du applicerar solskyddet på nytt. Om du inte applicerar solskyddet på nytt under dagen blir du sårbar för solen och den SPF-faktor du redan har applicerat blir ineffektiv. SPF 50 erbjuder ett högre skydd och är bra att använda på utsatta områden så som ansiktet som ofta utsätts för solens strålar.

SPF 15 blockerar omkring 93 % av UV-strålarna, medan SPF 30 blockerar omkring 97 % och SPF 50 blockerar cirka 98%.

Är SPF 100 för mycket?

Det finns inget som är för mycket när det kommer till SPF. SPF 100 skyddar mot 99 % av UV-strålar och är ett suveränt val om du vill ha en solskyddsfaktor som erbjuder mer skydd än faktor 50. Eucerin Actinic Control SPF50 är en certifierad medicinteknisk produkt med SPF 100 UVB- och UVA-skydd för att förebygga aktinisk keratos och icke-melanom hudcancer, eller som en kompletterande behandling av aktinisk keratos.

Är SPF 15 för lite?

Vilket solskydd som helst är bättre än inget solskydd, men vi rekommenderar inte att använda ett solskydd med en så låg solskyddsfaktor som SPF 15. Även en gnutta solbränna är ohälsosamt för huden och med faktor 15 blir du förmodligen solbränd. Som en tumregel är en högre SPF-faktor bättre när det gäller att skydda huden mot solskada och åldrande. Eucerins solskyddsprodukter erbjuder bara SPF 30 eller högre då dessa ger ett bättre skydd mot solens strålar.

Vad är skillnaden mellan UVA och UVB?

UVB-strålar är förknippade med bränd hud, medan UVA-strålar kan orsaka åldrande. Solstrålar utgörs av både UVA- och UVB-strålar , och därför är det viktigt att skydda huden mot båda dessa stråltyper.

Hantera solbränna

Att glömma bort att applicera solskydd igen tillräckligt ofta kan leda till att du bränner dig. I sådant fall kan Sensitive Relief After Sun lugna den irriterade huden  i ansiktet och på kroppen.

Vilket form av SPF ska jag använda?

Solkrämer marknadsförs under en rad olika namn. I vissa fall är det viktigt att känna till skillnaden, medan betydelserna kan vara snarlika i andra fall.

Vilket är bäst av mineralsolskydd eller kemiskt solskydd?

Det beror på vad du vill ha ut av ditt solskydd. Mineralsolskydd kan vara suveräna för personer med känslig hud eftersom deras formula inte tränger in i huden och orsakar irritation. Många väljer dock ett kemiskt solskydd eftersom de har lättare konsistens och är enklare att applicera jämfört med mineralsolskydd, som ofta lämnar kvar ett vitt skikt på huden.

Behöver jag använda en hög SPF-faktor om jag har mörk hud?

Det är viktigt för alla att använda SPF. Även om du inte bränner dig lika lätt i solen skyddar solkräm dig mot olika former av hudcancer och motverkar förtida åldrande. Det stämmer att mörkare hudpigment kan tillhandahålla ett visst naturligt skydd mot solen, men detta skydd kan aldrig överstiga SPF 13, vilket är lägre än den rekommenderade solskyddsfaktorn, till och med på vintern.

Hur ofta bör jag applicera mitt solskydd på nytt?

Många tror att produkter med högre SPF skyddar huden längre, men så är det inte. Med tiden får solljuset kemikalierna i solskyddet att bli inaktiva, oavsett produktens SPF eller huruvida det handlar om mineralsolskydd eller kemiskt solskydd. 
  
Därför är det viktigt att applicera solskyddet på nytt varannan timme, oavsett dess SPF. Lär dig mer om att applicera solskydd på nytt och hur mycket du bör använda.

När behöver jag använda solskydd?

Dermatologer rekommenderar att man använder solskydd under hela året, t.o.m. på vintern. Detta beror på att även mindre intensivt solljus kan orsaka hudskada och åldrande. 

  
Du behöver kanske inte applicera solskyddet på hela kroppen, men var noga med att inkludera en SPF-produkt för ansiktet i din hudvårdsrutin, eftersom huden i ansiktet är känsligare än huden på kroppen. Glöm inte bort att applicera solskydd på halsen och ditt dekolletage (urringning) för att undvika rynkor på halsen och bröstkorgen.

 

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.