Eucerin Sun – Skyddar din hud. Bryr sig om vår planet.

5 min läsning
Visa mer

Biologiskt nedbrytbart solskydd från Eucerin

Vi förstår att du både vill ge din hud det absolut bästa solskyddet som finns och välja produkter som respekterar och är snälla mot vår miljö. Det har även varit på vår agenda i många år nu. Våra forskare stöttar forskning över hela världen och vi arbetar hårt för att utveckla produkter som påverkar miljön så lite som möjligt utan att på något sätt kompromissa med det pålitliga solskydd och den hudtolerabilitet som du kan förvänta dig av Eucerin. Den här artikeln belyser några av våra åtgärder.

Hur påverkar en del UV-filter miljön?

UV-filter är det enda sättet att skydda bar hud mot skador som orsakas av solen: de går inte att ersätta när det gäller solskydd. Det har emellertid funnits en allmän debatt kring vissa UV-filter som misstänks påverka livet i haven. Det är framför allt två, oxybenzone och oxtinoxat, som har diskuterats som potentiella orsaker till korallblekning och därmed ha en negativ effekt på vårt känsliga marina ekosystem.1,2

I maj 2018 antogs en lag i den amerikanska delstaten Hawaii som förbjuder användningen av oxybenzone och oktinoxat i solskydd från och med 1 januari 2021.

1. Danovaro et al, Environ Health Perspect 116 (2008) 441-447
2 Downs et al, Ecotoxicology 23 (2014) 175-91

Bild på fiskar vid ett korallrev
Havslevande varelser och människor behöver friska korallrev för att överleva.

Pålitliga solskydd som respekterar miljön

Med Eucerin kan du känna dig trygg med pålitliga solskydd som är anpassade till din hudtyp och ditt hudtillstånd. Du kan även känna dig trygg med att du använder solskydd som respekterar vår miljö:

  • Alla produkter i Eucerins omfattande solskyddsserie är fria från oktinoxat och oxybenzone (UV-filter som misstänks bidra till korallblekning) och uppfyller kraven i Hawaii Reef Bill.
  • Hela vårt sortiment är sedan slutet av 2020 fritt från nylon, som är en typ av mikroplast.
  • Upp till 70 % av varje Eucerin Sun-produkt är lätt biologiskt nedbrytbart. Det minskar deras påverkan på miljön i haven.
  • Vi fortsätter att utvärdera våra produkter för att ytterligare minska deras miljöpåverkan med syfte att erbjuda dig både de högsta standarderna för solskydd och en ökad hänsyn till miljön.
Hawaii reef bill logotyp och Eucerinprodukter
Skyddar din hud och bryr sig om vår miljö

Hur minimerar Eucerins solskyddsprodukter påverkan på miljön?

Eucerin Sun och UV-filter

Trots att forskningen om hur UV-filter påverkar korallerna fortfarande är i sin linda (med studier som är laboratoriebaserade snarare än verklighetsbaserade) är alla Eucerins solskyddsprodukter redan fria från oxybenzone (benzophenone-3) och oktinoxat (oktylmetoxicinnamat) och uppfyller helt kraven i Hawaii Reef Bill. 

Forskare i ett laboratorium
Våra forskare arbetar hårt för att utveckla och testa pålitliga solskyddsprodukter

Vi använder enbart mineraliska och organiska UV-filter som uppfyller de stränga lagstadgade bestämmelserna i EU:s förordning om kosmetiska produkter. Och vi använder oss av den optimala kombinationen för dessa filter för att ge din hud det absolut bästa skyddet. 

Eucerin Sun blir nylonfri

Nylon är en sorts mikroplast. Mikroplaster är mycket små, solida plastpartiklar som är olösliga i vatten och inte biologiskt nedbrytbara. När de hamnar i havsvattnet stannar mikroplasterna där och bryts ner väldigt långsamt, vilket gör att de bidrar till föroreningen av haven. Även här förekommer en betydande offentlig debatt om vilken miljöpåverkan det innebär att använda dem.3

Nylon används ofta i kosmetik- och hygienprodukter för att förbättra känslan på huden: det ger produkten en len känsla när man smörjer in den. Trots att det inte finns någon lagstiftning kring användningen av nylon i hudvård har Eucerin tagit initiativ till att ta bort det. Vi har inte använt några mikroplaster i nya produkter sedan 2015 och är sedan slutet av 2020 100 % nylonfria. Vi stödjer även proaktivt den vetenskapliga forskningen om användningen av syntetiska polymerer som hudvårdsingredienser för att säkerställa kontinuerliga förbättringar.

 

3. FN:s miljöprogram definierar mikroplaster som syntetiska polymerer och/eller sampolymerer (plaster) med en minsta storlek av 5 mm. Dessa partiklar är solida, vattenolösliga och icke-nedbrytbara.

 

Bild som anger att Eucerin Sun är 100% nylonfria
Samtliga våra solskyddsprodukter är 100 % nylonfria

Eucerin Sun och biologisk nedbrytbarhet

Biologisk nedbrytbarhet är en viktig faktor när man pratar om miljövänliga produkter.

Ett material är biologiskt nedbrytbart när det kan brytas ner biologiskt i enlighet med europeiska standarder. Biologisk nedbrytbarhet är avgörande eftersom det innebär att material som går ut i haven bryts ner snabbt istället för att finnas kvar i sin nuvarande form under en väldigt lång tid. Ju snabbare en produkt bryts ner, desto mindre belastar den miljön.

De flesta av de ingredienser som används i Eucerins solskyddsprodukter klassificeras inte bara som biologiskt nedbrytbara utan som lätt biologiskt nedbrytbara. Enligt internationellt accepterade och godkända testmetoder anses ett ämne lätt biologiskt nedbrytbart när biologiska agens i havsmiljö, t.ex. mikroorganismer, kan brytas ner till koldioxid och mineraler till minst 60 % inom 28 dagar.

Inte alla biologiskt nedbrytbara alternativ till ingredienser och i synnerhet UV-filter uppfyller våra standarder när det gäller hudtolerabilitet och effektivitet. Eucerin genomför individuella analyser på varje ingrediens i alla våra Sun-produkter för att avgöra hur snabbt de bryts ner och upp till 70 % av varje Eucerin Sun-produkt är redan lätt biologiskt nedbrytbar samtidigt som de ger din hud det bästa solskyddet.

Solskydd av hög kvalitet och utan kompromisser för din hud

Bild på Advanced Spectral Technology

Med över 130 års erfarenhet av hudvård har vi byggt upp ett renommé för innovation och effektivitet inom solskydd och är fortsatt engagerade i att leverera pålitligt solskydd som är snällt mot din hud och miljön.

Eucerin Suns produkter innehåller bara de absolut bästa ingredienserna. Våra UVA- och UVB-filter uppfyller de höga standarder som anges av Cosmetics Europe och nivåerna på UVA-skyddet är högre än EU:s rekommendationer. Vår Advanced Spectral Technology kombinerar dessa pålitliga bredspektrums- och fotostabila UVA-/UVB-filter med Licochalcone A för att neutralisera fria radikaler som orsakas av UV- och synligt högenergiljus (HEVIS). Produkterna innehåller även Glycyrrhetinic Acid (Glycyrrhizinsyra) som stöttar hudens egen återhämtning och, beroende på produkt, andra ingredienser som bevisligen tar hand om andra hudproblem.

 
Kvinna som smörjer in sig med Eucerin Sun dry Touch SPF 50+ på en strand
Skydda din hud och ta hand om miljön med Eucerin Sun

Vi skapar produkter med en konsistens som du kommer att använda mer än gärna. Oavsett om du väljer en lätt cremegel, en fetare creme, pumpspray eller aerosolspray så absorberas alla våra solskyddsprodukter snabbt och är inte feta.

De har även genomgått omfattande tester – både i labbet och i hemmiljö – med många olika typer av konsumenter, även sådana med hudproblem. Alla Eucerins solskyddsprodukter har kliniskt och dermatologiskt visat sig effektivt skydda mot hudskador som orsakas av solen. Dermatologiska tester visar också att produkterna tolereras väl av känslig hud och andra hudtyper med särskilda behov.

 

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig