Vår historia – över 100 år – Av innovativ medicinsk hudvård

8 min läsning
Visa mer

I mer än 100 år har Beiersdorf, företaget bakom Eucerin förknippats med banbrytande innovationer inom hudvårdsprodukter. Ända från starten har forskning och produktutveckling hos Eucerin varit oskiljaktigt från dermatologisk forskning.

Grunden för Eucerin

Grundare av Beiersdorf – Paul C. Beiersdorf
Varje Eucerin-produkt bygger på intensiv forskning och nära samarbete mellan farmaceuter och dermatologer – redan från början.

Varumärkets ursprung finns i ett apotek som ägdes av Paul C. Beiersdorf i Hamburg.

År 1882 ansökte Paul C. Beiersdorf om patent på en ny typ av medicinskt förband och grundade därmed Beiersdorf Company. Åtta år senare sålde han verksamheten till apotekare Oscar Troplowitz som började tillverka produkter under varumärket Beiersdorf. Ett nära samarbete med den banbrytande dermatologen Paul Gerson Unna betydde att produkterna inspirerades av och baserades på den allra senaste forskningen om huden.

Denna kombination av forskning och utveckling löper genom vår historia, ända fram till i dag.

Det betyder att var och en av våra produkter både är vetenskapligt relevant och bevisad med avseende på skonsamhet och effekt, vilket ger dig pålitliga lösningar för olika typer av hudtillstånd och hudproblem.

Revolutionerande hudvård i över ett sekel

1900 Eucerit

Dr Lifschütz ansökte om patent för att Eucerin skulle kunna tillverka en stabil emulsion.
Den första Eucerin-serien.

År 1900 ansökte den unge kemisten Isaac Lifschütz om ett patent på en konsistensgivare som han kallade Eucerit – inspirerat av det gamla grekiska ordet för "det vackra vaxet". Dr Lifschütz utveckling av Eucerit kan ses som en medicinsk revolution på sin tid. Eucerit var den tekniska basen för utvecklingen av de första stabila emulsionerna med vatten i olja någonsin. Den låg också till grund för alla Beiersdorf-produkter på den tiden. Professor Unna var särskilt imponerad av egenskaperna hos den salva som tagits fram:

Eucerin Ointment är behaglig för farmaceuten tack vare sin stabila och smidiga konsistens, den är lätt att ordinera för läkare och den skapar en bra känsla hos patienten tack vare sin mjukhet och kylande effekt.

1950-1960 pH5 Eucerin Ointment

Det var inte förrän 1950 som nästa Eucerin-produkt kom ut: pH5 Eucerin Ointment. Produkten skapades för att verka i en basisk miljö och var en verklig innovation på sin tid eftersom det var den första produkten som garanterade bevarande och återställning av hudens sura skyddslager, vilket är högst relevant även i dag.

1970-1980 Eucerin pH5 Lotion and Cream

Den första Eucerin-produktserien som var lämplig för användning på alla hudområden och särskilt lämplig för känslig hud. Med den här serien skapade Eucerin på sin tid ett holistiskt medicinskt hudvårdsprogram för att upprätthålla och skydda hudens hälsa. Den är utformad särskilt för känslig hud och rekommenderas fortfarande av läkare över hela världen för en rad olika hudproblem tack vare sin skonsamhet och sitt effektiva skydd av huden.

Den första Eucerin pH 5-serien rekommenderades enbart för behandling av hudsjukdomar hos läkare.

1991-1994 Eucerin Sun Care, Laceran och Laceran Omega

1991 – Eucerin Sun Care
De första Eucerin-produkterna som är kliniskt bevisade att aktivt stärka huden mot solallergier. Profylaxsystemet i två faser i dessa produkter är ett stort genombrott inom solskydd. De både stärker hudens skyddsbarriärer mot UVA-påfrestningar minskar inflammatoriska tendenser i huden.

1992 – Laceran 
Under det här året lanserades en serie ureabaserade produkter under namnet LACERAN, som var specifikt avsedda för behandling av mycket torr hud. Urea finns i alla kroppsvätskor och vävnader och är en viktig del av hudens naturliga fuktgivare. I många tillstånd med torr hud är de naturliga ureanivåerna reducerade, vilket leder till ytterligare fuktförluster. Genom att fylla på denna aktiva ingrediens, lindrar Laceran effektivt klåda och torr hud.

1994 – Laceran Omega
En utökning av produkterna med omega-6-fettsyror, specialutvecklade för vård av atopiskt eksem (dermatit). Dessa naturliga fettsyror stärker hudens skyddsbarriär och minskar vätskeförlust, vilket i sin tur lugnar och ger näring åt grov och torr hud.

Läs mer om tanken bakom och utvecklingen av Eucerin AtopiControl.

1995-1996 Eucerin pH5 Shower Oil, Eucerin Hydro Balance och Lipo-Balance

Skriv ut annonsen för Eucerin pH 5 Shower Oil 1995

1995 – Eucerin pH5 Shower Oil
En verklig innovation: Eucerin Shower Oil förhindrar att huden torkar ut samtidigt som den rengör med extra milda ytaktiva ämnen.

1996 – Eucerin Hydro Balance och Lipo-Balance
Genom att lansera Eucerin Hydro Balance och Lipo-Balance tog Eucerin det första steget mot att kunna erbjuda en dermokosmetisk produktserie för mycket känslig ansiktshud.

1998 Eucerin Q10 Anti-Wrinkle Cream

Under mer än ett decennium har Eucerin Q10 ACTIVE-serien varit verksam mot de första ålderstecknen.

1998 – Eucerin Q10 Anti-Wrinkle Cream
Den första Eucerin-produkten med coenzym Q10 och en lösning för känslig, mogen hud. Detta naturligt förekommande ämne stimulerar energiproduktionen i cellerna. Q10-produkter från Eucerin bidrar till att förbättra återbildningen hos känslig hud och släta ut fina linjer och rynkor.

1999 Eucerin Re-balance och Eucerin Blemished Skin

Skriv ut annons från 1999.

1999 – Eucerin Re-balance
Den första Eucerin-produktserien med den aktiva ingrediensen Fucogel, som stärker motståndet mot yttre irriterande ämnen och märkbart lugnar hyperkänslig hud.

1999 – Eucerin Blemished Skin
Eucerin förstod att aknebenägen hud inte bara är ett problem för tonåringar och lanserade en serie produkter specifikt för behoven hos vuxna som lider av aknebenägen hud. Den fungerar genom att fokusera på problemets ursprung – i hårsäcken – och samtidigt se till att huden inte torkar ut.

Sådana egenskaper gör Eucerins produkter idealiska för vård av hud med utslag under läkemedelsbehandling.

Läs mer om tanken bakom Eucerin DermoPURIFYER och utvecklingen av den.

2000-2005 Vital, Modelliance, Anti-Pigment Fluid och AntiRedness

2000 – Eucerin Vital
Eucerin Vital-serien har utvecklats specifikt för behoven hos mogen hud, eftersom den förlorar sin elasticitet framför allt efter klimakteriet. Högeffektivt retinol används som det första aktiva huvudämnet för den här serien.

2004 – Eucerin Modelliance
Den första anti-age-produkten från Eucerin som "modellerade om" och stärkte ansiktskonturerna. Produktens sammansättning med en kombination av Ginkgo-extrakt och ursolsyra stimulerar hudens egen produktion av kollagen och slätar ut rynkor.

2005 – Eucerin Anti-Pigment Fluid 
Den första Eucerin-produkt som minskar synligheten för fläckar och hyperpigmentering i huden med hjälp av disyra som påverkar hudens melaninproduktion.

2005 – Eucerin Anti-Redness
Den första Eucerin-produktserien som minskar rodnader. Den innehåller licochalcone A, som lugnar huden och gröna döljande pigment som neutraliserar rodnad. Detta var en av de första serierna med dermokosmetiska produkter som har kliniskt bevisad effekt i form av omedelbar och långvarig lindring av hud som tenderar att rodna, bli diffust blossande och ha synliga kapillärer.

2006 Eucerin Hyaluron-Filler

Denna revolutionerande serie har inspirerats av dermatologiska hyaluronsyrainjektioner som bekämpar rynkor och är en av de mest framgångsrika anti-ageing-serierna som sålts på apotek.

Produkterna fyller ut rynkor tack vare kombinationen av den aktiva ingrediensen hyaluronsyra, som intensivt återfuktar huden för att jämna till hudytan och minska linjer och rynkor och saponin, som stimulerar hudens egen hyaluronproduktion.


2008 och 2010 DermoDENSIFYER och AQUAporin ACTIVE

Genom lanseringen av Eucerin DermoDENSIFYER-serien 2008, stärkte Eucerin sin anti-aging-kompetens.
Sedan 2010 finns Eucerins Eucerin AQUAporin ACTIVE-serie med ansikts- och kroppsprodukter som återfuktar huden på djupet.

2008 Eucerin DermoDENSIFYER
Den första Eucerin produkten som förnyade och gjorde åldrande hud tätare – utan någon kemisk peeling. I produkterna kombineras apiaceae-peptider med naturligt framställt arctiin som förstärker hudens struktur och stimulerar kollagenproduktionen, samtidigt som huden ser mer ungdomlig och strålande ut.

2010 Eucerin AQUAporin ACTIVE
Den här produkten har inspirerats av en Nobelprisvinnande upptäckt och var den första Eucerin-produktserie som stödjer hudens naturliga fuktnätverk genom att skapa nya aquaporiner. Dessa proteinbaserade kanaler, som finns i cellmembranen, styr vattenöverföringen in i och ut ur cellerna. Nyckelingrediensen gluko-glycerol är biologiskt identisk med de molekyler som stimulerar hudens aquaporiner och jobbar för att återställa det naturliga flödet av fukt mot ytan. Detta är ett genombrott inom djupgående återfuktning.

2010 Eucerin Men

Mannens hud är annorlunda än kvinnans – och det gäller även mäns hudproblem. Många rör rakningsprocessen, som orsakar irritation, hudutslag och mikrosår.

Eucerin Men har specialutvecklats för att bekämpa rakningsproblem. Tack vare antibakteriellt silver och den antiinflammatoriska agenten licochalcone A, bekämpar den effektivt irritationer vid rakning.

Mannens hud annorlunda än kvinnans – Eucerin erbjuder ett komplett sortiment för dess specifika behov.

2011 Eucerin Complete Repair

Kombinationen av aquaporinteknik med det välkända aktiva huvudämnet urea är grunden för Eucerin Complete Repair-serien.
Torr hud är ett av de vanligaste hudproblemen. Ureabaserade lotioner har varit Eucerins lösning i nästan 20 år.

När Laceran-produkterna integrerades i Eucerin 1996 och efter nästan 20 års framgång med ureabaserade lotioner och krämer 

Var det dags för en förändring av recepttekniken: aquaporintekniken integrerades i bodylotions för torr hud.

Denna nya - och mest avancerade - hudvård för torr hud från Eucerin ger en komplett lösning för lindring av problem som är förknippade med mycket torr hud. Den bekämpar inte bara symptomen utan även de tre huvudorsakerna: en brist på fuktbindande ämnen (NMF), en brist på barriärslipider (ceramider) och en svaghet i hudens eget fuktnätverk (aquaporiner).

2012 DermoCapillaire, Even Brighter och Skin Institute

Eucerin DermoCapillaire-serien har utvecklats för de vanligaste problemen i hårbotten och håret.
Det är kliniskt bevisat att serien Eucerin Even Brighter gör mörka fläckar ljusare.

Eucerin DermoCapillaire
Baserat på upptäckten att de flesta hårproblem har sitt ursprung i en mikroinflammation i hårbotten har Eucerins forskare utvecklat en serie av behandlingsmetoder för de vanligaste problemen i hårbotten och med håret. Tack vare huvudingrediensen licochalcone A lindras mikroinflammationer i hårbotten och – i kombination med kompletterande, specifika aktiva ämnen – får hårbotten ett sunt utseende igen.

Eucerin Even Brighter
En ny generation av kosmetiska produkter som gör huden ljusare och är mycket effektiva mot hyperpigmentering.
Baserat på deras djupgående förståelse av de molekylära biologiska processer som ligger till grund för pigmenteringsproblem i huden har Beiersdorfs forskare upptäckt att B-Resorcinol kan reducera produktionen av melanin i källan, vilket ger en mer balanserad pigmentering.

Eucerin Skin Institute
Det första Eucerin Skin Institute öppnar i Hamburg och ger allmänheten möjlighet att komma närmare Eucerins expertis inom medicinsk hudvård. Här erbjuds hudanalys, personlig rådgivning och en rad olika behandlingar. I detta syfte har Eucerin utvecklat en egen hudkodläsare (Skin Code Reader) som kan avgöra en individs unika hudkod och sedan använda den för att utveckla skräddarsydda vård- och behandlingsplaner.

Hjärtat av Eucerin – Hamburg-baserade Eucerin Haut Institut.

2013 Volume-Filler och AtopiControl

Eucerin Volume-Filler-serien är kliniskt testad och verkar i de specifika hudlager där volymförlusten uppkommer.
Eucerins AtoControl-produkter är specialutvecklade för torr och irriterad hud och för atopisk hud under inaktiva faser och när skov uppstår.

Eucerin Volume-Filler
När vi åldras upplever många att rynkor inte är det största problemet längre. Det handlar mer om slapp hud och att förlora ansiktets konturer.

För sådana kunder har Eucerins forskare utvecklat Volume-Filler-serien. Tre aktiva ingredienser riktar sig mot specifika hudlager för att återställa volym och omdefiniera ansiktskonturer.

Eucerin AtopiControl
Sedan lanseringen av Laceran Omega 1994, har Omega-6-fettsyror visat sig vara effektiva för grundläggande vård av atopisk hud.

Genom upptäckten av de antiinflammatoriska egenskaperna hos licochalcone A och den antibakteriella effektiviteten hos decandiol fanns det möjlighet att utveckla en serie av produkter som uppfyller behoven hos dermatologer och barnläkare: effektiva hudvårdslösningar i alla faser av atopiskt eksem (dermatit).

Vad kommer härnäst hos Eucerin?

Beiersdorf Research Center i Hamburg, Tyskland.

Utgångspunkten och fokus för vårt arbete har alltid varit huden, och genom ökad kunskap om hudens uppbyggnad och funktioner hoppas vi i framtiden upptäcka nya aktiva ingredienser och ännu effektivare lösningar.

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.