Sagging skin due to a loss of volume

Tecknen på åldrande Slapp hud, minskad volym och djupare rynkor

När huden åldras förändras dess struktur. I 40-årsåldern upplever de flesta av oss minskad volym, slappare konturer och djupare rynkor. Det beror på en kombination av inre processer och yttre faktorer.

Slappare hud och åldrandeprocessen i huden

Sättet vi åldras på är delvis ärftligt. Tillsammans med miljö- och livsstilsfaktorer ser det inre åldrandet till att viktiga processer och funktioner blir långsammare i huden. Det är detta som orsakar det mest synliga tecknen på åldrande: fina linjer och rynkor, slapp hud och minskad volym och minskade ansiktskonturer, minskad elasticitet samt mindre lyster.

Slapp hud beror på färre volymgivande celler.

woman
Slapp hud i ansiktet orsakas av minskad volym

Den minskade volymen får tillsammans med rynkor, minskad lyster och minskad elasticitet, huden i ansiktet att börja se äldre ut. Det kan vara svårt att se minskad volym och otydligare ansiktskonturer.De första tecknen på minskad volym i läpparna brukar vara när läppstiftet börjar ”blöda”. Minskad ansiktsvolym brukar resultera i slappare hud, att kinderna blir plattare och att man börjar få en s.k. kalkonhals. Hela ansiktsuttrycket kan ändras och kan se negativt, ledset eller trött ut. Vecken som utvecklas mellan näsvingen och mungipan kallas nasolabiala veck och de hänger också ihop med slapp hud och minskad volym.

Ett urval av våra produkter att förebygga föråldrande

Tecken och symptom

Hur upptäcker jag slapp hud och minskad volym?

Skönhetstriangeln

En visuell referens som kallas "skönhetstriangeln" visar tydligt hur en volymförlust förändrar ansiktets form och struktur på flera subtila men transformerande sätt.

Jämn fördelning

Den jämna fördelningen av volym i ansiktets hud när vi är unga gör att vi ser attraktiva ut. De viktigaste dragen hos ett ansikte som ser ungt ut kan ses som en del av ”skönhetstriangeln”. De är:

 • Höga kindben
 • Fylliga kinder
 • Slät hud
 • En tunn, väldefinierad käklinje

Dessa drag skapar tillsammans en ansiktsform som är bredare upptill och smalnar av mot hakan, som är den smalaste punkten. Ansiktet ser avslappnat och positivt ut.

triangel
Skönhetstriangeln associeras med ett ungdomligt, positivt utseende.

Minskad volym

När vi åldras innebär tecknen på minskad volym att triangeln vänds upp och ner.

Det beror på följande förändringar:

 • Bredare, slappare käklinje
 • Slappare hud på grund av mindre definierade ansiktskonturer
 • Plattare kinder
 • Rynkor i pannan och mellan ögonbrynen 
 • Mungiporna pekar nedåt
 • Insjunkna tinningar och området under ögonen 

Det är kombinationen av dessa faktorer som sammantaget ger ett åldrat utseende. Som man kan se här är triangeln nu vänd åt andra hållet med den bredare delen mot ansiktets nederdel. När volymen minskar och huden blir slappare förändras intrycket av ansiktet. Personen kan se ledsen eller stressad ut och det kan leda till felaktiga bedömningar vad gäller humör eller inställning.

triangel
Med tiden vänds skönhetstriangeln upp och ner, vilket leder till ett negativt, ledset utseende
Bidragande faktorer

Vilka processer genomgår huden när den förlorar sin volym?

Gradvis minskning av de ”utfyllande” ämnena som gör att huden är fast och slät. Den minskade volymen leder till mindre definierade konturer och slapp hud i hudens olika lager:

Överhuden (epidermis)
När vi blir äldre producerar hudens yttersta lager mindre mängder hyaluronsyra och färre lipider. Huden får minskad förmåga att binda fukt, blir torrare och därmed uppstår fina linjer och rynkor. Huden börjar bli slapp, ser tunnare ut och den kan kännas torr och sträv.

Hudens djupare lager
En årlig minskning på 1 % kollagen förvärrar den förtunnande effekten tillsammans med avtagande nivåer av funktionellt elastin. Eftersom elastin delvis ansvarar för hudens elasticitet och styrka innebär en minskning av dessa två substanser att huden blir slapp och mindre elastisk. De volymgivande cellerna som ”fyller ut” huden minskar i storlek och antal, vilket leder till att dessa lager krymper. Resultatet är att huden ser mer hopdragen och insjunken ut och kinderna plattare. 

Med tiden avtar det blodflöde som tillför näringsämnen, vilket resulterar i matthet och en tendens att torka ut och läka långsammare. Huden får ytterligare minskad elasticitet och djupa rynkor bildas.

Vilka faktorer orsakar slapp hud och minskad volym?

Det är inte bara våra gener som bestämmer hur vi åldras. Det finns en mängd andra inre och yttre faktorer som leder till att volymen i huden minskar:

1) Epidermis. 2) Hudens djupare lager
1) Epidermis. 2) Hudens djupare lager

Hormonförändringar och livsstil

Under puberteten är östrogennivåerna höga. Huden är slät och elastisk och hudens konturer definierade.  När vi åldras minskar hormonnivåerna och de volymgivande cellerna minskar både i storlek och antal, vilket leder till minskad volym och mindre definierade ansiktskonturer.

Som en del av hudens allmänna åldrande orsakas minskad volym av samma yttre livsstilsfaktorer som också bidrar till rynkor och minskad elasticitet och lyster. De kan vara:

 • Sol: För mycket tid i solen kan skada kollagenet, försämra hudens struktur och orsaka fotoåldrande (hudens förtidiga åldrande orsakat av solen) 
 • Rökning: Nikotin och andra kemikalier som finns i cigaretter bryter ner kollagenet ytterligare

Dessa livsstilsfaktorer orsakar tillsammans oxidativ stress. Det inträffar när molekyler som kallas ”fria radikaler” bildas i kroppen och attackerar cellstrukturer, bland annat dem som bidrar till att huden ser slät och fast ut. När väl strukturen försvagats och kollagenet och funktionellt elastin minskar accelererar hudens åldrande. De synliga tecknen med bl.a. fina linjer och rynkor, minskad volym, minskad elasticitet och mindre lyster uppträder på hudens yta.

hud under hakan
När vi blir äldre producerar våra kroppar mindre östrogen, vilket leder till minskad volym i huden
hud och sol
Överexponering mot solen är den främsta orsaken till hudens förtidiga åldrande
Lösningar

Hur kan jag ta mig an slapp hud och minskad volym?

Trots att minskad volym är ett komplext problem och på många sätt oundvikligt, kan de synliga effekterna behandlas på flera sätt. 

Volymgivande hudvårdslösningar

En daglig hudvårdsrutin med produkter som särskilt utvecklats för att behandla minskad volym ger slapp hud den vård den behöver och kan ha en lyftande effekt. Följande aktiva ingredienser används i åldersbekämpande sammansättningar för att minska orsakerna till slapp hud, minskad volym och mindre definierade ansiktskonturer. 

Viktiga ingredienser

Magnolol
Magnolol är en mycket effektiv aktiv ingrediens som utvinns från barken till magnoliaträdet och som också kallas Magnolia Officinalis Bark Extract. Den sätter igång en utsöndring av en bioaktiv substans i läderhuden (dermis) som ökar syntesen av kollagen och stimulerar antalet och storleken på de volymgivande cellerna, ”fyller ut” områden med minskad volym. Det är en viktig ingrediens i serien Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift som är särskilt inriktad på minskad volym genom att fylla ut djupa rynkor och återdefiniera ansiktskonturerna genom en lyftande effekt.

Oligopeptider
Oligopeptider stimulerar det kollagennätverk som ansvarar för en fastare hudstruktur. De förbättrar också kollagensyntesen i läderhuden (dermis) och stärker därmed bindväven i läderhuden. De utvinns från frukterna och fröna från anisväxten, som ursprungligen odlades för sina hudförbättrande egenskaper och även är känd som Pimpinella Anisum Fruit Extract. Oligopeptider är en viktig del i Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift som särskilt har utvecklats för att fylla ut djupa rynkor och återdefiniera ansiktskonturerna genom en lyftande effekt.

Hyaluronsyra
Hyaluronsyra bildas av hudcellerna och är en del av hudens bindväv. En av dess viktigaste uppgifter är att bevara fukten och den har en förmåga att binda mellan 1 000 och 10 000 gånger sin egen vikt i vatten (dvs. ett gram binder mellan en och tio liter). När vi blir äldre minskar hudens naturliga förmåga att tillverka hyaluronsyra och rynkor bildas och fördjupas. Hyaluronsyran i Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift ger intensiv fukt till huden och fyller ut djupa rynkor.

hudvård
Åldersbekämpande cremer kan hjälpa till att återställa förlorad volym och återdefiniera ansiktskonturerna.
hudvård
En daglig hudvårdsrutin med volymgivande hudvårdsprodukter kan hjälpa till att minska synliga tecken på minskad volym.

Dermatologiska behandlingar

Om du är fortsatt bekymrad över minskad volym i huden kan din hudläkare rekommendera någon av följande behandlingar:

Om icke-invasiva behandlingar, lätt invasiva behandlingar och invasiva behandlingar

Icke-invasiva behandlingar:

Radiovågor
Radiovågor används för att värma upp de djupa kollagenlagren i huden. Värmen främjar produktionen av nytt kollagen och förbättrar befintligt kollagen. Syftet är att återställa bristfälligt definierade ansiktskonturer.

Ultraljudsvågor
Denna behandling använder ultraljud för att lyfta och strama upp slapp hud.

Lätt invasiva behandlingar:

Fillerinjektioner
Injektioner används för att tillfälligt ge volym och omedelbara, kortsiktiga resultat. Används vanligtvis på kinder, i tinningar och läppar eller under ögonen. Injektioner av hyaluronsyra kan också hjälpa mot rynkor.

Invasiva behandlingar:

Fettförflyttning
Denna metod innebär att man på kirurgisk väg flyttar fett från ett område på kroppen till ett annat. Det används oftast för att ersätta volymen i kinderna och resultaten är långvariga. Det är inte ovanligt att man svullnar upp och behandlingen kräver vanligtvis en period av arbetsuppehåll.

hudvård
Fillerinjektikoner hjälper tillfälligt till att ersätta förlorad volym
hudvård
För- och nackdelarna med plastikkirurgi bör övervägas i förväg.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna om Eucerin
Prenumerera