Fina linjer och rynkor – Så kan du minska eller få bort dem

9 min läsning
Visa mer

Ingen hud är den andra lik, precis som vi själva, och den åldras olika beroende på arv och livsstil, men de första ålderstecknen brukar dyka upp på huden i 30-årsåldern. 

När huden åldras blir dess processer långsammare och strukturen svagare. De ämnen som håller huden fast och slät börjar avta. Det beror på en kombination av inre och yttre faktorer.

De första tydliga tecknen på hudens åldrande är fina linjer och rynkor som blir djupare med tiden. Det finns en mängd sätt att behandla dem och minska deras synligheten. Vissa metoder är invasiva, andra är icke-invasiva. Vissa ger omedelbar effekt och andra långsiktiga resultat.

Orsaker, utlösare och bidragande faktorer till rynkor och fina linjer

Därför får du rynkor

 

Det sitter i generna – titta på dina föräldrar och du får en indikation på hur din egna hud kommer åldras. Det som kan påskynda processen utifrån är t ex sol, luftföroreningar och rökning.

När vi blir äldre minskar ämnena som håller vår hud slät och smidig. Dessa inkluderar kollagen, elastin och hyaluronsyra.

 

Ung hud har en struktur som påminner om byggstenar: en systematisk struktur av hudvävnad och ett rikligt förråd av kollagen. Den ser jämn ut och känns fast. Med tiden börjar inre och yttre faktorer påverka hur huden ser ut:

  • Inre faktorer: den naturliga (eller biologiska) åldrandeprocessen är förbestämd av våra gener
  • Yttre faktorer: miljöfaktorer som orsakar oxidativ stress i huden, t.ex. överexponering av solljus

 

Från 25-årsåldern minskar kollagennivåerna med 1%  per år och tillsammans med en allt mer oorganiserad hudvävnad  försvagas huden och fina linjer och rynkor uppstår.

En annan viktig faktor för bildandet av fina linjer och rynkor är åldersrelaterad torrhet. Som ett resultat av minskade hudfunktioner blir mogen hud allt torrare och kan även klia och bli sträv. Detta är, bland andra faktorer, orsaken till att minskad mängd hyaluronsyra tillverkas i huden. Det är den fuktbindande substans som omger cellerna och ger huden sitt ungdomliga, släta utseende. Den här nedgången får huden att tappa sin fasthet och bli mer mottaglig mot veck och djupa rynkor.

Dessa allmänna åldrandeprocesser i huden bidrar också till minskad volym och sedan när huden mognar ännu mer till minskad elasticitet.

 

Fem orsaker till att huden åldras

Rynkor är en oundviklig del av att bli äldre, men det finns både inre och yttre faktorer som kan påskynda förloppet:

1. Solen
Solskador är den främsta orsaken till s k fotoåldrande (hudens förtida åldrande orsakat av solen) och bidrar till rynkor. Lång och upprepad solexponering orsakar skador på kollagenet och resulterar i en mindre elastisk och försvagad hudstruktur som lättare får rynkor. Läs mer i Hur UVA-, UVB-strålar och HEV-ljus påverkar huden.

2. Föroreningar
Föroreningar gör så att fria radikaler släpps loss och påskyndar oxidativ stress i huden.

3. Rökning
Oxidativ stress orsakas av rökning.Fria radikaler skadar hudens struktur och bidrar till allmänna tecken på åldrande, däribland rynkor. Dessutom skadar nikotinet och andra kemikalier i cigaretterna kollagenet och elastinet i huden. Det påverkar hudens elasticitet och kan också orsaka rynkor.

4. Kost
Vissa livsmedel, framför allt frukt och grönsaker, innehåller mycket antioxidanter och kan hjälpa till att förebygga förtidigt åldrande och bromsa hudens åldrande i allmänhet. Det är också viktigt att du dricker tillräckligt med vatten för att huden inte ska bli uttorkad, vilket kan bidra till åldrande och torr hud.

5. Sömnbrist
Huden behöver sömnen för att reparera och återhämta sig.

Tecken & Symtom

Tre ställen där rynkor trivs bäst i början

Till skillnad från minskad volym är det lätt att se fina linjer och rynkor när de uppstår som tydliga linjer eller veck i ansiktet. Med tiden uppstår fina linjer över hela ansiktet och utvecklas till djupa rynkor, men de tenderar att först uppstå i vissa områden:

1. Under ögonen

Fina linjer runt ögonen är ofta de första tecknen på hudens åldrande och kallas även ”kråksparkar” eller ”skrattrynkor”. Det beror på att den tunnare huden i det här området är mer benägen att utveckla linjer än andra ställen i ansiktet. Där utvecklas de fina linjerna till rynkor och blir med tiden mer framträdande. Rynkor märks oftast mest runt ögonen.

2. I pannan

Du kanske har sett horisontella linjer och fåror mellan ögonbrynen. De börjar som ”mimikrynkor” och orsakas delvis av ansiktsuttryck. De blir djupare med tiden.

3. På överläppen

Djupare rynkor uppstår och går mellan näsan och munnen. De kallas nasolabiala veck. Uppkomsten av dessa rynkor kan kopplas till minskad volym eftersom de är ett tecken på slapp hud. Det finns även andra rynkor runt munnen, till exempel marionettlinjer, klicka här för att läsa mer om dem.

Lösningar

Så kan du reducera fina linjer och rynkor

Trots att all frisk hud kommer att åldras finns det saker du kan göra för att minska uppkomsten av rynkor och ge din hud lyster. 

Jämna ut hudtonen med CC Cream eller makeup

Ansikten med jämn hudton ser ofta yngre ut. Färgade cremer med färgpigment (som t.ex. Eucerin Hyaluron-Filler CC Cream) eller makeup kan användas som en kortsiktig lösning för att jämna ut och korrigera hudtonen. Välj en produkt som kan appliceras jämnt och inte bildar linjer för att få din hud att se yngre ut.

Anti Age-hudvård

Åldersbekämpande hudvårdsprodukter kan bidra till att minska uppkomsten av rynkor. Följande aktiva ingredienser (i alfabetisk ordning) används i åldersbekämpande sammansättningar för att minska uppkomsten av rynkor:

Invasiva behandlingar – botox och fillers

Alla rynkbehandlingar med botox och fillers bör utföras av hudläkare eller annan sjukvårdspersonal i en klinisk miljö. Exempel på invasiva behandlingar är:

Fillerinjektioner i huden: Fillers används för att fylla ut rynkor genom att göra huden fylligare, oftast med hyaluronsyra. 

Medicinsk forskning har visat att användningen av vissa hudvårdsprodukter som innehåller hyaluronsyra signifikant kan förbättra effekterna av fillerbehandling med hyaluronsyra när hudvårdsprodukterna används regelbundet efter injektionen under en längre tid – i synnerhet runt ögonen. Hyaluronsyra är huvudingrediensen i den åldersbekämpande serien Eucerin Hyaluron-Filler och har bevisat resultat, i synnerhet i området runt ögonen. 

Botoxinjektioner: De fungerar genom att tillfälligt begränsa rörelserna av ansiktsmusklerna. De används oftast i pannan och runt ögonen. Detta minskar rynkor orsakade av ansiktsuttryck. Effekten minskar efter ett antal månader och proceduren måste upprepas för att bibehålla resultatet.

Alpha-Hydroxy Acids (AHA-syror)

Alpha-Hydroxy Acids (AHA-syror)

Fungerar som superexfolierare. De bryter de band som håller samman torra och skadade celler och främjar uppkomsten av ny hud. Det komplex som används i Eucerin Hyaluron-Filler Night Peeling & Serum kombinerar tre olika syror: glykolsyra, mjölksyra och glukonsyra (en polyhydroxisyra). De har kliniskt och dermatologiskt visat att de milt men effektivt exfolierar huden och stimulerar cellförnyelsen. Glukonsyran stöttar också strukturen runt hudkollagen, skyddar mot kollagennedbrytning och bidrar till att upprätthålla hudens elasticitet.

Arctiin

Arctiin är ett naturligt utvunnet, aktivt extrakt från frukten på kardborreväxten. Det stimulerar reparationen av försvagad bindväv i cellväggarna. Arctiin påskyndar även förnyelseprocessen av kollagen i hudcellerna, vilken avtar dramatiskt när vi åldras. HYALURON-FILLER + ELASTICITY Day Care och Eucerin HYALURON-FILLER + ELASTICITY Night Care med Arctiin förbättrar elasticitet och fasthet hos mogen hud.

Arganolja

Arganolja

Arganolja (även känt som Argania Spinosa-kärnolja) är en olja som utvinns ur kärnorna till arganträdet. Den innehåller upp till 80 % essentiella fettsyror (omega-9 och omega-6). Kroppen använder fettsyror för att tillverka och reparera cellmembran och stärka huden så att den kan utföra sitt viktiga arbete med att skydda kroppen. Arganolja är även rik på E-vitamin (en kraftfull antioxidant), har antiinflammatoriska egenskaper och gör huden slätare och mjukare.Den är en viktig ingrediens i Eucerin HYALURON-FILLER + ELASTICITY Night Care och Eucerin ELASTICITY+FILLER Facial Oil.

Koenzym Q10

Koenzym Q10

Sammansättningar med koenzym Q10, som t.ex. i Eucerin Q10 ACTIVE-serien, stimulerar energiproduktionen i cellerna.

Dexpantenol

Dexpantenol

Dexpantenol,, även känt som pantenol, är en extremt effektiv fuktgivare. Det förbättrar fukten i hudens yttersta lager och bidrar till att minska vattenförlusten via huden för att hålla den mjuk och elastisk. Dexpantenol ökar hudens återhämtning och reparation på natten och är en viktig ingrediens i Eucerin HYALURON-FILLER + ELASTICITY Night Care och Eucerin ELASTICITY+FILLER Facial Oil.

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra bildas av hudcellerna och är en del av hudens bindväv. En av dess viktigaste uppgifter är att bevara fukten och den har en förmåga att binda mellan 1 000 och 10 000 gånger sin egen vikt i vatten (dvs. ett gram binder mellan en och tio liter). När vi blir äldre förlorar huden sin naturliga förmåga att tillverka hyaluronsyra och rynkor bildas och fördjupas. 

Hög- och lågmolekylär hyaluronsyra

Eucerin använder sig av två olika typer av hyaluronsyra i produkterna Hyaluron-Filler och Hyaluron-Filler + Elasticity och Sun Photoaging Control för att effektivt motarbeta och fylla ut rynkor inifrån och ut:

  • Högmolekylär hyaluronsyra (även känd som hyaluronsyra med lång kedja). Den ligger kvar på hudens yta och arbetar för att förbättra vätskebalansen i överhudens yttre lager – där fina linjer och rynkor uppstår.
  • Lågmolekylär hyaluronsyra (även känd som hyaluronsyra med kort kedja). Med molekyler som är 40 gånger mindre 2 än de i högmolekylär hyaluronsyra kan lågmolekylär hyaluronsyra tränga ännu längre in i läderhuden, där den stimulerar hudens egen produktion av hyaluronsyra och fyller på med fukt där de djupare rynkorna uppstår.

Magnolol

Magnolol är en mycket effektiv aktiv ingrediens som utvinns från barken till magnoliaträdet och som också kallas Magnolia Officinalis Bark Extract. Den sätter igång en utsöndring av en bioaktiv substans i läderhuden (dermis) som ökar syntesen av kollagen och stimulerar antalet och storleken på de volymgivande cellerna, ”fyller ut” områden med minskad volym3. Det är en viktig ingrediens i serien Eucerin HYALURON-FILLER + VOLUME-LIFT.

Mariatistelolja

Mariatistelolja

Oljan från mariatistelväxten är en vanlig ingrediens i åldersbekämpande hudvård. Den innehåller linolsyra (en omega-6-fettsyra) och är känd för att ge näring till huden och förbättra lystern. Den är en av oljorna i Eucerin ELASTICITY+FILLER Facial Oil.

Oligopeptider

Oligopeptider

Oligopeptider stimulerar det kollagennätverk som ansvarar för en fastare hudstruktur. De förbättrar även kollagensyntesen i läderhuden och stärker därmed bindväven3 där. De utvinns från frukterna och fröna från anisväxten, som ursprungligen odlades för sina hudförbättrande egenskaper och även är känd som Pimpinella Anisum Fruit Extract. De är en viktig ingrediens i serien Eucerin HYALURON-FILLER + VOLUME-LIFT.

Silymarin

Silymarin utvinns ur frukterna från mariatistelväxten. Det är en kraftfull antioxidant som skyddar kollagen och elastin från oxidativ stress och bidrar till att stärka hudens mikrocirkulationssystem på cellnivå. Det är en viktig aktiv ingrediens i Eucerin HYALURON-FILLER + ELASTICITY.

E-vitamin

E-vitamin

E-vitamin (även känt som tokoferol) är en kraftfull antioxidant som skyddar huden mot de fria radikaler som orsakar oxidativ stress och bidrar till att stötta dess naturliga motståndskraft. Det är en av ingredienserna i Eucerin ELASTICITY+FILLER Facial Oil.

Glycine Saponin

Glycine Saponin, även känt som Glycine Soja Germ Extract, är en aktiv ingrediens som utvinns från sojabönan. Det är en av de effektivaste stimulatorerna för hyaluronsyra i läderhuden och ökar bevisligen produktionen av hyaluronsyra med upp till 256 % på cellnivå1. Det är en viktig ingrediens i Eucerin Hyaluron-Filler.

  1. Forskningsrapport: Saponins – a new generation of Hyaluronan-stimulating actives for human skin, S. Gallinat, F. Rippke, C. Keppler, J. Mergell, A. Bürger, F. Stäb, H. Wenck Beiersdorf AG, Hamburg, Germany
  2. Standardenheten för att mäta massan av en atom är ett kilodalton (kDa). Högmolekylär hyaluronsyra har ett kDa på 2000 och lågmolekylär hyaluronsyra har ett kDa på 52. Båda ingår i produkterna Hyaluron-Filler, Hyaluron-Filler + Elasticity och Sun Photoaging Control.
  3. In vitro-studier

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.