Ålderstecken Minskad densitet

Hudens allmänna åldrande börjar påverka hud huden ser ut och känns från omkring 25 års ålder. Från och med nu börjar de system som håller huden vid optimal hälsa att bli långsammare och de ämnen som ger huden dess ungdomliga utseende produceras i mindre utsträckning. Detta skapar tecken som är synliga från utsidan. En förlust av densitet är ett av dem, samt förlust av volym och rynkor. Det finns två orsaker till hudens allmänna åldrande. De inre orsakerna är förutbestämda av våra genetiska förutsättningar och vår kronologiska ålder och kan inte stoppas, men de yttre faktorerna är kopplade till livsstil och kan påverkas positivt genom en helhetssyn på förebyggande åtgärder.

TECKEN OCH SYMPTOM

Allmänt åldrande sker i specifika lager av huden:

Epidermislager

 • Förändringar: Långsammare cellomsättning, minskad lipidproduktion.
 • Yttre tecken: Grövre, torrare struktur med fina linjer och rynkor. Känsligare för UV-ljus, mindre effektiv läkningsprocess och mer benägen att få infektioner.

Dermallager

 • Förändringar: 1 % årlig minskning av kollagenet och en minskning av elastinnivåerna. Minskat blodflöde.
 • Yttre tecken: En mindre elastisk hud som är mer benägen att skadas och få rynkor. Minskad densitet. Minskning av den rosiga glöd som präglar ung hud.

Subdermala lager

 • Förändringar: En ökning i både storlek och antal av lipidceller.
 • Yttre tecken: En volymförlust, djupare rynkor och insjunkna kinder. Försämrad sårläkning.
Hudkaka med mogen hud
Huden består av lager, varav det översta är epidermis. Varje lager åldras på olika sätt.

Så här identifierar man en förlust av densitet

Densitetsförluster brukar drabba kvinnor särskilt runt och efter klimakteriet. Huden förändras och behöver mer hjälp under denna livsfas. Det är vanligt att man upplever huden som mindre motståndskraftig. Detta kombineras ofta med djupare rynkor och minskad lyster.

En densitetsförlust visar sig på ytan på tre huvudsakliga sätt:

 • Tunnare hud. Ansiktshuden verkar mindre elastisk och kan börja bli slapp.
 • Djupare rynkor. När huden förlorar förmågan att hålla sin form fördjupas rynkorna.
 • Huden tenderar att bli blekare och mattare.
Ung kvinna som drar i sin högra kind.
Förlusten av densitet gör att huden känns mindre motståndskraftig.
ORSAKER OCH UTLÖSANDE FAKTORER

Varför händer detta med vår hud?

En densitetsförlust är i viss mån oundviklig och är en del av hudens allmänna åldrande. Just detta problem är delvis ett resultat av interna faktorer, som hormonella förändringar, hudens kronologiska åldrande och dess effekt på hudens struktur.

När vi åldras förändras övergången mellan de övre och mellersta lagren av vår hud (epidermis och dermis). Denna övergång består av papiller. Kärlen i mitten av varje papill förser hudens övre lager med den näring, fukt och det syre det behöver. Hos yngre hud är de djupa och ligger nära varandra. Detta ger ung hud dess tjocklek och släta struktur.

När vi blir äldre blir papillerna grundare och färre till antalet. Detta resulterar i en mindre flexibel, mindre elastisk hudstruktur med fler rynkor.

 

Med tiden avtar även kollagen- och elastinproduktionen också avtar, vilket orsakar en minskning av de ämnen som gör huden elastisk.

Detta ökar sannolikheten för rynkor. Slutligen minskar den effektiva leveransen av näringsämnen och syre till det övre lagret av huden med åldern. Det är denna minskning som ger en mattare, blekare hy.

Grafisk illustration av strukturen hos ung hud.
Hos ung hud ger täta, djupa papiller effektivt det övre hudlagret näring, fukt och syre.
Grafisk illustration av strukturen hos äldre hud.
Hos äldre hud minskar papillerna i täthet och antal. Resultatet är ett mindre effektivt system, vilket orsakar minskad glans och motståndskraft.

Det finns några andra faktorer, både interna och externa, som är särskilt relevanta för en förlust av täthet och lyster:

Hormonella förändringar
När den hormonell aktiviteten blir långsammare händer samma sak med vissa av processerna i huden. Produktionen av bindväv är en av dem. Detta innebär att det efter klimakteriet produceras mindre av de ämnen som ger ung hud dess täta struktur och smidiga struktur. Bland dem finns hyaluronsyra, kollagen och elastin. Resultatet är ett mindre fast utseende och en slappare känsla känsla hos huden.

Effekterna av solen
Den primära orsaken till oxidativ stress, effekterna av solen, försvagar hudens struktur och förvärrar problemet. Resultatet blir en förlust av täthet och lyster. Detta kan ske i kombination med en ojämn hud, åldersfläckar och torrhet. Om du dagligen skyddar huden mot skadlig UV-strålning med en solskyddsprodukt med lämplig solskyddsfaktor kan du sakta ned åldrandeprocessen och även förebygga rynkor och volymförlust i huden.

Rökning
De kemikalier som finns i cigaretter har en nedbrytande effekt på kollagen och elastin via processen för oxidativ stress. Rökning skyndar på alla faktorer som påverkar hudens åldrande, inklusive rynkor och volymförlust.

Medelålders kvinnas ansikte.
En minskande östrogenhalt kan leda till en ökning av inflammationer och kan förvärra hudåkommor som rosacea.
Kvinnan som skyddar ögonen mot solen med sin högra hand.
Solen får åldrandet att gå markant snabbare.
LÖSNINGAR

Så här återskapar du hudens täthet och lyster

En förlust av densitet kan hanteras med hjälp av enbart hudvårdsprodukter, eller tillsammans med mer invasiva behandlingar.

Hudvårdsprodukter som hjälper till att återskapa densiteten och lystern kan innehålla följande aktiva ingredienser.

Aktiva ingredienser

 • Antioxidanter
  Eftersom hudens allmänna åldrande delvis beror på oxidativ stress, kan topisk applicering av antioxidanter bidra till att hjälpa huden skydda sig. Detta kan bromsa de processer som leder till förlust av densitet och utstrålning och andra tecken på åldrande som förlust av volym och rynkor.

 • Arctiin
  är ett växtextrakt från kardborrefrukten som stimulerar reparation av hudceller och hjälper mogen hud som har tunnats ut av åldrande och hormonella förändringar att bli fastare. Arctiin är en huvudingrediens i Eucerin DermoDENSIFYER-serien.

 • Apiaceae-peptider
  hjälper mogen hud att regenerera sig själv genom att påskynda de processer som stärker strukturen för förbättrad motståndskraft och spänst. Apiaceae-peptider ingår i Eucerin DermoDENSIFYER-serien.

Kvinna som applicerar kräm i ansiktet.
Användning av produkter med aktiva ingredienser, som antioxidanter, arctiin och apiaceae-peptider kan hjälpa huden att skydda sig själv och göra åldrandeprocesserna långsammare.
Kvinna som applicerar Eucerin-produkt på sin vänstra kind.
För optimala och synliga effekter bör du använda hela Eucerin DermoDENSIFYER-serien.

Invasiva behandlingar

Dessa behandlingar bör endast utföras av en behörig fackman i klinisk miljö.

Kemisk peeling
Glykol- eller mjölksyrapeeling syftar till att förbättra och släta ut hudens struktur genom att ta bort skadade ytterlager. En peeling kan också bidra till att öka densiteten och tjockleken hos huden genom att främja kollagensyntesen. Eftersom dermatologisk peeling gör huden känslig för skador rekommenderas en SPF-skyddsprodukt som Eucerin Sun Fluid 50+ starkt.

Laserbehandling
En laser används för att avlägsna hudens yttre lager i ansiktet och stimulera tillväxten av nya kollagenfibrer. När området läger blir huden tjockare och densiteten förbättras. Huden lämnas dock exponerad för miljön och användning av en SPF-produkt som Eucerin Sun Fluid 50+ är nödvändig.

Dessutom kan en förlust av densitet och utstrålning bromsas med en helhetssyn på förebyggande åtgärder.

Kvinna som får en kemisk peeling i ansiktet.
Syftet med en kemisk peeling är att uppnå en positiv förändring av hudens struktur genom att ta bort skadade lager.
Kvinna som går en laserbehandling i ansiktet.
Laserbehandlingen tar också bort skadade lager, samtidigt som den stimulerar tillväxten av kollagen.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna om Eucerin
Prenumerera