Att förstå hudens åldrande – Hur åldras huden och hur ska jag sköta om den?

9 min läsning
Visa mer

Från 25-årsåldern börjar de första ålderstecknen synas på hudens yta. Först syns fina linjer och rynkor, minskad volym och elasticitet blir märkbara allt eftersom tiden går.

Huden åldras av en mängd olika skäl. Många av orsakerna till hudens åldrande är helt och hållet naturliga och kan inte förändras. Men det finns flera faktorer som kan få huden att åldras i förtid och dem kan vi påverka. En holistisk syn på livsstil och hudvård kan bidra till att minska de synliga tecknen på hudens åldrande och förebygga hudens för tidiga åldrande.

Genom att förstå hur inre och yttre faktorer påverkar hudens struktur och funktion kan vi fatta informerade beslut om behandling och vård.

Tecken och symptom

Vilka är tecknen hudens åldrande?

Det finns framför allt tre tecken på hudens åldrande och var och en påverkar huden i ansiktet på olika sätt:

Rynkor, minskad volym och elasticitet samt djupa rynkor

Fina linjer och rynkor är vanligtvis de första tecknen på hudens åldrande.
Slapp hud är ett tecken på minskad volym.
När hudens elasticitet minskar blir den mindre fast och djupare rynkor bildas.

Rynkor

De första märkbara tecknen på hudens åldrande är fina linjer och rynkor. Små, ytliga rynkor, även kallade skrattrynkor eller kråksparkar, börjar synas i ögonvrårna. De kan uppkomma i 30-årsåldern, men vi åldras alla olika och hur vi åldras beror på arv och livsstil. De här fina linjerna följs sedan av rynkor i pannan. Först syns de bara när huden rör sig när vi ändrar ansiktsuttryck och de kallas även dynamiska rynkor. När vi åldras ytterligare blir de mer framträdande och utvecklas till permanenta rynkor som syns även när ansiktet är orörligt. När vi drar ihop ögonbrynen kan vi få vertikala linjer mellan ögonbrynen.  

Minskad volym

Det kan vara svårt att se minskad volym och otydligare ansiktskonturer. De första tecknen på minskad volym i läpparna brukar vara när läppstiftet börjar ”blöda”. Minskad ansiktsvolym brukar resultera i slappare hud, att kinderna blir plattare och att man börjar få en s.k. kalkonhals. Hela ansiktsuttrycket kan ändras och ansiktet kan se negativt, ledset eller trött ut. 

Vecken som utvecklas mellan näsvingen och mungipan kallas nasolabiala veck och de hänger också ihop med slapp hud och minskad volym.

Minskad elasticitet och djupa rynkor

När huden mognar blir dess struktur svagare och förlorar elasticitet och fasthet. Huden blir också torrare, påminner lite om kräppapper och tappar den lyster som vi förknippar med ungdomlig hud. Som sagt, eftersom huden är lika individuell som vi syns dessa förändringar vid olika åldrar, men oftast brukar man se dem hos personer som är 50+.

Relaterad läsning

Daglig rutin för hudvård

Förebyggande hudvård - hur du kan bromsa hudens åldrande

Hudens elasticitet - hur kan jag strama upp huden och minska djupa rynkor?

Så kan du minska fina linjer och rynkor eller få bort dem

Tecknen på åldrande - slapp hud, minskad volym och djupare rynkor 

Orsaker och utlösare

Varför åldras huden tidigare än den borde?

Huden åldras på grund av en kombination av faktorer, både inre och yttre. Genom att förstå dessa faktorer kan vi ta hand om huden när den åldras och minska de synliga tecknen på hudens åldrande och förebygga hudens förtidiga åldrande.

Läs hur du kan förebygga hudens förtidiga åldrande

Hur fungerar åldrandeprocessen i huden?

Hudens åldrande sker i hudens alla lager och visar sig på ytan.

Överhuden (epidermis)

Minskat innehåll av hyaluronsyra, långsammare cellförnyelser och minskad talgproduktion på hudens yta gör att huden lättare blir sträv och torr. När detta hudlager åldras blir huden mer känslig för solens strålar. Huden är inte längre lika bra på att läka sig själv och ett försämrat immunförsvar kan leda till ökade hudinfektioner tillsammans med långsammare sårläkning.

Läderhuden (dermis)

Från 25-årsåldern minskar kollagenet (en av hudens byggstenar) med 1 procent per år. Tillsammans med minskade mängder funktionellt elastin leder detta till att vävnaden i läderhuden förändras. Hudens struktur försämras och fina linjer och rynkor har lättare för att uppstå. När huden mognar fortsätter elasticiteten att minska och djupare rynkor bildas. Produktionen av hyaluronsyra (som det finns gott om i ung hud) blir långsammare, vilket gör att hudcellerna blir mindre effektiva på att binda vatten och huden blir lätt torr. Den blir också svagare och får lättare skador och åderbristningar. Minskad mikrocirkulation innebär en mindre effektiv närings- och syretillförsel till ytan, vilket leder till att den lyster som finns hos ung hud minskar.

Underhuden (subcutis) 

I hudens djupare lager är de mest märkbara förändringarna minskningen av storlek och antal lipidlagrande celler i fettvävnaden. Det innebär slappare hud och minskad volym och kan leda till djupa rynkor och insjunkna tinningar och kinder.

Hudens åldrandeprocess påverkar hudens alla lager 1) Överhuden. 2) Läderhuden. 3) Underhuden

Vilka är de inre orsakerna till hudens åldrande?

Vissa av orsakerna till hudens åldrande går inte att undvika. Vår biologiska ålder bestämmer strukturella förändringar i huden och effektiviteten i cellernas funktion. Den blir långsammare för varje år som går.

Hos ung hud gör starka förbindelser mellan lagren att fukt och näringsämnen effektivt transporteras till de synliga lagren. (Schematisk illustration)
Med tiden blir dessa förbindelser och system långsammare. (Schematisk illustration)

Hormonell påverkan
Minskade nivåer av östrogen (instruktionsgivande hormoner) resulterar i försämrad kommunikation mellan cellerna.

Försämrad blodtillförsel
Försämrad blodtillförsel till huden innebär att tillförseln av näring och syre till hudens yta hämmas. Den lyster som förekommer hos ung hud minskar och huden blir mattare.

Ärftlighet
Ärftlighet spelar en avgörande roll för hur hudens åldras. Den fototyp och hudtyp vi fötts med påverkar hur snabbt ålderstecknen syns på hudens yta. Exempel:

  • Ljus eller fototyp I–II- och/eller känslig hud har lättare att få rynkor tidigt än mörkare fototyp V–VI
  • Fototyp III får lätt ojämn hudton men rynkor uppträder senare än för övriga fototyper

Vilka är de yttre orsakerna till hudens åldrande?

De yttre faktorer som påverkar den hastighet som huden åldras på beror på en och samma process: oxidativ stress

Oxidativ stress släpper ut molekyler som kallas fria radikaler och som består av en oparad elektron i ett yttre skal. Fria radikaler orsakar för tidigt åldrande genom att skada hudens cellstrukturer och bryta ner beståndsdelar i huden såsom hyaluronsyra, kollagen och funktionellt elastin. Under normala förhållanden fångas de fria radikalerna upp och neutraliseras av antioxidanter i huden: molekyler med förmåga att absorbera och stoppa dem. Med tiden minskar emellertid hudens förmåga att avaktivera de fria radikalerna.

Resultatet är skador i alla delar av hudens celler.

Oxidativ stress orsakas och ökar av en mängd olika livsstilsfaktorer:

Ojämn pigmentering är ett av de första tecknen på hudens åldrande
Föroreningar kan öka effekterna av skadorna från fria radikaler, särskilt i kombination med solning.

Sol 
Solens strålar är den främsta yttre orsaken till att huden åldras via oxidativ stress. Hudskador som orsakas av solen kallas fotoåldrande och ojämn pigmentering är ofta en av de första synliga tecknen som uppstår. Och det är inte bara lång UV-exponering som orsakar hudskador – exponering i vardagen påverkar också huden.

Föroreningar 
Exponering för föroreningar, oftast i städer, kan orsaka uppkomsten av fria radikaler som skadar huden. Föroreningarna förvärrar också effekterna av exponering av solen, vilket ökar den oxidativa stressen.

Rökning 
Kemikalier och nikotin som finns i cigaretter är upphov till en stor ökning av mängden fria radikaler i huden. Precis som med föroreningar förvärras också effekterna av exponering för solen, vilket leder till oxidativ stress.

Kost
Antioxidanter är molekyler med förmåga att neutralisera fria radikaler som skadar huden och påskyndar hudens åldrande. En viktigt del i att vårda huden när den åldras är att äta mycket frukt och grönsaker som är rika på antioxidanter. 

Olämplig hudvård
Huden åldras snabbare om den inte får den vård den behöver eller om man använder produkter som irriterar huden. Noggrann rengöring med milda produkter som passar hudtypen, tillsammans med regelbunden insmörjning av vårdande produkter som är anpassade efter hudens behov, bidrar till att vårda huden. Effektivt solskydd är avgörande för att förebygga hudens för tidiga åldrande.

Lösningar

Hur kan jag vårda åldrande hud och minska hudens för tidiga åldrande?

Om vi förstår hudens åldrandeprocess kan vi fatta informerade beslut om hur vi bäst tar hand om den. De tre viktigaste tecknen på åldrande: fina linjer och rynkor, slapp hud och minskad volym och minskad elasticitet samt djupa rynkor går vi igenom närmare i separata artiklar. 

En holistisk syn på livsstil och hudvård kan bidra till att förebygga hudens för tidiga åldrande. och minska synliga tecken på hudens åldrande. 

Se över detta för att minska tidiga tecken

En god natts sömn kan hjälpa till som en del av en holistisk syn på hudens åldrande.
Att äta mer av rätt livsmedel bör vara en del av en holistisk syn på hudvård.

Livsstil
När oxidativ stress är den främsta yttre orsaken till hudens åldrande bör livsstilsförändringar fokusera på att minimera dess effekter.

Kost
En sund kost bestående av mycket frukt och grönsaker säkerställer intag av antioxidanter som kan bidra till att begränsa de skadliga effekterna av fria radikaler på huden. Så stor variation som möjligt bör ingå i kosten, men vissa livsmedel är kända för att innehålla särskilt höga nivåer av antioxidanter och kan ha en skyddande effekt på huden: morötter, aprikoser, andra orange eller gula frukter och grönsaker, blåbär, bladgrönsaker, paprika, tomater, bönor och andra baljväxter, fet fisk (såsom lax) och nötter.

Rökning
Rökning påskyndar åldrandet kraftigt och minskar elasticiteten och gör huden matt. Att sluta röka kommer att förbättra hudens utseende. 

Var noga med hudvården

Huden förändras i de olika stadierna av livet och sättet vi tar hand om den bör återspegla dess föränderliga behov.

En bra hudvårdsrutin är en viktig del av ett holistiskt synsätt för att behandla alla tecken åldrande: rynkor, minskad volym, minskad elasticitet och tillhörande tillstånd såsom åldersrelaterad torrhet eller känslig åldrande hud.

Regelbunden rengöring avlägsnar kemikalier som kan orsaka oxidativ stress.

Om din hud är frisk kommer en bra vård att se till att den fortsätter att vara det. Om inte kan en konsekvent rutin göra att den förbättras. En grundläggande hudvårdsrutin bör bestå av tre steg: rengöring, vård och solskydd.

  • Rengör för att ta bort makeup, smuts och kemikalier från huden. Det är viktigt, eftersom kemikalier från föroreningar på huden kan orsaka oxidativ stress. Rengöringsserien Eucerin DermatoCLEAN är mild men effektiv och hjälper huden att andas bättre. 
  • Vårda för att stärka och återfukta huden med produkter som är åldersanpassade efter de behov som din hud har. Eucerin Hyaluron-Filler har särskilt utvecklats för att motverka de första ålderstecknen såsom fina linjer och rynkor. Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift  är särskilt inriktad på slapp hud och minskad volym genom att fylla ut djupa rynkor och återdefiniera ansiktskonturerna genom en lyftande effekt. Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity ger näring åt mogen hud, fyller ut djupa rynkor och förbättrar hudens elasticitet.
  • Skydda. Att skydda huden mot solens strålar, även när det är molnigt, är den viktigaste delen för att förhindra hudens för tidiga åldrande. Välj en dagcreme som innehåller SPF och skyddar din hud mot solen eller, om du ska vara längre stunder i solen, använd en särskild solskyddsprodukt. 
  • Cremer med färgpigment kan också användas för att jämna ut och korrigera hudtonen. Välj en Hyaluron-Filler CC Cream SPF15 Light som jämnar ut hudtonen för en fin lyster.

Läs mer om huden i ansiktet och solen

Läs om vår dagliga hudvårdsrutin

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig