Hudens elasticitet – Hur kan jag strama upp huden och minska djupa rynkor?

7 min läsning
Visa mer

Ingen hud är den andra lik, precis som vi själva, och den åldras olika beroende på arv och livsstil, men för de flesta av oss brukar hudens allmänna åldrande påverka hur huden ser ut och känns från 30-årsåldern. Fina linjer tenderar att dyka upp först i ansiktet och på halsen, följt av rynkorna. Med tiden får vi minskad volym och elasticitet. Hudens fasthet och lyster minskar och rynkorna blir djupare. 

Hudens åldrande är en naturlig process och mycket av den beror på faktorer som är utom vår kontroll (som till exempel våra gener). Men även yttre faktorer medverkar och många av dem kan påverkas på ett positivt sätt. Vissa livsstilsval (som till exempel hur mycket sol vi utsätter huden för och vår kost) kan påskynda hudens åldrande och få huden att åldras i förtid. Att fatta förnuftiga beslut och ge huden det skydd den behöver kan hjälpa till att få den att kännas och se yngre ut längre. 

 

Tecken och symptom

Vad orsakar minskad elasticitet och lyster?

Huden åldras när vi blir äldre: fina linjer och rynkor uppstår först och blir med tiden djupare. När vi åldras minskar gradvis hudens fasthet, lyster och så småningom även spänst. Minskad elasticitet i kombination med uppkomsten av djupa rynkor förekommer främst hos kvinnor med mogen hud.

Minskad fasthet och djupa rynkor samt minskad lyster

Ung hud ser fast och strålande ut utan linjer och rynkor. (Schematisk illustration)
Mogen hud saknar elasticitet, lyster och motståndskraft samt har rynkor. (Schematisk illustration)

Hudens vävnad är stark hos ung hud och har gott om kollagen och elastin som tillsammans håller huden fast och slät. När vi åldras minskar mängden kollagen och elastin (kollagen med 1% årligen). Detta stör strukturen hos hudvävnaden och får huden att förlora styrka. Den känns mindre fast och rynkorna blir djupare.

En annan viktig faktor bakom minskad fasthet och djupare rynkor är den avtagande produktionen av hyaluronsyra. I ung hud tillverkas den naturligt och omger cellerna för att hjälpa dem att binda vatten. När vi åldras avtar produktionen av hyaluronsyra och huden blir torrare och mindre fast och fyllig.

Mikrocirkulationen i läderhuden minskar med åldern och tillförseln av näring och syre till hudens yta blir mindre effektiv. Det leder till att den rosiga lyster som finns hos ung hud minskar.

Orsaker och utlösare

Vilka inre och yttre faktorer påverkar hudens elasticitet?

Minskad fasthet och djupare rynkor är delvis en oundviklig del av hudens åldrande. Hudens åldrande är en naturlig process som till stor del orsakas av inre faktorer som vi inte kan påverka. Men det finns flera yttre faktorer som kan ha stor påverkan på hudens åldrande och många av dem kan man påverka för att förhindra att huden åldras i förtid:

Inre orsaker: Hormonella förändringar

När huden åldras kräver den särskild vård.

Vår biologiska ålder bestämmer de strukturella förändringarna i huden och effektiviteten i cellernas funktion, och de avtar med varje år som går.

Hormoner fungerar som budbärare i huden och stimulerar produktionen av substanser såsom kollagen som ger ung hud sin fasta struktur och släta känsla. Under klimakteriet avtar den hormonella aktiviteten och kollagennivåerna sjunker.

Yttre faktorer: Föroreningar, sol, rökning kost och sömnbrist

Solen kan försvaga hudens struktur och påskynda hudens åldrande.
Föroreningar påskyndar oxidativ stress i huden.

Oxidativ stress, som får huden att åldras i förtid, orsakas och ökar av en mängd olika livsstilsfaktorer:

Solens UVA- och UVB-strålar påverkar huden på olika sätt
UVA-strålar förknippas oftast med fotoåldrande (hudens förtidiga åldrande orsakat av solen) eftersom de bidrar till att bryta ner beståndsdelar i huden som till exempel hyaluronsyra, kollagen och elastin som är viktiga för hudens fasthet och elasticitet. UVB-strålar kan orsaka omedelbara skador såsom solsveda och skador på lång sikt såsom hudcancer.

Läs mer i Hur UVA- och UVB-strålar samt HEVIS-ljus påverkar huden.

Föroreningar påskyndar
Föroreningar gör så att fria radikaler släpps loss och påskyndar oxidativ stress i huden.

Rökning
Tobaksrök är en viktig källa till fria radikaler som skadar huden. Rökning försvagar huden och bidrar till rynkor genom att:

  • Försämra hudens mikrocirkulationssystem och få syredepåerna och näringsämnen att minska.
  • Kollagenet och elastinet skadas: de fibrer som ger huden sin styrka och elasticitet.

Kost
Den mat du äter spelar en viktig roll för hudens allmänna hälsa. 

Sömnbrist
Huden behöver sömnen för att reparera och återhämta sig.

Lösningar

Hur kan jag strama upp huden och förbättra elasticiteten och lystern?

All frisk hud kommer att åldras, men vissa aktiva ingredienser (tillsammans med ett holistiskt synsätt på ditt välmående över lag) har visat sig kunna stärka huden, förbättra elasticiteten, fylla upp djupa rynkor och öka lystern.

Ingredienser som förbättrar elasticiteten

Leta efter sammansättningar som kombinerar följande ingredienser:

Hudvårdscremer kan stärka upp huden, fylla ut rynkor och förbättra strålningen.
Sammansättningar med gott om antioxidanter kan bidra till att skydda huden mot oxidativ stress.

Arctiin
Arctiin är ett naturligt utvunnet, aktivt extrakt från frukten på kardborreväxten. Det stimulerar reparationen av försvagad bindväv i cellväggarna. Arctiin påskyndar även förnyelseprocessen av kollagen i hudcellerna, vilken avtar dramatiskt när vi åldras.

Hyaluron-Filler + Elasticity Day SPF15Day SPF30 och Hyaluron-Filler + Elasticity Night med arctiin förbättrar elasticitet och fasthet hos mogen hud.

Arganolja
Arganolja (även känt som Argania Spinosa-kärnolja) är en olja som utvinns ur kärnorna till arganträdet. Den innehåller upp till 80 % essentiella fettsyror (omega-9 och omega-6).

Kroppen använder fettsyror för att tillverka och reparera cellmembran och stärka huden så att den kan utföra sitt viktiga arbete med att skydda kroppen. Arganolja är även rik på E-vitamin (en kraftfull antioxidant), har antiinflammatoriska egenskaper och gör huden slätare och mjukare.

Den är en viktig ingrediens i Hyaluron-Filler + Elasticity Night och Elasticity +Filler Facial Oil.

Hyaluronsyra
Hyaluronsyra bildas av hudcellerna och är en del av hudens bindväv. En av dess viktigaste uppgifter är att bevara fukten och den har en förmåga att binda mellan 1 000 och 10 000 gånger sin egen vikt i vatten (dvs. ett gram binder mellan en och tio liter). När vi blir äldre förlorar huden sin naturliga förmåga att tillverka hyaluronsyra och rynkor bildas och fördjupas. 

Hög- och lågmolekylär hyaluronsyra
Eucerin använder sig av två olika typer av hyaluronsyra i produkterna Hyaluron-Filler och Hyaluron-Filler + Elasticity, Anti-Pigment Dual Serum och Hyaluron-Filler Day Cream SPF30 for all skin types för att effektivt motarbeta och fylla ut rynkor inifrån och ut:

  • Högmolekylär hyaluronsyra (även känd som hyaluronsyra med lång kedja). Den ligger kvar på hudens yta och arbetar för att förbättra vätskebalansen i överhudens yttre lager – där fina linjer och rynkor uppstår.
  • Lågmolekylär hyaluronsyra (även känd som hyaluronsyra med kort kedja). Med molekyler som är 40 gånger mindre1 än de i högmolekylär hyaluronsyra kan lågmolekylär hyaluronsyra tränga ännu längre in i epidermis, där den stimulerar hudens egen produktion av hyaluronsyra och fyller på med fukt där de djupare rynkorna uppstår.

Mariatistelolja
Mariatistelolja från mariatistelväxten är en vanlig ingrediens i åldersbekämpande hudvård. Den innehåller linolsyra (en omega-6-fettsyra) och är känd för att ge näring till huden och förbättra lystern. Den är en av oljorna i Eucerin Elasticity + Filler Facial Oil.

Silymarin
Silymarin utvinns ur frukterna från mariatistelväxten. Det är en kraftfull antioxidant som skyddar kollagen och elastin från oxidativ stress och bidrar till att stärka hudens mikrocirkulationssystem på cellnivå. Det är en viktig aktiv ingrediens i Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity.

E-vitamin
E-vitamin (även känt som tokoferol) är en kraftfull antioxidant som skyddar huden mot de fria radikaler som orsakar oxidativ stress och bidrar till att stötta dess naturliga motståndskraft. Det är en av ingredienserna i Eucerin Elasticity + Filler Facial Oil.

1 Standardenheten för att mäta massan hos en atom är kilodalton (kDa). Högmolekylär hyaluronsyra har ett kDa på 2000 och lågmolekylär hyaluronsyra har ett kDa på 52. Båda ingår i produkterna Hyaluron-Filler, Hyaluron-Filler + Elasticity och Sun Photoaging Control.

Ett holistiskt synsätt på välbefinnande

Hälsosamma livsstilsval gör att du känner att du har kontroll på åldrandeprocessen och får din hud att kännas och se så bra ut det bara går.

Solskydd året runt bidrar till att förebygga hudens förtidiga åldrande.
Cremer med bevisat aktiva ingredienser kan fylla ut djupa rynkor och förbättra hudens elasticitet

Solskydd
Att skydda huden mot solen är den viktigaste delen för att förhindra hudens förtidiga åldrande. Även när det är molnig kan solens strålar orsaka förtidigt åldrande, så använd alltid cremer som innehåller UV-skydd, såsom Hyaluron-Filler + Elasticity Day SPF15 eller Day SPF30. Ska du vara en längre stund i solen bör du välja en särskild solskyddsprodukt för ansiktet, såsom Eucerin Sun Photoaging Control SPF50+ eller Sun Pigment Control SPF50+.

Hudvårdsrutiner
En bra hudvårdsrutin är en viktig del av ett holistiskt synsätt för att behandla alla tecken åldrande och ta hand om mogen hud. En hudvårdsrutin bör bestå av tre steg: rengöring, vård och solskydd. Du kan läsa mer om en holistisk syn på hudens hälsa i faktorer som påverkar huden och om hur du tar hand om huden i ansiktet med en hudvårdsrutin för huden i ansiktet.

Rökning
Att sluta röka kommer att förbättra hudens utseende. 

Kost 
En sund och balanserad kost bestående av mycket frukt och grönsaker ger kroppen de antioxidanter och vitaminer den behöver för att begränsa de skadliga effekterna av fria radikaler på huden. Variation är viktigt, men vissa livsmedel är kända för att innehålla höga nivåer av antioxidanter: bladgrönsaker, orange eller gula frukter och grönsaker (t.ex. morötter och aprikoser), blåbär, tomater, bönor och andra baljväxter, nötter och fet fisk (t.ex. lax).

Sömn
En god natts sömn ger huden den tid den behöver för att återhämta sig och stärkas.

Relaterade artiklar

Våra kärnvärden

Pionjärer inom hudvård
Pionjärer inom hudvård

Vi erbjuder dermatologisk hudvård för att skydda din hud, hålla den hälsosam och strålande.

Rekommenderad av dermatologer
Rekommenderad av dermatologer

Vi jobbar tillsammans med ledande dermatologer och hudspecialister världen över för att erbjuda innovativa och effektiva hudvårdsprodukter de kan lita på och rekommendera.

Hängivna till innovation
Hängivna till innovation

I över 100 år har vi tillägnat all vår tid till forskning och utveckling inom kunskapen om hud. Vi tror på att ta fram aktiva ingredienser och lugnande formulas med hög hudvänlighet som hjälper dig att leva ditt liv fullt ut, varje dag.

Produkter som kan intressera dig