Hudens förtidiga åldrande

Förebyggande hudvård Förhindra hudens förtidiga åldrande med förnuftiga livsstilsförändringar

Många av orsakerna till hudens åldrande (de som bestäms av våra gener och hormoner) är helt och hållet naturliga och går inte att undvika. Men det finns yttre faktorer (som till exempel solexponering) som kan göra att huden åldras i förtid. Förnuftiga livsstilsförändringar kan minska påverkan från dessa faktorer och bidra till att huden ser yngre ut längre.

Vad orsakar hudens förtidiga åldrande?

Överexponering för solen (tillsammans med olämpligt eller otillräckligt solskydd) utgör mer än 80 % av hudens förtidiga åldrande.

UVA- och UVB-strålar gör så att fria radikaler frigörs i kroppen, en process som kallas oxidativ stress. Fria radikaler skadar hudcellerna och påskyndar fotoåldrandet. Huden skyddar sig genom att bli brun och att överhuden blir tjockare, men det finns en gräns för hur mycket skydd dessa åtgärder kan erbjuda. Den här gränsen varierar från person till person och när den en gång överskridits blir resultatet permanenta skador i huden samt att synbara tecken på åldrande kommer snabbare: rynkor, minskad volym och minskad elasticitet samt djupa rynkor.

Överexponering för skadliga UV-strålar leder också till solsveda, ojämn pigmentering och i värsta fall cancer. Läs mer om effekterna av UVA- och UVB-strålar här.

Andra yttre faktorer som sätter igång oxidativ stress och kan bidra till hudens förtidiga åldrande är bland annat:

 • Föroreningar
 • Rökning
 • Kost
 • Olämplig hudvård
Ageing skin
UVA- & UVB-strålar utgör 80 % av hudens förtidiga åldrande.
Ageing skin
Överexponering för skadliga UV-strålar leder också till solsveda.

Hur skyddar man huden mot att åldras i förtid?

Följande livsstilsförändringar hjälper till att skydda huden mot oxidativ stress och förhindrar att huden åldras i förtid:

Undvik att utsätta dig för stark sol och använd lämpligt solskydd

Lite sol är bara bra, men genom att begränsa den tid huden är exponerad för solen förhindrar man att den åldras i förtid. Att vara noga med att smörja in sig med solskydd bidrar också till att huden ser yngre ut längre.

Vi rekommenderar att du integrerar lämpliga solskyddsprodukter i din dagliga hudvårdsrutin. Lämpligt solskydd är det som passar din hudtyp och din naturliga hudfärg/pigmenteringsnivå. Nivån på det skydd du väljer varierar beroende på var du är och hur stark solen är.

Ageing skin
Lämpligt solskydd kan bidra till att förhindra förtidigt åldrande.

Ät nyttigt

En balanserad kost med mycket färsk frukt och grönsaker är en bra källa till antioxidanter (molekyler som arbetar för att neutralisera fria radikaler). Genom att se till att din kost innehåller mer av de här viktiga livsmedlen kan du minska oxidativ stress och förhindra förtidigt åldrande.

En hälsosam kost kan även sakta ner hudens allmänna åldrandeprocess.

Ageing skin
Färsk frukt och grönsaker innehåller gott om antioxidanter såsom C-, A- och E-vitamin.

Skydda huden mot luftföroreningar

Luftföroreningar är vanliga i många av våra städer och gör också så att fria radikaler bildas och förvärrar effekterna av solexponering, vilket påskyndar den oxidativa stressen. Genom att varje dag skydda huden med lämplig solskyddsprodukt bromsar man upp den här processen.

Undvik rökning

Kemikalierna och nikotinet i cigaretter sätter igång den oxidativa stressen på ungefär samma sätt som föroreningar. Genom att sluta röka förhindrar man att huden åldras i förtid.

En lämplig hudvårdsrutin varje dag

Vissa kemiska substanser, som t.ex. ytaktiva ämnen, kan vara tuffa mot huden och orsaka oxidativ stress och leda till förtidigt åldrande. En bra hudvårdsrutin bidrar till att förhindra att huden åldras i förtid och bromsar upp de synbara tecknen på hudens allmänna åldrade. Vi rekommenderar följande rutin:

 • Rengör för att ta bort makeup och smuts. En mild rengöring rengör huden utan att stressa den eller torka ut den.
 • Använd ansiktsvatten för att förbereda huden för hudcremen.
 • Skydda. Solskydd för ansiktet bör vara en del av din morgonrutin.
 • Vårda huden med en fuktcreme som ger huden den fukt och näring som den behöver. Välj produkter som passar din huds åldersituation: fina linjer och rynkor, minskad volym eller minskad elasticitet och uppkomst av djupa rynkor.
Ageing skin
En mild ansiktsrengöring rengör huden utan att torka ut den.
Ageing skin
Välj en fuktcreme som riktar in sig på din huds ålderssituation.

Prenumera på vårt nyhetsbrev

Du vill väl inte missa vad som händer i Eucerins härliga hudvärld. Fyll i och skicka in dina uppgifter nedan för att bli först att få de senaste nyheterna från Eucerin:

 • Läs om och testa våra nya produkter
 • Delta i tävlingar
 • Få senaste nyheterna inom hudvård
 • Få professionella hudvårdstips
 • Ta del av erbjudanden och kampanjer
 • Och mycket mer!

 

KONTAKTA EUCERIN

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar runt våra produkter
Skicka meddelande

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna om Eucerin
Prenumerera